Skocz do zawartości
IGNORED

>>> PROCESORY DO KINA DOMOWEGO <<<

BoDeX

Rekomendowane odpowiedzi

zrobilem DIY anamorphic lens i ekran swojej roboty wygiety, jest super, a cena - grosze po zrownaniu z efektem.

No, to strasznie mnie zainteresowałeś, bo to zegarmistrzowska precyzja, jak i wyższy stopień wtajemniczenia.

Zapytam może inaczej - po co, jak korzystasz, jaki format, jaki projektor, jaki projekt ... a może i kilka fotek ?

• 4 tygodnie później...

W związku z prośbą BoDeX'a napiszę tylko, że maszyna zrobiona. Koszt robocizny (przelutowanie jednej kosteczki) i układu (musieli ściągnąć z UK) wyniósł mnie 400zł. Dodam tylko, że normalny serwis po rozmowie telefonicznej stwierdził, że lepiej sobie odpuścić bo naprawa będzie na pewno kilka tysiaczków kosztowała :-/

To fajnie, że masz już zrobione.

Może jakiś krótki teścik tego Meridiana.

Czy rozważasz modyfikację do audio HD ?

Pozdrawiam,

AndrzejS@

To fajnie, że masz już zrobione.

Może jakiś krótki teścik tego Meridiana.

Czy rozważasz modyfikację do audio HD ?

Pozdrawiam,

AndrzejS@

Cześć,

Ostatnio bardzo kiepsko z czasem wyglądam. Postaram się przez weekend majowy wam coś więcej napisać na temat Meridiana. Teraz zjechały do mnie wzmacniacze wielokanałowe CERATEC i zająłem się ich testowaniem w bezpośrednim połączeniu wielokanałowym z odtwarzaczem BLURAY (pomijając po drodze procesor) wiec Meridian poszedł chwilowo w odstawkę

Uważasz, że będzie lepszy od Meridiana.

Zdecydowałem się na CLUX-11SA i po przeróbce na 4xS/PDIF zobaczę jaka jest różnica w dźwięku wielokanałowym.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tak to wygląda

img2982small.jpg

Pozdrawiam,

AndrzejS@:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 miesiące później...

Panowie co powiecie na ten temat:

Ukryta Zawartość

czy Ktoś z Nas posiada procesor Emotiva?

Ukryta Zawartość

... ale leń - wzorowy !

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mocno ostatnio namieszali w stereo a teraz w kinie :-))) No no czyżby powrót do starych dobrych czasów gdzie liczył się przede wszystkim dobry dźwięk.

No i ten GOLD - zawsze robił fajne wrażenie a od wielu lat firmy unikały tej kolorystyki.

Piękne klocki, panie, po prostu piękne. Szkoda że aż 3 dyszki kosztują.

W środku jednak już tak hajendowo nie jest, sporo audiofilskiego powietrza, szczególnie w procesorze, zasilacz w końcówce jak na obsługę 11 kanałów też nie poraża.

Ukryta Zawartość

post-17029-0-05761100-1372715167_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Obawiam się, że końcówka mocy jest za słaba żeby pociągnąć 11 kolumn a szczególnie 4 omowych.

Tu lepiej by wypadły te wielkie końcówki Denona zbridżowane na 5x500W każda.

Denon chyba też wypuści coś nowego topowego bo poprzednie modele dzielone zniknęły z ich strony.

Tor XLR wydaje się być podpicowany - dwa układy SABRE ( takie jak w OPPO ) to za mało, aby to o czym piszą

swobodnie zrealizować - taka mała ściema. W końcówce także szału nie ma - to nie jest klasa D aby wykpić się takim

poborem mocy - rzut oka na dane producenta i wszystko jasne. Ładna buda, dużo zbędnych bajerów, ale to chyba

nie będzie wyczynowy secik ...

Co prawda jak zawsze najważniejszy odsłuch, ale ten transformator w końcówce mający zasilić 11 kanałów to wielkością nie poraża.

