Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki preamp do Maca lampa & tranzystor ?

13aniol

Rekomendowane odpowiedzi

Elberoth, Lolo -> ARC chyba jest w stalej ofercie Artis Audio - sklep miesci sie na ul. Batorego w Warszawie - na przeciwko Stodoly z boku przedszkola. W tym samym miejscu jest Audiopunkt.

Pozdr.

Mam jeszcze jedna propozycje do Preamp Hall of Fame - Burmester Top Line - poprzedni chyba 877 - nowego Top Line'a nie mialem okazji dokladniej posluchac.

No właśnie o to chodzi... w stałej ofercie jest a oficjalnego dystrybutora z tego co wiem nie ma. A może jest ??? Gdyby jednak był to sam fakt że się zastanawiamy nad tym jest wystarczającym powodem do zmiany dystrybutora przez ARC.

Pzdr.

Lolo -> czyli ARTIS AUDIO prowadzi indywidualny import. Ja juz kiedys napisalem, ze poza paroma wyjatkami polski rynek Audio przypomina troche Proces Kafki... Moze wlasnie na rynku jest miejsce dla nowych dystrybutorow, ktorzy zaoferowali by inna jakosc uslug. Nie wiem.

Na stronie tej lodzkiej firmy znalazl sie nawet cennik z Suggested Retail Prices w USA na produkty Audio Research.

Chyba postaram sie przeniesc na stale do USA - ceny sprzetu Hi-Fi beda pewnie jednym z powodow ;-))

Lolo -> no wlasnie - i tym m.in. Audio Klan wygrywa zdobywajac prawa do dystrybucji wielu marek. Abstrahujac od ocen sklepow Top Hi-Fi, ktore sa lepsze lub gorsze - AK posiada siec sklepow, rozpoznawalna w Polsce marke, pewnie stabilna sytuacje finansowa itp. To daje 2 argumenty na korzysc takiej firmy w oczach producenta:

1. Maja potencjal zapewnienia odpowiedniego obrotu.

2. Male ryzyko, ze zepsuja rynek danej marce.

Oczywiscie w praniu bywa roznie ale producent podpisujac umowe z dystrybutorem szacuje tez swoje ryzyko.

lolo -> no niezupelnie - moze isc do konkurencji (np. w Niemczech czy Szwecji). Jak wynika z moich wczesniejszych wpisow w innych watkach - nie jestem milosnikiem polityki AK - staralem sie tylko zrozumiec tok rozumowania producenta, ktorego glownym celem jest sprzedaz urzadzen i wypracowywanie zysku.

Dziwi mnie w zwiazku z tym niefrasobliwe podejscie niektorych producentow do takich rynkow jak Polska (oczywiscie - odnoszac wielkosc naszego rynku do rynku USA albo Japonii - sa pewnie 2 rzedy wielkosci roznicy). Ostatnio poszukiwalem koncowki jednego z amerykanskich producentow (ktorego wyroby b.lubie i cenie) - chcialem jej posluchac jako alternatywe dla np. MC-402. Niestety okazalo sie, ze jest 'gdzies w Polsce' i tak na prawde nie wiadomo jak i gdzie bedzie mozna jej posluchac. Ja wiem, calkiem szeroki ale plytki rynek w Polsce, duze ryzyko handlowe itd. itp. ale na koncu zawsze jestesmy my - klienci.

W USA istnieje jednak wiecej miejsc gdzie sprzet mozna obejrzec, posluchac, wypozyczyc i kupic - oczywiscie ponegocjowac ceny tez mozna i to z nienajgorszym skutkiem. Oczywiscie wielkosc rynku i pewien minimalny poziom obrotow jest zapewniony co daje mozliwosc urzymywania nizszych cen. Efekt jest taki, ze Amerykanie jako zasobne spoleczenstwo placa za wiele podobnych produktow mniej (cienie i blaski wolnego rynku - duzy wybor, nizsze ceny, wieksza zasobnosc spoleczenstwa, ale z drugiej strony - Amerykanie sa jednym z najciezej pracujacych spoleczenstw na swiecie - za darmo nic sie tam nie dostaje). Inny sprawa to fakt, ze rzadko w polskich sklepach mozna spotkac sie z tak profesjonalna i 'customer oriented' obsluga jak w USA. W USA nigdy nie zdarzylo mi sie cos, co zdarza sie czesto w Polsce - sprzedawca lepiej wiedzacy czego ja potrzebuje.

