Skocz do zawartości
IGNORED

ASR Emiter 1

Gość Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Gosc

(Konto usunięte)

No to się wystawiam teraz na strzał. Mam zapytanie i wiem że za nie powinienem być zakopany żywcem, ale zaryzykuję. Czy ktoś z Was próbował dołożyć do Emittera pre?

Dźwięk z tego cudu jest niesamowity, ale jakbym mógł to bym mu dwie kreski basu na niektórych płytach dodał. Taki niewybredny meloman jestem. Bez względu jak dalece kręcę gałką głośności bas jest idelanie kontrolowany. Tylko dla próby zmieniłbym trochę równowagę tonalną tego sprzętu. Czy ktoś z Was robił kiedyś takie doświadczenie?

No to się wystawiam teraz na strzał. Mam zapytanie i wiem że za nie powinienem być zakopany żywcem, ale zaryzykuję. Czy ktoś z Was próbował dołożyć do Emittera pre?

Dźwięk z tego cudu jest niesamowity, ale jakbym mógł to bym mu dwie kreski basu na niektórych płytach dodał. Taki niewybredny meloman jestem. Bez względu jak dalece kręcę gałką głośności bas jest idelanie kontrolowany. Tylko dla próby zmieniłbym trochę równowagę tonalną tego sprzętu. Czy ktoś z Was robił kiedyś takie doświadczenie?

Nie robiłem takiego doświadczenia bo i po co ?

Jeśli brakuje Ci basu to prawdopodobnie masz jeden z pierwszych egzemplarzy Emittera 1. 20 czy 30 latek ?

Mam model z 1990r.

Tak myślałem.Też miałem z tego okresu i nie brakowało mi niczego.Bas jest delikatnie 'poluzowany' ale obfity.Modele po 2000 roku

mają delikatnie 'ulepszoną' charakterystykę wybrzmiewania basu.To co możesz zrobić to pobawić się interkonektami.

Spróbuj niedrogich DNM lub Vovox initio.Obydwie firmy są mistrzami w swojej klasie.Koszt ok.500 zł.Napisz jak wypadły testy.

Pozdrawiam.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Tak myślałem.Też miałem z tego okresu i nie brakowało mi niczego.Bas jest delikatnie 'poluzowany' ale obfity.Modele po 2000 roku

mają delikatnie 'ulepszoną' charakterystykę wybrzmiewania basu.To co możesz zrobić to pobawić się interkonektami.

Spróbuj niedrogich DNM lub Vovox initio.Obydwie firmy są mistrzami w swojej klasie.Koszt ok.500 zł.Napisz jak wypadły testy.

Pozdrawiam.

Dzięki za podpowiedzi. Nie jestem pewien czy same kable pomogą. Ale jak uda mi się je gdzieś wypożyczyć to spróbuję. To byłaby najtańsza opcja. Myślę że pomysł z dodatkowym pre też mógłby się sprawdzić. Zresztą tak na przyszłość chciałem jeszcze jedną końcówkę do bi-ampingu zakupić więc pre by mi się przydał. Tylko pytanie czy takie połączenie nie zdegraduje dźwięku? Jakby ktoś z posiadaczy Emittera mógłby na próbę dołożyć jakiś solidny pre w tor to byłbym wdzięczny za spostrzeżenia. Niestety nie mam żadnego dobrego pre w okolicy.

Dzięki za podpowiedzi. Nie jestem pewien czy same kable pomogą. Ale jak uda mi się je gdzieś wypożyczyć to spróbuję. To byłaby

Kable mogą zdziałać CUDA.Wypróbuj bo to najtańsza z mozliwych opcja

Gość Gosc

(Konto usunięte)

To nie tak że nie mam basu. Mam i to bardzo dobry. Tylko że ja basolubny jestem. Lubię takie amerykańskie granie.

I chciałbym go może trochę podbarwić. Winę też pewnie ponosi moje pomieszczenie. 40mkw ze skosami, asymetryczne i na podłodze gruba wykładzina dywanowa dodatkowo podbudowana gąbką 1cm grubą. Do tego kolumny stoją na otwartej przestrzeni. Tylna ściana jest za nimi 3m dalej. Gdyby stały w rogach to penie już nic bym więcej nie szukał.