Druga sprawa to czy jest sens robić 11 kanałów do domowych warunków ? Czy to nie robi się już taki bezsensowny wyścig na ilość ?

Większość osób ma problem z prawidłowym rozstawieniem 7 głośników, a nawet 5, a co dopiero 11.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Ale zawsze możesz mieć 7.1 plus np. możliwość podłączenia w bi-ampingu frontów, czy nawet centralnego.

Dodatkowe kanały mogą, choć nie muszą się przydać. Przecież nikt ci nie nakazuje rozstawić 11.1

Ale zgadzam się że lepiej żeby skupili się na super wydajnych 7 kanałach niż 11 ze średnią jakością.

• 1 miesiąc później...

Koledzy podpowiedzcie jakiś zestaw kina domowego do 15 tys na procku i końcówce mocy , emotivy już padły w propozycjach a coś jeszcze będzie , żeby się zmieściło w tych 15-tu , wszystko dopiero zbierane jako propozycje .

Koledzy podpowiedzcie jakiś zestaw kina domowego do 15 tys na procku i końcówce mocy , emotivy już padły w propozycjach a coś jeszcze będzie , żeby się zmieściło w tych 15-tu , wszystko dopiero zbierane jako propozycje .

W używkach wybór duży a w nowych 15000zł to raczej marantz, Onkyo itp. Może Rotel by się zmieścił

ale to jest 15 tysi na cały zestaw z kolumnami , subem , odtwarzaczem ...

Mało danych.

Pomieszczenie ? Ile docelowo chcesz kanałów ? 3D ? Preferencje ?

Czego słuchasz ? Jakie docelowe nośniki ? Jak jesteś zaawansowany w tej chorobie ?

Na początek, a radzę jak bratu, poszukaj czegoś takiego jak "DUNE MAX" i poczytaj sobie.

Reszta ew. po uzupełnieniu opisu.

Poza tym, to powinieneś założyć nowy wątek, bo tutaj to jest lekki offtop.

Poza tym, to powinieneś założyć nowy wątek, bo tutaj to jest lekki offtop.

Kolega Adek45 chyba nie był w stanie podać fajniejszego zestawu w temacie "Zestaw KD za 10000zl" i na siłę szuka pomocy. :)

Tak , masz rację , nie jestem w stanie podac takiego zestawu , który mieściłby się w zakładanym przez tamtego kolegę budżecie , pomocy nie szukam dla siebie tylko chciałem odnowic tematy , które byłyby dla niego pomocne w wyborze zestawu .

Kolego BoDeX może niejasno się wyraziłem , bo to nie chodzi o zestaw dla mnie tylko dla jednego kolegi , który szuka zestawu ale nie może się na nic zdecydowac , no może nie mógł bo ponoc już wybrał proponowany przez R99 Emotivy , i cieszę się bo skoro te "klocki" są lepsze od niejednego ampli to czemu miałby z tego nie skorzystac a ja nie siedze w zagranicznych forach i tak prawdę mówiąc nie słyszałem dotąd , że są procesory wielokanałowe , nie zagłębiałem się w ten temat . A te , które można dostac u nas w kraju są niestety dośc drogie .

... prawdę mówiąc nie słyszałem dotąd , że są procesory wielokanałowe , nie zagłębiałem się w ten temat .

A te , które można dostac u nas w kraju są niestety dośc drogie .

Może warto spróbować ten :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

bardzo zaciekawił mnie ten procesor , ładnie wg mnie rozbudowane menu odnośnie ustawienia kolumn , zresztą nie tylko , ale żeby odczuc dobry dźwięk , który zapoda ten procesor musiałbym zmienic cały sprzęt a przede wszystkim kolumny i byłoby mało na procesor i końcówkę mocy a gdzie kolumny , gośc z podanego linka testował AVP18 na Magnatach Quantum1009 a one są po ok 10 tysi (para ale co z tego ) , masakra , można pomarzyc , nie moja półka cenowa ale świetna sprawa .

