Skocz do zawartości
IGNORED

nowe skrzynki

Sentinel44

Rekomendowane odpowiedzi

Stare obudowy były bezkompromisowe, ale wizualnie zupełnie do niczego. To była totalna prowizorka. Choć pancerna, jak PzKpfw VI :) Boki skrzynek były zrobione z 5 cm czarnego granitu, reszta z 3 cm buku. Dzięki temu obudowa była dźwiękowo zupełnie martwa, bo nawet na dużych poziomach głośności przykładając do niej rękę nie można było wyczuć drgań obudowy. Niby bardzo dobrze, ale odsłuchowo objawiało się to jakby zaznaczaniem tylko krawędzi dźwięku, w którym jednak było mało wypełnienia. Takie miałem odczucia, jakby dźwięk był nieco odfiltrowany. Było w nim mało hi-fun ;)

Więc podrapałem się po głowie, i wymyśliłem sobie, żeby zamiast samego tłumienia obudowy wynikającego z masy granitu, stworzyć coś bardziej klasycznego, nieco mniej wyczynowego, a przy tym bardziej strawnego wizualnie, bez skojarzeń z nekropoliami :)

Podstawą, były głośniki Focala, tioxidowa kopułka 120 tdx, oraz polikewlarowy niskośredniotonowy 8K011Db z podwójną cewką. Do tego, pierwotnie, oryginalna zwrotnica pochodząca z kitu C600.

Pomyślałem o obudowie z "kompozytu" z materiałów o różnej gęstości, ale bardziej klasycznych. Do której przeniesienia nie potrzeba by dwóch silnych osób. O różnym kierunku ułożenia włókien, a więc bardziej rozpraszającej rezonanse, a nie tylko je wytłumiających.

Tak więc boki to drewno naturalne w postaci sklejonych klepek parkietu jesionowego. Jesion wybrałem ze względu na jego wysoką twardość, i walory wizualne. I na promocję w jednym z znanych marketów :)klepki zostały naklejone na 20 mm płytę z MDF. Przody i tyły to klejona płyta MDF,i HDF, oraz sklejka i korek naturalny, w warstwowej strukturze.

Do ich wykonania wymyśliłem sobie rodzaj prymitywnej prasy, dzięki której można było ścisnąć śrubami klejone elementy. Mogę z perspektywy czasu stwierdzić, ze z powodzeniem spełniła swoje zadanie.

Dodatkowo, aby zwiększyć tłumienie ścianek wyfrezowałem w ściankach, od ich wewnętrznej strony wgłębienia przeznaczone na pasy podwójnej maty bitumicznej. Samo rozpraszanie to jednak nie wszystko ;) Takie rozwiązanie nie zmniejsza objętości obudowy, a daje możliwośc wkomponowania materiału o wysokiej gęstości.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-16261-0-88577100-1326661696_thumb.jpg

post-16261-0-42594400-1326661713_thumb.jpg

post-16261-0-78366200-1326661725_thumb.jpg

post-16261-0-99734800-1326661736_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/90717-nowe-skrzynki/

Piękne, eleganckie i pomysłowe rozwiązanie.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

https://www.audiostereo.pl/topic/90717-nowe-skrzynki/#findComment-2372766

Parkietu kupiłem więcej niż potrzeba, i całe szczęście. Po selekcji okazało się, że przydatne jest tylko nieco więcej niż trzy czwarte klepek ponieważ zdarzały się wady powierzchni, niedokładność felcu, albo sęki w drewnie. Po ułożeniu wzoru w pasy wyszło, że materiału jest dosłownie na styk.

Górną ściankę też obmyśliłem sobie w formie kompozytu, licząc od góry to MDF, sklejka i cienki HDF. Dla lepszego połączenia ze ściankami bocznymi dwie dolne warstwy są węższe na grubość ścianek bocznych. W ten sposób przy łącznej grubości 35 mm, widoczne jest tylko 18 mm górnej warstwy -MDF. Nie chciałem by grube górne ścianki nadawały przyciężkawy efekt całej skrzyni. Dlatego też boczne krawędzie, w większej części sfrezowałem na półokrągło.

