Skocz do zawartości
IGNORED

Topowy głośnik wysokotonowy.

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Mi też się czasami wykrzacza z blue screenem bo sterowniki AISO do E-MU na win 7 są takie jakie są .

A ja też kiedyś miałem E-MU i mi się nigdy nie wywaliło...

A możesz zrobić CSD przy okazji ?

No, zrób wodospad i wrzuć.

A możesz zrobić CSD przy okazji ?

Po pomiarach THD i kolejnym zwisie programu tak się wkur.... że zwinąłem sprzęt do pomiaru i głośnik podłączyłem do zwrotnicy. Zmierzę jak będę wsadzał materiał tłumiący pod osłonkę ale do tego muszę odkręcić przód głośnika to już chyba nie dzisiaj.

Trzeba było do osłonięcia poszukać czegoś z drutu. Jest bardziej przeźroczyste akustycznie. Niestety nic sensownego nie można dostać. Z drugiej strony nie sądzę żeby przy tej częstotliwości było ten dołek słychać zwłaszcza że pod kątem znika.

aplikacja głośnika - jest ważna - ale choć nie wiem jak byście aplikowali ten STX - to topowy głośnik to nie będzie

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

Jest coś jeszcze do pomiarów za darmo?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

aplikacja głośnika - jest ważna - ale choć nie wiem jak byście aplikowali ten STX - to topowy głośnik to nie będzie

Ano nie będzie...!

Proponuję używać własnego organu służącego do myślenia, własnego sprzętu pomiarowego i samodzielnie wyciągać wnioski. Mówimy o zaawansowanym DIY w końcu.

W mojej opinii to się nazywa prawidłowe zaaplikowanie przyzwoitego głośnika.

Do zaawansowanego DIY daleko.

Ano nie będzie...!

No nie wiem tak mi się słucha i słucha i muzyka wchodzi mi do ucha jak widelec w masło. No może to nie jest głośnik topowy ale dlaczego nie odczuwam potrzeby zmiany no coś lepszego?

Panowie oczywiście jeden z dtugim mieli ten głośnik i przetrenowali wzdłuż i w szerz. STX zrobił jeden podstawowy błąd. Powinien był dopier**lić cztery razy większą cenę i skończyłoby się takie głupie pierdolenie. Ja dostają gośnik za 500 Euro to jest marudzenie że za drogi. Jak ktoś zrobi przyzwoity głośnik i sprzedaje za przywoitą to jedyne do czego można się przypieprzyć że taki tani nie może być dobry. A weźcie kupcie jakiś głośnik, spróbujcie go i wtedy możecie wybrzydzać. A to co uskuteczniacie to gawędziarstwo jakiego wiele w Internecie. Typowa polska przypadłość. Polakowi nie dogodzisz.

Powinien był dopier**lić cztery razy większą cenę i skończyłoby się takie głupie pierdolenie.

jeden z naganiaczy napisał:

jak napiszesz do nich że zapłacisz za ceramiki 250 euro za parę to "nagle" się znajdą > teraz rozumiecie dlaczego ich niby nie ma za cenę na stx.pl?

Ukryta Zawartość

a że trzeba się tak fatygować żeby sprzedali po wyższej cenie to pewnie strategia marketingowa

Ukryta Zawartość

Chłopaki widzę ze dla Was każdy tweeter który działa jest topowy. Oj daleka droga przed Wami. Ale tak maja DIYowcy którzy nie mają pojęcia jak brzmi PRAWDZIWY HiEnd :)

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

Po pierwsze to nikt tu nie napisał że to jest topowy głośnik. Po drugie proste pytanie czy miałeś ten głośnik? Jak nie to morda w kubeł i bulgotać. A po trzecie to bym z chęcią się dowiedział co uważasz za topowy. Tak z czystej ciekawości.

Albo inaczej. Jaki topowy głośnik miałeś bo mieć i uważać to dwie różne bajki.

No przynajmniej jaki topowy głośnik słyszałeś bo posiadać to raczej nie posiadałeś. Topowe głośniki zaczynają się od 300 Euro za sztukę a kolumny w które są wkładane od 10 tysięcy. Mówię oczywiście o fabrycznych a że DIYowcem nie jesteś to zakładam że cię na fabryczne nie stać.

Masz rację ale ludzie robią na tym i innych AA paczki do domu. Poza tym wysokotonowy "tu i tam" niewiele, jeśli w ogóle się różni. Jak będziesz miał okazję, to spróbuj go sobie posłuchać, robi wrażenie.

Edytowane przez netboy

No nie wiem tak mi się słucha i słucha i muzyka wchodzi mi do ucha jak widelec w masło. No może to nie jest głośnik topowy ale dlaczego nie odczuwam potrzeby zmiany no coś lepszego?

