Skocz do zawartości
IGNORED

Nowy sprzęt do Polarisów 120

Longer713

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Jestem tutaj nowy więc się przedstawię :D

Jestem Tomek i zajmuję się audio od małego w sumie. Atualnie buduję wzmacniacze lampowe, jak na razie jedynie gitarowce ale lampy hi-fi też mam w planach. Ale przejdźmy do sedna. Dostałem od taty cały set Diory SSL-500 wraz z kolumnami Polaris 120.

Praktycznie niewiele trzyma się kupy z tego setu, amplituner rzuca mi po kanałach naprzemiennie wysokie albo średnie tony to mocno irytuje, czasami nie można nic włączyć 9chyba centralka sterująca już siada), magnetofon od 3 lat umarł, szaleje po podpięciu zasilania i mam już dość powoli duszącego się wzmaka.

Planowałbym lekki tuning kolumn, jak wymiana wysokotonowców i modyfikacje zwrotnic.

Rozglądałem się poniekąd za wzmacniaczami i mam na oku Yamahę A-520 albo Denona PMA-500V.

Do tego w przyszłości chciałbym dokupić jakiś fajny korektor jeśli jest sensowny jego zakup.

Chciałbym poprosić was o pomoc do co poprawy kolumn jak i doboru wzmacniacza. Mam pokój 10m2, słucham najwięcej roka ale tez lubię kopniecię w brzuch porządnego basu :D

Z góry przepraszam jeśli wybrałem nieodpowiedni dział...

https://www.audiostereo.pl/topic/91824-nowy-sprz%C4%99t-do-polaris%C3%B3w-120/
Gość rydz

(Konto usunięte)

<<Witaj.

Jak najbardziej wymiana kopułki wskazana,o ile mnie pamięć nie myli siedzi tam kopułka plastykowa z objawami mocnego zapiaszczenia przy odsłuchach,średnica to chyba ARN czeskie,powlekane jakąś substancją do której lgnie kurz,ale to dobre głośniki.

Swego czasu Polarisy grały u mnie z Technicsem 620MK2,grało twardym silnym basem,nogawkami telepało siedząc w odległości dwóch metrów od kolumn,te podwójne bas-refleksiki tak dawały.

W Popie Rocku naprawdę dawało popalić:)

Jeżeli znasz trochę temat to wymiana wysoko-tonowca wskazana.

Pozdrawiam.

No kopułkę wymienię na GDWK 11/100, jakoś trzeba będzie podmienić albo obrobić panel przedni bo ma inny kształt... A co ze zwrotnicami? Można jakoś je zrobić samemu? Nie mam zbyt dużej wiedzy w tym temacie a nie chciałbym sknocić tych kolumn bo mi się bardzo podobają i jak raz odsłuchiwałem na nich Kenwooda KA-7*** jakiś wysoki model 4x80W to nie poznałem tych kolumn :D A wiem że obecny set nie wyrabia z nimi na bank...

posiadałem niegdyś polarisy 200 z ws 504b grało to mocno bo 10m/kw pamiętam że musiałem zażywać magnez bo dostałem arytmi od tych potworów, wtedy najczęsciej grały meath metal i pochodne i muszę powiedzieć że teraz tęsknię za tą mocą no ale ma to niestety efekty uboczne. A co do wysokotonowca w nich to pamiętam że się dosyć szybko spalił wymieniłem na jakiegoś tonsila mocniejszego o taki kształcie jak orginal

polarisy to dobre kolumny osobiście wstawił bym do nich vife d25ag i super sprzęt

kolumny zagrają jak poda wzmak, wzmak wzmocni to co poda CD ale kolega szuka kolumn i wzmaka ... co bedzie wzmacniał ?? moze lepij wzmocnij se swój kompot z lodówki, przynajmniej bedzie jakis pożytek.

@IGNAC A co ma piernik do wiatraka? To skąd pójdzie sygnał na wzmacniacz to już inna bajka, a o to nie pytam...

Okazało się że kolumny to jednak Polarisy 180 więc tym lepiej w sumie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.