Skocz do zawartości
IGNORED

nowe HiFiiM-06

pitdog

Rekomendowane odpowiedzi

• Redaktorzy

"Fuzzy logic" - tak jest to ujęte w opisie M1. Algorytmy wykorzystujące logikę rozmytą pomijają zasadę wyłączonego środka, dopuszczając istnienie stanów pośrednich pomiędzy, powiedzmy, "a" i "b". Ale nie żądaj ode mnie szczegółowych wyjaśnień. A że nie wiem, jak to działa w gramofonie, to już napisałem wcześniej. :-)

artykul jozwy o "patefonie" za duze pieniadze napisany fajnie i rzeczowo - kupilem (a nie kupuje gazetek hajfajowych) i pzreczytalem (a nie czytam gazet hajfajowych) -

1. jak cholernie duzo tzra wiedziec zeby uzywac tak drogiego patefonu zgodnie z jego mozliwosicami (wkaldki , regulacje itd)

2.gdzie na boga mozna kupic np w takim krakowie czarne krazki ? ostatnia plyte czarna plyte jaka kupilem to byla kate bush a ja bylem wtedy na 1 roku studiow i mialem wieze phiipsa z patefonem - to bylo 12 lat temu - bylismy wtedy piekni i mlodzi i nie pzreszkadzalo nam jak graja nasze spzrety - czlowiek sie cieszyl ze w ogole ma cos co gra

Jozwa, a ten Linn Sondek to będzie ten słynny flagowy CD Linn`a czy Gramofon?

PS, a mozę by tak S&L sprezentowało na potrzeby magazynu np: Konsule, albo Pretoriany do testu? Paręosób było by może wreszcie usatysfakcjonowanych, fachowością recenzji, ... albo i dalej coś by im nie leżało :)

W kategorii beletrystyki prasowej HiFi moze i znajdzie swoje miejsce.

Bo jako merytoryczny i obiektywny przewodnik po rynku to dla mnie żaden.

Już ponad rok temu przestalem czytac HiFiiM, głównie z powodu niskiej wartości treści merytorycznej pisma. Samo ględzenie naczelnego i kolegów o "herbacie" i "ciasteczku" to zdecydowanie za mało jak na pismo za ponad dychę. Noe to że mnie nie stać, ale po prost szkoda mi nawet na to czasu. Ostatnio kupiłem numer wakacyjny, bo naprawdę się nudziłem. Po przeczytaniu zamarudziłem jeszcze bardziej... ;-)))

Pzdr ;-)

Ze też jeszcze chce się komuś to czytać ?.... prrr, stój... chciałem powiedzieć "kupować" ?

>eskwadrat to zapewne i Audio oraz AV mnie sponsoruja, bo n/t tamtych pism tez zdarzalo mi sie pisywac tutaj :)

a jak tam u Ciebie, nudzisz sie teraz piszac sobie tutaj i zapytujac mnie o moich wielkich sponsorow? ;) lol

jozwa - jeśli chodzi o logikę rozmytą to Twoja szczerość w artykule jest rozbrajająca :) Ale spoko. Jak chwalimy to chwalimy - podoba mi się "muzyczność" tego artykułu tzn. opis brzmienia na podstawie konkretnych płyt i czytelnik nie ma problemu z wyobrażeniem.... Czasem niektóre opisy są zbyt oderwane od muzyki.

A poza tym fajna reklama rosyjskiej firmy która zamierza otworzyć w Polsce 300 stacji benzynowych czy jakoś tak. Rozumiem że HFiM zamierza nieco zdywersyfikować zainteresowania :))

Pozdrawiam.

The odd get even.

1. Co do zawartości pisma - różni ludzie czytają te czasopisma, i tacy którzy interesują się KD i tacy którzy interesują się hajendem (czyt: tzn: tacy dla których z kolei czytanie recenzji jakiegoś budżetowego Rotela to strata czasu)

2. gutten w ostatnim numerze to dla mnie nie recenzja płyta ale tekst o okiełznaniu szalejącej "naszej szkapy" przez Wita (a może to był Łysek z pokładu Idy?)

