Skocz do zawartości
IGNORED

Nagłośnienie lokalu

mac79

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

prosiłbym o porady w kwestii nagłośnienia lokalu (pizzerio-restauracja/imprezy okolicznościowe)

Niestety budżet nie pozwala wynajmować profesjonalnej firmy, póki co chcemy poradzić sobie "domowymi sprzętami".

Krótki opis budynku:

Stary budynek z czerwonej cegły, strop drewniany, wysokość ~4m.

2 piętra po 150m2.

1. Jakie głośniki ?

Jak to w restauracji, muzyka musi robić tło, ludzie muszą mieć możliwość porozmawiania.

Ale chciałbym aby muza była "miękka", przyjemna, nie powodująca wzdęć po jedzeniu :-)

No i jeśli będzie okazja, aby dało się co nieco podgłośnić.

Póki co myślałem o 2 parach na piętro(4szt na 150m2)

2. Jaki wzmacniacz/amplituner ?

Z tego co widziałem, Yamaha ma obsługe 2 par głośników A-B, idealnie na rozdzielenie pięter.

Niektóre modele mają także obsługę stref. Także fajna sprawa jeśli by zaistniała potrzeba rozdzielenia typu muzyki na obu piętrach.

3. Jakie kable ? Niestety odległości będą ogromne.

4. Budżet ? Hmm, fajnie by było zmieścić się w 5tys.

Serdecznie dziękuje za wszelakie porady,

pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/92281-nag%C5%82o%C5%9Bnienie-lokalu/

moim zdaniem małe satelitki podsufitki rozrzucone po sali. I koniecznie jakiś korektor, na którym ustawisz "disco smile". Chodzi o zdjęcie średnich tonów. O ile się nie mylę, to zdjęcie średnich tonów tak 1-3kHz pozwoli grać muzyce dość głośno nie przeszkadzając jednocześnie rozmawiającym.

a może coś w stylu radiowęzła? tzn linia 100V

kilka takich

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

+

Ukryta Zawartość

pardon, nie doczytałem, że domowymi sposobami.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jeżeli ta 100V instalacja grałaby odpowiednio, z pewnym zapasem mocy, to czemu nie..

odnośnie porozrzucanych po suficie satelitek, to nie za bardzo mi to odpowiada pod względem technicznym, sufit nie będzie podwieszany, zostają takie deski jakie są, czyli montaż byłby troche kłopotliwy.

Bardziej myślałem o 4szt monitorów, np. JBL ES20/ES30 (max.500 za 1szt), niestety nie wiem jak to sie sprawdzi w ceglanym 150m2 pomieszczeniu...

Moim zdaniem cokolwiek tam podwiesisz, będzie grało. I myślę, że spokojnie monitory dwudrożne wystarczą. Pomieszczenie zdecydowanie za duże, żeby był jakikolwiek bas ze zwykłych kolumn, a stosowanie 3ch dróg, jeśli będzie używany jakiś korektor graficzny mija się z celem. Potrzebny jakiś mocniejszy amplituner, albo wzmacniacz stereo, do którego podłączysz czteroomowe satelity po dwie na kanał, a pomiędzy źródłem a wzmacniaczem/amplitunerem daj jakiś korektor graficzny, który ma sporo suwaków :) czyli możliwość regulacji różnych rejonów pasma.

Tak, jak poprzednio mówiłem, główna sztuczka polega na tym, żeby muzyka grała dość głośno i jednocześnie nie przeszkadzała klientom.

a jeszcze errata, bo nie doczytałem. Nie wiem, czy na 150m2 nie przydały by się 4ry glośniki zamiast 2. Będziesz miał efekt, że siedzącym przy kolumnach będzie za głośno, a tym dalej za cicho.

Witam

Ktoś tutaj ciekawie napisał,że przede wszystkim trzeba się skupić nad wyłączeniem z muzyki średnich tonów,które najczęściej przeszkadzają w rozmowie z racji na swój charakter pasma w którym znajduje się ludzki głos i wrażliwość słuchowa. Według mojej opinii skierowanie kolumn bezpośrednio na słuchaczy nie jest zbyt dobre z racji, że fala akustyczna będzie miała wówczas charakter celebryczny a więc zbyt bezpośredni. Jednym z lepszych rozwiązań jest zakup 4 kolumn podłogowych o smukłej budowie,których pasmo dochodzi do przynajmniej 30 kHz (przyczyny oddalenia tzw.zniekształceń krańcowych) i umieszczenie ich w bokach sali. Do tego wzmacniacz, amplituner z racji swojej konstrukcji, gdzie kanały dodatkowe mają określony charakter pasma moim zdaniem odpada. W lokalu musi być jednoznaczne brzmienie, które nie rozprasza uwagi i tutaj wzmacniacz 4 kanałowy jest dobrym rozwiązaniem. Nie można zapomnieć o kablach polecam real cable sam je posiadam i mając wcześniej popularne jamo wiem,że to dobre kable. Jamo to kable, które grają dużo średnica a tego chcemy uniknąć. Podane przez ze mnie kable real cable mają dużą średnicę i dwurodzajowy format spoidła, miedź+srebro co daje dobre brzmienie.Korektor polecam procesory Technicsa idzie je jeszcze dostać na allegro, mają one wprogramowane ustawienia co ułatwia z pewnością pracę.

Nie można zapomnieć o kablach polecam real cable sam je posiadam i mając wcześniej popularne jamo wiem,że to dobre kable. Jamo to kable, które grają dużo średnica a tego chcemy uniknąć. Podane przez ze mnie kable real cable mają dużą średnicę i dwurodzajowy format spoidła, miedź+srebro co daje dobre brzmienie.

Bez przesady, żeby w nagłośnieniu lokalu przejmować się "brzmieniem" kabli. Przy takich długościach kabli najważniejszy będzie ich przekrój, oczywiście miedziane a nie jakieś pomiedziowane aluminium CCA.

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.