Pozdr.

Nie zrozumieliśmy się. Nie sugerowałem że jesteś miłosnikiem polityki AK - ja również nim nie jestem :) Ale jestem przeciwnikiem jeżdżenia po nich jak po łysej kobyle jak co poniektóre osoby. Powiedzmy sobie szczerze - w ten sposób niczego nie zmienimy a paru niewinnym ludziom możemy zrobić krzywdę. Jestem za głosowaniem własnym portfelem - jesli jakieś miejsce lub cena mi nieodpowiada to tam nie kupuję i tyle. Fakt że w ten sposób ograniczam potecnjalny wybór czasmi wręcz do minimum, ale nie sądzę aby agresywna krytyka coś zmieniła.

A sytuacja w Stanach o której piszesz wg mnie właśnie wynika z takiego podejścia klientów, a nie pisania negatywnych rzeczy. Ale dosyć już bo nie o tym wątek.

W Polsce generalnie trudno o odsłuch dobrego preampa. Dystrybutorzy nie sprowadzają poważnych i drogich pozycji bo trudno o sprzedaż. Ale to dotyczy nie tylko dystrybutorów. Zajrzyj proszę do pierwszego lepszego krajowego czasopisam i zobacz ile przetestowali w swojej historii preampów :) Ile końcówek? :))) Integra rulezzzz LOL Nie chodzi mi o użyteczność recenzji tylko generalną sytuację. Kiepsko... co? :)

Pzdr.

Lolo -> zgadza sie w 100%. Po prostu - wciaz dojrzewamy jako rynek i dlugo to jeszcze zajmie. Dziwne by bylo, gdyby udalo sie zbudowac w 15 lat to, co kraje 'cywilizowane' budowaly co najmniej kilkadziesiat lat. Glosowanie wlasnym portfelem to jak zauwazyles jedna z najbardziej podstawowych (i najlepszych) cech rynku.

Odeszlismy nieco od tematu preampow samych w sobie - proponuje juz sie go trzymac :-))

Pozdr.

wzialbym niemal w ciemno.bez wzgledu na to co napisza tu inni.odsluch to formalnosc,......czy sprawny.finanse zapewne niemale,ale coz.........dobry dzwiek jest kosztowny.jedna istotna uwaga,bo wiele osob na tym forum nigdy nawet o tym sie nie przekona........lampy w preampie MUSZA byc co najmniej TELEFUNKENY.100EURO sztuka.oczywiscie parowane.znam temat z autopsji.na SOVTEKACH i innych dziadach KOSZMAR(w porownaniu z TELEFUNKENEM)

lolo -> VT 150 to nieprodukowana juz chyba koncowka Audio Research.

13aniol -> taaaak...tylko telefunkeny, zadne inne ;-) Siemensy tez moga byc. A tak na serio - zalezy od stanu. Ja sluchalem VT100 i VT200 z L25 MkII - dla mnie jedno z lepszych brzmien. VT200 byl w stanie pozamiatac kolumnami ATC W&B. Slyszalem tez Reference Preamp i 'oscyloskop' czyli koncowke Ref 300 :-) To juz na prawde bajka i moim zdaniem niewiele systemow zblizylo sie nawet brzmieniem (dla mnie na pewno lepsze byly tylko DM38+DM8 i ML 33H + ML 32). Mimo to uwazam, ze nalezy obejrzec oba klocki - ogledziny konieczne.

13aniol>>>

"Otrzymalem oferte zakupu preampa Audio Research Reference Two i Koncowki mocy VT 150.Co myslicie na temat tego sprzetu? "

Pytanie w stylu, czy Mercedes "S" jest dobry ;-)

PS. Jeżeli to nie tajemnica, to podaj mi cenę Ref 2, bo też szukam. Może być na maila.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Elberoth-To bardzo fajne pytanie z tym Mercedesem.Czy jest dobry ?-to zależy.

Jeśli lubisz Krowę z potężnym silnikiem, to dobry.

Jeśli masz szerokie drogi, to dobry.

