Skocz do zawartości
IGNORED

podbicie 40hz, która pułapka basowa lepiej da radę?

leptonhead

Rekomendowane odpowiedzi

hej,

no właśnie, mam mega rezonans przy 40hz. mogę umieścić pułapki basowe w dwóch narożnikach, pytanie które lepiej dadzą radę -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

czy

Ukryta Zawartość

ogólnie one są dość drogie :( więc może znacie jakieś tańsze alternatywy.. na DIY niestety kompletnie nie mam czasu

pozdro,

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Puściłem sobie tony testowe od 30 do 200 hz i przy 40 najbardziej buczy :) zdławiłem w equalizerze 40hz i buczy mniej, więc to chyba 40hz...

może lepiej poradziłby sobie rezonator helmholtza? chociaż obawiam się, że jednak jeśli niedokładnie trafiłem z częstotliwością, to może nic nie dać...

są może jakieś tańsze odpowiedniki tego basstrapa acousticity? w ogóle czy po jednej takiej pułapce na narożnik wystarczy? (w sumie 2 byłyby)

dzięki

Rezonatory Helmholtza przeważnie są strojone wąskopasmowo i działają na określoną częstotliwość plus/minus perę (1-2) Hz w jedną lub drugą stronę. Bez pomiarów zapomnij. Co się tyczy takich basstrapów jak podałeś w linku - niestety dwa to zdecydowanie za mało. Przewiduję, że trzeba by było "zapełnić" od podłogi do sufitu 4 narożniki pokoju.

Jakbyś miał więcej zaparcia mógłbyś wykonać samemu takie narożne ustroje akustyczne. Opcji jest parę:

Ukryta Zawartość

post-11945-0-35864200-1328877810_thumb.jpg

post-11945-0-19532100-1328877822_thumb.gif

post-11945-0-03552100-1328877843_thumb.jpg

post-11945-0-92999100-1328877854_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mała uwaga na temat "wycinania" danej częstotliwości equalizerem. Robiłem u znajomego próbę czegoś takiego - niestety korektor "wyciął" dość szeroko.

Ukryta Zawartość

post-11945-0-13420700-1328878212_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

wow, nie no od podłogi do sufitu to chyba odpada :( zresztą w grę wchodzą tylko 2 narożniki, ze względu na okno i przejście do kuchni

akupro - budżet.. nie wiem, wstępnie myślałem o ok 500zł. z tego co pisze Imacman trzebaby zrobić dokładny pomiar.. kalkulatory w internecie przy moich wymiarach pomieszczenia podają 39hz. to by się zgadzało, z tym, że ja mam wrażenie że buczy mi od 37 do 45 conajmniej :)

w ogóle dziwne jest też to, że ten sam utwór słuchany na słuchawkach ma niski dźwięk ciągły oraz jeszcze niższy punktowy beat.. na kolumnach ten dźwięk ciągły buczy, że uszy zatyka, a ten niższy brzmi tekturowo

problem dotyczy niektórych utworów, większość brzmi raczej ok

hoho, Panowie, jaka Q miał ten korektor??

Edit: no i jak głęboko był ustawiony?

Lekko trącony suwaczek :) dla 40Hz. Urządzenie to jakiś cyfrowy Behringer.

Ukryta Zawartość

post-11945-0-87413700-1328878984_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

equalizera używam programowego, o takiego -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . można w nim dość precyzyjnie ustawić częstotliwość i zakres korekcji. niemniej, mam wrażenie, że po jakiejkolwiek korekcji całość brzmi bardziej płasko, mimo bardziej wyrównanego pasma

Ukryta Zawartość

w ogóle dziwne jest też to, że ten sam utwór słuchany na słuchawkach ma niski dźwięk ciągły oraz jeszcze niższy punktowy beat.. na kolumnach ten dźwięk ciągły buczy, że uszy zatyka, a ten niższy brzmi tekturowo

Może masz podobny problem jak mój znajomy - zobacz jaki jest czas wybrzmienia tego rezonansu 40Hz.

jak mogę sprawdzić "na ucho" czas wybrzmienia? nie mam mikrofonu pomiarowego niestety (ani w ogóle żadnego ;)

a co jest nie tak u Twojego znajomego?

