Skocz do zawartości
IGNORED

>>> PROCESORY DO KINA DOMOWEGO <<<

BoDeX

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli mam odtwarzacz blu ray z dekoderami i wypuszczę dzwięk po analogu 5.1 out i wpuszczę

to do np. 5.1 IN w Rotel RMB-1095 to będzie lepiej brzmiało niż mój Onkyo???

W takim przypadku ograniczasz się do jakości DAC-a w playerze, a to nie jest szczęśliwy wybór, gdyż

nie ma aktualnie na rynku wybitnych urządzeń - dlatego tą robotę należy powierzyć dobremu procesorowi.

No dużo nie napisałeś a liczyłem na twoją dużą wiedzę jaką posiadasz...więc pytam jeszcze raz...

Odtwarzacz Blu Ray z dekoderami + Końcówka mocy wielokanałowa tak się to podłącza? to jak regulujemy siłę głosu??Bo na końcówce mocy nie widze pokrętła żadnego MASTER

Co robimy w wyjściem Subwoofer out z blu raya? Prosto na suba??

To jaki trzeba mieć zestaw (dzielony) aby usłyszeć wyrażną różnicę w dzwięku aby był lepszy i rozniósł w pył Onkyo 5007/5008/5009 ? mam na myśli używane klocki oczywiście z Dekoderami HD....

Pewnie nie tylko klocki są ważne ale i kolumny trzeba mieć za 10 tys..:)

Przy uważnym zapoznaniu się z wątkiem, wszystkie odpowiedzi na swoje pytania wyłuskałbyś bez trudu :)

Odtwarzacz podłącza się analogowo (także sub) do przedwzmacniacza, który ma regulację wzmocnienia.

Decydując się na takie podłączenie, jesteśmy skazani na jakość przetwornika w playerze, to może być

najsłabsze ogniwo toru, a użycie nawet wybitnego procesora/przedwzmacniacza niewiele tu zmieni.

Co innego gdy czarną robotę powierzymy procesorowi wysokiej klasy i zasilimy go jedynie cyfrowo.

Procesorów, które potrafią wyczarować ponadprzeciętną jakość jest wiele - o wielu była tu mowa.

Jaki trzeba mieć zestaw ?

Nie ma na to recepty - jeśli końcówka + zgrany z nią głośnik gra wybitnie w stereo, to napewno nie

zagra gorzej w kinie, to chyba najprostsze wymaganie i warto pójść takim tropem.

Czyli jeśli zakupię takie coś jak procesor/przedwzmacniacz tego typu Rotel RSP-1572 za kilka lat będzie o wiele tańsze , a amplituner mój onkyo potraktuję jako końcówka mocy to coś z tego wyjdzie??Jakość w kinie będzie o wiele lepsza??Czy należało by szukać o wiele wiele doże procesory aby coś usłyszeć.....Ten Rotel to chyba nie najgorszy co??Pewnie znasz lepsze no ale co o takim coś sądzisz??

Posłuchaj...

Amplituner to 2w1 czyli procesor/przedwzmacniacz i jednocześnie końcówka mocy. Takie urządzenia są pewnym kompromisem.

Urządzenia dzielone czyli osobny procesor i osobna końcówka mocy najczęściej prezentują wyższy poziom dźwięku, a także kosztów. Oczywiście zależy jeszcze co do czego porównujemy, przecież są amplitunery za 2 tyś i za 20 tyś.

Czy to usłyszysz ? Zależy od kilku czynników, ale przede wszystkim klasy głośników i akustyki pomieszczenia.

P.S. Roznoszenie w pył jest pojęciem względnym.

Liczy się oczywiście cały tor - transport - procek - końcówki - głosniki - pomieszczenie - uszy właściciela :)

Nad każdym elementem należy popracować i wybrać odpowiedni . Właśnie poleciał do ludzi świetny Parasound

za 1 000 pln. Każdy kanał osobno, b dobre podzespoły, świetne stereo i choć nie ma AudioHD , to w dobrym

systemie zrywa beret :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Dzielone kino to dla wymagających kinomaniaków .Ze słuchem audiofila..;) Ktoś gdzieś pisał w kinie liczy się huk i łomot a teraz z kina robimy i mamy jakość Audiofila hehe.Wielu użytkownikom starcza siła , jakość z obecnych amplitunerów.Odpalając Onkyo Tx-Nr z każdej wyższej serii i nie tylko onkyo bo może to być i yamaha, denon i Oglądając Transformers 3 to także beret zrywa...do tego konkretny sub...i kino całą klasą.No przydał by się projektor o którym mażę bo żaden telewiozrek czy to 60 czy to 80 cali nie da całkowitego zadowolenia jeśli chodzi o wielkość...to moja taka opinia tylko.Pewnie była by jakaś różnica w dzwięku jakbym miał końcówkę mocy Anthem która waży 70kg ale takie coś to hmmm nie na warunki domowe do tego trzeba mieć pokój z 50m minimum...jak się mylę to sory

Gość Gosc

(Konto usunięte)

To już więcej nic nie piszę aby pośmiewiska z siebie nie robić.Pozostaje mi tylko wątek śledzić ....;)

Ale dlaczego? Przecież po to tu dyskutujemy, żeby się wzajemnie uczyć.

