Skocz do zawartości
IGNORED

el34 do Unison S6

Lesław01

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam wzmacniacz Unison Research S6. Jakiś czas temu wymieniłem ecc82 electro-harmonixy na Telefunkeny i dźwięk uległ znacznej poprawie. Teraz przyszła kolej na wymianę el34 Electro-harmonix-ów. Polecano mi Mullard-y oraz Telefunken-y NOS. Chciałbym nieco poprawić bas, powiększyć scenę itp. I tu pojawia się moje pytanie, jakie lampy wybrać i gdzie je kupić. Dzwoniłem do kilku sklepów w Polsce z lampami, ale nikt nie posiada lamp NOS el34. Z kolei na ebay jest spory wybór, ale niestety nie znam się za bardzo, więc proszę kolegów o pomoc.

Dodatkowo wzmacniacz ma po 3 lampy na kanał w single ended i nie wiem jak to ma byś sparowane. Czy wszystkie 6, czy wystarczy jak będą pasowały do siebie 3 z każdej strony.

https://www.audiostereo.pl/topic/90955-el34-do-unison-s6/

z lampami Nos bywa różnie i nie wiem czy się opłaca dać 2000zł za te lampy... bo po miesiącu moze któraś paść i co w tedy... spróbuj zamienników 6CA7... mozesz je śmiało włożyć za EL34...to są odpowiedniki amerykańskie... dźwięk będzie o wiele lepszy w zakreśie średnicy, niskich i wysokich tonów... szczerze polecam 6CA7...

W życiu piękne są tylko chwile...

https://www.audiostereo.pl/topic/90955-el34-do-unison-s6/#findComment-2378183

Widzę, że szukasz, pytasz na forach...

Ja także słucham muzyki w połaczeniu S6 plus Studio 100.

I wiesz co Ci powiem? - to co żurek.

Kup se w sklepie Lampy Elektronowe (Pan dobiera bez problemu sześć sztuk sparowanych baniek) najprostrze 6CA7 Elektro-Harmonixa.

Będziesz miał b. dobitny, lepiej "rozciągnięty" i kontrolowany bas, o niebo lepszą stereofonię, wgląd w nagranie...mniej "kluchy", dźwięczną górę - zresztą zobaczysz.

Oczywiście możesz nieco stracić na nasyceniu średnicy, ale...

Co jeszcze? - o wiele lepsze / stabilniejsze parametry pracy wzmacniacza, który z EL-34 dość mocno się grzeje.

Z 6CA7 pokrętło wyboru źródeł, jest ledwie ciepłe, także gała od potencjometru w mniejszym stopniu "nasiąka" - a najważniejsze, że 6CA7 mają większą żywotność - nie będziesz musiał, co dziesięć miesięcy intensywnego grania (tak było u mnie), wymieniać lamp na nowe.

Odnośnie głośników - pamiętaj, że Studio 100 to kolumny tzw. bliskiego pola.

Jeśli ustawisz je w dużym pomieszczeniu daleko od miejsca odsłuchu, z żadnym wzmacniaczem nie masz szans na mocny bas (którego widzę "szukasz).

Ustawienie tych głośników to podstawa.

I nie licz na "oszukiwanie" kablami - moim zdaniem wzmacniacz jest w b. małym stopniu podatny na zmianę okablowania.

Co innego głośniki - i tutaj wychodzi swego rodzaju - paranoja.

Powodzenia, trzymam kciuki - daj znać co zadecydowałeś i jak sprawy się mają.

Link do sklepu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/90955-el34-do-unison-s6/#findComment-2378307

Witam,co byście proponowali 6CA7 EH albo Tung-Sol el34?

Odradzam Tung-Sole EL-34 (kupowałem w RCM).

Po pięciu miesiącach musiałem wywalić je do kosza (przejarały się dwie lampy - żywcem na oczach).