Lekko trącony suwaczek :) dla 40Hz. Urządzenie to jakiś cyfrowy Behringer.

To był Behringer DEQ 1024

a co jest nie tak u Twojego znajomego?

Tak jak u Ciebie - pewne niskie częstotliwości są mało czytelne za sprawą tego dużego rezonansu o czasie wybrzmienia prawie 1,2s.

okej.. jak zmierzyć czas wybrzmienia? w ogóle myślałem, że to nie chodzi o czas tylko, że się tak wyrażę, stopień "wzbudzenia".. rozumiem, że jedno wynika z drugiego?

czy

Ukryta Zawartość

ogólnie one są dość drogie :( więc może znacie jakieś tańsze alternatywy.. na DIY niestety kompletnie nie mam czasu

pozdro,

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam Mirosław Andrejuk

Ukryta Zawartość

Miło mi, że cytujesz moj cytat ;) Chcialbym tylko dodać, że produkty Auralex raczej na pewno są bardziej skuteczne niż zwykłe pułapki basowe "noname" z Allegro.. Co nie zmienia faktu, że w tej cenie lepiej zdecydować się na inne rozwiązanie.

Autorze, wątpie bys był w stanie w cenie 500zł kupić panel, który choć w 50% rozwiąże Twoj problem. Żeby wytłumić rezonans 40Hz potrzebujesz strojony rezonator o wielkości małej komody...albo nawet i dwie. Mówiłem to już kilka razy: dźwięku nie interesuje to, że ktoś jest hobbystą i ma mały budżet :)

Pewnych rzeczy nie da się przeskoczyć..

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Autorze, wątpie bys był w stanie w cenie 500zł kupić panel, który choć w 50% rozwiąże Twoj problem. Żeby wytłumić rezonans 40Hz potrzebujesz strojony rezonator o wielkości małej komody...albo nawet i dwie. Mówiłem to już kilka razy: dźwięku nie interesuje to, że ktoś jest hobbystą i ma mały budżet :)

Pewnych rzeczy nie da się przeskoczyć..

Częstotliwości poniżej 50 Hz są dość trudne do okiełznania i wymagają dużych nakładów sił i środków. Moje RH liczą sobie razem 580 litrów i stoją w 4 rogach pokoju i nie likwidują do końca problemu modu o częstotliwości 37Hz. Dodatkowo pomagam RH panelami z wełny mineralnej PT80 z pustką powietrzną.

Okej, rozumiem. W takim razie zaczekam, aż budżet urośnie. Szczerze mówiąc, wolę postawić małą komodę niż wytłumiać wszystkie narożniki do sufitu. Czy taki rezonator można postawić gdzie bądź, czy np powinno się w narożniku za głośnikiem? W tym drugim przypadku wolałbym żeby podstawa nie przekraczała 60x40 cm powiedzmy.

ostatecznie mogę postawić dwa takie rezonatory

te są ładne :)

Ukryta Zawartość

ale 500 euro, huh

Ukryta Zawartość

Okej, rozumiem. W takim razie zaczekam, aż budżet urośnie. Szczerze mówiąc, wolę postawić małą komodę niż wytłumiać wszystkie narożniki do sufitu. Czy taki rezonator można postawić gdzie bądź, czy np powinno się w narożniku za głośnikiem? W tym drugim przypadku wolałbym żeby podstawa nie przekraczała 60x40 cm powiedzmy.

ostatecznie mogę postawić dwa takie rezonatory

te są ładne :)

Ukryta Zawartość

ale 500 euro, huh

Muszę ciebie zmartwić ale Vari Bass który podaleś w linku działa od 55hz a nie od 40 a poza tym do małego pokoju musi być min 4 a czym większy pokój tym wiecej sztuk musisz mieć.

