Skocz do zawartości
IGNORED

Pomoc w przekształceniu KD

Paris

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem w którym wątku powinienem dać temat ale jeśli popełniłem błąd to myślę że administrator forum przeniesie cały temat w odpowiednie miejsce.

Wiec tak zacznę od tego co posiadam:

KD Onkyo TX-SR805 Przód Q Acoustics 1050, tył Q Acoustics 1020, subwoofer Q Acoustics 1000si i głośnik centralny Q Acoustics 1000c.

Sprzęt zakupiony głównie do oglądania filmów ale również korzystam z niego słuchając muzyki z odtwarzacza HDD.

Cały mój dylemat powstał po przeniesieniu się do mieszkania w bloku. Mój sprzęt pracował super gdy miałem do dyspozycji wielki pokój gdzie bez problemu można było rozstawić tylne kolumny teraz jednak mieszkając praktycznie na jednym małym pokoju zestaw jest dobrze rozstawiony z przodu jednak nie mam jak rozstawić satelit. Jeden tylny głośnik gra gdzieś na parapecie drugi zaś na szafie taki układ wydaje mi się zupełnie bez sensu i nie wykorzystuje potencjału kina 5.1

W takiej sytuacji ponieważ jestem laikiem chciałby skierować swoje pytanie do znawców jak zrobić aby było dobrze:)

Znalazłem w sieci test tych moich tylnych głośniczków

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) gdzie napisano że mogą się również sprawdzić jako samodzielne monitory. Więc co proponujecie? przestawić te tylne głośniki po prostu do przodu przy głównych głośnikach? jak to podłączyć? gdzie ulokować? a może likwidacja centralnego i tylnych głośniczków i doinwestować stereo? Tylko co ze starymi głośnikami przecież raczej nikt nie kupi centrala i tyłów.

Proszę o pomoc i jakieś sugestie aby wykorzystać sprzęt, który mam w tej chwili jak najlepiej bo zdaje sobie sprawę że chyba najlepszym rozwiązaniem byłby wzmacniacz i porządne stereo ale to wiązało by się z dużą stratą finansową a niestety mój budżet przechodzi kryzys:)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/91822-pomoc-w-przekszta%C5%82ceniu-kd/
Gość Gość

(Konto usunięte)

Nie wiem w którym wątku powinienem dać temat ale jeśli popełniłem błąd to myślę że administrator forum przeniesie cały temat w odpowiednie miejsce.

Wiec tak zacznę od tego co posiadam:

KD Onkyo TX-SR805 Przód Q Acoustics 1050, tył Q Acoustics 1020, subwoofer Q Acoustics 1000si i głośnik centralny Q Acoustics 1000c.

Sprzęt zakupiony głównie do oglądania filmów ale również korzystam z niego słuchając muzyki z odtwarzacza HDD.

Cały mój dylemat powstał po przeniesieniu się do mieszkania w bloku. Mój sprzęt pracował super gdy miałem do dyspozycji wielki pokój gdzie bez problemu można było rozstawić tylne kolumny teraz jednak mieszkając praktycznie na jednym małym pokoju zestaw jest dobrze rozstawiony z przodu jednak nie mam jak rozstawić satelit. Jeden tylny głośnik gra gdzieś na parapecie drugi zaś na szafie taki układ wydaje mi się zupełnie bez sensu i nie wykorzystuje potencjału kina 5.1

W takiej sytuacji ponieważ jestem laikiem chciałby skierować swoje pytanie do znawców jak zrobić aby było dobrze:)

Znalazłem w sieci test tych moich tylnych głośniczków http://audio.com.pl/testy/q-acoustic-q1020:1 gdzie napisano że mogą się również sprawdzić jako samodzielne monitory. Więc co proponujecie? przestawić te tylne głośniki po prostu do przodu przy głównych głośnikach? jak to podłączyć? gdzie ulokować? a może likwidacja centralnego i tylnych głośniczków i doinwestować stereo? Tylko co ze starymi głośnikami przecież raczej nikt nie kupi centrala i tyłów.

Proszę o pomoc i jakieś sugestie aby wykorzystać sprzęt, który mam w tej chwili jak najlepiej bo zdaje sobie sprawę że chyba najlepszym rozwiązaniem byłby wzmacniacz i porządne stereo ale to wiązało by się z dużą stratą finansową a niestety mój budżet przechodzi kryzys:)

Musisz się zdecydować czy pozostajesz przy 5.1 czy z racji ograniczeń lokalowych wybierasz stereo.

Dołożenie tyłów na przód nic Ci nie da. Co wogóle chciałbyś w ten sposób osiągnąć? Zeby efekty które mają do Ciebie dotrzeć z tyłu będą psuły efekty frontów?

Bez sensu.

Albo znajdziesz miejsce na tyły( może podwiesisz na ściany wyżej i skierujesz w dół), albo pozostaniesz tylko przy stereo, które możesz wspomóc subem.

Dołożenie tyłów na przód nic Ci nie da. Co wogóle chciałbyś w ten sposób osiągnąć? Zeby efekty które mają do Ciebie dotrzeć z tyłu będą psuły efekty frontów?

Powiem tak pogodziłem się w sumie z tym, że lokum, które obecnie posiadam nie jest wstanie zapewnić mi 5.1 Myślałem więc, że przeniesienie tych głośników tylnych na przód odciąży przednie głośniki z np. z wysokich tonów dając mi lepszy dźwięk stereo. Wyobrażałem sobie, że głośniki które mam obecnie z tyłu zagrają ładną wysoką górę przód zajmie się natomiast średnimi tonami a subufer zagra swoje niskie tony. Ale się nie znam i nie wiem czy tak idzie to zrobić? Pogodziłem się także z tym że nie będe miał 5.1 i w tej sytuacji chciałby stworzyć sensowne stereo ale czy to możliwe?

Gość Gość

(Konto usunięte)

Powiem tak pogodziłem się w sumie z tym, że lokum, które obecnie posiadam nie jest wstanie zapewnić mi 5.1 Myślałem więc, że przeniesienie tych głośników tylnych na przód odciąży przednie głośniki z np. z wysokich tonów dając mi lepszy dźwięk stereo. Wyobrażałem sobie, że głośniki które mam obecnie z tyłu zagrają ładną wysoką górę przód zajmie się natomiast średnimi tonami a subufer zagra swoje niskie tony. Ale się nie znam i nie wiem czy tak idzie to zrobić? Pogodziłem się także z tym że nie będe miał 5.1 i w tej sytuacji chciałby stworzyć sensowne stereo ale czy to możliwe?

No ale jak to niby chcesz zrobić?

Przecież jak podepniesz dwie pary głośników na jedną stronę to i tak oba będą grały całym pasmem. Efekt może być nieciekawy. Ale spróbuj. To przecież łatwe.

Chyba że chcesz zastosować jakąś dodatkową zwrotnicę i podzielić pasmo na górę i dół. Ale to nie przy takich konstrukcjach. W kolumnach przecież też masz zwrotnice i takie podwójne mogą raczej tylko dać efekt opłakany.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.