Jeśli znajdziesz miejsce na zaparkowanie,to dobry.

Jeśli masz goryli do pilnowania,to dobry.

Jrśli nie spełnia się powyższych warunków ,to niestety jest to g....o .

Napisałem to ponieważ idealnie przekłada się to na sprzęt audiofilskich.

Ale o tym zapewne wiesz.

Pozdrawiam :))

Frank - no nie zupełnie.

Osobiście nie lubie samochodów terenowych i nigdy bym sobie takiego nie kupił, co nie oznacza, że na Porsche Cayenne Turbo, które własnie kupił sobie mój sąsiad, powiem że to gówno. Jeździłem nim w zeszłym tygodniu i uważam że jest ZAJEFAJNY. Tylko not my cup of tea.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Tomek7776->>>

....."wzialbym niemal w ciemno"......

REF 2 byl i jest ich najwiekszym fiaskiem.

Ten pre amp byl po 6 miesiacach wylaczony z produkcji o po trzech nastepnych zastapiony z REF 2 MKII (REF 3). Line stage ma luzny bass, i cechuje sie kolorowa srednica "too much of the good thing syndrom" wymiana lamp na Telefunkeny nic nie pomaga, ewentualnie juz na Bugle Boy lub Amperex.

Jezeli juz jestesmy przy wymianie lamp to sensowniejsze bylo by kupic LS-25 i zmienic na lepsze lampy (taniej (4) a nie (8) i lepiej zagra niz produkcyjna wersja REF 1 czy 2)

VT-150,-byl ich jeden najmniej stabilnym ukladem dla ARC,( pierwsze miejsce nalezy do slynnego D-250 potwora) ten amp wiele raz spalil sie jak na stosie. Dlatego ceny tych urzadzen sa bardzo niskie, wiekszosc ich byla wiele razy naprawiana.

Sugerowanie i rekomendowanie jednych z gorszych produktow ARC jest nie etyczne oraz nie odpowiedzialne. Moim zdaniem mija sie to z celem tego forum.

Pozdr.

“I drink a great deal. I sleep little and I smoke cigar after cigar. That is why I am in the two-hundred percent form” Winston Churchill

Lacrimosa

masz duzo wieksze doswiadczenie wiec zapewne jest tak jak piszesz.ja o tym nie wiedzialem.co do lamp natomiast,to napisalem,ze co najmniej TELEFUNKENY.akurat to stwierdzilem osobiscie,w preampie.

ARC proponuje tez upgrade,kosztowny co prawda.....ale coz.

co do LS-25 zgadzam sie z Toba.sam sie nad nim zastanawiam.

Swoja droga ciekawa rzecz - preampa Ref2 w Polsce jeszcze nie widzialem.

Lacrimosa -> Jak Twoim zdaniem porownanie LS 25 i Ref 2 MkII? W kategorii jakosc/cena wybralbym chyba LS-25 ale bezwzglednie Ref 2 Mk II jest moim zdaniem lepszy (tylko 2x drozszy...). Swoja droga ozenek Audio Research'a z Mac'iem jak proponowal autor watku moglby byc ciekawy (aczkolwiek nie jest skazany na sukces :-).

A na stronie Audio Researcha znalazlem wlasnie cos takiego:

"With the enthusiastic response to the introduction of the LS25MKII, it quickly became clear that the path was also open to improving the REFERENCE TWO flagship. We are happy to announce that similar dramatic enhancements in the REF2MKII are now available at an unchanged U.S. suggested price. " co znaczy, ze rzeczywiscie nowy produkt to byl raczej patch a nie naturalne wprowadzenie nowej generacji pre-. Mimo to, mnie zestaw Ref 2 MkII + Ref 300 przekonal brzmieniowo. Szkoda tylko, ze kosztuje to razem ponad 30k$ :-(

Qb_1->>>

Hello my friend :-)

LS-25 i REF 2 MKII tam jest bardzo duza roznica i porownanie nie ma wiekszego sensu.