3. Musical - fajno - ale nadal nie wiem jak to gra, brak opisu sprzętu towarzyszącego (ja nie znalazłem), ze zdjęcia widać że wkładka to Audiotechnica (OC-9 ?), hmmm... przydałaby się bardziej referencyjna wkładka (a byc może i reszta toru - nie wiem, bo nie znalazłem). Może stać redakcję na drobną inwestycję?

4. Kwestia bardziej łagodnych ocen - to ja proszę przejrzeć kropki przy teście budżetowych kolumn, to ma być niby łagodniej??? Jedno mnie tylko zastanawia: w teście jednej z kolumn (nominalnie 8Ohm) podano że minimum impedancji to 3,6 Ohm - to jak to jest? Są te pomiary czy też ich nie ma? A jeśli nie ma to czy producent spadł z byka że oznaczać kolumnę jako 8Ohm?

5. Wstępniak MS: jego wstępniak - jego wypowiedź.

6. Systemy KD za $225k - ano kwestia mody, a i braku zainteresowań też... niedawno słyszałem historię od dealera bardzo drogiego sprzętu jak to bardzo bogaty Polak zadzwonił do niego zapytał się co tam ma najdroższego i poprosił o dostarczenie sprzętu... działo się to w Polsce - nie w Kalifornii (btw nie jest to odosobniony przypadek)

7. Odsłuchy w Audio - przepraszam, ale jak patrzę na sprzęt towarzyszący tym odsłuchom to mam wątpliwości czy to ma być drogo czy też ma być dobrany sprzęt do odsłuchu, każdy odsłuch to inny sprzęt, nie mówiąc o tym że nie są to ani specjalnie transparentne ani neutralne urządzenia. A ostatni odsłuch pt. co jest lepsze taki cd czy taki cd i jak to jest z tymi hybrydami SACD, to wystarczy poczytać to forum i nie trzeba organizować takich spotkań.

8. reklama Lukoil - przez chwilę poczułem się jak w Matrixie, więc rozjerzałem się dyskretnie czy gdzieś nie czai się agent Smith :-P

Pzdr.

PS W ostatnim numerze numerze HiFiNews Barry Fox napisał że koszt nagrania nowej płyty w SACD to $30k, a remasteringu starej to $300k. Ktoś ma kalkulator? Niech szybko policzy ile będzie kosztowało wytwórnie (czyt. Sony) zremasterowanie jego wszystkich ulubionych płyt.

:) dlatego napisałem cyt. "nie znalazłem" ... może było, może nie było ... ale ja nie znalazłem, a powinno być jakieś stałe miejsce (poczatek, koniec - wszystko jedno) gdzie takie rzeczy się zamieszcza (ale nie w treści). W każdym razie artykuły są podpisywane a to już duży postęp w stosunku do takiego Audio. Mnie to się marzy żeby każda notka była podpisana, ale to chyba zbyt duże wymagania :-P ... A co do wkładki to męcz ich, jozwa, męcz ... jakby co to Lacrimosa ma różne fajne ... no wiesz... Transfiguration, Koetsu, Shelter .... :-))))

Pzdr.

Ha, poczytałem i ja.

I ze sprzężenia zwrotnego skorzystam, bo i czemu by nie, wszak to mnie nic nie kosztuje we w odróżnieniu od samego magazynu.

Artykuł wstępny, w którym rednacz jasno wyartykułował, że wyrazy o tej samej artykulacji mogą wszelako oznaczać inne artykuły, wywołał wpierw uśmiech niejaki na mojej twarzy, jednak już od końca drugiej kolumny zaczął mię nużyć. Powinien być na to jakiś artykuł w kodeksie, że tak, jak dwie kolumny stereo definiują, cztery w artykule to już przesyt. Zresztą dobre mono też nie jest złe - nawet z jednej kolumny można je uzyskać, czego przykład dał cysorz Hadrian w wersji video co prawda a nie audio. Jednakowoż teraz systemy wielokanałowe są w kodzie. Znaczy się w modzie. Kody za to był odtwarzacz o kodzie DRA 660 któren okazał się świetny we wszystkich organach i nie dość że miał wizję to jeszcze symfonie odtwarzał symfonicznie a pasje z pasją specjalizując się - rzecz jasna - w kodach.

