Skocz do zawartości
IGNORED

Minimalistyczny izolator USB

gaballus

Rekomendowane odpowiedzi

Jako że wyszło zapotrzebowanie na taką minimalistyczną płytkę pod ADUM4160 to proponuję tutaj rozpocząć zapisy na taki projekt. Jak tylko zrobie projekt to umieszczę tutaj informacje na jego temat.

Założenia:

-maksymalna prostota,

-zasilanie strony pierwotnej z hosta USB

-na stałe ustawiona prędkość full (do dyskusji)

-stabilizator po stronie wtórnej lub zasilanie bezpośrednio z układu (do dyskusji)

-na płytce mają się znaleźć pady pod złącze i goldpiny (strona pierwotna), czy same goldpiny do zapięcia złącza na kablu? Po stronie wtórnej przewiduje same goldpiny jako że układ przewidziany do wbudowania. (do dyskusji)

Można otworzyć listę chętnych i wypowiedzieć się na dyskusyjne tematy.

Realizacja prawdopodobnie koniec marca/początek kwietnia, z racji tego że od końca lutego do około połowy marca będę niedostępny.

https://www.audiostereo.pl/topic/92158-minimalistyczny-izolator-usb/

Tak dla zainteresowanych, to do tego zastosowania można użyć ADUM3160, różni się tylko tym, że ma mniejsze napięcie przebicia, a jest sporo tańszy.

System gra dobrze, albo nie....

Ja taki szybki izolator popełniłem kiedyś na szybko z potrzeby i z dziwnymi bibliotekami sch i pcb jakie miałem akurat pod ręką (sch i pcb w załączniku), pcb jest kiepska i na schemacie trzeba by dodać zasilanie, ale nie widzę problemu żebym np jutro usiadł i zaprojektował porządną płytke i zorganizował zamówienie.

3160 i 4160 można stosować zamiennie, różnią się tylko max. napięciem jakie wytrzymuje pomiędzy stronami. Z perspektywy zamówienia grupowego zobaczymy który da się osiągnąć taniej(zapewne 3160).

EDIT: obecnie na farnellu 3160 ok 20zł, 4160 ok 50zł.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-34526-0-93313200-1329688090_thumb.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ale nie widzę problemu żebym np jutro usiadł i zaprojektował porządną płytke i zorganizował zamówienie.

Byłoby bardzo miło :-)

Dziś przetestowałem zakupiony konwerter na zasilaniu USB i zasilaniu z dobrego trafka ...różnica jest spora więc warto taki wypasiony zasilacz dla tego rozwojowego konwertera poczynić :-)

Dla mnie tak samo, izolacja od usb dawała ładnego kopa jakości tego co wychodzi z konwertera(w przypadku tenor-a zresztą też słychać tą różnicę).

Proponowałbym na stronie pierwotnej zasilanie z hosta, na wtórnej goldpiny do wpięcia napięcia z zewnątrz + miejsce na porządny stabilizator np LT1763. Kwestia tylko czy wyprowadzamy zasilanie 5V do gniazdka USB, czy dajemy na osobne złącze?

Druga sprawa, to typy złączy usb - widzę dwie opcje:

1 - jak najmniejsza, wąska płytka, wejście wtyk usb prosto do portu w komputerze, wyjście gniazdko usb A.

2 - nie upychamy jak się da, na wejściu gniazdko B, na wyjściu gniazdko A.

Mam ciągoty do mniej minimalistycznego podejścia. Do rozważenia.

Proponowałbym na stronie pierwotnej zasilanie z hosta,

Czy daje coś zasilenie po stronie pierwotnej z oddzielnego zasilacza, nie połączonego z wtórnym? Jeśli tak, to byłbym za umieszczeniem bądź zworki z możliwością zasilenia z zewnątrz, ew. zostawieniem miejsca na jakiś low drop outowy stab na 5V zasilany z hosta, ciut śmiecia z PCta wytnie również po stronie nadajnika. Nie musi to być pierwsza liga.

na wtórnej goldpiny do wpięcia napięcia z zewnątrz + miejsce na porządny stabilizator np LT1763. Kwestia tylko czy wyprowadzamy zasilanie 5V do gniazdka USB, czy dajemy na osobne złącze?