Jak zobaczyłem na pasmo przenoszenia ( do którego podchodzę z dystansem ) tych Magnatów , to doszedłem do wniosku , że chyba bardzo mało w życiu słyszałem i widziałem jeśli choc częśc z tego to prawda ( chodzi o "dół" pasma : Pasmo przenoszenia: 18-75.000 Hz ) szczęka mi poleciała , chciałbym ich posłuchac .

Ukryta Zawartość

Jak zobaczyłem na pasmo przenoszenia ( do którego podchodzę z dystansem ) tych Magnatów , to doszedłem do wniosku , że chyba bardzo mało w życiu słyszałem i widziałem jeśli choc częśc z tego to prawda ( chodzi o "dół" pasma : Pasmo przenoszenia: 18-75.000 Hz ) szczęka mi poleciała , chciałbym ich posłuchac .

Z Twojego wpisu w temacie "Zestaw KD za 10000" wynika że nie podchodzisz do pasma przenoszenia z dystansem cytuję:

Jesli chodzi o kolumny , które podałeś i które to niby poradzą sobie bez suba , "powiem" tak : dla kogoś kto nie słuchał , nie oglądał filmu na zestawie złożonym z kolumn i suba a od razu dostanie którąś z wymienionych lub nie wymienionych kolumn w zestawie będzie starczał taki bas , ale zauważ , że bas w tych kolumnach schodzi ciut poniżej 30HZ , duża większosc efektów zawiera się w przedziale poniżej 30 Hz z którymi sub ( dobry sub ) sobie poradzi ( do czego jest właśnie zrobiony ) bez problemu i będzie go słychac , ups raczej czuc ( chodzi o drgania powietrza i nie tylko ) przy których kolumny z racji nie przenoszenia takich częstotliwości po prostu zamilkną i Ty mi będziesz mówił , że kolumna poradzi sobie w kinie bez suba . bajki opowiadasz , skoro podajesz kolumny z danego zakresu cenowego to do nich stosowany jest zazwyczaj sub z co najmniej podobnej półki cenowej lub niższej gdy jest dobry albo gdy komuś jest za mało basu "dowala" monstrum za kilkanaście tysięcy i przestawia sąsiadom meble w mieszkaniu ale to każdy wedle własnego uznania.Są przecież i tanie suby, które też nie radzą sobie z częstotliwościami podchodzącymi pod 20 Hz i tez można powiedziec milkną albo słychac je bardzo słabo.

Jeżeli te kolumny Magnat Quantum 1009 faktycznie schodzą do 18Hz to sam jestem ciekawy jak to gra.

Czy ktoś miał styczność z tym NU FORCE? Jeżeli tak to jakie plusy i minusy?

Na pewno żadne kolumny Magnata nie schodzą do 18hz chyba że z takim spadkiem iż i tak nic już tam nie słychać.

Co prawda widziałem kiedyś gigantyczny głośnik basowy do Car Audio i właśnie Magnata ale nie sądzę by był stosowany

gdzieś w normalnych kolumnach.

Większość kolumn nie schodzi poniżej 30hz a wiele zaczyna grać dopiero od 50hz.

20hz to wybitne jednostki.

A podawane parametry i charakterystyki to lipa, marketing i bajerowanie.

Z Twojego wpisu w temacie "Zestaw KD za 10000" wynika że nie podchodzisz do pasma przenoszenia z dystansem cytuję:

Wyświetl postUżytkownik Adek45 dnia 09.08.2013 - 16:03 napisał

Jesli chodzi o kolumny , które podałeś i które to niby poradzą sobie bez suba , "powiem" tak : dla kogoś kto nie słuchał , nie oglądał filmu na zestawie złożonym z kolumn i suba a od razu dostanie którąś z wymienionych lub nie wymienionych kolumn w zestawie będzie starczał taki bas , ale zauważ , że bas w tych kolumnach schodzi ciut poniżej 30HZ , duża większosc efektów zawiera się w przedziale poniżej 30 Hz z którymi sub ( dobry sub ) sobie poradzi ( do czego jest właśnie zrobiony ) bez problemu i będzie go słychac , ups raczej czuc ( chodzi o drgania powietrza i nie tylko ) przy których kolumny z racji nie przenoszenia takich częstotliwości po prostu zamilkną i Ty mi będziesz mówił , że kolumna poradzi sobie w kinie bez suba . bajki opowiadasz , skoro podajesz kolumny z danego zakresu cenowego to do nich stosowany jest zazwyczaj sub z co najmniej podobnej półki cenowej lub niższej gdy jest dobry albo gdy komuś jest za mało basu "dowala" monstrum za kilkanaście tysięcy i przestawia sąsiadom meble w mieszkaniu ale to każdy wedle własnego uznania.Są przecież i tanie suby, które też nie radzą sobie z częstotliwościami podchodzącymi pod 20 Hz i tez można powiedziec milkną albo słychac je bardzo słabo.

Fakt masz rację byc może nie dokładnie się wtedy określiłem ale zauważ , że tam dolne pasmo było poniżej trzydziestu co jest bardziej prawdopodobne a nie poniżej dwudziestu Hz i do takich szczególnie w kolmnach podchodzę z dystansem .

Czy ktoś miał styczność z tym NU FORCE? Jeżeli tak to jakie plusy i minusy?

podałem linka z testu tego Nu Force , fakt po francusku i gogle nie za dobrze tłumaczy ale ...

plusy i minusy są w miarę dobrze rozumiane .

Ukryta Zawartość

Viel wichtiger aber sind hier die Ergebnisse unseres Messlabors, das der Quantum 1009 beispielhaft niedrige Verzerrungswerte bescheinigt. Vor allem im klang­relevanten Mittenbereich ist fast gar kein Klirr zu erkennen – Respekt! Nachdrücklich zu loben sind auch die äußerst glatte Frequenzgangskurve, der relativ gleichmäßige Impedanzverlauf (gut für Röhren) um 4 Ohm und der stattliche Tiefgang bis runter auf 30 Hertz – nicht übel für „nur" zwei Achtzöller.

goglowskie tłumaczenie

Znacznie ważniejsze są wyniki naszego laboratorium pomiarowego, który zaświadcza Quantum 1009 przykładowy niski poziom zniekształceń. Szczególnie istotne w połowie zakresu dźwięku jest prawie bez zniekształceń rozpoznać - szacunek! Zdecydowanie do chwały są bardzo gładkie krzywej odpowiedzi częstotliwościowej, stosunkowo jednolita krzywej impedancji (dobre dla rur) przy 4 omach i dostojny zanurzenie się w dół do 30 Hz - Nieźle jak na "tylko" dwa ósmej incher.

więc te 18 Hz to chłyt małketingowy , chyba , że schodzi do tych 18-tu ale z jaką skutecznością

sly30

Większość kolumn nie schodzi poniżej 30hz a wiele zaczyna grać dopiero od 50hz.

20hz to wybitne jednostki.

A podawane parametry i charakterystyki to lipa, marketing i bajerowanie.

święte słowa

Na pewno żadne kolumny Magnata nie schodzą do 18hz chyba że z takim spadkiem iż i tak nic już tam nie słychać.

Amen

zapewne nie tylko Magnata

Tannoy Kingdom Royal z głośnikami po 38 cm i 30 cm schodzi wg producenta do 24 Hz co już jest bardziej rawdopodobne z tymi "koniami" na pokładzie

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Cześć,

Ostatnio bardzo kiepsko z czasem wyglądam. Postaram się przez weekend majowy wam coś więcej napisać na temat Meridiana. Teraz zjechały do mnie wzmacniacze wielokanałowe CERATEC i zająłem się ich testowaniem w bezpośrednim połączeniu wielokanałowym z odtwarzaczem BLURAY (pomijając po drodze procesor) wiec Meridian poszedł chwilowo w odstawkę

Chyba twoje ochy i achy w sprawie Meridiana uleciały jak powietrze z bańki mydlanej !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Pozdrawiam,

AndrzejS&

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.