Brzmieniowo bez rewelacji - niby na początku przekonująco, ale zaraz nienaturalnie "piszcząco" na górze, z przeładowaną dziwnym nalotem barwą - kilka tygodni intensywnego grania i dźwięk siada jak stara skarpeta.

https://www.audiostereo.pl/topic/90955-el34-do-unison-s6/#findComment-2378355

Witam,co byście proponowali 6CA7 EH albo Tung-Sol el34?

bierz bez zastanowienia 6CA7...

Widzę, że szukasz, pytasz na forach...

Ja także słucham muzyki w połaczeniu S6 plus Studio 100.

I wiesz co Ci powiem? - to co żurek.

Kup se w sklepie Lampy Elektronowe (Pan dobiera bez problemu sześć sztuk sparowanych baniek) najprostrze 6CA7 Elektro-Harmonixa.

Będziesz miał b. dobitny, lepiej "rozciągnięty" i kontrolowany bas, o niebo lepszą stereofonię, wgląd w nagranie...mniej "kluchy", dźwięczną górę - zresztą zobaczysz.

Oczywiście możesz nieco stracić na nasyceniu średnicy, ale...

Co jeszcze? - o wiele lepsze / stabilniejsze parametry pracy wzmacniacza, który z EL-34 dość mocno się grzeje.

Z 6CA7 pokrętło wyboru źródeł, jest ledwie ciepłe, także gała od potencjometru w mniejszym stopniu "nasiąka" - a najważniejsze, że 6CA7 mają większą żywotność - nie będziesz musiał, co dziesięć miesięcy intensywnego grania (tak było u mnie), wymieniać lamp na nowe.

Odnośnie głośników - pamiętaj, że Studio 100 to kolumny tzw. bliskiego pola.

Jeśli ustawisz je w dużym pomieszczeniu daleko od miejsca odsłuchu, z żadnym wzmacniaczem nie masz szans na mocny bas (którego widzę "szukasz).

Ustawienie tych głośników to podstawa.

I nie licz na "oszukiwanie" kablami - moim zdaniem wzmacniacz jest w b. małym stopniu podatny na zmianę okablowania.

Co innego głośniki - i tutaj wychodzi swego rodzaju - paranoja.

Powodzenia, trzymam kciuki - daj znać co zadecydowałeś i jak sprawy się mają.

Link do sklepu:

Ukryta Zawartość

zgadzam się z Tobą w 100%...

Ukryta Zawartość

W życiu piękne są tylko chwile...

https://www.audiostereo.pl/topic/90955-el34-do-unison-s6/#findComment-2378370

Odradzam Tung-Sole EL-34 (kupowałem w RCM).

Po pięciu miesiącach musiałem wywalić je do kosza (przejarały się dwie lampy - żywcem na oczach).

Brzmieniowo bez rewelacji - niby na początku przekonująco, ale zaraz nienaturalnie "piszcząco" na górze, z przeładowaną dziwnym nalotem barwą - kilka tygodni intensywnego grania i dźwięk siada jak stara skarpeta.

Zdecydowanie polecam Tung-Sole!

U mnie kupiona nowa DOBRANA kwadra w lampy elektronowa.pl spokojnie wygrzewana przez okres 80 godzin. Dziś ma za sobą kilka setek godzin pracy, dźwięk jak dzwon. Do ostrzejszej muzy z wykopem idealnie pasują. Tylko pracują na średnich mocach i biasie według normy bez żyłowania. Istotne jest po około 200 godzinach pracy sprawdzić parametry i emisje lamp. Czy są dla siebie jeszcze parami itd. Przynajmniej ja ze swoją kwadrą zrobiłem pomiary. Jak się to Koledze bananamoon rozjechało bez kontroli to nie dziwne, że lampy zdechły. I tylko można się domyślać jak to potem nie smacznie grało. Przecież to dotyczy wszystkich lamp mocy, że po wygrzaniu a potem w trakcie użytkowania trzeba je dawać do kontroli co kilka set godzin. Koszt około 10 zł. zależy gdzie i u kogo.