Jestem za miejscem na LT1763, przy zbiorowym zamówieniu można też zakupić znacznie taniej w.w. stab.

Odnośnie zasilania po wtórnej hosta. Może zamiast dwóch napięć, na Adum'a 3,3V i na hosta 5V, dać jedno zewnętrzne 5V na przyzwoitym stabie i z 5V robić 3,3V na następnym? Doprowadzamy jedno wspólne zasilanie. Adum będzie podwójnie filtrowany. Zawsze można nie wlutowywać tego na 5V (zworka).

Druga sprawa, to typy złączy usb - widzę dwie opcje:

1 - jak najmniejsza, wąska płytka, wejście wtyk usb prosto do portu w komputerze, wyjście gniazdko usb A.

2 - nie upychamy jak się da, na wejściu gniazdko B, na wyjściu gniazdko A.

Ad 1. Czy nie lepiej, aby izolacja była jak najbliżej odbiornika/DAC'a po to, by nie łapać na kablu śmiecia?

Mam jakoś złe doświadczenia z wtykami USB z dołączonymi płytkami, bardzo łatwo o ukruszenie mocowań, robi się dźwignia.

Opcja 2 jest bezpieczniejsza. Unikamy też ew. problemów, gdy obudowa PCta lub DACa utrudnia włożenie naszej płytki.

Czy daje coś zasilenie po stronie pierwotnej z oddzielnego zasilacza, nie połączonego z wtórnym? Jeśli tak, to byłbym za umieszczeniem bądź zworki z możliwością zasilenia z zewnątrz, ew. zostawieniem miejsca na jakiś low drop outowy stab na 5V zasilany z hosta, ciut śmiecia z PCta wytnie również po stronie nadajnika. Nie musi to być pierwsza liga.

Moim zdaniem pchanie tam stablizatora to przesada, adum ma własną stabilizację 3.3V wewnątrz. Postaram się jeszcze sprawdzić dzisiaj czy stablizator w tym miejscu ma jakiś sens odsłuchowy i "oscyloskopowy".

Jestem za miejscem na LT1763, przy zbiorowym zamówieniu można też zakupić znacznie taniej w.w. stab.

Odnośnie zasilania po wtórnej hosta. Może zamiast dwóch napięć, na Adum'a 3,3V i na hosta 5V, dać jedno zewnętrzne 5V na przyzwoitym stabie i z 5V robić 3,3V na następnym? Doprowadzamy jedno wspólne zasilanie. Adum będzie podwójnie filtrowany. Zawsze można nie wlutowywać tego na 5V (zworka).

Można i tak, ale wtedy odchodzimy od słowa minimalistyczny w temacie ;)

Tutaj sprawa jest dyskusyjna - zależy czy bardziej nam zależy na "braku inwazyjnośći" - mam na myśli wyprowadzenie czystego 5V z dobrego stablizator na gniazku usb tak aby przejściówka była niejako przezroczysta, wtedy dla adum-a myślę nie trzeba nawet dawać osobnego stablizatora tylko polegać na wewnętrznym. Druga opcja to możliwość lutowania stabów i dla 5V i 3.3V, wyjścia z układu i dla jednego i drugiego napięcia i trochę zworkologii. Ja bym był raczej za tym pierwszym rozwiązaniem. Ostatecznie płytka dobrze spisywałaby się jako izolator dla konwertera JarkaC, a z drugiej strony umożliwiałby też eksperymenty z dowolnym innym urządzeniem bez zbędnego przeładowania.

Ad 1. Czy nie lepiej, aby izolacja była jak najbliżej odbiornika/DAC'a po to, by nie łapać na kablu śmiecia?

Mam jakoś złe doświadczenia z wtykami USB z dołączonymi płytkami, bardzo łatwo o ukruszenie mocowań, robi się dźwignia.

Opcja 2 jest bezpieczniejsza. Unikamy też ew. problemów, gdy obudowa PCta lub DACa utrudnia włożenie naszej płytki.

