Skocz do zawartości
IGNORED

Konserwacja Wzmacniacza

5z0p3n

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Pojawil mi się ostatnio następujący problem. Przy głodniejszym słuchaniu przy "basach" ruszając pokrętłem głośności słyszałem niewielkie szumy. Okazało sie ze spowodowane sa one potencjometrem "balance". Mając całkowicie ściszony wzmacniacz przekręcając to pokrętło słyszałem szumy. Ruszając je kilkunastro bądź kilkudziesięciokrotnie z prawej na lewa itp szumy ustały a za nimi ustały szumy zwiazane ze słuchaniem basu przy głośniejszym poziomie głosności.

Moje pytanie: W jaki sposób można konserwować wzmacniacz w domowych warunkach nie ingerujac w jego rozbiorke?

Wzmak tranzysotr integra

https://www.audiostereo.pl/topic/91305-konserwacja-wzmacniacza/

Bez częściowej rozbiórki to sobie tego nie wyobrażam. Nie da się choćby przeczyścić potencjometru z zewnątrz. A jeśli już robić tak przegląd to raz "a po całości". Sorry, że ogólnikowo, ale bez znajomości marki i konkretnego modelu , dokładniej się nie da.

zdejmij górną pokrywę,psiknij potencjometry sorayem pokręć kilka razy w każdą stronę,załóż pokrywę i wytrzyj wzmacniacz ściereczką.To jest cała konserwacja,jaką można wykonać,nie przebudowywując wzmacniacza od poczatku.W serwisie też nikt nie zrobi niczego innego

P.S. sorry zapomniałem,oprócz potencjometrów psiknij przełączniki i parę razy poprzełaczaj,ale to juz naprawdę wszystko

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

Tylko nie psikaj PO potencjometrach i PO przelacznikach, tylko delikatnie, i niezaduzo w znalezione otworki, napewno trzeba uzyc elastycznego wezyka, a potem wytrzec ( chocby wacikiem do uszu ) naddatek tego plynu,

mówimy o sprezonym powietrzu?

Piszemy o specjalnych środkach do konserwacji potencjometrów np z rodziny KONTAKT. Przy takie operacji zawsze podkładam kawałek folii lub innej izolacji coby nie zalać tego co nie należy.

Wojtek

Wojtek

Z tym kontaktem PR to delikatnie nie jak oszalały lej, bo dostanie się na ośkę i potek będzie kręcił się praktycznie bez oporów co osobiście mi się nie podoba, delikatnie kilka kropel i kręcić w lewo/prawo następnie znowu kilka kropel i kręcimy. co do czyszczenia przekaźników to najlepiej zdjąć obudowę przekaźnika jeżeli jest rozbieralny to drobnym papierkiem ( powiedzmy gradacja 320) przetrzeć na zamkniętych stykach. Ja w ten sposób czyszczę wszystkie sprzęty jakie trafiają w moje ręce, to chyba tyle na temat konserwacji, pomijam kwestię odkurzania wnętrza bo to oczywiste, a wręcz niekiedy mycia całych płytek w wodzie destylowanej

A dokładnie w Twoim modelu wzmacniacza zastosowano obudowanego ALPSA który nie ma otworów przez który można wstrzyknąć płyn, trzeba rozbierać potencjometr na części aby dostać się do jego płytek ...

Uprzejmie proszę użytkownika ---- bum1234 ---- o nie komentowanie powyższego postu, a z głuchymi o wpływie i budowie kabli nie ma sensu dyskutować :)

To jest problem utleniania się kontaktów, w tym wypadku ślizgacza potencjometru. Dotyczy to zwłaszcza tych potencjometrów, które w zasadzie są nieużywane (balansu), a tak naprawdę w ogóle po co są? Nigdy tego nie używałem i nikt z moich znajomych tego nie używał. Więc po co? Wywalić i skończą się problemy!!

• 11 miesięcy później...

Sam będę się zabierał za konserwacje w swoim ampie i zastanawiam się czy nie trzeba po wyczyszczeniu potencjometru (kontaktem) nasmarować go oliwką techniczną, żeby się potem za szybko te węglowe elementy nie starły. Dobrze pisze?

Wolałbym nie zniszczyć potków, bo takiego Alpsa jak tam siedzi łatwo nie dostanę..

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.