Za dźwięk wzmacniacza czy gra nisko, średnicą, wysoko odpowiadają lampy przedwzmacniacza przede wszystkim. Trzeba je po prostu właściwie dobrać do lamp mocy. Nie można wszystkiego zrzucać na lampy, przecież to my jesteśmy odpowiedzialni co z nimi robimy i postępujemy. Na forum jest kilka zdecydowanie pochlebnych wypowiedzi na temat EL34 Tung- Sol. Natomiast pierwsza taka negatywna opinia i gdybym sam nie miał z nimi doczynienia pewnie bym się zniechęcił do ich zakupu. Mam kilka kwadr lamp mocy i ośmielam się mieć porównanie.

https://www.audiostereo.pl/topic/90955-el34-do-unison-s6/#findComment-2378557

- ziemniak

Podtrzymuję swoją opinię na temat EL-34 Tung-Sol.

Powiadasz - gra to u Ciebie kilka setek godzin - no dobrze, pięćset godzin?

Przy włączonym osiem godzin dziennie wzmacniaczu, daje to zaledwie dwa miesiące słuchania muzyki.

A zaręczam Ci, że u mnie w domu, muzyka gra dłużej niż przysłowiowe osiem godzin etatu.

Jeszcze jedno - w S6 nie ustawiasz prądu podkładu wedle życzenia (gdyby tak było, faktycznie można by wydłużyć życie baniek), ten wzmacniacz ma tzw. auto-bias.

Co do pomiaru parametrów lamp po kilku miesiącach użytkowania, jak najbardziej - pełna zgoda.

Nie wiem dokładnie co to jest "ostrzejsza muzyka z wykopem" - widzisz ja takiej muzyki praktycznie nie słucham.

Słucham natomiast dużo i słucham wielostylistycznej, wielogatunkowej muzyki - według mojej opinii, mojego pojęcia barwy, brzmienia, dźwięku...Tung-Sole nie mają w sobie nic nadzwyczajnego.

Tak jak napisałem, na początku wydają się być efektowne, z dobitnie wybrzmiewającym, ale rozdmuchanym dźwiękiem...przy dłuższym odsłuchu ta maniera prezentacji staje się męcząca - dla mnie to nie jest "to", czego bym oczekiwał.

I powtórzę; z S6 w trakcie użytkowania, dźwięk Tung-Sola zauważalnie siada.

Nie piszę tego z przekory - opisuję po prostu swoje doświadczenia.

Oczywiście dziękuję Ci za opinię - każda jest ważna, ma "ewentualnie pomóc", dać rozeznanie przed wyborem, zakupem...

https://www.audiostereo.pl/topic/90955-el34-do-unison-s6/#findComment-2378634

A z tych 6CA7 to miałoby być coś takiego?

Ukryta Zawartość

Dla porównania cena na ebay:

Ukryta Zawartość

A może coś takiego lepsze:

Ukryta Zawartość

Może można by zrobić tak że kupić 2 niezależne kwadry. Czy na każdym kanale musi być taki sam komplet?

I jeszcze jedno - czy ktoś tak w skrócie mógłby wyjaśnić o co chodzi z tym parowaniem lamp?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/90955-el34-do-unison-s6/#findComment-2378800

- ziemniak

Podtrzymuję swoją opinię na temat EL-34 Tung-Sol.

Powiadasz - gra to u Ciebie kilka setek godzin - no dobrze, pięćset godzin?

Przy włączonym osiem godzin dziennie wzmacniaczu, daje to zaledwie dwa miesiące słuchania muzyki.

A zaręczam Ci, że u mnie w domu, muzyka gra dłużej niż przysłowiowe osiem godzin etatu.

Jeszcze jedno - w S6 nie ustawiasz prądu podkładu wedle życzenia (gdyby tak było, faktycznie można by wydłużyć życie baniek), ten wzmacniacz ma tzw. auto-bias.

