Skocz do zawartości
IGNORED

OTL wzmacniacz do kolumn 16 ohm

R123

Rekomendowane odpowiedzi

Mam ochotę na OTL (słuchałem konstrukcji Pana Dubiela)do starych kolumn z 65 roku.Kolumny 16 ohm ok 50 wat mocy.Jakie są niebezpieczeństwa użytkowania OTL (po domu biegają dzieci)? Aktualnie gram na kt88 i różnica była duża.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

znalazłem stary temat jest w dziale stereo ale piszcie tutaj.

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/92220-otl-wzmacniacz-do-kolumn-16-ohm/

słuchałeś Dubiela to posłuchaj Crofta, mam

Aktualnie gram na kt88 i różnica była duża.

na początek to różnica kilkudziesięciu wat a system i tak zagra tyle, ile potrafią kolumny

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Gość traxman

(Konto usunięte)

Niebezpieczeństwa dla ludzi nie różni się od "zwykłego" wzmacniacza lampowego, no może jest nieco cieplejszy (mniejsza sprawność), co innego kolumny, z racji braku transformatora istnieje zagrożenie, że przy awarii wzmacniacza do głośników dostarczona zostanie składowa stała i pójdą z dymem. O ile na wyjściu nie ma kondensatora (a raczej w OTL'ach spotyka się go niezmiernie rzadko) i nie masz zamiaru go dokładać to konieczne jest zabezpieczenie DC na wyjściu tak jak w przypadku większości wzmacniaczy tranzystorowych. OTL jest bardzo wymagający pod względem doboru lamp, wkładanie tego co znajdzie się pod ręką źle się kończy. Należy też zwrócić uwagę, że większość dostępnych w sieci schematów służy jedynie do czyszczenia magazynów z przedziwnych elementów i portfeli z gotówki, posiadając przeważnie paskudną cechę katrupienia źle zaaplikowanych lamp w krótkim czasie - dotyczy to też schematów z bardzo znanych stron www.

Dla większości osób chcących się przekonać na własnej skórze jest to pierwszy i ostatni układ w tej konfiguracji.

Znam tylko jedną osobę, która "czai" temat i specjalizuje się w takich konstrukcjach, ale ona raczej tutaj nie zagląda.

Reasumując OTL i słuchawki jeszcze obleci, do kolumn należy pięć razy przemyśleć czy to ma sens.

Aktualnie gram na kt88 i różnica była duża.

Kiedyś też się nosiłem z myślami(po Amplifonie) o OTL ale skąpość informacji w temacie mnie wstrzymała. Bo faktycznie tylko p.Dubiela trafiłem z dostępnych ofert na naszym rynku. Dlatego poszedłem w monobloki na diabełkach (MPW), które zaspokajają moje obecne potrzeby.

Czy możesz dokładniej określić te różnice? Co zwróciło twoją uwagę, w tym graniu że myślisz o zmianie na OTL? I na jakich i słuchałeś kolumnach? Dlaczego pytam?

Bo wiadomo że wielu ludzi bardzo od kolumn uzależnia jakość zestawu audio. I ok. Ale naztanawiam się jak w takim razie zbudować sobie system gdy rynek paczek wysokoohmowych jest bardzo skąpy? Tu tez widzę kłopot z OTL. To tez mnie zniechęciło. CZy może fenomen OTL to jednak taka klasa dźwięku że tu kolumny mają najmniejsze znaczenie bo brak trafa to wynagradza i taki OTL czymkolwiek zagra w wysokim poziomie deklasując "tradycję" z trafami na wyjściu? Ma ktoś dobrą wiedzę temacie?

Z tego co pamiętam (nie wiem czy dobrze) to niebezpieczeństwo obsługi wynika z wysokiego potencjału na zaciskach kolumn i wyjściu wzmaka. Czy słuchałeś Dubielowego skorpiona może? Znasz może cenę?

Szukaj swojego dźwięku ale... nie wciskaj na siłę go innym :)))

• 1 miesiąc później...

Dopiero teraz powróciłem do wątku nie zauważyłem pytania, sorry:)

Tak słuchałem wzmacniacza Pana Dubiela u niego w systemie, grał również u mnie na moich 16 ohmowych kolumnach.

Wątpliwości rozwiało porównanie z monoblokami na 2A3, monoblokami na kt88 i moim Rogersie na kt88. Przestrzeń, rozdzielczość, barwa gładkość, dzwięku, bas schodzący i wybrzmiewający "do końca" i nie wiem co jeszcze:)) bezdyskusyjnie najlepsze na OTL-u. Dobre opinie i przede wszystkim możliwość odsłuchu i weryfikacji w swoim sysytemie spowodowały że wzmacniacz już się dla mnie robi :) Kolumny z którymi będzie grał to "szafy grające " z 65 roku na jensenach. Jak będzie już u mnie to popróbuję z tannoy glenair 10 zobaczymy czy dadzą radę, mam też quadrale aurum 7:) ale boję się że basrefleks może nie być odpowiedni dla otl-a. Sam konstruktor polecał OTL do wysokoskutecznych kolumn jako najlepsze rozwiązanie które z innymi niekoniecznie musi się sprawdzić.

• 2 tygodnie później...

To kiedy spodziewany pierwszy odsłuch własnego egzemplarza? I pytanie czy ten wzmak z kolumnami 8ohm też da radę dobrze zagrać?

