Skocz do zawartości
IGNORED

USA . Mocarstwo, ostoja wolności i demokracji, obrońca pokoju?

Gość dziadekwłodek

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę Państwa..! Za dużo emocji wkradło się do dyskusji. Proponuję ochłonąć i powrócić do rozmowy na poziomie. Jak cywilizowani ludzie...bez agresji. Przyznam, że też mnie letko poniosło ;). Więcej Jazzu proszę Państwa. Jazzu więcej. Jezu! Jazzu!

Pozdr, M.

Parker's Mood

jar1

...A Indianie zginęli nie tyle w wyniku eksterminacji co chorób przywleczonych przez Europejczyków.

popatrz, a europejczycy od syfa nie wymarli. Pieprzysz wojciechu niestety...

pozdrawiam,

vik

Zanim zaczniesz zajmować się powielaniem stereotypów to zapoznaj się ze źródłami.90% populacji Indian amerykańskich zmarło na skutek przywleczonej przez Białych ospy i gruźlicy.Na syfa nie umierają całe populacje.Natomiast od pieprzenia można złapać syfa.

vik

Zanim zaczniesz zajmować się powielaniem stereotypów to zapoznaj się ze źródłami.90% populacji Indian amerykańskich zmarło na skutek przywleczonej przez Białych ospy i gruźlicy.Na syfa nie umierają całe populacje.Natomiast od pieprzenia można złapać syfa.

Jak czytasz brednie to potem pieprzysz.

pozdrawiam,

Niemcy przegrały wojnę. Japonia też. Oba kraje dostały się po wojnie pod dominację USA.

Że też nas ich imperialistyczny but nie kopnął!

Też tak uważam. Dołożyłem punkt za Twoją wypowiedz ;)

Parker's Mood

Też tak uważam. Dołożyłem punkt za Twoją wypowiedz ;)

Pod pelna dominacja USA byly Filipiny, Kuba, Puerto Rico od pokonania Hiszpanii pod sam koniec XIXw. Co wiecej sami Amerykancy tam bezposrednio rzadzili wszystkim. Ogromny cud gospodarczy im te rzady przyniosly. O innych krajach AL nie wspomne.

Wojne II to przegrala przedewszystkim Polska.

pozdrawiam,

Na skype (nie wiedzialem ze w USA ludzie z wyzszym wyksztalceniem tego w ogole uzywaja).

No widzisz... i co najwazniejsze uzywaja tez papieru toaletowego ! Niesamowite prawda ! A jak dodasz to tego ze w toalecie tak jak pospolstwo popelniaja proces defekacji to chyba zupelnie Cie zaskocze ...

Widzisz jaki swiat moze byc ciekawy.

>Wojciechu, czy jest jakać róznica pomiedzy Agfanistanem "radzieckim" a "amerykańskim" ?

Oprócz tego, że my tam też idiotycznie bierzemy udział?

A kto to sam zakładał i finansował grupy terrorystyczne, które teraz, jak już nie są potrzebne stały się worogiem świata nr 1?

Czy użycie bomb atomowych na Japonię w celu zabicia ludności cywilnej jest takie jednoznacznie bardzo etyczne?

Chyba nie wierzysz, że kombatanci walczący w Wietnamie, Iraku czy Korei walczyli w obronie suwerenności USA? Oni sami, żeresztą są co do tego chyba mniej przekonani.

O nie jestem tu nastawiony antyamerykańsko. Nie jest to moim celem. Staram się jdynie nie ulegać tworzonym mitom, wszystko jedno z przez kogo tworzonym.

Pod pelna dominacja USA byly Filipiny, Kuba, Puerto Rico od pokonania Hiszpanii pod sam koniec XIXw. Co wiecej sami Amerykancy tam bezposrednio rzadzili wszystkim. Ogromny cud gospodarczy im te rzady przyniosly. O innych krajach AL nie wspomne.

Nie chodzi o cud gospodarczy. Właściwie to nie wiem co chcesz udowodnić. Bardziej mi pasuje amerykański model poddaństwa niż rosyjski albo chiński, nie wspominając o arabskim. Walka o dominację na świecie znana jest od początków ludzkości. Nie rozumiem tej potężnej nagonki i nienawiści w naszym narodzie. Ameryka to nie tylko wojny i okupacja. Tutaj żyją też normalni ludzie, którzy mają w sobie dużo więcej pokory i tolerancji. Jak zwykle najwięcej mają do powiedzenia ci, którzy nigdy nie byli w tym kraju, a ich wiedza, jak Wojciech to określił, jest zerowa w tamacie. Naprawdę ciekawy jestem jakie będziecie mieli miny i jakie będzie wasze samopoczucie po przegranej USA w starciu o dominację z osią Rosja-Chiny-Iran. Wszystkim życzę trochę refleksji i analizy sytuacji.