Jezeli jestes na budzecie to mozna kupic uzywany LS-25 i zmienic lampy, z tym ze ARC preamp tego za bardzo nie lubia, maja malo range na ustawianie pokladu i trzeba dokladnie wiedziec co mozna zastapic. Sam ARC eleminuje gwarancje jezeli sie przyznasz do tube rolling. Znajomosc ukladu jest wymagana oraz wiedza jak ustawic poklad, i to music byc zrobione jak wymieniasz lampy. ARC za lampy sobie dobrze liczy ale uwiez mi ich lampy to nie sa zwykle od SOVTEK czy Svetlany. Oni dostaja cream-de-la-cream, najlepsza "batch" idzie do ARC potem oni jeszcze robia selekcje. 20% + odrzucaja.(zdaje sobie sprawe ze nie sa najlepsze brzmieniowo ale sa najbardziej niezawodne, ciche i maja najdluzsza zywotnosc)

Jezeli masz na mysli LS-25 MKII i REF 2 MKII to;

LS- jest bardziej neutralnym,analityczny, ale dynamiczniejszy od REF 2 MKII

REF 2 MkII- jest cieplejszy, wiecej wdzieku, MUZYKALNOSC, bass najlepszy z lampy, (lepszy od LAMM L-2)Sluchajac na tym klocku jestes blizej AUDIO HEAVEN. Ja osobiscie nie widze sensu zeby wydawac wiecej $$$$ na preamp. Dla przykladu GOLDMUND 22 M kosztuje ponad $ 40K i nie jest lepszy brzmieniowo.

Pozdr.

“I drink a great deal. I sleep little and I smoke cigar after cigar. That is why I am in the two-hundred percent form” Winston Churchill

Lacrimosa -> No wlasnie - to chyba potwierdza moje spostrzezenia. Jest tylko jeden maly 'trigger' LS-25 sluchalem glownie z VT-100 i VT-200 a Ref 2 Mk II z Ref 300... Dla mnie zmiana dzwieku okreslala wlasnie roznice miedzy pograniczem Hi-Fi i Hi-Endu a Hi-Endem pelna geba (w przypadku serii Ref).

Przypomnialo mi sie jak pisales kiedys o odsluchach 933 Burmestera i podlaczaniu go wlasnie do 011 (albo 877 juz nie pamietam) i wlasnie LS-25. Znam 011 i jesli LS-25 jest tak samo dobrym partnerem dla koncowki Burmestera jak 011 to znaczy, ze smialo mozna go laczyc z 90% tranzystorowych koncowek. W USA 011 kosztuje pewnie 3x LS-25...w Europie ok. 2x.

Slyszalem od uzytkownikow, ze lampy firmowane przez Audio Research sa wlasnie dlugowieczne i wytrzymuja dobrze to, co lampom najbardziej szkodzi - dosc czeste wlaczenia i wylaczenia (wlasnie czeste chlodzenie i rozgrzewanie katody najbardziej ja niszczy).

Marzy mi sie zestaw Ref 300 Mk II a do tego nawet LS-25... nie musi byc Ref 2 mk II - moze to grac np. z ATC albo z Chimera. To bylby moj drugi zestaw, przy ktorym bym siadal ze szklaneczka irlandzkiej i odplywal :-)))) Za pare lat sobie cos takiego sprawie...tylko w Polsce nie jest to wcale takie latwe - pare swietnych firm nie jest tutaj w szerokiej dystrybucji.

Pozdr.

Qb_1->>>

Jezeli Tobie sie marzy REF 300 MkII to musisz uzyc REF 2 MkII one sa razem optimized. Nastepna sprawa jak juz jestesmy na etapie 300 to REF 600 MKIII jest tylko $ 10K w detalu wiecej. Much better VALUE. Nie wiem czy wiesz ale VTM-200 nie dawno ulepszony do MkII desygnacji jest bardzo blisko REF 300 MkII i kosztuje tylko $ 15990.00. To jest BEST BUY od ARC.

REF 300/600 wymaga lepszych glosnikow niz Wilson Benesch :-)

Pozdr.

Lacrimosa-> czyli pozostaja Grand Slamm albo Evidence Master:-))) Ref 600 to juz przesada - tyle pieniedzy nie wydam nigdy na sprzet grajacy. Ref 300 to cos kolo 20-25 k$. Mam jeszcze pare lat zanim sie zdecyduje na taki zestaw :-))

Pozdr.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.