Pomyśl, czym niby się różni ścieżka dźwiękowa filmu od muzyki? Oczywiście pomijając aspekt 2.0-7.1.

Moim zdaniem niczym. Film to dźwięk i obraz. I o oba elementy trzeba jednakowo zadbać. Po co niby producenci do nagłaśniania filmów zatrudniają najlepszych za grubą kasę? Żeby wytwór ich pracy myśmy w domu na byle jakich pierdziawkach i z dużym buczącym subem posłuchali? Bo jak piszesz liczy się huk i łomot i żeby beret zrywało?!

Idąc tym tropem to w stereo też powinniśmy się na tym etapie zatrzymać. Wystarczy żeby było głośno.

Nie wiem dlaczego nawet wśród osób rozmiłowanych w stereo biorą się takie stereotypy jak Twój. Przecież jak lubię muzykę to i w filmie słyszę co się dzieje. Niczym się nie różni pasmo dźwiękowe idące na poszczególne głośniki w kinie od tego w stereo. I chcąc mieć dobrą jakość w kinie, taka porównywalną ze stereo. to i kino trzeba z równą dbałością o szczegóły złożyć.

Ale dlaczego? Przecież po to tu dyskutujemy, żeby się wzajemnie uczyć.

Pomyśl, czym niby się różni ścieżka dźwiękowa filmu od muzyki? Oczywiście pomijając aspekt 2.0-7.1.

Moim zdaniem niczym. Film to dźwięk i obraz. I o oba elementy trzeba jednakowo zadbać. Po co niby producenci do nagłaśniania filmów zatrudniają najlepszych za grubą kasę? Żeby wytwór ich pracy myśmy w domu na byle jakich pierdziawkach i z dużym buczącym subem posłuchali? Bo jak piszesz liczy się huk i łomot i żeby beret zrywało?!

Idąc tym tropem to w stereo też powinniśmy się na tym etapie zatrzymać. Wystarczy żeby było głośno.

Nie wiem dlaczego nawet wśród osób rozmiłowanych w stereo biorą się takie stereotypy jak Twój. Przecież jak lubię muzykę to i w filmie słyszę co się dzieje. Niczym się nie różni pasmo dźwiękowe idące na poszczególne głośniki w kinie od tego w stereo. I chcąc mieć dobrą jakość w kinie, taka porównywalną ze stereo. to i kino trzeba z równą dbałością o szczegóły złożyć.

Tak dokładnie.Innym starcza to co mają inni szukają lepszych doznań i podnoszą poprzeczkę i są motorem napędowym dla postępu technicznego...Pamiętam SACD technologia od firmy Sony...jakość o której można było pomarzyć.Po tylu latach mamy ją na wyciągnięcie ręki w domu w kinie jakość 24/96 w formacie 7.1 nawet lepiej niż SACD tam było chyba 24/96 ale 5.1 jak myślicie coś w tym temacie jeszcze jest do zrobienia??Interesuje mnie przyszłość dzwieku HD w kinie....24/192 to jest chyba maks, symbol audiofilskiej jakości DTS MASTER oferuje to w formacie 5.1 czy to już koniec absolutnej jakości??Dalszy rozwój będzie polegał na mnożeniu kanałów??Przykładowo Dolby Digital ATOMOS....?Czy może spodziewać się 32 Bit/ 384 Khz hehe. Piszą że rozdzielczości 8k będzie towarzyszył fantastyczny dzwięk 22.2 kanały ciekawi mnie jaki to dekoder obsługuje??To samo się tyczy Dolby Digital Atomos....hmmm może są już prototypy lepszych kodeków??

Odnośnie Dekodera DTS HD MASTER nie wiem czy dobrze rozumuje że jest wstanie obsłużyć nieograniczoną ilość kanałów?? Tyle Wikipedia polska.Na Angielskiej pisze dokładniej że (2000) !!!....ale im więcej to pewnie jakośc spada??