Panowie oczywiście jeden z dtugim mieli ten głośnik i przetrenowali wzdłuż i w szerz. STX zrobił jeden podstawowy błąd. Powinien był dopier**lić cztery razy większą cenę i skończyłoby się takie głupie pierdolenie. Ja dostają gośnik za 500 Euro to jest marudzenie że za drogi. Jak ktoś zrobi przyzwoity głośnik i sprzedaje za przywoitą to jedyne do czego można się przypieprzyć że taki tani nie może być dobry. A weźcie kupcie jakiś głośnik, spróbujcie go i wtedy możecie wybrzydzać. A to co uskuteczniacie to gawędziarstwo jakiego wiele w Internecie. Typowa polska przypadłość. Polakowi nie dogodzisz.

Nie neguję tego,że jest to dla ciebie pewien TOP.

Nie masz teraz potrzeby ale to nie znaczy,że jest to TOP.

W kwestii DIY...

Podniosłem sobie poprzeczkę bardzo wysoko.Oczywiście zawyżyłem też poprzeczkę na AS.

W kwestii budowy samych przetworników AS jest ubogie(inne fora zrzeszają multum tego typu DIY-owców).

Przypominam między innymi Father_PiO,że to jest zakładka DIY!

Trzeba być ignorantem aby spychać dokonania takich diy-owców którzy tworzą od podstaw przetworniki.

Oczywiście,że widzę tu złą wolę bo inaczej tego nie idzie nazwać.

Dlaczego to piszę?Ponieważ jest to zakładka DIY,a nie jedynie miejsce jak złożyć prawidłowo zestaw.Na tym nie kończy się inżynieria,na tym się zaczyna.

Na koniec,prawidłowo złożona kolumna według"sztuki"nie koniecznie jest jednocześnie TOPEM.

Masz rację ale ludzie robią na tym i innych AA paczki do domu. Poza tym wysokotonowy "tu i tam" niewiele, jeśli w ogóle się różni. Jak będziesz miał okazję, to spróbuj go sobie posłuchać, robi wrażenie.

Jak by mi kiedyś wpadł w ręce co jest raczej mało prawdopodobne to posłucham. Lista głośników do spróbowania jest długa w odróżnieniu od funduszy.

Edytowane przez KrzysiekA

Top na pewno nie jest ale słucha się tego z przyjemnością. Jak by mnie się ktoś spytał co mi się nie podoba to nie miał bym problemu ze znalezieniem dziury w całym. Tylko po co psuć sobie zabawę.

Jeśli będę się kiedyś wybierał w Twoje okolice, to się odezwę.

Nie ma sprawy. Może uda mi się do tej pory skończyć przetworniki do nanoDIGI. Jak na razie to idzie mi jak krew z nosa.

KrzysiekA

Bardzo dobrze rozumiem.

Ty jesteś swój chłop i dobry człowiek.Bufony i nadęte megalomany mnie uwierają,a może to tylko zazdrośnicy?

Tak jeszcze tylko na zachętę dodam, że osobiście widziałem w zaprzyjaźnionej firmie car audio, jak pruli z Bentleya Utopie Be i montowali 3way na AA i końcówkach Mosconi A class. A co jeszcze ciekawsze, to wszyscy właściciele takich firm, których znam osobiście, w swoich prywatnych autach a kilku również w domu ma nagłośnienie oparte na tych przetwornikach.

Edytowane przez netboy

W kwestii DIY...

Podniosłem sobie poprzeczkę bardzo wysoko.Oczywiście zawyżyłem też poprzeczkę na AS.

W kwestii budowy samych przetworników AS jest ubogie(inne fora zrzeszają multum tego typu DIY-owców).

Trzeba być ignorantem aby spychać dokonania takich diy-owców którzy tworzą od podstaw przetworniki.

Dlaczego to piszę?Ponieważ jest to zakładka DIY,a nie jedynie miejsce jak złożyć prawidłowo zestaw.Na tym nie kończy się inżynieria,na tym się zaczyna.

Na koniec,prawidłowo złożona kolumna według"sztuki"nie koniecznie jest jednocześnie TOPEM.

Faktem jest to że mało ludzi robi samemu przetworniki. Kiedś próbowałem robić AMT ale nie mam do tego cierpliwości. Efekt to jedna wielka niewiadoma.

Jak ktoś składa bo go nie stać na fabryczne to chyba robienie na gotowych głośnikach jest najbardziej optymalne.

Ale doceniam ludzi którzy zabierają się za robienie przetworników zwłaszcza jak coś z tego wyniknie jak w twoim przypadku. Trzeba mieć dużo samozaparcia.

KrzysiekA

Nie myliłem się co do ciebie.

Nie będę przytaczać genezy sprawy dla której po raz drugi o tym wspomniałem.

Dodałeś wystarczająco wymowną odpowiedz.Dzięki!

Coś się przynajmniej wyjaśniło.

Przy okazji.

Korzystałeś z programu pomiarowego przy budowie AMT?

Może chodziło o kwestie typowo techniczne,że projekt nie wypalił?

Edytowane przez areczek

Nie wiem czy to wynika z ilości piwa które wypiłem ale zrobiło się jakoś familijnie.

KrzysiekA

Przy okazji.

Korzystałeś z programu pomiarowego przy budowie AMT?

