Skocz do zawartości
IGNORED

Sonus Faber Toy Tower

Kriso81

Rekomendowane odpowiedzi

• Redaktorzy

Yul, sensownie to ujales. Kupuje to. Musze z przykroscia przyznac, ze nie znam szkoly brzmienia Sonusa jak i AP za czasow ich swietnosci. Tylko slyszy sie od kogos, ze te brzmia cieplo i slodko, a drugie ze maja doskonala stereofonie i glebie - znikaja z pomieszczenia. Z tego co piszesz oraz z innych moich obserwacji, widze ze swiat zmierza do nikad i wszedzie ta zgnila kasa, kasa, kasa. Ide zaraz zapuscic z winyla Money Pink Floyd, albo najlepiej caly Dark Side of the Moon...

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Bo ja Ci powiem, obecnie gorsze wypiera lepsze. Kiedyś w branży audio były jakieś nazwiska - Hiroyasu Kondo, Tim De Paravincini, Joachim Gerhard, Franco Serblin, Touraj Moghaddam, Roy Gandy, Mike Bladelius, Heinz Lichtenegger, itd., itp., tak jak kiedyś za porządnymi uczelniami stali jacyś prawdziwi profesorowie - jakiś Tatarkiewicz, jakiś Samsonowicz, jakiś Kołakowski. Teraz, przy pomocy prasy audio, ich wyparli inni - nieznani. Coraz trudniej znaleźć solidną firmę, jeszcze takich trochę pozostało, ale niewiele pojawia się nowych, solidnych i ciekawych, a wszystko zalewa przeciętność i anonimowość. To jest, krótko mówiąc, globalizacja, czyli wielkie NIC.

• Redaktorzy

Właśnie patrzę sobie i widzę, że Franco Serblin działa na własną rękę. Wypuścił 3 lata temu zestaw Ktema. Piękne to. Widać tam smaczki z Sonus Faber. Eliptyczny kształt płytki z wejściami na przewody taki sam jak w moim Toy Tower. Konstrukcja kolców podobna :) Zastanawiam się dlaczego odszedł z Sonusa? Czyżby kasa czy "dusiło go" coś innego?

Joachim Gerhard po odejściu z Audio Physic też założył nową firmę - Sonics. Trudno powiedzieć czemu twórcy odchodzą z własnych firm - może "dla biznesu", może z pobudek emocjonalnych (mniej prawdopodobne), może występują konflikty z otoczeniem firmy, bo niektóre z firm audio to spore spółki-koncerny o światowym zasięgu - mają swoje zarządy, swoich akcjonariuszy. Pojawia się zatem ciśnienie na zwiększanie produkcji i zysk za wszelką cenę. To nie służy jakości. Może się też przydarzyć tzw. wrogie przejęcie, czyli wykupienie firmy-spółki, ustanowienie nowego kierownictwa i wystrzelenie założyciela-właściciela w kosmos. Co to jest tzw. wrogie przejęcie, to najlepiej ilustruje historia audiostereo.pl

• Redaktorzy

Yul, a Twoje wspomnienie z tamtymi monitorami Sonusa... Jak to grało? Jak mógłbyś opisać brzmienie dawnego Sonusa? Nasycone, słodkie? Jakie było? I czym óżniło się od dawnego Audio Physic (podobnego segmentu cenowego)?

Yul, a Twoje wspomnienie z tamtymi monitorami Sonusa... Jak to grało? Jak mógłbyś opisać brzmienie dawnego Sonusa? Nasycone, słodkie? Jakie było? I czym óżniło się od dawnego Audio Physic (podobnego segmentu cenowego)?

Ja już tego w szczegółach oczywiście nie pamiętam, ale pamiętam zaskoczenie, że Sony wyraźnie wykroczył wówczas poza kanon tzw. japońskiego soundu, czyli dźwięku analitycznego, kanciastego i w gruncie rzeczy wątłego. Było płynnie, dziwnie melodyjnie (syntezatory Kraftwerka!), na prawdę potężnie (Star Wars - LSO). Kolumny mocno zaskoczyły mnie pełnopasmowością dźwięku. Niczego podobnego wcześniej z monitorów nie słyszałem, i jak tak sięgam pamięcią, to później chyba też już nie. Była to jednak kombinacja sprzętowa droga, zbyt droga jak na moje możliwości.

