Skocz do zawartości
IGNORED

>>> PROCESORY DO KINA DOMOWEGO <<<

BoDeX

Rekomendowane odpowiedzi

To marka firmy CRESTRON -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No pisze na klocku..:) że to CRESTRON.Ale potężne blachy ma.Klasa sprzętu jak Anthem

DSC_0008.jpg

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

NuForce AVP-18 o którym pisał kiedyś bodajże BoDeX leży już na alledrogo

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ciekawa propozycja, ciekawe jak z jakością w stereo można by trochę ograniczyć ilość urządzeń w stereo i kinie , odkąd amplituner yamahy robi tylko za przedwzmacniacz rozglądam się za czymś ciekawym a nie za drogim

• 3 miesiące później...

Czołem!

Mam pytanie odnosnie procesora Meridian. Taki np g61R posiada wejscie USB audio in. I tu pytanie co talkie wejscie łyka? Czy podłacze sie bez problemu Ariesem bez dodatkowego dac-a?

Wysłane z mojego iPad przez Tapatalk

• 1 miesiąc później...

Witam. Czy może mi ktoś powiedzieć, który z powyzszych preampów wielokanałowych jest lepszy (kino 50%, muzyka 50%)

Meridian 561, czy Linn 5103?

Pozdr

Obydwa urządzenia to już extra liga. W przeliczeniu na nasze złotóweczki kosztowały grubo ponad 20000zł. Meridiana 561 posiadałem i mogę szczerze polecić (oczywiście dziś nie warto za niego dać więcej jak 1000-1200zł). Jakość dźwięku przy połączeniu cyfrowym naprawdę bomba - to był mój pierwszy DAC na takim poziomie. Możesz z tego zbudować kino i stereo klasy właściwie Hi-End.

Hej, ja właśnie mam Meridiana, którego notabene kupiłem parę lat temu od Ciebie :D Jestem z niego bardzo zadowolony i ani myślę go sprzedawać. Tak tylko pytam może ze zwykłego przyzwyczajenia do dźwięku i może chęci zmiany na coś innego.Pozdr

Hej, ja właśnie mam Meridiana, którego notabene kupiłem parę lat temu od Ciebie :D Jestem z niego bardzo zadowolony i ani myślę go sprzedawać. Tak tylko pytam może ze zwykłego przyzwyczajenia do dźwięku i może chęci zmiany na coś innego.Pozdr

No to uważaj żeby nie było rozczarowania. Ciężko będzie go teraz zmienić na coś wyraźnie lepszego :-)

• 1 miesiąc później...

Widać jest i kolejny preamp

Ukryta Zawartość

Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalk

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Witam, prosze opinie na temat processora NAd m15HD, jest wystawiony na allegro 6200zl.. Czy wart ceny? Od kilku lat korzystam z emotivy umc1, ale chce przesiasc na wyzsza klase.. Emotiva w kinie jest OK, ale chce porzadne stereo... Koncowki mocy emotiva 3 kanalowa + parasound A23.

Dzieki

cos przycichlo w tym watku, a bardzo potrzebuje rady... jeszcze mam jedno pytanie w sprawie innego processora - Meridian G68 ADV, wiadomo ze to wysmienity processor, ale za oknem 2014rok i czy nadal mozna zaliczyc go do faworytow... czy jest wart powiedzmy 1600-1800euro ?? i jescze jedno, czy jakbym do tego processora uzyl splitera (byl juz wspomniany tutaj), HDMI> LPCM+HDMI, bym otrzymal dzwiek DTS HD,??

dzieki

Rowniez bylbym wdzieczny za opinie Arcam FMJ AV9? Model nie jest nowy, ale czy godny uwagi jako kompromis kino+stereo? Czy ten model przyjmuje lpcm po hdmi?

Witam,

Jeżeli chodzi o dźwięk po hdmi - arcam nie jest w stanie odtworzyć nic po hdmi, wejścia i wyjścia działają tylko jako przełącznik sygnału - czyli podaje sygnał z jednego z 5 wejść na wyjście. Połączenie dźwięku wielokanałowego może odbywać się poprzez kabel cyfrowy, optyczny lub wielokanałowe wejście analogowe. Nie ma niestety innej opcji...

Jeżeli chodzi o dźwięk z tego procesora - ja oceniam go bardzo dobrze. W połączeniu z dobrą końcówką może niejednego słuchacza oszołomić. Dodatkowo dobre przetworniki cyfrowo - analogowe nie psują jakości dźwięku (moim zdaniem). Możesz również każde z wejść analogowych puścić w trybie direct, o ile masz źródło dźwięku o lepszych parametrach niż wewnętrzne przetworniki. W każdym razie ja jestem zadowolony i nie szukam niczego innego.

Czyli dekoderów dźwięku HD nie posiada.

Marycz żebyś Ty nie wydał pieniędzy na darmo i to sporo. Myślę, że jak sam nie posłuchasz, nie przekonasz się na własne uszy to nic nie będziesz wiedział. Problem tylko właśnie gdzie posłuchać.