No ale też mi się wydaje że same kable tu nie wniosą znaczącej zmiany. Tym bardziej że mój IC też jest raczej dolnorejestrowy.

To nie tak że nie mam basu. Mam i to bardzo dobry. Tylko że ja basolubny jestem. Lubię takie amerykańskie granie.

I chciałbym go może trochę podbarwić. Winę też pewnie ponosi moje pomieszczenie. 40mkw ze skosami, asymetryczne i na podłodze gruba wykładzina dywanowa dodatkowo podbudowana gąbką 1cm grubą. Do tego kolumny stoją na otwartej przestrzeni. Tylna ściana jest za nimi 3m dalej. Gdyby stały w rogach to penie już nic bym więcej nie szukał.

No ale też mi się wydaje że same kable tu nie wniosą znaczącej zmiany. Tym bardziej że mój IC też jest raczej dolnorejestrowy.

HQ 150 Ty na wszystkie pytania jesteś w stanie sobie odpowiedzieć i wiesz jak poradzić z problemem.To O CO CHODZI

bo ja czegoś nie rozumiem.Może kolumny masz do bani ?

A może zbliża się okres który utrudnia przyjemność słuchania?

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Ja szukam odpowiedzi to fakt ale jakbym dużo o audio wiedział to bym nie pytał. Co do kolumn to raczej sa O.K. Jak pokręcę gałką tak na 12tą godzinę to bas jest taki że hej. I pod pełną kontrolą. Tylko że wtedy jest po prostu za głośno. Dlatego szukam rowiaząnia żeby ten bas trochę wzmocnić a resztę pozostawić tak jak jest. Stąd pomysł z pre.

Moje zapytanie i prośba skierowane były do osób które już próbowały lub mają możliwość podpięcią na próbę jakiegoś przyzwoitego pre do Emittera. Czy taki zabieg nie zepsuje dźwięku? Chciałbym po prostu trochę zmienić równowagę tonalną Emittera u mnie. Żeby bas był tak dobry jak teraz ale jeszcze bardziej dosadny jak na wyższych rejestrach dźwięku.

Ja szukam odpowiedzi to fakt ale jakbym dużo o audio wiedział to bym nie pytał. Co do kolumn to raczej sa O.K. Jak pokręcę gałką tak na 12tą godzinę to bas jest taki że hej. I pod pełną kontrolą. Tylko że wtedy jest po prostu za głośno. Dlatego szukam rowiaząnia żeby ten bas trochę wzmocnić a resztę pozostawić tak jak jest. Stąd pomysł z pre.

Moje zapytanie i prośba skierowane były do osób które już próbowały lub mają możliwość podpięcią na próbę jakiegoś przyzwoitego pre do Emittera. Czy taki zabieg nie zepsuje dźwięku? Chciałbym po prostu trochę zmienić równowagę tonalną Emittera u mnie. Żeby bas był tak dobry jak teraz ale jeszcze bardziej dosadny jak na wyższych rejestrach dźwięku.

Mój DROGI, podsunąłem Ci na dłoni dwie DOSKONAŁE FIRMY

1.VOVOX który swoimi przewodami kaabluje STUDIA NAGRAŃ /Fish Records m.innymi / a większość muzyków w EUROPIE

stosuje pełne okablowanie w trasach koncertowych firmy Vovox

Initio Vovox to SUPER IC w cenie 500 zł

2.DNM angielska manufaktura robiąca świtne IC i głośnikowe w bardzo przystępnej cenie

Obydwie firmy mają swoje przedstawicielstwo w PL/ Kraków i Audio Forte /

Rafaells caable nie znam ale sam właściciel b.sympatyczny audiofil.Znamy się z tego FORUM

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Dobrze Ci się wydaje,ktoś kto twierdzi,że kabel sprawi,że pojawią się częstotliowści których nie ma lub mikrodynamika której szukasz a której brakuje w tej konfiguracji chyba właśnie piecowi, zwyczjnie kłamie.Drutem doszlifujesz brzmienie systemu ale go drastycznie nie zmienisz.Akustyka,kolumny, Emiter któryś z tych ogniw nie dostarcza mikrodynamiki,moim zdaniem piec i kable tego nie zmienią.

