Skocz do zawartości
IGNORED

tańcząca igła po płycie

dida83

Rekomendowane odpowiedzi

tak się zastanawiam jak to ugryźć...

z cd już przećwiczyłem problem przeskakiwania lasera.podkładki filcowe i dociążenie cd pomogło.

ale co z gramofonem..bardzo czesto przeskakuje mi igła po ścieżkach..jak to wyeliminować?

myśle czy zmiana antywibracyjnych seryjnych nóżek (zawieszone na gumie)nie wymienić na kolce?

może gramofon postawić na jakiejś platformie z kolcami?

podłoga drewniana dzieciak przebiegnie a igła tańczy jak szalona!gramofon stoi na rtv-ce

może go też dociążyć?co proponujecie?

sanyo q40

taa.gramofon jak i reszta sprzetu była na scianie..ale niestety musiało wszystko wylądować na rtv-ce..i tak musi zostać..dlatego szukam w miarę taniego i mądrego rozwiązania..próbuje uniknąc niepotrzebnie wydanych pieniedzy

Albo niech dziecko chodzi po sćianach to będzie dobrze:)

Zrób jakąś prowioryczną platforme antywib. z ksiązek, cegły, czegokolwiek, i zobacz czy będą efekty, jeśli tak to pewnie trzeba iść w tą strone skoro montaż na ścianie odpoada.

szukam w miarę taniego i mądrego rozwiązania

Czasami na pozór idiotyczne rozwiązania bywają genialne. Słyszałem o sposobie gościa mieszkającego zbyt blisko stacji metra. Otóż zakupił on zbiornik szklany (trrarium, akwarium) o wymiarach większych od plinty gramofonu. Nalał wody do 1/3 wysokości na powierzchni umieścił płat styropianu grubości 10cm oklejonego na brzegach pasem gąbki aby nie stykał się ze ściankami zbiornika. Na tym ustawił gramofon ciesząc się wręcz doskonałą izolacją od drgań i idealnym wypoziomowaniem gramofonu.

Jest to jakiś pomysł który można rozwinąc:-)

tak to jest godne przemyślenia,,natomiast czy kolce w gramofonie cos pomogą?coś w stylu pj mpm 1.3

W przypadku dzieci z ADHD to raczej Sorbotan :-)

Chociaż obserwuję swoją wnuczkę i myślę, że przy drewnianej podłodze to i resory samochodowe by nic nie dały:-)

Będę improwizował. Najprawdopodobnie największą amlitudę drgań przenoszą nogi, które sa bliżej środka pokoju. Widziałem zdjęcie Twojego sprzętu w innym wątku, który stoi pod ścianą. Osobiście kombinował bym aby sprzęt stał właśnie na nogach bliżej ściany. W tym celu dać je na podkładkach aby nogi blizej srodka podłogi wisiały w powietrzu, a mebel na górze przymocować do ściany na porządnych kotwach, do mebla śrubami, za pomocą porządnego kątownika. Tylko porzadnie, aby śruby nie zostały wyrwane z szafki. Szafka RTV bedzie wtedy wisiała przednimi nogami i mozna pod nie coś podłożyć ale nie na wćisk. Kabelki wiadomo, nie mogą być ściskane pomiędzy deską z szafki a ścianą. Masz wtedy coś pośredniego pomiędzy szafką rtv stojącą na podłodze a zamocowaną półką na scianie. Efekt dla mnie nieznany, ale bym tak kombinował.

PS. Według mnie, przy tej częstotliwości drgań- podłogi- tup tup maluchy- kolce nic niedadzą.

Zamiast półki do ściany przykręcać całą szafkę? Hmmm...pomysł dość osobliwy, ale kto wie? Może zrobić taki trick i przykręcić jednak półkę do ściany, tyle tylko, że jej blat umieścić tuż ponad górnym blatem szafki RTV? Jak to dobrze obmyśleć i wykonać, to mało kto się zorientuje...No chyba, że Sherlock Holmes, a żona często takim kimś bywa :)

Pozdro,

Yul

Gość Wireless

(Konto usunięte)

Czasami na pozór idiotyczne rozwiązania bywają genialne. Słyszałem o sposobie gościa mieszkającego zbyt blisko stacji metra. Otóż zakupił on zbiornik szklany (trrarium, akwarium) o wymiarach większych od plinty gramofonu. Nalał wody do 1/3 wysokości na powierzchni umieścił płat styropianu grubości 10cm oklejonego na brzegach pasem gąbki aby nie stykał się ze ściankami zbiornika. Na tym ustawił gramofon ciesząc się wręcz doskonałą izolacją od drgań i idealnym wypoziomowaniem gramofonu.

Jest to jakiś pomysł który można rozwinąc:-)

To moze zadzialac jedynie wtedy, gdy gramofon jest idealnie wywazony, czyli srodek ciezkosci lezy w srodku gramofonu.

