Skocz do zawartości
IGNORED

Szukam schematu do zwrotnicy scan speak 3 drożna

dj-marco

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Posiadam kolumny na głośnikach firmy Scan Speak.

Kolumna 3 drożna.

Sopran D2905-930000

Sredniotonowy 13m 8640

Bas 21W-8555-00

Bardzo prosił bym o pomoc przy modyfikacji tej zwrotnicy może ktoś ma gotowy projekt dostosowany do tych głośników, wiem że w tych głośnikach drzemie duży potencjał który jest tracony na źle dobranych elementów w zwrotnicy, co mi przeszkadza a mianowicie zacznę od średnicy przykryta grubym kocem cicho gra przez co dźwięk mało przyjemny mocno wyciszony, sopran małym kocem i za dożo basu wina brak średnich.

Poczyniłem pierwszy krok wy lutowałem z toru średnio tonowego szeregowo 3 rezystory 2 zielone 3r3j.20w/ 3r0j.20w i jeden ceramiczny ??10w z każde pary oraz z wysokich w jednej kolumnie był 1 ceramiczny 17W4r szeregowo w drogiej kolumnie zielone 2 sztuki 3r3j.20w i 3r0j.20w szeregowo? widac jak jest niechlujnie zrobiona ta zwrotnica na dodatek zauważyłem ze wszystkie głośniki są podłączone plusem do plusa w fazie,wiec średnio tonowy zmieniłem plus do minusa reszta pozostała.

Dźwięk hmm grubego koca już nie ma naprawdę ładna średnica milo słucha się nawet radia głosów wciąga bas poprawa, nie meczy już ale wiem ze to mały procent tego co dokonałem więc postanawiam wymienić całe zwrotnice na nowa na wysokiej klasy podzespoły, kondensatory, rezystory i cewki oraz wełnę owcza. Pokaże fotki zwrotnicy i schemat aktualny.

W sieci znalazłem podobne schematy firmy Visaton na takie wielkości głośnikach co u mnie co o tym sądzicie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Załączam fotki, fotka numer 3 to elementy które usunąłem, rezystory ze średnio tonowego te dwa niżej a te dwa wyżej od wysokich od każdej pary tak były przylutowane oraz fotki zwrotnicy jak widać elementy niskiej jakości.

post-14291-0-46388300-1327851517_thumb.jpg

post-14291-0-44556800-1327851548_thumb.jpg

post-14291-0-47734500-1327851562_thumb.jpg

post-14291-0-41855000-1327851570_thumb.jpg

post-14291-0-47683300-1327851577_thumb.jpg

post-14291-0-95836500-1327851765_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Może mi się zdaje ale troszkę to dziwne ???

Takie głosniki w takiej paściowatej obudowie ?

A skąd to cudo masz :)

Budowa zwrotnicy to nie taka prosta sprawa oczywiście można dobrać jak leci według schematu ale to uproszczenie

A więc trzeba:

1. Zapoznać się z głosnikami ich pasmem przenoszenia (charakterystyką) impedancjami itd.

2. Na tej podstawie ocenić do jakiego głośnika użyjemy jakiej zwrotnicy (rząd)

3. Przygotować zwrotnice (Obliczonka i elementy)

4. podłaczyć

5. Wykonać pomiary (ocena odsłuchowa)

6. Ewentualne poprawki

7. itd ....

Ale widać że ktoś robił doświadczenia albo robił pająka przypadkowego

Projektant obudowy z powyższych zdjęć nie miał zielonego pojęcia o elektroakustyce. Odległość tweeter - średniotonowiec na to wyraźnie wskazuje.

To cudo mam już jakieś 7 lat jest to produkcja Czeska dobrze oceniana w Niemieckiej prasie audio ale jak widać to były dawne czasy, zwrotnica nie jest nowoczesna w dodatku ktoś próbował ją modyfikować był tu jeden kondensator olejowy na sopran te oryginalne są wszystkie Tesly już chyba takich dawno się nie stosuje jak rezystorów 20W nie ma takich w sprzedaży, tak jak widać te rezystory ceramiczne tez były wstawiane i nie wiem co jeszcze.

Co do zwrotnicy przejrzałem charakterystykę głośników i pasmo podziały jest takie jak ma podzielone visaton z pierwszego linku, idealnie by pokrywało wtedy całe pasmo

Projektant obudowy z powyższych zdjęć nie miał zielonego pojęcia o elektroakustyce. Odległość tweeter - średniotonowiec na to wyraźnie wskazuje.

Odległosc jest po 5cm od sop do sred i od śred do bass, może na fotce tak wizualnie wydaje sie dużo ale chyba nie tak daleko jest, może tak było zamierzone.

Kopułka ma 25mm, średniotonowy 13cm, basowy 21cm Wymiary to 108x24x36cm.

• 3 lata później...

Witam, szukam wytrawnego wykonawcy zwrotnic głośnikowych.Mam nie lada wyzwanie 3/way na scan speak illuminator R3004/662000 SZPILKI. ŚREDIOTONOWE audaxy HW130Z0.A na dole SEAS CA22RNY.OBUDOWA podobna do a.physica Libra.Szukam takowego kolegi,czy znajdzie się ktoś?.

Raczej z Audax HM130Z0 HDA, chyba, że starszy model.

Znajdziesz kogoś na pewno.

Z tej klasy głośników robią też oversize na dwóch.

Ale oczywiście na 3-way to co innego, tym bardziej,

że chodzi o ten konkretny design dający jeszcze wąską ściankę frontu,

poprawiającą znikanie kolumn w pomieszczeniu.

Powodzenia.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.