Opcja 2 będzie umożliwiała stosowanie dowolnych kabli w tym odpowiednio krótkich, myślę że jest najsensowniejsza.

Moim zdaniem pchanie tam stablizatora to przesada, adum ma własną stabilizację 3.3V wewnątrz. Postaram się jeszcze sprawdzić dzisiaj czy stablizator w tym miejscu ma jakiś sens odsłuchowy i "oscyloskopowy".

Można i tak, ale wtedy odchodzimy od słowa minimalistyczny w temacie ;)

Tutaj sprawa jest dyskusyjna - zależy czy bardziej nam zależy na "braku inwazyjnośći" - mam na myśli wyprowadzenie czystego 5V z dobrego stablizator na gniazku usb tak aby przejściówka była niejako przezroczysta, wtedy dla adum-a myślę nie trzeba nawet dawać osobnego stablizatora tylko polegać na wewnętrznym. Druga opcja to możliwość lutowania stabów i dla 5V i 3.3V, wyjścia z układu i dla jednego i drugiego napięcia i trochę zworkologii. Ja bym był raczej za tym pierwszym rozwiązaniem. Ostatecznie płytka dobrze spisywałaby się jako izolator dla konwertera JarkaC, a z drugiej strony umożliwiałby też eksperymenty z dowolnym innym urządzeniem bez zbędnego przeładowania.

Opcja 2 będzie umożliwiała stosowanie dowolnych kabli w tym odpowiednio krótkich, myślę że jest najsensowniejsza.

Zastrzegałem, że to wbrew "minimalizmowi" ;-). To przecież typowe na tym forum teoretyzowanie ;-).

Skoro masz możliwość sprawdzenia wpływu lepszego zasilenia ADUMa po stronie pierwotnej, to świetnie, po cichu na to liczyłem. Na pewno dałbym chociaż jakiś dławik i pady na kondensator odsprzęgający.

Ciut laminatu więcej i mamy kompaktowe i zintegrowane zasilanie tuż przy scalakach. Zasilacz wtedy zawiera tylko mostek i filtrację, ew. prestab, jak ktoś chce.

To, czy pakujemy stab 5V już jest dyskusyjne. Można zasilać z +5V z zasilacza zewnętrznego, to idzie ew. zworką do hosta usb i stanowi napięcie zasilające stab 3,3V (wspomniany LT). Ciągniemy JEDNO napięcie, a nie dwa (dla tych, którzy chcą zasilać urządzenie podłączone do ADUMa. To plus IMHO.

Sporo dobrych DACów nie wyprowadza i nie potrzebuje zasilania z zewnątrz po to, by odseparować się choć w części od zaśmieconego zasilania hosta.

Optymalność rozwiązania zawsze będzie zależała od konkretnego przypadku. Dlatego proponuję wygodne dla mnie rozwiązanie, ale każde, nawet to na wskroś minimalistyczne przyjmę ;-).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

moze wam sie przyda

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam,

Jeżeli chodzi o izolację dla konwertera USB-I2S/SPDIF to zaprojektowałem specjalną płytkę montowaną zamiast złącza USB.

Szczegóły w wątku poświęconym konwerterowi.

Pozdrawiam

JarekC

No cóż nie mam pytań :)

Pozostaje mi jedynie opisać wyniki dzisiejszych testów na adumie włożonym w płytkę stykową i różnymi kombinacjami z zasilaniem.

1) stablizacja po stronie pierwotnej nie ma sensu, dla spokojnego sumienia można dać jakiś niewielki dławik, zrobi się z tego filtr LC który może przytnie nieco śmieci.

2) osobna stablizacja 3.3V dla aduma nie ma sensu, wystarczy 5v z dobrego źródła podane na niego jesli płytka miałaby być uniwersalna.

Panowie,

a izolator z linku jest dobry?:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 4 tygodnie później...

Full Speed USB Digital Isolator

ADUM4160 10szt po 27zl/szt, przy zakupie całości i przez forum 250zl/10szt

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.