Jesli tak nie jest (a przewaznie nie jest - ramie, talerz i silnik sa zazwyczaj umieszczone asymetrycznie wzgledem siebie, no i nie waza tyle samo), to wypoziomowanie diabli biora :).

Izolacja tez nie bedzie raczej idealna - wszak woda przenosi drgania bardzo dobrze.

Przepraszam, ale nie mogę się opanować- remedium na pływający gramofon ze środkiem ciężkości, który nie leży dokładnie w środku gramofonu mógłby być balast docążający styropian z odpowiedniej strony :). Pewnie jak każdy, który to przeczytał, wyobraziłem sobie rybki pod gramofonem, w tym glonojady czyszczące szkło akwarium i konieczność wymiany wody co pewien czas. I te dziwne porozumiewawcze spojrzenia przychodzących gości. Wiem coś o tym, jako student przykleiłem do sufitu makaron spagetti, tak z kilkadziesiąt sztuk i wisiały sobie, totalna abstrakcja, chyba żaden człowiek na ziemi nie pomyślał by, że może zobaczyć coś takiego, i obserwowałem reakcję gości. Po pierwszej ich wizycie od razu to zdjąłem bo patrzyli się tak jakoś dziwnie na mnie- całkowity brak zrozumienia, że to oni byli obiektem doświadczenia, a nie że mi odbiło.

tak się zastanawiam jak to ugryźć...

z cd już przećwiczyłem problem przeskakiwania lasera.podkładki filcowe i dociążenie cd pomogło.

ale co z gramofonem..bardzo czesto przeskakuje mi igła po ścieżkach..jak to wyeliminować?

myśle czy zmiana antywibracyjnych seryjnych nóżek (zawieszone na gumie)nie wymienić na kolce?

może gramofon postawić na jakiejś platformie z kolcami?

podłoga drewniana dzieciak przebiegnie a igła tańczy jak szalona!gramofon stoi na rtv-ce

może go też dociążyć?co proponujecie?

sanyo q40

Jest takie stare zaklęcie: Awataaaar.........Awataaaaaar.........rozwiązanie problemu masz ukryte w swoim awatarze.

projekt platformy antywibracyjnej ( DIY )

tzn piaskownica

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

audiokarma.org

Witam

Piaskownica raczej nie pomoże jeżeli igła przeskakuje to amplituda drgań jest duża, kolce i takie tam też bym sobie odpuścił.

Na twoim miejscu bym się zastanowił nad platformą zawieszoną na jakichś gumkach lub sprężynach, można próbować zrobić platformę na podusze magnetycznej. A co do akwarium to tu może zdać egzamin ale nie jestem tego pewien.

Pozdrawiam Romek

Na twoim miejscu bym się zastanowił nad platformą zawieszoną na jakichś gumkach lub sprężynach, można próbować zrobić platformę na podusze magnetycznej

......ktorej to pole magnetyczne byłoby obojętne dla wkładki.

Jest takie stare zaklęcie: Awataaaar.........Awataaaaaar.........rozwiązanie problemu masz ukryte w swoim awatarze

Zgadzam sie w 100%, że jeśli półka zawieszona na ścianie odpada to pozostaje sufit, wówczas można do pokoju wpuścić całe przedszkole biegających dzieci:)

Gość Wireless

(Konto usunięte)

Zgadzam sie w 100%, że jeśli półka zawieszona na ścianie odpada to pozostaje sufit, wówczas można do pokoju wpuścić całe przedszkole biegających dzieci:)

Pod warunkiem, ze nie wejda na nastepne pietro :)

Akwarium na 100% nic nie da. Każde tąpnięcie spowoduje drgania wody, a kwestie wypoziomowania już wyjaśniono. Dodatkowo dochodzi fakt parowania wody, która nie będzie bez wpływu na elementy gramofonu. Ogólnie uważam to za pomysł wysoce absurdalny. No chyba że dla "peryskopowców" ;)

pozdrawiam

nt

Rozwiązanie problemu jest proste.

Skopiuj rozwiązanie służące do tłumienia drgań pochodzących od przejeżdżających pociągów.

Wystarczy wykopać głęboki na 2 metry rów o szerokości 2-3 metrów.

Wypełnić go faszyną czy od biedy gałęziami.

I gotowe.

Prawda, że banalne?

Rozwiązanie problemu jest proste.

Skopiuj rozwiązanie służące do tłumienia drgań pochodzących od przejeżdżających pociągów.

Wystarczy wykopać głęboki na 2 metry rów o szerokości 2-3 metrów.

Wypełnić go faszyną czy od biedy gałęziami.

I gotowe.

Prawda, że banalne?

hmm banalne..?tylko ta wypowiedz mało banalna..

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.