Dla jak największej dokładności klejenia skrzynek proces miał przebiegać w ten sposób, że wieńcami z MDF ustaliłem położenie względem siebie ścian bocznych. Potem wkleiłem wręgi wykonane z klejonego drewna bukowego, w których przepływ powietrza gwarantują okrągłe otwory. Wtedy dopiero zostały naklejone ścianki górne, a na koniec przednie i tylne.

Frezy pod głośniki były bardziej skomplikowane do zrobienia, z uwagi na ich, niezbyt okrągły, kształt. Poradziłem sobie w ten sposób, iż po wycięciu frezarką okrągłych otworów na głośniki odrysowałem na materiale kształt koszy, a następnie "z ręki" je wyfrezowałem, z tolerancją kilku milimetrów. Następnie kosze głośników okleiłem grubą taśmą samoprzylepną, włożyłem głośniki w otwory i dokładnie szpary zalepiłem samochodową szpachlówką z włóknami. Potem wystarczyło wyjąć głośnik, zerwać taśmę, przeszlifować szpachlówkę, i otwory pod głośniki były gotowe. Nieco większe, ale trzeba pamiętać o podkładzie i lakierze. W sumie na końcu okazało się, że wyszło "na ciasno" i troszkę kosze musiałem przeciągnąć papierem ściernym, ale dosłownie było to muśnięcie :)

Jedyne, czego nie robiłem samodzielnie, to lakierowanie ścianek wykonane przed ich sklejeniem. Nie mam ani ręki do malowania, ani sprzętu, ani pomieszczenia. Tak więc zrobili to za mnie fachowcy, którzy położyli na górne, dolne, przednie i tylne ścianki czarny lakier metalik, a na boczne bezbarwny chemoutwardzalny w pełnym połysku. Wyszło super :) Jedyna trudność, to proces klejenia, tak aby nie uszkodzić powierzchni. Udało się, i mi się podoba :)

Ukryta Zawartość

post-16261-0-02466200-1326745760_thumb.jpg

post-16261-0-69011900-1326745774_thumb.jpg

post-16261-0-00852000-1326745837_thumb.jpg

post-16261-0-50415800-1326746594_thumb.jpg

post-16261-0-88656000-1326746640_thumb.jpg

post-16261-0-14120500-1326746705_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/90717-nowe-skrzynki/#findComment-2373379

Tak więc boczne ścianki mają grubość 33 mm, składają się z 18 mm MDF i 15 mm drewna jesionowego. Przody i tyły to 40 mm płyty sklejone z MDF, 5 mm korka naturalnego, 10 mm sklejki, znów MDF, i 5 mm HDF. Wszystko klejone Wikolem. Wytłumienie to wełna Monacor. Okablowanie wewnętrzne w całości to Audioquest Rocket 33. Gniazda też dałem lepsze, zamiast starych mosiężnych zastosowałem WBT 0763.

W porównaniu do poprzednich skrzynek, na pierwszy rzut ucha, zwiększyła się dynamika mikro- i makro-. Więcej jest też wyższego basu, i jakby mniej sybilantów. Z negatywów, to chyba jednak lokalizacja źródeł nie jest tak precyzyjna :( tyle pierwszych wrażeń. Teraz jeszcze pozostaje tuning zwrotnicy ;)

Ukryta Zawartość

post-16261-0-88963800-1326828786_thumb.jpg

post-16261-0-08954900-1326828795_thumb.jpg

post-16261-0-17103700-1326828806_thumb.jpg

post-16261-0-23175100-1326828815_thumb.jpg

post-16261-0-48768000-1326829163_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/90717-nowe-skrzynki/#findComment-2374332

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.