Resztę też czytało sie miło, we w szczególności obrotowy artykuł o gramofonie MF M1, który, jak wyjaśnił nam autor da się przyrównać do ksiegi o obrotach sfer niebieskich, jako że niejaki Michaelson, obrotny właściciel MF zrobił nagle obrót o 360 stopni, a że miał spin połówkowy, to ten mu sie obrócił (ang "turn", szikagosko "turnął mu się") i wyrżnął w stół, skąd ta nowa miłość do turntabli; zaczem wszystko precyzyjnie się zgadza.

Na koniec warto wspomnieć o prezentacji słowno (drukowano) wizualnej (takoż drukowanej) niejakiego Leszka M, który to sądząc kontekstu pragnie zostać Leszkiem Moczulskim i w tym celu moczy się w wodzie. A że każdy stojący nad brzegiem przepaści winien zrobić wielki krok naprzód, owym następnym krokiem będzie prawdopobnie płyta "Płatni zdrajcy, pachołki kina domowego". A że płyta sie obraca i można słuchać jej z kolumn (nawet Kody) i pisac o tym artykuły, wzmiankowane na początku sprzężenie niniejszym się zamyka.

>Theli28 słucham muzyki tylko w stereo, ale jak tylko odsapnę troszkę po wydatkach na now CD zamierzam kupić jakiś tani odtwarzacz DVD i podłączyć go do stereowzmaka. Lubię czasem pogapić się np. na rzeź na plaży w "Szeregowcu R."

> JM:

Dzięki za ciepłe słowa. :-) Lubie takie słowne zabawy i lubię także podrabianie stylu innych. W dawnych dobrych dniach, na studiach, pisałem zresztą satyryczny tygodnik nieregularny - czyli felietony na gazetke ścienną - i jeszcze teraz od czasu do czasu chcę sprawdzić, czy nadal to umiem.

Swoją drogą, kto wie moze faktycznie w ramach odskoczni powinienem znaleźć sobie kącik felietonisty we w jakiejś redakcji?

Jeszcze wpis dotyczący tego numeru pisma, które zresztą lubię. Redaktorzy są dosyć bałaganiarscy. Test kolumn Triangle Titus 202 był już w numerze 2/2003. Punktacja była inna. Wszystko wskazuje na to ,że to te same kolumny. A może to celowe i stanie sie to stałą praktyką (jak w czasopismach angielskich).

• 2 tygodnie później...

gutten

Temat Heleny wraca: w nowym numerze Muzyki 21 na str. 44. jest recenzja 'genialnej' Credo. Recenzja pochwalna w tonie prawie 'na kolana' - choć 'tylko' cztery gwiadki - mniej-więcej tak:

"(...) HG to artystka o dużym potencjale artystycznym i wielkiej osobowości (chyba dlatego, że ma szajbę na punkcie wilków - dopisek mój). (...) Album Credo uważam za ciekawą, ważną i bardzo wartościową płytę. Podpisano: Arkadiusz Jędrasik".

Może coś nie skapowaliśmy z tego dzieła?

Polecam Ci też ostatnie Gramophone: jest tam test Meridiana G07 - fajna maszyna!

Pzdr

Czytalem oba teksty. Przy pierwszym głośno jęknąłem. Wniosek jest prosty: jestem głuchy jak pień i przez to nieczuły na artystyczną osobowość Helenki :-)))

A rzeczonego Meridiana będę miał w przyszłym tygodniu w domku - niestety, na razie tylko do odsłuchu.

Pzdr.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.