Skocz do zawartości
IGNORED

Tascam DR-40: czterościeżkowy rejestrator

Korwin

Rekomendowane odpowiedzi

Tascam DR-40 Przenośny czterokanałowy rejestrator dźwięku,przy stosunkowo niskiej jak na sprzęt tej klasy [ a nie jest ona znowu taka niska] umożliwia profesionalny czterokanałowy cyfrowy zapis dźwięku.Zasilanie 3 x AAA - 15 godzin zapis w formacie WAV na wymiennych kartach pamięci SDHC 16/32 GB.

Nadal będę pracował na analogowy sprzęcie kasetowym i szpulowym ale ten cyfrowy ze względu na jego tak zwaną "piórkową wagę" i szereg innych zalet kupić muszę

Pozdrawiam Wszystkich

Zbyszek

Tascam DR-40 Przenośny czterokanałowy rejestrator dźwięku,przy stosunkowo niskiej jak na sprzęt tej klasy [ a nie jest ona znowu taka niska] umożliwia profesionalny czterokanałowy cyfrowy zapis dźwięku.Zasilanie 3 x AAA - 15 godzin zapis w formacie WAV na wymiennych kartach pamięci SDHC 16/32 GB.

Nadal będę pracował na analogowy sprzęcie kasetowym i szpulowym ale ten cyfrowy ze względu na jego tak zwaną "piórkową wagę" i szereg innych zalet kupić muszę

Pozdrawiam Wszystkich

Zbyszek

Tak padł ostatni bastion wroga zapisu cyfrowego :-)

Bastiony nie padają. Przykro mi, ale zadecydował stan mojego zdrowia mikro waga maszynerii zadecydowała i to, że po skończonym okresie gwarancyjnym i małej ingerencji pilnikiem przy obudowie będzie mógł nagrywać w trybie stereo A-B, X-Y i Sztucznej Głowy. Zastosowane w nim mikrofony elektretowe są naprawdę doskonałe. Dzisiaj tak jak zwykle pracowałem na UHER REPORT 4200 MONITOR przez kilka ładnych godzin na szczęście nie musząc go nosić .

Pozdrawiam i serdecznie dziękuję za wpis

Zbyszek

Bardzo ciekawa pozycja Zbyszku, jak kiedyś finanse pozwolą sprawię sobie takie cacko, jak na razie opinie raczej pozytywne :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czytałem też , że nie za bardzo dobrze wychodzi nagrywanie odgłosów przyrody - jeżeli tak jest to czy to wina wbudowanych mikrofonów ?Zastanawia mnie podstawowy chyba parametr - czułość mikrofonów i przedwzmacniacza bo prócz późniejszej konwersji do postaci cyfrowej jest to bardzo ważne.

Czy do wejścia liniowego xlr można poprzez przejściówkę (bez elektroniki)podłączyć jakiekolwiek sygnał audio np. analogowe wyjście z decka ?

Pozdrawiam

Jarek

Ukryta Zawartość

Jeszcze nie mam tego Tascama i chyba nie prędko mieć go będę, pojawiła się możliwość kupna starego sprzętu spełniającego wszystkie bardzo surowe normy DIN,GOST i PN. Z opisu wynika, że DR-40 jest czterokanałowy i ma cztery wejścia zewnętrzne. Do nagrywania głosów ptaków przelotnych lub słowika w maju elektrety zamocowane na obudowie się zupełnie nie nadają. Ptaki nagrywam przy pomocy nasadki kierunkowe wykonanej z obudowy głośnika tubowego [krzywa wykładnicza] lub przy pomocy lustra parabolicznego o dużej średnicy z możliwością umieszczania w ognisku różnych mikrofonów mam także mikrofon wykonany z megafonu z którego usunięto całą elektronikę i jedynie wyjątkowo porządnym kablem Sommera uzwojenie wysoko omowe transformatora podłączono do wejścia mikrofonowego magnetofonu, ten, którego mam średniej wielkości [Tonsil] zachowuje się wspaniale.

Pozdrawiam serdecznie

Zbyszek

PS. A Tascama i ten właśnie typ kupię ze względu: na minimalną wagę, względną prostotę obsługi i stosunek ceny do jego możliwości. Jak pojawią się następne modele potanieje

• 2 tygodnie później...

Jeżeli ktoś z Was ma namiary na ten sprzęt, proszę o kontakt na PW po prostu muszę ten rejestrator kupić.Nie jest to fanaberia tylko bewzględna konieczność

Pozdrawiam

Zbyszek

• 2 miesiące później...

Witam

Podłączę się pod wątek bo również jestem na etapie poszukiwań czegoś w stylu Tascam DR-40 albo Zoom H4N lub Tascam Dr-07.

Mam świadomość że nie można wykorzystać żadnego z tych urządzeń do wszystkich zadań.

Na początek zależy mi na jak najlepszej jakości wbudowanych mikrofonów, ich czułości i regulacji.

W późniejszym etapie dokupię zewnętrzne mikrofony.

Wykorzystanie to nagrywanie w domu instrumentów, próby w małym składzie i uliczna włóczęga i nagrywanie różnych odgłosów ulicy i późniejsze ich wykorzystanie.

Mam dylemat jak podejść do tego tematu.

Czy może po prostu taki Tascam DR-07 wystarczy a potem to nic tylko zbierać kasę na coś porządniejszego.

Jak oceniacie w/w dorzucę jeszcze Zooma H2N.

Pozdrawiam wszystkich serdecznie

witam

mam na sprzedaż rejestrator marantz pmd660. sprzęt mobilny, bawiłem się nim w field recodring bez problemów. no i zasilanie phantom, co nie każdy posiada, wejścia XLR tyż...

o ten tutaj:

Ukryta Zawartość

Records uncompressed 16-bit PCM WAV files at 44.1kHz or 48kHz

Records mono .mp3 at 64kbps

Records stereo .mp3 at 128kbps

Compact Flash media (CF)

Four hours on four AA batteries

Two XLR mic inputs

48v phantom power

Two built-in condenser mics

Stereo line I/O

Cut-and-paste editing

99 "Virtual Tracks" for EDL-style editing

USB port for easy file transfer

Optional wired remote control

Silent Skip feature (pauses recording on silence and resumes recording on sensing sound)

stan igła, kupowany w stanach - na dziś została mi instrukcja i zasilacz z usa ale zasilacz to nie problem.

zasilany 3xAAA bierze karty CF jakośc dźwięku cacy.

jestem drugim właścicielem, był uzywany w studio nagraniowym (bez palaczy)

cena bardzo przystępna.

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.