> Robert Gdańsk

Mów, pisz, dziel się informacją. Opowiadaj jak jest w Stanach, bo jak już pisałem, żyję tutaj dwadzieścia lat w nieświadomości. Dopiero Ty mi otworzyłeś oczy.

Parker's Mood

Nie chodzi o cud gospodarczy. Właściwie to nie wiem co chcesz udowodnić. Bardziej mi pasuje amerykański model poddaństwa niż rosyjski albo chiński, nie wspominając o arabskim. Walka o dominację na świecie znana jest od początków ludzkości. Nie rozumiem tej potężnej nagonki i nienawiści w naszym narodzie. Ameryka to nie tylko wojny i okupacja. Tutaj żyją też normalni ludzie, którzy mają w sobie dużo więcej pokory i tolerancji. Jak zwykle najwięcej mają do powiedzenia ci, którzy nigdy nie byli w tym kraju, a ich wiedza, jak Wojciech to określił, jest zerowa w tamacie. Naprawdę ciekawy jestem jakie będziecie mieli miny i jakie będzie wasze samopoczucie po przegranej USA w starciu o dominację z osią Rosja-Chiny-Iran. Wszystkim życzę trochę refleksji i analizy sytuacji.

Oczywiście, że jak się zakłada, że musi się mieć Pana, to lepszy jest ten mniej "barbarzyński". Ale to myślenie "niewolnika".

Nie każdemu to jednak pasuje. Dla mnie nie jest szczytem mieć możliwość pobytu w bardziej "ludzkiej" klatce.

Oczywiście, należy liczyć się z realiami, ale pozbycie się dążeń i wizji oraz krytyki jest oznaką zniewolenia.

> jar 1

Taka jest konstrukcja ludzka. Wolny to będziesz w niebie i to też nie jest takie oczywiste. Poza tym, nie wszystkie narody i nacje są reformowalne.

Pozdr, M

Parker's Mood

> jar 1

Taka jest konstrukcja ludzka. Wolny to będziesz w niebie i to też nie jest takie oczywiste. Poza tym, nie wszystkie narody i nacje są reformowalne.

Pozdr, M

Niekoniecznie się z tym zgodzę. Bez podejmowania prób bylibyśmy dalej na poziomei barbażyńskim. Zauważ, że to nigdy Pan jest "łaskawy" ale jego "łaska" jest wymuszona - jednym słowem, pozwolić sobie może na tyle i może.

> Robert Gdańsk

Mów, pisz, dziel się informacją. Opowiadaj jak jest w Stanach, bo jak już pisałem, żyję tutaj dwadzieścia lat w nieświadomości. Dopiero Ty mi otworzyłeś oczy.

" Niemcy przegrały wojnę. Japonia też. Oba kraje dostały się po wojnie pod dominację USA. Że też nas ich imperialistyczny but nie kopnął!

Źródło:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Copyright © Audiostereo.pl " Nie o cud gospodarczy pod amerykanskim przewodnictwem tu chodzi??? To o co??

To, ze Japonia czy Niemcy osiagnely to co gospodarczo osiagnely zawdzieczaja glownie sobie samym oraz lagodna okupacja amerykanska. Tylko, za amerykanska okupacja poza tymi dwoma krajami lagodna nie byla a czesto bardziej zbrodnicza niz niemiecka w Europie Zachodniej.

pozdrawiam,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To, ze Japonia czy Niemcy osiagnely to co gospodarczo osiagnely zawdzieczaja glownie sobie samym oraz lagodna okupacja amerykanska. Tylko, za amerykanska okupacja poza tymi dwoma krajami lagodna nie byla a czesto bardziej zbrodnicza niz niemiecka w Europie Zachodniej.

pozdrawiam,

Dodatkowo trzeba pamiętać, że świat był wtedy podzielony na dwie główne strony USA i ZSSR. W interesie USA było więc, by państwa w ich strefie "okupacyjnej" miały lepiej niż te z drugiej strefy. W momencie, gdy blok układu warszawskiego się rozpadł już takim dobrym wujkiem nie musieli być. Mogli sobie pozwolić na niekorzystne dla nas propozycje odnośnie tarczy przeciwrakietowej, której realizacja oznaczałaby bezpośrednie zagrożenie pierwszego uderzenia rakietowego akurat w "super" sprzymierzeńca USA ;).

No i ten "kichowaty" kontrakt z F16 czy zupełne odsunięcie od ropy i inwestycji w Iraku po wojnie.

Co za bzdura!