Nie można ich też stawiać byle gdzie tam gdzie nam wygodniej.

Niestety nie opanujesz 40hz bez większych nakładów kasy i ustępstw użytkowych w kwestii gdzie to ma stać.

Ukryta Zawartość

Czy taki rezonator można postawić gdzie bądź, czy np powinno się w narożniku za głośnikiem?

Najniższe rezonanse są w zaciemnionych miejscach na rysunku - po długości i szerokości pomieszczenia.

Ukryta Zawartość

post-11945-0-16177100-1328990759_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Właśnie tej strony szukałem Imacman (chodzi o te obrazki).Czy mogę dostać link?Co do wytłumiania i miękkich materiałów to dawno temu zrobiłem taki test;w całym pokojuo koło 18 m2 pozawieszałem grube koce przynioslem wszystkie możliwe materace i poduszki,a było tego troszkę.Rezultat taki że pokój przetłumiony na średnich i wysokich ,a bas został minimalnie przytłumiony.Wtedy to zabrałem się za liczenie i zrobiłem pierwszy RH około 250 litrow.Działąnie tego ustrojstwa pozytywnie mnie zaskoczyło.

Właśnie tej strony szukałem Imacman (chodzi o te obrazki).Czy mogę dostać link?

Odnalazłem ten link ostatnio przeglądając swoje zapiski, ale nie pamiętałem w którym wątku o to ktoś prosił :)

Ukryta Zawartość

Rezultat taki że pokój przetłumiony na średnich i wysokich ,a bas został minimalnie przytłumiony.Wtedy to zabrałem się za liczenie i zrobiłem pierwszy RH około 250 litrow.Działąnie tego ustrojstwa pozytywnie mnie zaskoczyło.

Tak samo działają wszelkiej maści gąbki piramidki i inne maty akustyczne - wycinają średnie i wysokie zostawiając nieruszony bas. Dopiero odpowiednio duże ustroje działające na zasadzie rezonansowej potrafią poradzić sobie z niskim basem.

Ukryta Zawartość

Dzieki Iceman za linka .Właśnie tego szukałem.A teraz odnośnie rezonarora helmontza.Tak sobie pomyślałem że jeżeli ktoś ma pod pokojem odsłuchowum piwnicę to moze sobie wykuć otwory na BR ,a w samej piwnicy pod sufitem zamontować skrzynie o odpowiednio dużym litrażu.Myślałem też nad możlwością wyko rzystania pokoju sąsiadującego z odsłuchowuym jako RH(spora objętość ;) Może ktoś ma taką możliwość zrobienia prób i pomiarów , wtedy to właśnie będzie możliwośc sprawdzenia rzeczywistej skuteczności RH.

• 2 lata później...

Rezonatory Helmholtza jak najbardziej skuteczne, jeśli masz możliwość wykorzystania pomieszczenia obok jako RH to jest to świetny pomysł. Nie mniej jeśli szkoda Ci "zużywać" tej przestrzeni na rezonator to zawsze możesz rozwiązać tą kwestię za pomocą pułapek basowych membranowych. Zajmują miejsce w rogu (bo tam są najskuteczniejsze w działaniu) i nie trzeba ich stroić na konkretne częstotliwości bo działają bardzo szeroko a nie jak RH na + - parę Hz...

Ja mam takie pułapki basowe.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Ustawiłem je w rogach za odsłuchami i wygładzimy mi ładnie charakterystykę (wycięły picki w 65, 110 i 176 Hz i podbiły dołki w niskich pasmach). W zasadzie cała inteligentna robota zrobiona za pomocą kilku skrzynek wielkości kratki na piwko jak sie kiedyś kupowało butelkowane ;)

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.