Skocz do zawartości
IGNORED

Buduję monitory (chciałbym ;-)

literat

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Jest to mój debiut na tej liście, ale kiedyś trzeba zacząć ;-) Kupiłem na giełdzie we Wrocławiu monitory (właściwie dla obudów) i teraz zaczynam powoli robić jakieś fajne monitory. Oczywiście dużo się naczytałem o wszystkim ale po kolei. Obudowa jest o pojemności 15 l (liczyłem bez wytłumienia - zresztą co to za wytłumienie) z basrefleksem i zamontowane w niej były wysokie kopółkowce bez nazwy i oznaczeń oraz niskotonowy ARN-226-03/8 z pakudnym koszem z plastiku. Nawet była w nich jakaś zwrotnica. Mogę wstawić tam głośnik o max średnicy zewnętrznej 17,5 cm a na górę 10,5 cm. Mam zamiar teraz dobrze wytłumić kolumnę (najpierw malowanie specjalną pianką bitumiczną, potem filc o grubości około 0,5 cm i dopiero na to będzie szło wytłumienie (wełna) Moja prośba jest jak wszystkich innych prozaiczna. Proszę o pomoc w skompletowaniu głośników (wiadomo, że jeżeli robię sam to nie posiadam super wielkiej kasy, ale coś tam mam) oraz mam pytanie czy zajmuje się ktoś robieniem zwrotnic aby odpłatnie zrobił mi do tych monitorków zwrotnicę bo na tym się już kompletnie nei znam. Na razie wziąłem od znajomego głośniki Heco HW 160A-CPP (mówił że są świetne ;-) i po prostu wsadziłem na miejsce poprzednich, ale to nie to. Te głośniki są 4 Ohm a ARN były 8 więc zwrotnica już niezbyt pasuje.

Może jest jakaś fachowa literatura o budowaniu kolumn ?

Z góry dzięki za pomoc.

https://www.audiostereo.pl/topic/9103-buduj%C4%99-monitory-chcia%C5%82bym/

Na początek - jaka to obudowa - ma być bass-reflex? Jak grube ścianki? (bo jesli ma być fam filc to ogrubosci 10-12mm powinien wystarczyc bez niczego wiecej (tak robi Cabasse i chyba Triangle).

ARN 226 ma większa średnicę zewnętrzną niz 17,5cm i nie ma plastikowego kosza. Więc albo głosnik był nie ten albo szerokość ściany, przedniej obudowy jest większa - podaj wymiary obudowy.

Ile pieniędzy chcesz na całośc przeznaczyć i jak daleko bedziesz prowadził modyfikacje obudowy - najlepiej zamieśc jakieś zdjęcie.

Przeczytaj na DIY wątek pt. Aplikacja GDN 18/60 - może Cię zainspiruje.

pozdr.

Wysokość 34,5 szerokość 23 głębokość 27 cm. Co do głośnika to taki napis na nim widnieje i na pewno ma 17,5 cm średnicy zewnętrznej. Czybo że to jakiś przerabiany głośnik. Czy z basrefleksem ?? Jest już zrobiony otwór i włożona tuba o średnicy 4,5 cm więc co zrobić. Skrzynka jest wykonana z płyty MDF o grubości 20 mm

Głośniki TVM dawnej Tesli NIE ROBIĄ GŁOŚNIKÓW Z PLASTIKOWYM KOSZEM!! Sam mam w domu 2 ARN-226 i oba mają kosz metalowy.Sporo się u mnie przewineło głośników z serii ARN,ARP i wszystkie były z metalowymi elementami! Masz jakąś marną podrubę!! Osobiście polecałbym zastosować obudowe zamkniętą z głośnikiem ARN-188 (taki jak mam w "O mnie") ponieważ ma on 17,5 cm na prostej linii śruba-śruba. Do tego jakiegoś Audaxa,dobrą zwrotnice i masz nie głupi monitorek:)

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

Moje niestety mają kosz plastikowy i to ze strasznie badziewnego plastiku. Natomiast Heco o których pisałem wyglądają bardzo solidnie (bardzo dobry kosz) i grają też OK. Mam pytanie czy ktoś może spotkał się z takimi głośnikami (HW 160A-CPP) i może zna ich parametry. Człowiek od którego mam te głośniki powiedział mi że zostały wymontowane z zestawu za około 4000 PLZ i nic więcej :(

Zapomnij o Heco - chyba że potrafisz zrobić pomiary. Jeśli nie to skorzystaj z gotowców - np. glosników Tonsila GDN-13-50-9 - powinny pasować do 15 litrów. Ale raczej idź na inne forum.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) lub

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Tam są ludzie którzy sie w to bawią prawie zawodowo.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.