Skocz do zawartości
IGNORED

DAC czy karta dźwiękowa USB ?

techmini

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Właśnie postanowiłem przesiąść się z komputera stacjonarnego na laptopa, i w związku z tym poszukuję odpowiedniego DACa lub karty dźwiękowej USB. Aktualnie posiadam zestawienie EMU-0404 PCI -> Marantz PM7000 + Magnat Quantum 605 w wyniku czego odczuwam brak wyraźnej góry i całość gra dość "mułowato". Zadowolony jestem tylko ze słuchawek Fostex T-7, które pod wzmacniaczem grają elegancko (takiego efektu brakuje mi na kolumnach :(). Ale wracając do głównego pytania - jakiego DACa, ewentualnie kartę dźwiękową możecie mi polecić ? Budżet +- 500zł.

Pozdrawiam i z góry dziękuję za wypowiedzi !

https://www.audiostereo.pl/topic/91961-dac-czy-karta-d%C5%BAwi%C4%99kowa-usb/

Jeżeli samo EMU Ci odpowiada brzmieniowo, to może EMU 0404 USB? Robi za kartę dźwiękową, a jednocześnie za DACa (również po odłączeniu USB) z wejściem koaxialnym i optycznym.

Opublikowano · Ukryte przez Fr@ntz, 15 Lutego 2012 - trolling
Ukryte przez Fr@ntz, 15 Lutego 2012 - trolling

Wypróbuj JRiver Media Center i najgrubszy kaliber - JPLAY.

Głupota aż oczy bolą...

Wierzę w jedynego, kabla grającego.

Witam,

Właśnie postanowiłem przesiąść się z komputera stacjonarnego na laptopa, i w związku z tym poszukuję odpowiedniego DACa lub karty dźwiękowej USB. Aktualnie posiadam zestawienie EMU-0404 PCI -> Marantz PM7000 + Magnat Quantum 605 w wyniku czego odczuwam brak wyraźnej góry i całość gra dość "mułowato". Zadowolony jestem tylko ze słuchawek Fostex T-7, które pod wzmacniaczem grają elegancko (takiego efektu brakuje mi na kolumnach :(). Ale wracając do głównego pytania - jakiego DACa, ewentualnie kartę dźwiękową możecie mi polecić ? Budżet +- 500zł.

Pozdrawiam i z góry dziękuję za wypowiedzi !

Wg mnie sam już doszedłeś do tego czego tak naprawdę teraz potrzebujesz. I nie jest to DAC. Ale to Twój cyrk i Twoje małpy.

Pzdr

Nie to dobre co jest dobre, tylko co się komu podoba.

Czym się różni DAC od zewnętrznej karty dźwiękowej?

Karta USB może działać tylko przy podłączeniu do komputera.

DAC jest znacznie bardziej uniwersalny. Ma własny zasilacz, można mu dostarczać dane z komputera (np przez optyka, usb) lub z np blue-raya czy tunera satelitarnego.

Audiophools - goo.gl/NJkF8

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.