Skocz do zawartości
IGNORED

Jak rozpoznać srebrne przewody?

woytl

Rekomendowane odpowiedzi

Otóż zabrałem się za wymianę okablowania wewnątrz kolumn kupiłem trochę cardasa, wziąłem się do pracy i tu pojawił się kłopot, oryginalne przewody są w izolacji która przypomina nieco teflon, również nie topi się praktycznie pod lutownicą, ale miejscami zaczęła się kruszyć jakby sparciała(dlatego postanowiłem coś z nimi zrobić), natomiast drut(wiązka ok 0,7mm) jest srebrzysty i po zdrapaniu wewnątrz ma również ten kolor, natomiast tam gdzie nie ma izolacji jest szarawy, jak sprawdzić czy jest to srebro a nie na przykład aluminium, jakiś stop typu miedzo-nikiel, molibden czy coś podobnego? I pytanie numer 2 czy w takim razie warto coś z nim robić? jak dla mnie brakuje trochę średnicy więc może zmienić tylko na wofer, czy nie będzie miło to wpływu na koherencję czasową?

Dziękuję za opinię i pozdrawiam

Wojtek

https://www.audiostereo.pl/topic/91364-jak-rozpozna%C4%87-srebrne-przewody/

(...) czy nie będzie miło to wpływu na koherencję czasową?

Pozwolę sobie wtrącić parę cyferek. Prędkość rozchodzenia się sygnałów w przewodach - rzędu 150-200 tysięcy km/s. Prędkość rozchodzenia się dźwięku w powietrzu - 300m/s. Innymi słowy, porównywalne zmiany w koherencji czasowej uzyskasz:

a) jeśli wsadzisz do kolumny 1km kabla połączeniowego

b) jeśli odsuniesz głowę o 2mm dalej od kolumn

Zostawię bez komentarza ;)

jak dla mnie brakuje trochę średnicy

czy w takim razie warto coś z nim robić?

Zmienić kolumny na takie z odpowiednią ilością średnich tonów.

El sueño de la razón produce monstruos.

Opublikowano · Ukryte przez Fr@ntz, 31 Stycznia 2012 - niepotrzebne pyskówki
Ukryte przez Fr@ntz, 31 Stycznia 2012 - niepotrzebne pyskówki

Zostawię bez komentarza ;)

To faktycznie zostaw bez komentarza, bo sądząc po dowodzie nie masz zielonego pojęcia o czym piszesz. Najłatwiej jest wyrwać temat z kontekstu i robić z siebie idiotę, prawda? Zwłaszcza mając taki staż...

A wracając do tematu kolumn, to porada tomq88 jest jak najbardziej sensowna.

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

Opublikowano · Ukryte przez Fr@ntz, 31 Stycznia 2012 - niepotrzebne pyskówki
Ukryte przez Fr@ntz, 31 Stycznia 2012 - niepotrzebne pyskówki

"sądząc po dowodzie nie masz zielonego pojęcia o czym piszesz"

To może zamiast pisać, że robię z siebie idiotę, wyprowadź mnie z błędu i wytłumacz mi, jaki wpływ na dźwięk ma okablowanie wewnątrz kolumny?

Zmienić kolumny na takie z odpowiednią ilością średnich tonów.

jakie to oczywiste w końcu to dział diy,

pewności nigdy za wiele, czyli efektów specjalnych z rozjechanie góry z dołem nie muszę się spodziewać, jak by ktoś znał sposób na sprawdzenie czy przewody są faktycznie ze srebra, potrafię rozpoznać srebro "na oko" w przypadku staroci, monet itp, po masie, połysku i kolorze, nawet inaczej rezonuje niż inne metale, ale jak na moje oko niteczki są zbyt cienki żeby ze stanowczością uznać że to srebro, a nie np aluminium.

jakie to oczywiste w końcu to dział diy,

pewności nigdy za wiele, czyli efektów specjalnych z rozjechanie góry z dołem nie muszę się spodziewać, jak by ktoś znał sposób na sprawdzenie czy przewody są faktycznie ze srebra, potrafię rozpoznać srebro "na oko" w przypadku staroci, monet itp, po masie, połysku i kolorze, nawet inaczej rezonuje niż inne metale, ale jak na moje oko niteczki są zbyt cienki żeby ze stanowczością uznać że to srebro, a nie np aluminium.

Srebro daje się łatwo, pięknie i zwyczajnie lutować, aluminium - nie. Przecież chyba lutujesz te przewody, więc przedtem bielisz końcówki. Przecież z aluminium żadne bielenie nie powiedzie się.

A propos, nie ufa sie firmom produkujacym kabelki, to ładnie to tak? Ludziom trzeba ufać, jak mawiał mój szwagier po kradzieży 1-go samochodu, po drugim zmienił zdanie.

nie to że nie ufam, nie znam perypetii tych głośników, a szarlatanów ci u nas dostatek, a na kablach nie ma nawet literki ani logo żadnej firmy co by się przyznała do zrobienia czegoś takiego to że jest to srebro to tylko moje domysly, więc może być to jakiś wesoły stop, tak jak w polsce na fałszywe złoto mówi się czeske złoto, tak czesi na fałszywe srebro(miedzio-nikiel) mówią polske srebro.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.