Pozdro,

Yul

A tutaj droższy modej Astera - stolarka najwyższych lotów!

Mój dziadek był stolarzem, więc takie obrazki mnie ruszają... :)

Mnie rusza, że zwykle to co stylowo wygląda gra zupełnie przeciętnie. Jak na przykład Sonusy na tle Triangli

no błagam Triangle wyglądają jak altusy i tak grają - nadają się na nowoczesny dworzec pkp tony wysokie szczyt populizmu

Popieram cena/jakość w przypadku tej firmy to jakiś żart.

• Redaktorzy

Jeszcze niedawno dyskutowalismy tutaj o Franco Serblinie, a od Wielkiej Niedzieli nie ma Go wsrod zywych. Zastanawiam sie co sensownego napisac... Odszedl czlowiek - legenda. Ponad rok temu kompletujac swoj zestaw nie wiedzialem co to jest Sonus Faber, a tym bardziej Franco Serblin. Kierowalem sie sluchem i gustem muzycznym. Sposrod wielu przesluchiwanych kolumn podstawkowych i podlogowych wybor padl na SF TT. Zauroczyly mnie brzmieniem i wygladem. Chyba zaloze czarne pokrowce na swoje Sonusy. Pokrowce byly dolaczone przez Wlochow do zestawu. Jakos dziwnie smutno i nieprzyjemnie mi sie zrobilo :-( [*]

• Redaktorzy

Nie wiem. Byc moze jeszcze jakis jest. Czy zrobilem cos zlego? Moze Szanowni Moderatorzy wzieliby sie za usuwanie chamstwa i prostactwa z tego forum? Od niecalego miesiaca widze, ze nie radzicie sobie z tym, a ludzie ludziom ublizaja i jeden drugiego poniewiera.

to pisz zgłoszenia do moderacji to jedyna skuteczna metoda , podobnie jak wykonac kilka takich samych wpisów o Serblinie - w paru wątkach- w kilka minut tez zostanie to na 100 % zauwazone

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

• 6 miesięcy później...

Ot, jaki dowciapny. Roussos to jedno, a jak śpiewa Cohen, jego płyty częściej u mnie lądują na talerzu ;) Jak zabrzmi Bolero Ravela, czy da się słuchać Carmen Bizeta, czy 13 Black Sabbath wywali z butów czy AC DC zabrzmi tak jakby specjalnie dla mnie robili koncert w moich 30 metrach ;)

• Redaktorzy

Przyjedz, posluchaj :-)

30mkw to zbyt duzo dla TT. Ja gram na 24mkw. Tam sa Nomexy 18cm srednicy. Mocnego rockowego basu tam nie bedzie. Chcesz koncert w domu? Kup kolumny estradowe i glosniki niskotonowe 12-15 cali srednicy.

Spokojnie, bardziej chodzi mi o to czy warto brać je pod uwagę. Sprzedawca zaproponował mi między innymi te kolumny w Albatrosie w Gdyni, a że było to w czasie gdy wychodziłem to nie zawracałem już mu głowy z odsłuchem. Na razie buduję listę kolumn wartych zainteresowania.

Spokojnie, bardziej chodzi mi o to czy warto brać je pod uwagę. Sprzedawca zaproponował mi między innymi te kolumny w Albatrosie w Gdyni, a że było to w czasie gdy wychodziłem to nie zawracałem już mu głowy z odsłuchem. Na razie buduję listę kolumn wartych zainteresowania.

Widze ze w Albatrosie proponuja wszystkim te kolumny... mnie tez proponowano, nawet posluchalem, ostatnio kiedy bylem jakis klient odsluchiwal....

Przyjemna gora, mz cofnieta srednica i miekki bas. Fajne do grania w tle do chill-outu. Do rocka mz zbyt spokojne, choc napedzone NADem 375 zrobily sie troche zywsze .(sluchalem z T+A )

Cohen ujdzie, AC/DC i tym podobne mz odpadaja.