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

Co za bzdura!

widze, ze mam do czynienia z geniuszem ekonomii i histori. To chetnie poslucham jak to bylo naprawde. Tylko prosze o fakty przedewszystkim numeryczne.

pozdrawiam,

vik

Piszesz bzdury a jak ktoś się z tym niezgadza to chcesz dowodów.To Ty udowodnij,że amerykańska okupacja była gorsza od niemieckiej w Europie Zach.Nienawiść do USA zaburza Ci percepcję.

USA zapewniły okupowanym Niemcom i Japonii demokratyczną konstytucję,obroniły przed komunizmem i gospodarczo postawiły na nogi( inwestycje i zamówienia w okresie zimnej wojny i wojny koreańskiej) to umożliwiło obu tym krajom cud gospodarczy w latach 50 i 60.Bez pomocy amerykańskiej być może kraje te pogrążyłyby się w kryzysie( tak jak Niemcy po I wojnie).

Tylko, za amerykanska okupacja poza tymi dwoma krajami lagodna nie byla a czesto bardziej zbrodnicza niz niemiecka w Europie Zachodniej.

No to proszę o przykłady wyłapywania członków grupy lub grup etnicznych i masowego wysyłania ich do obozów śmierci. Albo o inne nie mniej drastyczne przykłady, żeby udowodnić większą niż hitlerowska zbrodniczość okupacji amerykańskich.

Tylko, za amerykanska okupacja poza tymi dwoma krajami lagodna nie byla a czesto bardziej zbrodnicza niz niemiecka w Europie Zachodniej.

No to proszę o przykłady wyłapywania członków grupy lub grup etnicznych i masowego wysyłania ich do obozów śmierci. Albo o inne nie mniej drastyczne przykłady, żeby udowodnić większą niż hitlerowska zbrodniczość okupacji amerykańskich.

Less is more

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

vik

Piszesz bzdury a jak ktoś się z tym niezgadza to chcesz dowodów.To Ty udowodnij,że amerykańska okupacja była gorsza od niemieckiej w Europie Zach.Nienawiść do USA zaburza Ci percepcję.

USA zapewniły okupowanym Niemcom i Japonii demokratyczną konstytucję,obroniły przed komunizmem i gospodarczo postawiły na nogi( inwestycje i zamówienia w okresie zimnej wojny i wojny koreańskiej) to umożliwiło obu tym krajom cud gospodarczy w latach 50 i 60.Bez pomocy amerykańskiej być może kraje te pogrążyłyby się w kryzysie( tak jak Niemcy po I wojnie).

Wojciechu I. uważam, że jesteś naprawdę wybitnym intelektualistą! Jednak Twoje wypowiedzi na temat USA są...

I to od dawna!

... nie po mojej myśli

Wojciechu I. uważam, że jesteś naprawdę wybitnym intelektualistą! Jednak Twoje wypowiedzi na temat USA są...

... nie po mojej myśli

Less is more

vik

Wojciechu, ja we wpisach vik'a żadnej nienawiści do USA nie zauważam. Śmiem twierdzić, że Twoje oburzenie jest raczej spowodowane urażeniem Twojej miłości do USA ale to już zupełnie inna sprawa. ;)

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

... nie po mojej myśli

... nie po mojej myśli

Masz pewność?!

Masz pewność?!

Atak w ogóle po co wpierdalasz się między wódkę a zakąskę?! Jesteś na kontakcie CIA?! Zrozumiałeś sens mojego pytania?! W to ostatnie wątpię!

Aluzju nie poniał...

Takie teksty akurat ty powinieneś pamiętać.

A poza tym cytuję: Nabrałeś redakcyjnych nawyków z Trybuny Ludu i myślisz, że nadal nikt Ci nie odszczeknie jak Ty zaczniesz ujadać?

Less is more

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Aluzju nie poniał...

Takie teksty akurat ty powinieneś pamiętać.

A poza tym cytuję: Nabrałeś redakcyjnych nawyków z Trybuny Ludu i myślisz, że nadal nikt Ci nie odszczeknie jak Ty zaczniesz ujadać?

To już jesteś drugi, który powołuje się na Trybunę Ludu! Załóż sobie kaganiec, bo z braku argumentów jeszcze mnie pogryziesz! A zaszczepiłeś się...?

Swoją drogą, to ciekawe zjawisko socjologiczne, jakaś krytyka USA od razu wzbudza skojarzenia z Trybuną Ludu... Jakieś echo walki ideologicznej się odzywa?

Nie krytyka USA lecz niezłomna antyimperialistyczna postawa Włodzimierza.

Less is more

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Nie krytyka USA lecz niezłomna antyimperialistyczna postawa Włodzimierza.

W tym wątku tematem nie jest niczyja postawa! Tylko USA! Zapamiętaj to sobie pomiocie CIA - bo grozi CI ban! Poniał!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.