Skocz do zawartości
IGNORED

Kłopot z NAD C315

jeny_ms

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam wzmacniacz NAD C315. Sprzęt na przemian raz gra a raz nie, nie wiadomo z jakiego powodu. Zauważyłem taką zależność, że jak wzmacniacz gra to na przednim panelu świecą się dwie diody na jednakowy kolor (niebieski), jedna dioda jest nad włącznikiem ON/OFF druga nad wybranym kanałem. Natomiast gdy wzmacniacz przestaje grać to diody są różnego koloru a mianowicie pomarańczowa od ON/OFF a niebieska od kanału. Dodam że dioda od ON/OFF pali się zawsze na pomarańczowo przez cały czas gdy wzmacniacz jest wyłączony. Obstawiam że coś jest nie tak w obszarze włącznika. Wzmacniacz rozebrałem, przeczyściłem co tam było możliwe i nadal to samo, przez dany okres jest ok a później złapie jakiś problem i przestaje działać. Co powiecie na to wszystko?

https://www.audiostereo.pl/topic/91291-k%C5%82opot-z-nad-c315/

Sądząc po tym, co napisali na stronie 5 instrukcji obsługi (obrazek poniżej) to raczej nie wina wyłącznika

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kuzyn murzyna

Całkiem możliwe, dzięki za ciekawą odpowiedź. Impedencja kolumn jest ok więc odpada. Tak sobie teraz myślę, że zawsze nie włączał jak był już mocno rozgrzany. Muszę teraz mieć na oku czy kiedyś nie włączy się jak będzie zimny

Kolumn, jako przyczyny problemu tak z góry to bym nie wykluczał. Wiele kolumn w teorii 8-omowych w praktyce takimi nie jest. Nie oznacza to, że namawiam ciebie do ich zmiany. Zwłaszcza, że tak na odległość to nie można wykluczyć innych przyczyn tzn. jakiejś usterki (np. zimnego lutu) w końcówce mocy, w układzie zabezpieczeń czy w obwodzie mikroporocesora. Musisz po prostu obserwować ten wzmacniacz.

Kuzyn murzyna

Zatem troszkę pograłem z "powerem", wyłączyłem i od razu włączyłem go i było ok. Ale jeżeli zostawiłem go po wyłączeniu na dosłownie kilka minut to już nie chciał się włączyć. Ostygł po dłuższym czasie i już się włączył. W trakcie słuchania muzyki nigdy się nie wyłączył, chociaż czuć że mocno się nagrzewa. Dla informacji podam że gram na kolumnach podstawkowych Heco Celan (niektórzy piszą że Elan) 300 - wg testu Audio impedancja wyniosła 4 Ohmy. Dodam jeszcze że takie "nie włączanie się" pojawia się nawet po bardzo cichym słuchaniu muzyki.

Nie wiem po co to piszesz ???!!!!

Takie wpisy ani nikomu nic nie pomogą ani NIKT CI nie naprawi tego przez MYŚL !!!!

To po prostu trzeb wziaść na warszatat i krok po kroku eliminować - szukać przyczyny.

Takie wpisy są po prostu głupie i niepotrzbne.

Masz kogoś kto zna sie na temacie !!! to oddaj mu ale nie może być to Pań Edek co to kiedyś rubiny naprawiał albo zna sie na elektronice bo ma w domu lutownice.

Brutalne ale prawdziwe, czesto sie tu pojawiają takie wpisy i ludzie liczą na cud ....

Mozesz sobie pisać do woli co sie grzeje co sie nie grzeje włacza i wyłacza i tak to niczego nie zmieni ani nikt tu ci nie pomoze pewnie również bezsensownymi odpowiedzami

globalnie moja odpowiedź że może procek jest de fakto też na oko.

Mix-Bit: Nie naprawiam na co dzień sprzętów takiego typu więc chciałem skorzystać z jakiś rad, sugestii osób które znają się na tym temacie. Myślę, że takich osób jest niemało na tym forum. Zanim oddam komuś wzmacniacz do naprawy to najpierw chciałbym dowiedzieć się (a może naprawić bo to jakiś tylko drobiazg??) pod kątem hobbystycznym i nie oczekuje od nikogo żeby mi ktoś przez forum naprawił sprzęt, bo Bogiem nikt z nas nie jest i nie naprawi przez odległość nie widząc sprzętu. Model wzmacniacza jest popularny więc może znajdzie się taka osoba co miała podobny problem i podzieli się informacją albo nakieruję mnie co robić albo poleci jakiegoś fachowca z wlkp który by to naprawił (dzisiaj co raz mnie takich) a nie chciałbym dać właśnie takiemu Panowi Edkowi jak wspomniałeś.

Ale są tez ludzie którzy się znają

Sam sie nie znasz wiec nic nie zrobisz a i tak kazdy przypadek jest indywidualny.

Zasadniczo bawią mnie takie wpisy ..... że coś mi nie działa i szukam pomocy :) a sam sie nie znam :) czasem nawet klient nie ma lutownicy, czy miernika :)

Aby naprawić trzeba miec

1. Wiedze i doswiadczenie

2. Schemat

3. Przyrządy pomiarowe.

jesli to problem z zasilaniem - to nie problem (większy)

jesli to problem z układami wykonawczymi (analogowymi) to też nie problem

jesli to szlak trafił procek to może być problem bo takowego nie kupisz ... i to jest problem

Masz schemat ? nie ? Sprawdziłeś choć napiecia w punktach zasilania ?

to co grzebiesz :)

Na oko ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.