Dolby Digital TruHD aż 14kanałów...no no nie żle ograniczeniem jest pojemność płyt Blu Ray...dlatego jest 7.1

Jak myślicie w jakim kierunku będzie się rozwijał Dzwiek HD? .Jak będzie wyglądał dzwięk następnej generacji...

Gość Gosc

(Konto usunięte)

jak myślicie coś w tym temacie jeszcze jest do zrobienia?

OCZYWIŚCIE

Przede wszystkim trzeba usunąć stereotyp, że w kinie domowym liczy się huk i łomot i żeby beret zrywało.

Od tego trzeba zacząć. Nawet przy DD5.1 na zwykłej płycie DVD odtwarzanej przez procesor starej generacji, z dołożonymi bardzo dobrymi końcówkami mocy i dobrymi głośnikami, da się uzyskać dźwięk wybitny.

• 2 tygodnie później...

Potwierdzam.

Mam Meridiana G68 i końcówkę mocy Meridian G55 i dźwięk mam wybitny w KD i w stereo.

W zasadzie mogę w G68 zrobić upgrade do dźwięku HD, ale po co, skoro to co mam jest wybitne na filmach a tym bardziej na koncertach BD.

Rozumiem, że niektórzy szukają huku i łomotu w KD nie zwracając uwagi jakiej jakości jest to dźwięk

Ja jestem innego zdania. Mimo, że mam NAD T747, który jest dobry w KD i Stereo i posiada wszystkie formaty dźwięku w tym najnowsze HD, jednak wolę Meridiana za kulturę, jakość przekazu, bez formatów audio HD.

Pozdrawiam,

AndrzejS@

W zasadzie mogę w G68 zrobić upgrade do dźwięku HD, ale po co, skoro to co mam jest wybitne na filmach a tym bardziej na koncertach BD.

Kompletnie nie rozumiem Twojego podejścia. Skoro możesz zrobić upgrade do HD, to dlaczego tego nie robisz? Dźwięk wybitny? Może i tak, ale w cuda nie wierzę. Posłuchaj tych koncertów w DTS MA, porównaj z wersją bez HD i wtedy opisz wrażenia. Jaki będzie przeskok z wybitnego wyżej? "Niebiański"? :)

Meridian nie dostarcza upgrade DTS-HD MA , bazuje na zamianie tego strumienia

w LPCM na pokładzie innego, nie ich autorstwa, playera. I choć to tylko algorytm

(licencjonowany i płatny), to może poziom czystego rdzenia DTS nie zasługuje aby

być taką konwersją skażony ! :) Ważne, że jest wybitnie - co zapewne dla innych

producentów nawet z "lampką HD" może być niedoścignionym poziomem ... :)

Kompletnie nie rozumiem Twojego podejścia. Skoro możesz zrobić upgrade do HD, to dlaczego tego nie robisz? Dźwięk wybitny? Może i tak, ale w cuda nie wierzę. Posłuchaj tych koncertów w DTS MA, porównaj z wersją bez HD i wtedy opisz wrażenia. Jaki będzie przeskok z wybitnego wyżej? "Niebiański"? :)

Właśnie zrobiłem porównanie. Jednak proponuję abyś to Ty posłuchał jednego i drugiego i opisał swoje wrażenia..

Swoje wrażenia z odłuchu opisałem na innym Forum. Wprawdzie był tam procesor inny, bo Meridian 568.2, ale dźwiękowo podobny do tego którego obecnie mam.

Pozdrawiam,

AndrzejS@

• 2 tygodnie później...

T

I jak zjechał do Polski ten Meridian ?

Pozdrawiam,

AndrzejS@

Tak jest :-) W przerwie między świętami a nowym rokiem znajdę troszkę czasu to opiszę wrażenia. Ogólnie to Meridian 561 mnie rozwalał ale 861 przebija go co najmniej o klasę albo dwie (bardzo mocno to słychać).

Wesołych Świąt !!!

Gratuluje zakupu. Czekamy na opinię.

Ja mam tylko G68.

Czeka Cię mozolna kalibracja poprzez komputer.

Wesołych świat i radości z nowego nabytku.

Pozdrawiam,

AndrzejS@

Myślę,że nie będzie problemu. W 561 też tak było więc jakieś doświadczenie już jest.

Gratuluje Stempel, ale ten Meridian to kawał grzmota (przepraszam za wyrażenie).

Z tego co się doczytałem to wyszedł w 1999 roku i kosztował 10tyś $.

Powiedz za ile udało Ci się go nabyć i jakich końcówek do niego używasz ?

Chętnie bym kiedyś posłuchał takiego procka i skonfrontował z tym co można obecnie u nas nabyć, jakimś Rotelem, Marantzem,Anthemem.

