Skocz do zawartości
IGNORED

ASR Emiter 1

Gość Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Asr to troche negatywny stereotyp lampy - starsze modele i proba stworzenia brzmienia bardzie transparentnej lampy - nowsze modele.

Dokładnie tak............

Ostatnio słucham na tym co mam i jestem z tego zadowolony:)))

• 7 miesięcy później...

witam

Postanowiłem odkopać temat, nowych użytkowników (o ile tacy są) oraz tych co poprzednio zabierali głos w dyskusji zachęcam do wymiany poglądów na temat asr emitterów.

Ze swojej strony posiadam już drugi egzemplarz, pierwszy z 1990 r rozłożył sporo bardzo uznanych i lubianych tranzystorów ... Wymieniając pierwszego emittera nie miałem wątpliwości jaki będzie następny wzmacniacz, napędzał świetnie ap tempo 6 a teraz focal mezzo utopia.

Jedzie do mnie obecnie podstawowy egzemplarz z 2001 r.

Brzmienie asr odbieram jako otwarte, szczegółowe ale z dużą dozą ciepła i nasycenia w średnicy bez wyostrzeń na górze pasma i osuszenia średnich tonów, kultura z bdb dynamiką, bas ma dobrą kontrolę i różnorodność choć nie jest go specjalnie dużo, obszerna i swobodna przestrzeń.

Ogólnie po podłączeniu asr do kolumn miałem wrażenie ogromnej swobody, lekkości i namacalności dźwięku.

Będę miał wkrótce możliwość sprawdzić w swoim systemie jakie różnice są w brzmieniu pierwszej wersji i 11 lat młodszej, Miałem okazję również "pomacać" starszego emittera II, odsłuch niestety trwał 15 minut na kompletnie zimnym piecu więc był niemiarodajny, wrażenie jakie robi to '' bydle '' jest niesamowite, jest wielki jak stodoła i ciężki jak czołg a myślałem, że jedynka to już ogromny piec.

Następna będzie dwójka ale to już spore koszta za przyzwoity rocznik.

nie widziałem, że to zakładka hi - end nie wiem czy wypada w niej pisać z ic za 500 zł używka ;)

ASR Emitter I i II po prostu się słucha z otwartą buzią - to tak w skrócie można okreslić reakcje podczas odsłuchów.

Sonicznie pomędzy I i II jest minimalna różnica na korzyść II ale charakter brzmienia ten sam. Ważne aby kupić egzemplarz po 2002 roku gdyż największe zmiany konstrukcyjne na plus łacznie z zasilaniem nastąpiły na przełomie 2001/2002 roku i to bezprzecznie słychać podczas grania. Warto posłuchać i kupić Emittera zasilanego czystym prądem z baterii - dżwięk o aksamitnej fakturze i zbliżony jakością do Dart Zeela. ASR to jedna z ciekawszych jeśli nie najciekawszych konstrukcji dobrego wzmacniacza za rozsądne pieniądze obok takich brandów jak Electrocompaniet ,DartZeel , Burmaster lub MBL wyprodukowanych w Europie.

Ciekaw jestem czy mój z 2001r łapie się na te istotne zmiany, ma w każdym razie wtyczkę na 30 pin i juz tą ładniejszą obudowę zasilacza, wejście direkt także na pokładzie, nie mam go jeszcze jest w Monachium czekam aż kolega zjedzie z nim na święta.

Ciekaw jestem czy mój z 2001r łapie się na te istotne zmiany, ma w każdym razie wtyczkę na 30 pin i juz tą ładniejszą obudowę zasilacza, wejście direkt także na pokładzie, nie mam go jeszcze jest w Monachium czekam aż kolega zjedzie z nim na święta.

Możliwe że już się załapuje przynajmniej z zasilaniem bo wtyczka na 30 pin sugeruje lepsze.Skonsultuj z firmą ASR, pan Schaefer to bardzo przyjazny konstruktor i jesli nie on to ktoś w firmie dokładnie wyjaśni który masz model i w jakim zakresie został poprawiony w stosunku do poprzedników.

• 4 tygodnie później...

Dostałem już emittera z 2001 r, czy wasze emittery włączają się z pilota kiedy są w trybie stanby?

Mój nie reaguje muszę go włączyć ręcznie i potem z pilota chodzi ale nie potrafię także przełączyć źródła zdalnie.

Pilot jest taki jak przedostatni w linku:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Mam wzmacniacz od wczoraj i to za mało na konstruktywne wypowiedzi o brzmieniu ale na pewno nowszy asr jest bardziej "lampowy" od starego ten z 90r roku to jest wulkan energii, bardzo dynamiczny, otwarty w górze pasma 2001r jakby bardziej miękki, gra bliższą bardziej fizjologiczną średnicą, mniej drapieżnie.

To takie pierwsze spostrzeżenia.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.