Skocz do zawartości
IGNORED

buczenie wzmacniacza na ustawieniu phono

misza77

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich!

Proszę forumowiczów o pomoc w zdiagnozowaniu przyczyny następującego problemu: przy włączonym wzmacniaczu słychać głośne, dokuczliwe buczenie przy ustawieniu phono, natomiast zanika ono przy ustawieniach aux, cd, tape itp... Buczenie słychać niezależnie od tego czy do wzmacniacza są podłączone jakiekolwiek urządzenia, czy nie, więc odpada rozwiązanie z nieprawidłowym uziemieniem gramofonu. Czy coś jest nie tak ze wzmacniaczem, czy też może na to wpływać stara sieć elektryczna? Mieszkam w domu, gdzie są jeszcze aluminiowe kable, gniazda są bez bolców, więc nie wiadomo jak z uziemieniem. Wzmacniacz, jak i pozostałe urządzenia (cd, gramofon) są zasilane za pośrednictwem zwyczajnej listwy wpiętej do gniazda. Wyczytałem w innym wątku, żeby odwrotnie podłaczyć wtyczkę sieciową od wzmacniacza (podłączałem bezpośrednio do gniazdka), ale bez rezultatu. Wcześniej w tym samym pomieszczeniu używałem totalnie dziadowskiego sprzętu (10 watowy wzmacniacz Unitry, badziewiaste małe kolumienki), więc nie było specjalnie nic słychać (w tym muzyki, hehe), natomiast od niedawna używam "normalnego" sprzętu (Rotel RA1062, KEFQ1), więc różnica w jakości jest porażająca, niestety również pojawiły się artefakty (owe buczenie)... Rozumiem , że w dzisiejszych czasach w budżetowych sprzętach konstruktorzy nie wspierają technologicznie rozwiązań analogowych, ale chyba nie aż do tego stopnia:)

Pozdrawiam!

będzie buczało wszędzie z uwagi na dużą czułosć wejścia.Sprawdź czy buczy jak zwarte ma te wejścia.

Pewnie bedzie cisza.

A może masz podpięty sam kabel i to w nienajlepszym ekranowaniu?.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

sieć tu raczej nie jest winna..

wywieś wzmacniacz do innego domu podłącz pod inną sieć i wszystko będzie jasne

Tu nie ma co wywieszać.

Urządzenie jest uszkodzone jeśli po przełączeniu na wejście "Phono", nawet nie obsłużone wtykiem lub kablem, słychać w głośnikach przydźwięk sieciowy.

GM

Ja bym sprawdził gniazdo "Phono" w wzmaku. Może jest "zimny lut" na pinie umasowienia. Gdyby buczenie występowało zawsze, bez względu na wybór źródła....to należało by również wyczyścić przekaźniki. O ile takie w ogóle są. Przerabiałem to naprawiając Revoxa B 710 który buczał co jakiś czas. Przyczyną tego był zanieczyszczony przekaźnik w sekcji zasilania.

sieć tu raczej nie jest winna..

wywieś wzmacniacz do innego domu podłącz pod inną sieć i wszystko będzie jasne

Miałem ten sam problem ze wzamkiem Yaqina.Poszedł nawet do naprawy gwarancyjnej.

Wrócił a problem pozostał.Wymieniłem przedwzmacniacz - to samo.Pogodzony z usterką wyłączyłem lampkę na gramofonem i.... zrobiła się cisza.Nie dowierzam.

Wyłączam zródła , wzmak na maksa-cisza.Odetchnołem.

Znajomy elektryk powiedzał , że bardzo często przyczyną przydzwieku tzw. brumienia są wszelkiego rodzaju transformatory , żarówki halogenowe itp.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.