Wątek pewnie nie rozwija się specjalnie dynamicznie ponieważ procesory kina domowego raczej nie są popularne w Polsce, jest to drogie rozwiązanie, ceny nowych procesorów zabijają.

Marycz, a próbowałeś podłączyć jakiś wzmacniacz stereo, który zagrał wyraźnie lepiej w stereo od kompletu UMC-1 + końcówka mocy ?

Ja podłączałem między innymi Krell KAV-300i, nowy kiedyś kosztował 11 tyś, w używce dostępny za około 4 tyś i jak dla mnie wcale to lepiej nie grało, po prostu inaczej. Miałem też na odsłuchu przedwzmacniacz stereo Emotivy XSP-1, zastanawiałem się nad jego zakupem, jak dla mnie różnice na granicy percepcji, zrezygnowałem z kupna. Powiedz czego brakuje Ci przy UMC-1, co chciałbyś lepiej ? To wszystko jest bardzo subiektywne.

Chętnie porównałbym UMC z innym procesorem, tylko właśnie skąd taki wziąć.

Czyli dekoderów dźwięku HD nie posiada.

Marycz żebyś Ty nie wydał pieniędzy na darmo i to sporo. Myślę, że jak sam nie posłuchasz, nie przekonasz się na własne uszy to nic nie będziesz wiedział. Problem tylko właśnie gdzie posłuchać.

Wątek pewnie nie rozwija się specjalnie dynamicznie ponieważ procesory kina domowego raczej nie są popularne w Polsce, jest to drogie rozwiązanie, ceny nowych procesorów zabijają.

Marycz, a próbowałeś podłączyć jakiś wzmacniacz stereo, który zagrał wyraźnie lepiej w stereo od kompletu UMC-1 + końcówka mocy ?

Ja podłączałem między innymi Krell KAV-300i, nowy kiedyś kosztował 11 tyś, w używce dostępny za około 4 tyś i jak dla mnie wcale to lepiej nie grało, po prostu inaczej. Miałem też na odsłuchu przedwzmacniacz stereo Emotivy XSP-1, zastanawiałem się nad jego zakupem, jak dla mnie różnice na granicy percepcji, zrezygnowałem z kupna. Powiedz czego brakuje Ci przy UMC-1, co chciałbyś lepiej ? To wszystko jest bardzo subiektywne.

Chętnie porównałbym UMC z innym procesorem, tylko właśnie skąd taki wziąć.

No wlasnie, posluchac nie ma gdzie... Jestem z Wilna, tutaj zrobic przesluch processora jest praktycznie nie mozliwy.. jedna firma ma w ofercie NAD m15hd, ale tylko na zamowienie.

UMC-1 jest to moj pierwszy processor, kiedys mialem Onkyo 886. dla muzyki mam przyzwoite sluchawki (Grado GS1000) i od niedawna dedykowany komputer audio PC zasilany liniowo.. slucham muzyki na tym sprzecie, ale ciagle mysle o pozadnym stereo przez kolumny i jak slucham te same kawaly przez emotive, niestety w porownaniu ze sluchawkami, gra to cienko (wiem, ze sluchawki to szczyt), ale chce poleprzyc scene, wiecej powietrza, leprza rozdzielczosc.. Wiec postanowilem po trochu budowac pozadny system, i chce zaczac budowac go od samego serca, tzn przedwzmacniacza - (Arcam AV9/NAD m15hd/Meridian G68/Anthem AVM40-50), chce cos kupic, zeby juz do tego nie wracac, mam na to powiedzmy 1500-1800euro (najleprzym wyborem w/g mnie jest Anthem D2, ale trudno go dorwac w Europie). Wlasnie trafilem na Meridian G68, uzywany za 1500e, no albo powiedzmy NAD M15HD. w nastepnym roku plauje zmienic komlumny (teraz sa Klipsch RF82), power amp zostanie pokinco ten sam tzn XPA-3+ Parasound A23., odtwarzacz - dedykowany komp audio i moze jakis blu-ray. Czy warto pakowac sie w Meridian G68 ? albo za te same cene Nad M15HD .. z wlaszcza, ze w najblizszy rok nie planuje zmieniac koplumny, wiec chyba ten Meridian nie pokaze pelen potencjal.... prose o wasza rade..

Marycz trudno zastąpić dobre słuchawki sprzętem stacjonarnym, tzn trzeba dużo więcej pieniędzy wydać.

Ja bym chyba popróbował ze wzmacniaczami stereo bo łatwiej pożyczyć, podłączyć taki wzmacniacz i zobaczyć jakie są zmiany, może się np. okazać, że to kolumny są najsłabszym elementem i wymiana przedwzmacniacza nic nie da.

Następna sprawa to akustyka samego pomieszczenia, która przy słuchawkach nie ma znaczenia.