Klasyka - melodia bedzie, wglad w detale jakby gorzej.

Nie wiem z czym sluchasz, ale do rocka, klasyki (a i do Cohena) moze uzywane ATC SCM 40. Detaliczne, lubieja grac glosno, nadadza sie do 30 m2. Tyle ze potrzebuja elektrowni do napedzenia.

To co podoba mi sie Toy Towerach to genialne zszycie calego pasma-nie czuc ze to jest konstrukcja trojdrozna. Z braku czasu to juz tylko na nich Cohena slucham:) W kinie domowym na 25m2 subwoofer to ostatnia rzecz o ktorej mysle zeby kupic takze o niskie tony bym sie nie martwil.

Część. Ja posiadam od dwóch miesięcy sonusy TT w pokuju o powierzchni 26m, powiem tak że jestem zwolennikiem dobrego basu i robiłem porównanie z włączonym wooferem i bez (woofer to focal chorus 800) po koalibracji w muzyce z wooferem bass jest dobrze odczuwalny w każdej części pomieszczenia, po odlaczeniu i skalibrowaniu systemu do miejsca odsłuchu, bas w innych częściach pomieszczenia zanikał czyli słabiej był odczuwalny, niestety mam tę głośniki na zwykłych kablach i pewnie to też dużo zmienia. Twierdzę że głośniki są niesamowite, porownywalem z kefami R700 ale to żadne porównanie bo to całkiem inne brzmienie które mi nieodpowiadało, wolę ciepłe otulajace brzmienie.

A jakie kabelki polecicie do tego typu brzmienia.

• Redaktorzy

Kable to koncowa korekta brzmienia. Jak masz nalezycie spasowany tor: zrodlo, wzmak i kolumny, to wtedy mozna bawic sie kabelkami. Ja uzywam miedzi plecionki RealCable TDC 2x3mmkw. Ladnie brzmialo na Rocket33 i Type8.

• 2 tygodnie później...

Pozwolę sobie się nie zgodzić że kable to wykończenie systemu, wręcz odwrotnie, dziś przyszedł mi kabel kupiony na metry melodika MDC2400 oprawiony porzadnymi bananami, i tu niespodzianka sonusy TT mają potęrzny bass, byłem nastawiony chyba pesymistycznie na rezultaty, a okazało się że te kolumny schodzą naprawdę nisko. Myślę że kable powinny być dobierane razem z kolumnami. Pozdrawiam

• Redaktorzy

To gdzie w szeregu stawiasz kable? Sa wazniejsze od wzmacniacza, zrodla i kolumn? Wg mnie sa na ostatnim miejscu, ale to moje zdanie.

Moim zdaniem kiepskie kable miales wczesniej. Dzisiaj poczulem u siebie co to niskie tony. Tor analogowy z testowanym preampem Ahaji - pre Nuda. Sonus Faber TT nie ma sie czego wstydzic. Bas do 24mkw jest wystarczajacy,

Wiesz ja dopiero zaczynam, sprawdzam testuje i uczę się tych aspektów związanych ze sprzetem, pewnie masz rację że kable nadają ostateczny charakter i można nimi zdecydować czy dźwięk ma być taki czy inny. Przyjemne jest to że dźwięk po zmianie kabli może miło zaskoczyć na plus, może te które ja mam nie są jakoś niesamowicie zaawansowane, ale od czegoś trzeba zacząć.

Tutaj Masz rację w małym pomiestrzeniu niskich tonów jest naprawdę wystarczajaco, nawet trochę rzałuję że kupiłem woofer bo mogłem dołożyć do lepszych sonusów, bo za 14k pewnie by się coś znalazło, tylko czy w tak małym pomieszczeniu duże kolumny miały by czym oddychać, pewnie nie.

Naprawdę bas jest wyczuwalny na ciele i z tego jestm bardzo zadowolony, kolumny są świetne i można codziennie coś w nich odkrywać nowego.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.