Dobrze Ci się wydaje,ktoś kto twierdzi,że kabel sprawi,że pojawią się częstotliowści których nie ma lub mikrodynamika której szukasz a której brakuje w tej konfiguracji chyba właśnie piecowi, zwyczjnie kłamie.Drutem doszlifujesz brzmienie systemu ale go drastycznie nie zmienisz.Akustyka,kolumny, Emiter któryś z tych ogniw nie dostarcza mikrodynamiki,moim zdaniem piec i kable tego nie zmienią.

Chyba się przegrzałeś kolego/sorry/ Nie potrafisz wyciągać wniosków z wpisów.

Łączówka jak najbardziej wpłynie na charakterystykę brzmienia systemu bo bardziej moze podkreślić/utwardzić , sfazować / bas.

HQ 150 nie podaje jakie ma kolumny więc nie sądż przedwcześnie że piec jest winien.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Łączówka jak najbardziej wpłynie na charakterystykę brzmienia systemu bo bardziej moze podkreślić/utwardzić , sfazować / bas.

HQ 150 nie podaje jakie ma kolumny więc nie sądż przedwcześnie że piec jest winien.

Magnepan już pisałem że jestem wdzięczny za podane typy kabli. Jak tylko będę miał okazję to na pewno je wypożyczę i wypróbuję. Czemu nie?

Sorry za nie podanie kolumn. Mam Infinity Kappa 8.2i. Mnie chodzi bardziej o dołożenie,pogłośnienie basu. Co do jego jakości nie mam żadnych uwag. Jak zresztą do jakości reszty dźwięku. Ja już się Emittera raczej nie pozbędę.To bezbłędne urządzenie. Daje niesamowitą przyjemność ze słuchania muzyki. Ostatnio odwiedził mnie kolega z forum żeby mojej konfiguracji posłuchać. Powiedział że moje kolumny są wielkie ale grają jakby były jeszcze parę razy większe. Mówił że ma dreszcze jak je słyszy. To zasługa również Emittera. Na poprzednich wzmakach miałem basu nawet więcej, ale jakościowo był dużo gorszy. Teraz brakuje mi własnie pokrętła bass żeby go ze dwie kreski podkręcić. Myślę że to po prostu taki charakter urządzenia. Większości osób pewnie jego równowaga tonalna odpowiada. Ja mam może mało wyrobiony jestem ale wolę może i przesadzony bas. Stąd pomysł z pre. Może jednak znajdzie się tu jakiś posiadacz Emittera która ma możliwość wypróbowania go z dodatkowym pre i zdania relacji z tego eksperymentu?

Sorry za nie podanie kolumn. Mam Infinity Kappa 8.2i. Mnie chodzi bardziej o dołożenie,pogłośnienie basu. Co do jego jakości nie mam żadnych uwag.

HQ 150, masz świetne kolumny owiane legendą - moje GRATULACJE.

Napisz coś więcej o modelach 8a, i 9. Co do Vovoxa ic to spróbuj koniecznie.Po prostu wypozycz z Krakowa.

Pozdrawiam i czekam na opisy.

Posłuchaj jak ci podejdzie brzmienie z kolumnowymi VdH Revelation. Jeśli chcesz trochę dociążyć na dole to może być to co ci wystarczy. Używane można dostać w dobrej cenie i co jakiś czas się pojawiają w ogłoszeniach.

Posłuchaj jak ci podejdzie brzmienie z kolumnowymi VdH Revelation. Jeśli chcesz trochę dociążyć na dole to może być to co ci wystarczy. Używane można dostać w dobrej cenie i co jakiś czas się pojawiają w ogłoszeniach.

PMD , VdH Revelation to zamulacz w cieście,proszę tylko nie to

Gość Gosc

(Konto usunięte)

HQ 150, masz świetne kolumny owiane legendą - moje GRATULACJE.

Napisz coś więcej o modelach 8a, i 9. Co do Vovoxa ic to spróbuj koniecznie.Po prostu wypozycz z Krakowa.

Pozdrawiam i czekam na opisy.

A dziękuję. Nie kosztowały dużo a przyjemność ze słuchania ogromna. Przy okazji szukam jeszcze jednej pary w jasnym kolorze.

Kabel wypożyczę i dam znać jakie są zmiany. Niestety modeli 8/8a i 9/9a nie miałem okazji słuchać. Ale do nich potrzeba elektrowni. I to co najmniej dwóch.