Również pozdrawiam wszystkich świątecznie.

Gratuluje Stempel, ale ten Meridian to kawał grzmota (przepraszam za wyrażenie).

Z tego co się doczytałem to wyszedł w 1999 roku i kosztował 10tyś $.

Tylko ten grzmot jest nadal produkowany i jest w ofercie Meridiana. Jest to referencyjny procesor i jeden z najlepszych na świecie i ciągle rozwijany.

Porównywanie go Rotelem, Marantzem czy Anthemem jest wielkim nieporozumieniem.

Nawet McIntosh nie jest w stanie jemu dorównać.

Pozdrawiam,

AndrzejS@

andsie1 jesteś pewien, że D2v Anthema nie ma co porównywać ? Pytam poważnie bo miałem kiedyś przez miesiąc D2 i w trybie stereo pracując jako przetwornik i preamp grał przynajmniej jak połączenie przetwornika za 10 tysięcy z preampem za 15-20 tysięcy. Do tego funkcjonalność jest bardziej na czasie i podobno najlepszy system kalibracji ARC i jeśli nowy D2v gra jeszcze lepiej od D2 to nie wiem czy porównywanie go do Meridiana jest wielkim nieporozumieniem...

861v8 Digital Surround Controller. Jest to ostatnia wersja tego potwora.

Cena: £ 12,500.00.

Poczytaj sobie o 861v6 z 2011 roku.

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam,

AndrzejS@

Ukryta Zawartość

Panowie żeby sprawa była jasna - dorwałem na wyspach stary używany model V.3 upgrade na v.4. Więc nie jest to sprzęt za 12000 funciaków. Mój kosztował dokładnie 1000. Wjechał przed samymi świętami i jakoś mi nie pozwalają teraz się nim w domu pobawić - takie uroki świąt.

Jako końcówka na razie zagra ROTEL RMB 1075 ale zacznę się w nowym roku rozglądać za 2x stereo bo korzystam z konfiguracji 4.0.

Co do porównania z innymi prockami to na razie jedyny, który grał dla mnie porównywalnie (z posiadanych przeze mnie) to Meridian 561 i Roksan Caspian DSP. A posiadałem między innymi Rotele RSP 976, 1066, 1068, Arcam AVR 700+Arcam P1000, Mayrad, Meridian 561, Roksan Caspian DSP

Cena nie robi na mnie żadnego wrażenia tylko dźwięk. Niestety nie ma tam nic o porównaniu do żadnego innego super procesora tylko gołe zachwyty ... Ostatnio Anthem AVM50v też dostał jakieś nagrody i że jest najlepszy pisali a sekcja wizji bije praktycznie wszystko jakością i też niewiele porównań do czegoś innego bo kurde nie ma do czego za bardzo... D2v kosztuje połowę ceny Meridiana dekoduje wszystko i wierzę, że sekcja video jest fantastyczna czyli jest dużo bardziej zaawansowanym technicznie urządzeniem od Meridiana ale może w prostocie jest metoda ... Meridian jako firma z mniejszym zapleczem skupiła się na jakości zamiast bajerach z którymi nie potrafi sobie poradzić a nawet może i nie stać ich na licencje ... Będę jeszcze czytał o tym procesorze.

Mój kosztował dokładnie 1000.

Tyle kosztował używany !!!!!!!.

Cena nie robi na mnie żadnego wrażenia tylko dźwięk. Niestety nie ma tam nic o porównaniu do żadnego innego super procesora tylko gołe zachwyty ... Ostatnio Anthem AVM50v też dostał jakieś nagrody i że jest najlepszy pisali a sekcja wizji bije praktycznie wszystko jakością i też niewiele porównań do czegoś innego bo kurde nie ma do czego za bardzo... D2v kosztuje połowę ceny Meridiana dekoduje wszystko i wierzę, że sekcja video jest fantastyczna czyli jest dużo bardziej zaawansowanym technicznie urządzeniem od Meridiana ale może w prostocie jest metoda ... Meridian jako firma z mniejszym zapleczem skupiła się na jakości zamiast bajerach z którymi nie potrafi sobie poradzić a nawet może i nie stać ich na licencje ... Będę jeszcze czytał o tym procesorze.

Może nie do końca.

Nie chodzi tu o licencje ani o to czy sobie poradzi, czy nie i czy jest ich stać. Meridian w swojej ofercie ma procesory audio i wideo z HDMI. Audio HD621 i wideo DVP-2351 (już nieprodukowany).