U mnie po wymianie kolumn frontowych poprawiła się właśnie lokalizacja dźwięków, ale to jeszcze nie jest to co bym chciał i podejrzewam, że teraz trzeba by popracować właśnie nad akustyką.

Każdy ma inne oczekiwania, ale dla mnie ważna jest ergonomia użytkowania, mam do sprzętu podpiętych kilka źródeł, UMC-1 jest moim zdaniem świetnie rozwiązana pod kątem ergonomii obsługi, ma bardzo dobre możliwości konfiguracyjne, co i kiedy ma załączać, na jakim wejściu jakie sygnały przyjmować, na którym wejściu załączać korekcję akustyki, można ustawić jaki tryb dźwiękowy ma się załączyć na każdym wejściu itp.

Nie sadzę aby stare procesory posiadały takie możliwości. Do tego używam uniwersalnego pilota Logitech i wszystko pięknie śmiga. Oczywiście dla niektórych będzie to sprawa drugorzędna.

Czolem. Sprawe dzwieku hd w meridianie mozesz rozwiazac na kilka sposobow. Dokladajac hd621 od meridiana masz hdmi switch w pelni wspograjacy z g68. Jest to najdrozsza opcja. Mozna tez zmodufikowac niektore odywarzacze oppo i dak podlaczyc sie do g68 poprzez mmhr. Jest jeszcze opcja ze zmodyfikowanym cluxem ale chyba trudno go dostac. O ergonomie bym sie nie martwil ten procesor jest w pelni konfigurowalny poprzez pc solt. Ale najwazniejsza sprawa jak to brzmi. Nie wiem. Mieszkam w szkocji ale ten sprzet jest dosc trudno dostepny, w jednym z hifi sklepow sprzedal sie w 2dni wiec nie zdazylem sprawdzic jak gra. Sam mam na niego ochote ;) od ludzi zbiera same pozytywne opinie ale trzeba by uslyszec w swoim systemie. Rzuc okiem na meridian unplugget. Pojawia sie duzo sprzetu i zawsze mozna o cos dopytac.

Kupiłem pierwszy procesor AV ONKYO 885 w 2009 r.

Import z USA. Mija 6 lat.

Połączyłem z monitorami aktywnymi 5.1.

Jak widać NIKT TEGO ROZWIĄZANIA na forum nie ma do dziś.

Takie są FAKTY.

Żal duuuuuuuuuuuuuuuuupę ściska.

Jest jeszcze opcja ze zmodyfikowanym cluxem ale chyba trudno go dostac.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Multi HD Audio od zawsze do dziś to HDMI.

Nic się w sprawie nie zmienia od wielu lat.

Tymczasem "audiofile" bez HDMI szarpią się z różnymi sposobami obejścia tego sposobu przekazu.

Szkoda prądu.

Ukryta Zawartość

Da sie to dlubnac zeby wypuszczalo 4xSpdif do np. 586.2mm ???

Ukryta Zawartość

A co ma się nie dać !? :)

Sygnał jest rozplątany - wystarczy "podziękować" DAC-om za dobre chęci i popchać sygnał

jako SPDIF na zewnątrz ...4 x spdif. Tak ma MERIDIAN i DENON w wyższych klockach. 4x ...

A jak już musisz, to modyfikacja playera do takiej postaci (4xspdif) ...

Multi HD Audio od zawsze do dziś to HDMI.

Nic się w sprawie nie zmienia od wielu lat.

Tymczasem "audiofile" bez HDMI szarpią się z różnymi sposobami obejścia tego sposobu przekazu.

Szkoda prądu.

I tak i nie. Przecież są odtwarzacze, które załatwią sprawę po analogach jak OPPO 105

Mam Oppo i u mnie wygląda to tak :mam je podłączone po HDMI do amplitunera Arcama ( przedtem WireWord,teraz najwyższy Qed).

Gra to precyzyjnie ,rozdzielczo z dobrze zaznaczona górą i twardym kontrolowanym basem ,w sam raz do pokazania

wszystkiego co jest na ścieżce dzwiękowej koncertu (HD-Master) .

W przypadku słuchania muzyki z SACD czy "gęstych plików" ,uszami bez udziału wzroku :-) wolę korzystać z wyjść analogowych

(Multi Chanel ) ,jest lepsza barwa ,głębia , dzwięk nie taki ofensywny ale za to bardziej zniuansowany .

W przypadku g68 pokombinowal bym i dostarczal mu sygnal cyfrowy. Po co dokladac kolejna konwersje a/d -> d/a.

Bodex spotkales gdzies oferte tego urzadzenia przerobionego juz na SPDIF? lub namiar na kogos kto to zrobi?

Chyba znam kogos kto moglby sie taka modyfikacja zajac :) nosze sie z zamiarem zakupu Meridiana 568.2 i taka opcja bardzo mnie interesuje. Dam wam znac jezeli majster zdecyduje sie na taka przerobke.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.