Mam jeszcze w kinie dodmowym Infinity RSIIIb i tam napędzam je końcówką Pioneer Elite M-91 i w kinie jest wystarczająco. RSIIIb podobnie jak 8/8a i 9/9a o które zapytałeś to obudowy zamnknięte i dużo ciężej je napędzić niż Kappy 8.2i. Ze starych Infinity warto zainteresować się jeszcze m.in. Renesansami, Omegami i Sigmami.

A dziękuję. Nie kosztowały dużo a przyjemność ze słuchania ogromna. Przy okazji szukam jeszcze jednej pary w jasnym kolorze.

Kabel wypożyczę i dam znać jakie są zmiany. Niestety modeli 8/8a i 9/9a nie miałem okazji słuchać. Ale do nich potrzeba elektrowni. I to co najmniej dwóch.

Mam jeszcze w kinie dodmowym Infinity RSIIIb i tam napędzam je końcówką Pioneer Elite M-91 i w kinie jest wystarczająco. RSIIIb podobnie jak 8/8a i 9/9a o które zapytałeś to obudowy zamnknięte i dużo ciężej je napędzić niż Kappy 8.2i. Ze starych Infinity warto zainteresować się jeszcze m.in. Renesansami, Omegami i Sigmami.

HQ 150,wracając do Emittera 1, byłbym ostrożny z podpinaniem dodatkowego pre gdyż charakter tonalny ASR ulegnie deformacji .

Zwróć uwagę że p.Schaffer nie tworzy nowych urządzeń tylko ulepsza na maxa ten jeden wzmacniacz gdzie dzwięk ,barwa i ton

to najistotniejsze elementy urządzenia.

Pozostaje więc bezpieczne rozwiązanie zmiany okablowania ic i pc które nie wpłynie aż tak bardzo na barwę tonalną ale pozwoli na

lepsze zdefiniowanie szybkości wybrzmień dzwięków kazdego z pasm nie mówiąc juz o dodatkowej poprawie przestrzeni oraz sceny.

Mam przeczucie że właśnie Vovox Initio /póżniej jest model musica i textura / pozwoli za niewielkie pieniądze dokonać oczekiwanych

przez Ciebie zmian.

PS.Napisz na priva które Infinity/Kappa są Twoim zdaniem najlepsze,orientacyjne ceny i gdzie takie cacka można najlpiej znalezć

w nienagannym stanie.Pozdrawiam.

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Ja nie ale ty z pewnością/ sorry-łączówka sfazuje bas?dawaj dalej co jeszcze sfazuje?coś czego brakuje?dorobi?dogra?jest korektorem?Nie wmawiaj ludziom,że jak im brak dołu to kabel im ten dół da,bo jest to kłamstwo i nie udawaj specjalisty co to na wszystkie bolączki w systemie zna tylko jedno remedium-kable.Emiter to świetny wzmacniacz ale czy daje rady tym głośnikom?

Ja nie ale ty z pewnością/ sorry-łączówka sfazuje bas?dawaj dalej co jeszcze sfazuje?coś czego brakuje?dorobi?dogra?jest korektorem?Nie wmawiaj ludziom,że jak im brak dołu to kabel im ten dół da,bo jest to kłamstwo i nie udawaj specjalisty co to na wszystkie bolączki w systemie zna tylko jedno remedium-kable.Emiter to świetny wzmacniacz ale czy daje rady tym głośnikom?

Nie irytuj się - nikogo nie oszukuję.Zmiana okablowania wpłynie na podkreślenie albo poluzowanie basu.Może również ten bas

skonturować lub zaokrąglić,uwydatnić albo uszczuplić.To jest abecadło audiofila.

Emitter 1 jest wydajny prądowo więc daje radę z Infinity

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Nie irytuj się - nikogo nie oszukuję.Zmiana okablowania wpłynie na podkreślenie albo poluzowanie basu.Może również ten bas

skonturować lub zaokrąglić,uwydatnić albo uszczuplić.To jest abecadło audiofila.

Emitter 1 jest wydajny prądowo więc daje radę z Infinity

Dla Ciebie abecadło , dla mnie fizyka,zakładasz ,że skądinąd doskonały Emiter nie daje rady tym głośnikom?ja zakładam a Ty przerzucaj kable.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.