Odsłuch w moim systemie ok 20 maja. Przy 8 ohm ma 9 wat mocy przy 16 ohm ok 16 wat. Dość wybredny co do kolumn wskazana wysokaskuteczność ale gra u ludzi z kolumnami 89 dB. Myślę że więcej informacji chętnie udzieli Pan Dubiel.

Dzięki, hmm przyznam że obawiałem sie że OTL nie gra z tak niską impedancją. Ale to optymistyczne że daje radę. A że tylko 9W to mi akurat nie przeszkadza :). Sam nie przekraczam raczej godziny jedenastej na teoretycznie 12Watowej lampce :). Najczęściej na 9 słucham jednak.

No to poczekam na pierwsze twoje odsłuchy :). Zamówiłeś wykonanie 6AS7 OTL jak na stronie standard czy coś tam pod siebie jeszcze uzgadniałeś?

A że tylko 9W to mi akurat nie przeszkadza :). Sam nie przekraczam raczej godziny jedenastej na teoretycznie 12Watowej lampce :). Najczęściej na 9 słucham jednak.

5W potrafi zagrać głośniej na przysłowiowej godz. 9-tej niż wat 12, to zleży od wzmocnienia stopnia napięciowego, nie mocy wyjściowej

zamiast za dużo myśleć trzeba odkręcić na 15-tą i będzie wiadomo ile gra tych prawdziwych

że za głośno? - e-tam nie takie decybele łykaliśmy :)

Posługiwanie się mocą akustyczną nie wywoływałoby takich emocji. Ale to nieatrakcyjne byłoby bo za małe cyferki.

Jarkog, wzmacniacz ma być zgodny z odsłuchiwanym egzemplarzem wzorcowym pracującym w systemie konstruktora czyli najlepiej dopracowanym ;) . Niestety nie mogłem porównać z konstrukcjami na 300B i 2A3 ponieważ aktualnie nie było takich wmacniaczy ale zdaniem Pana Dubiela do moich kolumn OTL będzie pasował najbardziej.

Jarkog, wzmacniacz ma być zgodny z odsłuchiwanym egzemplarzem wzorcowym pracującym w systemie konstruktora czyli najlepiej dopracowanym ;)

To jest zawsze jakaś przewaga nad wieloma konstrukcjami schodzącymi z taśmy :).

. Niestety nie mogłem porównać z konstrukcjami na 300B i 2A3 ponieważ aktualnie nie było takich wmacniaczy ale zdaniem Pana Dubiela do moich kolumn OTL będzie pasował najbardziej.

I z powodu braku transformatora powinien chyba zagrać też najlepiej.

Tak, wzmacniacz "szyty" z najlepiej dobranych komponentów daleki od seryjnie wyciskanych egzemplarzy. Dla jednych zaleta dla innych obawa przed "diy" i problemem z odsprzedażą niszowego sprzętu.

A dla trzecich brak możliwości poprawiania to też wada. Tak to już jest :). Na szczęście nie tylko produktami z taśmy świat stoi.

Czytałeś może PW ode mnie?

• 1 miesiąc później...

WoW, fajowo. Gratuluję. Cierpliwość w końcu się doczekała. Mam nadzieję że ta detaliczność nie jest dokuczliwa?

Ciągle męczy mnie ciekawość na ile różny jest taki dźwięk bez traf wyjściowych :)))). Kiedyś może ją zaspokoję :). Szkoda że z dostępnością jest trochę ciężko :(.

• 2 lata później...

witam,

gram na swoim otl 6AS7 od ponad pół roku, kolumny to TMR 1, 89dB, 7.5Ohm, +- 0.5 ohm )

wzmacniacz daje radę, ale niżej skuteczne kolumny to już ryzyko nie dopasowania.

z pracy tej pary jestem bardzo zadowolony.

nie zakładaj nic z góry; bądź nieskazitelny w słowach; nie bierz nic do siebie; rób wszystko najlepiej jak potrafisz.

Czy ja dobrze rozumiem że Skorpionem napędzasz kolumny?

Jeśli chodzi od 6AS7 to końcem poszukiwań jest G.E.C. Lepszej lampy nie ma.

Tanio nie będzie.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

Czy ja dobrze rozumiem że Skorpionem napędzasz kolumny?

nie, tym:

Ukryta Zawartość

ma ok. 9wat

Ukryta Zawartość

nie zakładaj nic z góry; bądź nieskazitelny w słowach; nie bierz nic do siebie; rób wszystko najlepiej jak potrafisz.

nie, tym:

Ukryta Zawartość

ma ok. 9wat

He, he ... 8 szt GEC 6AS7 to bankructwo.

Te ruskie mają śliczną narwę ale cholernie awaryjne są.

Pozdro

Ukryta Zawartość

Muszę przewietrzyć mój system…

He, he ... 8 szt GEC 6AS7 to bankructwo.

Te ruskie mają śliczną narwę ale cholernie awaryjne są.

Pozdro

kupiłem w Moskwie 16 szt za 320zł.

napędzam też nim jbl dorian (93dB), kolumny z połowy lat 60tych, idealne do 10W wzmacniacza.

U mnie ten wzmak w drugim systemie gra z kolumnami Xindak MS-1201.

to kolumny do lampy, wysoko skuteczne, zgadza się?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.