Ukryta Zawartość

dvp2351rear1148v.jpg

Ukryta Zawartość

Przez jakiś czas bawiłem się i konfigurowałem te cacko.

Meridian wychodzi z założenia, że przesyłanie jednym kablem (HDMI) obrazu i dźwięku wpływa negatywnie na jedno i drugie na co Meridian nie może sobie pozwolić. Dlatego powstał HD621, który oddziela dźwięk od wideo.

Ponadto Meridian wykupił Faroudja, to znaczy, że go stać na wiele.

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam,

AndrzejS@

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Porównywanie go Rotelem, Marantzem czy Anthemem jest wielkim nieporozumieniem.

Nawet McIntosh nie jest w stanie jemu dorównać.

Dla mnie porównywanie zawsze ma sens, bo przecież jak nie porównamy (nausznie) to co możemy powiedzieć o takim sprzęcie ?

Z tymi osobnymi urządzeniami to zawsze będzie pytanie ile w tym prawdy, a ile filozofii pozwalającej wyciągnąć dodatkowe pieniądze.

Moim osobistym zdaniem jakość dźwięku powinna też iść w parze w wygodą obsługi, funkcjonalnością czyli między innymi najnowsze dekodery, HDMI itp. Jeśli ten procesor nadal jest produkowany i nadal tego nie ma to dziwne, bo równie dobrze można by zatrzymać się na Dolby surround.

Co z tego, że będziemy mieli taki super procek jak jako dekoder dźwięku HD będzie robił jakiś BD ?

Jeśli kupujemy używkę za ułamek ceny jak np. Stempel i godzimy się na pewne niedogodności to ok, ale w przypadku nowego sprzętu to dla mnie nieporozumienie, na pewno bym nie wydał tyle tysięcy $ na nówkę.

Może jest gdzieś błąd w moim myśleniu, ale na tą chwilę nie znajduję uzasadnienia na takie podejście do sprawy Meridiana.

Stempel dzięki za rzeczową odpowiedź, a więc spore porównanie już masz, więc pewnie wiesz co piszesz. Jeszcze raz gratuluję.

Co z tego, że będziemy mieli taki super procek jak jako dekoder dźwięku HD będzie robił jakiś BD ?

Jeśli kupujemy używkę za ułamek ceny jak np. Stempel i godzimy się na pewne niedogodności to ok, ale w przypadku nowego sprzętu to dla mnie nieporozumienie, na pewno bym nie wydał tyle tysięcy $ na nówkę.

Może jest gdzieś błąd w moim myśleniu, ale na tą chwilę nie znajduję uzasadnienia na takie podejście do sprawy Meridiana.

Przeczytałeś mało uważnie to co napisałem (post 478).

Urządzenia wielokanałowe, pochodzące od specjalistycznych producentów audiofilskich, kosztują często znacznie więcej niż najdroższe amplitunery firm japońskich, chociaż pod względem zaawansowania układów cyfrowych zazwyczaj pozostają w tyle nawet za Japończykami ze średniej półki. I tak jest już od wielu lat.

W urządzeniach Meridiana nie ma siedmiu, a nawet sześciu końcówek mocy, lecz tylko najbardziej podstawowy system 5.1, nie ma formatów DTS HD, Dolby TrueHD.

Nikomu nie jest potrzebne 6.1 ani 7.1, mało kogo to jeszcze ekscytuje, bardzo nieliczni chcą komplikować życie sobie oraz rodzinie i rozbudowywać system wielokanałowy poza ramy 5.1.

Japończycy muszą już trwać przy większej liczbie kanałów, bo ich klienci w dużym stopniu poprzez ten parametr rozpoznają klasę poszczególnych amplitunerów, ale w obrębie urządzeń hi-endowych, paradoksalnie i zarazem całkiem racjonalnie, dominuje skromny, najpraktyczniejszy format 5.1. A przy mniejszej liczbie kanałów można pokusić się o wyższą jakość każdego z nich i więcej zainwestować w konstrukcję sekcji analogowej, np. końcówek mocy. A dla fanów pożytecznych nowinek wystarczy dodać oddzielne urządzenie, które uzupełni system o dźwięk audio HD.

Dźwięk bezstratnych formatów audio wcale nie jest cacy jak to wygląda ładnie na papierze a tym bardziej przesłanie go jednym kablem wraz z wideo. Wiedzą o tym firmy produkujące urządzenia audio, ale nie mogą sobie pozwolić na utratę klientów i godzą się na pewien kompromis. Tylko nieliczne firmy w tym Meridian wychodzą z innego założenia i liczy się dla nich przede wszystko jakość.

Pozdrawiam,

AndrzejS@

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.