Skocz do zawartości
IGNORED

pasmo przenoszenia wejscia PHONO

forte

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę o rozstrzygnięcie wątpliwości. Jakie pasmo przenoszenia mają standardowe wejścia PHONO. Na przykład na stronie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jest wzmacniacz Rotel. W jego specyfikacji technicznej pasmo przenoszenia wejścia phono opisane jest (20Hz - 15kHz) +-0,3 dB. Jak dobrze pamiętam, a teraz sprawdziłem również w instrukcji wejścia phono wszystkich wzmacniaczy technics też miały pasmo tak opisane (30Hz - 15kHz). Czy to oznacza, że pasmo wzmacniacza dla gramofonów jest tak celowo obcięte w wysokich częstotliwościach ? O co chodzi ? Pewnie o czymś nie wiem :-)

Forte

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/90667-pasmo-przenoszenia-wejscia-phono/

Powinno byc w/g DIN 45500 20Hz-20kHz. Inna sprawa z jaką nierownomiernosćią w zakresie.zwykle przyjmuje się _+0.3dB. Co wejdzie to i wyjdzie do wzm końcowego.Dobre sprzęty miały 10-35.bo i takie pasmo dają wkładki .

dobre pre dawały i większe pasmo .Patrz PH77.(12-95)

wklep w wyszukiwarke "pasmo przenoszenia RIAA" i bedziesz miał przeglad konstrukcji

Ale czy też z takim pasmem były nagrywane płyty??:)

Proszę o rozstrzygnięcie wątpliwości. Jakie pasmo przenoszenia mają standardowe wejścia PHONO. Na przykład na stronie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jest wzmacniacz Rotel. W jego specyfikacji technicznej pasmo przenoszenia wejścia phono opisane jest (20Hz - 15kHz) +-0,3 dB. Jak dobrze pamiętam, a teraz sprawdziłem również w instrukcji wejścia phono wszystkich wzmacniaczy technics też miały pasmo tak opisane (30Hz - 15kHz). Czy to oznacza, że pasmo wzmacniacza dla gramofonów jest tak celowo obcięte w wysokich częstotliwościach ? O co chodzi ? Pewnie o czymś nie wiem :-)

Forte

To oznacza tylko tyle, że w podanym zakresie częstotliwości (20 Hz-15 kHz) nierównomierności charakterystyki nie przekraczają 0.3 dB w obie strony (naturalnie po uwzględnieniu krzywej RIAA). Nie oznacza to wcale obcięcia pasma powyżej 15 kHz, tylko że w tym obszarze nierównomierności są już większe od deklarowanych 0.3 dB. Ot, taka metoda pomiaru, promująca płaską, neutralną charakterystykę dla odróżnienia od epatowania pasmem do 40 kHz +- 6 dB...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To oznacza tylko tyle, że w podanym zakresie częstotliwości (20 Hz-15 kHz) nierównomierności charakterystyki nie przekraczają 0.3 dB w obie strony (naturalnie po uwzględnieniu krzywej RIAA). Nie oznacza to wcale obcięcia pasma powyżej 15 kHz, tylko że w tym obszarze nierównomierności są już większe od deklarowanych 0.3 dB. Ot, taka metoda pomiaru, promująca płaską, neutralną charakterystykę dla odróżnienia od epatowania pasmem do 40 kHz +- 6 dB...

Dzięki za wyjaśnienie. Powiem nieskromnie, że tak właśnie myślałem, ale chciałem się upewnić. Nie byłoby przecież do pomyślenia, aby pasmo było bez powodów obcinane, kiedy ten sam wzmacniacz potrafił zapewnić dla AUX 3Hz - 100 kHz. :-)

Wiedziałem, że coś jest na rzeczy.

Forte

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.