Skocz do zawartości
IGNORED

kolumny bezprzewodowe a z kablami

janekmaniek

Rekomendowane odpowiedzi

Hej wszystkim :)

Czy możecie mi pomóc i opowiedzieć się, co uważacie o kolumnach bezprzewodowych. Jak wygląda kwestia jakości dźwięku? Czy warto inwestować w głośniki bezprzewodowe, albo urządzenie do przesyłu dźwięku. Jest to wygodne, ale zastanawia mnie, czy dźwięk dalej może być wtedy dobry.

(Przepraszam jeśli ten wątek już był, ale nie mogłem znaleźć)

https://www.audiostereo.pl/topic/92267-kolumny-bezprzewodowe-a-z-kablami/

Wszystko zależy od ceny. Jeśli jednak przyjąć, że głośniki w obu przypadkach są te same, to w zestawie bezprzewodowym osiągnięcie przynajmniej zbliżonej jakości dźwięku sporo więcej kosztuje. Do tego dochodzi jeszcze kwestia "niecałkowitej bezprzewodowości", bo przecież trzeba to jeszcze jakoś zasilać.

Moim zdaniem, bezprzewodowość tylnych głośników to po prostu kolejny sposób producentów sprzętu na naciągnięcie "jelenia" na dodatkową kasę.

Wszystko zależy od ceny. Jeśli jednak przyjąć, że głośniki w obu przypadkach są te same, to w zestawie bezprzewodowym osiągnięcie przynajmniej zbliżonej jakości dźwięku sporo więcej kosztuje. Do tego dochodzi jeszcze kwestia "niecałkowitej bezprzewodowości", bo przecież trzeba to jeszcze jakoś zasilać.

Moim zdaniem, bezprzewodowość tylnych głośników to po prostu kolejny sposób producentów sprzętu na naciągnięcie "jelenia" na dodatkową kasę.

No właśnie, słusznie, że może to być naciąganie, ale jeżeli rozwój techniki dąży do uproszczania i zwiększania komfortu, to bezprzewodowość jest właśnie taka. I możliwe, że kiedyś będą tylko bezprzewodowe.

Ale mi kable tak nie przeszkadzają, więc zostanę przy kablach :)

W zasadzie, połączenie bezprzewodowe likwidują kolejny przewodnik, ale przecież sygnał musi być jakoś doprowadzony cyfrowo. Więc musi zostać przekonwertowany na cyfrę i później na analog. Jeśli sygnał, od źródła, będzie cyfrowy i konwertowany dopiero w kolumnie, no to gra jest chyba warta poznania i rozwijania. Nie wiem, niestety, na czym polega ta technologia bezprzewodowa. Np. podczerwień to transmisja analogowa, wprowadzająca sporo szumu w sygnał. Transmisja radiowa, no niby lepiej, ale nadal, podobno (bo nie porównywałem) tak sobie. Protokół Bluetooth już prędzej. Jest to cyfrowa transmisja sygnałów radiowych, wykorzystywana przecież powszechnie. Ale nadal jest to radio. Myślę, że fajnie by było wykorzystać do tego celu WI-FI. Producenci pewnie mają jednak coś w zanadrzu. W sumie, temat bardzo ciekawy, ale nadal sygnał musiałby być wzmacniany, to oznacza w zasadzie końcówkę mocy na kolumnę. Wydajniej na pewno będzie, ale nadal pozostaje sprawa czystości sygnału i jak najmniejsza ingerencja w skład tegoż sygnału...

Ja, jednak, pozostaje przy starej technologii, bo kocham analog i nie mam zamiaru go kastrować cyfrą...

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Zgadza się, coś na zasadzie pętli indukcyjnej- ale i moc niewielka, i sprawność znikoma. Technologia wysoce nieekologiczna.

Gdzie o tym czytaliście?, dowiedziałbym sie o tym wiecej :)

Hej wszystkim :)

Czy możecie mi pomóc i opowiedzieć się, co uważacie o kolumnach bezprzewodowych. Jak wygląda kwestia jakości dźwięku? Czy warto inwestować w głośniki bezprzewodowe, albo urządzenie do przesyłu dźwięku. Jest to wygodne, ale zastanawia mnie, czy dźwięk dalej może być wtedy dobry.

(Przepraszam jeśli ten wątek już był, ale nie mogłem znaleźć)

nie ma czegoś takiego jak bezprzewodowe a zasilanie jakie solary słoneczne? :)

Focal + Naim

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.