Co do pomiaru parametrów lamp po kilku miesiącach użytkowania, jak najbardziej - pełna zgoda.

Nie wiem dokładnie co to jest "ostrzejsza muzyka z wykopem" - widzisz ja takiej muzyki praktycznie nie słucham.

Słucham natomiast dużo i słucham wielostylistycznej, wielogatunkowej muzyki - według mojej opinii, mojego pojęcia barwy, brzmienia, dźwięku...Tung-Sole nie mają w sobie nic nadzwyczajnego.

Tak jak napisałem, na początku wydają się być efektowne, z dobitnie wybrzmiewającym, ale rozdmuchanym dźwiękiem...przy dłuższym odsłuchu ta maniera prezentacji staje się męcząca - dla mnie to nie jest "to", czego bym oczekiwał.

I powtórzę; z S6 w trakcie użytkowania, dźwięk Tung-Sola zauważalnie siada.

Nie piszę tego z przekory - opisuję po prostu swoje doświadczenia.

Oczywiście dziękuję Ci za opinię - każda jest ważna, ma "ewentualnie pomóc", dać rozeznanie przed wyborem, zakupem...

bananamoon

z tak przedstawioną argumentacją z Twojej strony mogę się prawie zgodzić i rozumiem co masz na myśli,a dlaczego prawie. Ja też słucham bardzo różnorodnej muzyki głównie z gramofonu. Ale najważniejszy jest u mnie blues i rock i to jest muzyka z wykopem i to miałem na myśli, chyba się zgodzisz, że to takie klimaty. Dla tego typu brzmień jest właśnie Tung-Sol.

Nie mam najmniejszego zamiaru Cię pouczać, ale ogólnie lampa EL34 jest stworzona do ostrego grania. Do spokojniejszych klimatów i plumkania jest kilka innych lepszych lamp. Uważam, że to nie jest lampa na Twoje oczekiwania. Piszesz, "nie mają w sobie nic nadzwyczajnego" a które ze współczesnych mają to coś nadzwyczajnego! Dla mnie nadzień dzisiejszy żadne! Ale Tung -Sol na tle reszty współczesnych, gra bardzo dobrze.

Szkoda, że nie odniosłeś się do wpływu lamp przedwzmacniacza na kształtowanie brzmienia, właśnie pod nasze gusta i potrzeby. To jest klucz do sukcesu małe lampki. Poprzez odpowiedni dobór, na zasadzie porównań, dopasowałem do Tung-Sola małe lampki. I jestem bardzo zadowolony z efektu końcowego. Lampy mocy dają trzon i podstawę dźwięku, ale powtórzę lampy mocy trzeba spokojnie wygrzać i uformować. Potem żywotność lamp jest wielokrotnie dłuższa i dźwięk stabilny. Za brak możliwości regulacji napięcia biasu i posiadania kontroli nad tym zagadnieniem, nie można mieć żalu do lamp Tung-Sola. Lampy EL34 Tung- Sol mam od ponad roku i dobrze już sobie pograły, też słucham dziennie przez wiele godzin muzyki. Mam jak wspomniałem inne lampy mocy i dla odmiany zamieniam wszystkie lampy w wzmacniaczu. Polecam mieć kilka alternatywnych zestawów lamp bo to daje odmianę i możliwość porównań, a przede wszystkim odpowiedni dystans.

https://www.audiostereo.pl/topic/90955-el34-do-unison-s6/#findComment-2378887
  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

Ostatecznie za namową kolegów zdecydowałem się na 6CA7 Electro-harmonix-a. Dzisiaj do mnie dotarły. Jak tylko odsłucham podzielę się wrażeniami.

P.s. Dziękuję wszystkim za pomoc

Lesław opisz te nowe lampy.
https://www.audiostereo.pl/topic/90955-el34-do-unison-s6/#findComment-2417352

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.