Może chodziło o kwestie typowo techniczne,że projekt nie wypalił?

Problem był czysto technologiczny. Po zrobieniu folii co było dosyć żmudne pękały mi ścieżki przy zaginaniu harmonijki. Po kilku godzinach pałowania się z folią można było się załamać jak ścieżka pękła a aluminium nie dało się niczym polutować. W końcu straciłem zapał. Nawet założyłem temat na forum. Miałem dopracowaną technologię wykonania folii ze ścieżkami. Ostatnie wersje były na folii mylarowej ale folia była tak cienka że na zagięciach pękały ścieżki. Nawet miałem zrobioną jedną sztukę działającą na foli do pakowania kwiatów. Jednak folia od kwiatów była troche za gruba i za ciężka i miałem problemy z efektywnością. Grało trochę za cicho.

Ale tak prawdę powiedziawszy to zależy mi bardziej na dobrym brzmieniu niż na zrobieniu samemu od podstaw. Dlatego robienie kolumn z gotowych głośników w pełni mnie satysfakcjonuje.

A jeżeli już mam być tak do końca szczery to zależy mi jedynie na brzmieniu i jak by mnie było stać na kolumny to bym ich nie robił.

Nie wiem czy to wynika z ilości piwa które wypiłem ale zrobiło się jakoś familijnie.

Problem był czysto technologiczny. Po zrobieniu folii co było dosyć żmudne pękały mi ścieżki przy zaginaniu harmonijki. Po kilku godzinach pałowania się z folią można było się załamać jak ścieżka pękła a aluminium nie dało się niczym polutować. W końcu straciłem zapał. Nawet założyłem temat na forum. Miałem dopracowaną technologię wykonania folii ze ścieżkami. Ostatnie wersje były na folii mylarowej ale folia była tak cienka że na zagięciach pękały ścieżki. Nawet miałem zrobioną jedną sztukę działającą na foli do pakowania kwiatów. Jednak folia od kwiatów była troche za gruba i za ciężka i miałem problemy z efektywnością. Grało trochę za cicho.

Ale tak prawdę powiedziawszy to zależy mi bardziej na dobrym brzmieniu niż na zrobieniu samemu od podstaw. Dlatego robienie kolumn z gotowych głośników w pełni mnie satysfakcjonuje.

A jeżeli już mam być tak do końca szczery to zależy mi jedynie na brzmieniu i jak by mnie było stać na kolumny to bym ich nie robił.

Po prostu zawsze z człowieka wyjdzie to co w nim siedzi.

Zapytałem o pomiary ponieważ ja zacząłem je robić ponad pół roku temu.Przedtem skupiałem się na technologiach wykonania.

Zabrakło ci uporu.W pojedynkę jest zawsze tak,że nie ma kilkunastu głów z wielu dziedzin zawodowo zajmujących się wieloma technologiami.

Dlatego przejście przez rozmaite tematy,a w nich bardziej poznanie praktyczne,to istna gehenna i duży upływ czasu.

Ja to rozumiem.

Moje przesłanki były takie jak twoje(brak pieniędzy na kupno oryginalnych MBL 101)dlatego zamarzyłem,że będę je mieć ale z własnej ręki.

We mnie był na tyle silny motor,że w końcu się udało.

P.s.mam już też wodospady z pomiarów...

Ja mam sto pomysłów na minutę i niestety wszystko rozłazi się jak stare gacie. Jak mi coś nie idzie to po prostu porzucam i zaczynam coś innego. Kiedyś jak mieszkałem ze swoim byłym szwagrem to się nawzajem motywowaliśmy. Pamiętam jak złapał bakcyla. Akurat kupiłem kilka sztuk lm3875 i nie chciało mi się ich lutować. Szwagier wziął lutownice i w kilkanaście minut wzmacniacz działał. I tak mu już zostało. Teraz składa zwrotnice cyfrowe a na początku był ciemny jak tabaka w rogu.

Ale chyba odchodzimy od tematu.

Mama mi zawsze mówiła,zdecyduj się na coś w końcu.

To dobre słowa były i nauki!

Nauczyłeś się czegoś konkretnie i to jest fundament.

Ja nie opanowałem jeszcze łączenia głośników tak aby były prawidłowo zgrane.

Jutro nie zamierzam umrzeć więc to jeszcze przede mną.

Odlecielim my od sedna...

... Mosconi DSP 4 to 6.

Przyjrzyj się jednak temu rynkowi Car audio. Tam jest dużo ciekawych rzeczy, no i to też takie jedno duże DIY. A ceny czasami bardzo okazyjne. :p

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

W mojej opinii to się nazywa prawidłowe zaaplikowanie przyzwoitego głośnika.

Do zaawansowanego DIY daleko.

Jest to coś, co cię przerasta, więc jest ci daleko do zaawansowanego DIY. Sam to powiedziałeś.

Po raz nie wiem już który przypieprzasz się bez ładu i składu, bez żadnego powodu. Ja rozumiem, że cię boli, ale serio myślisz, że od takiego trollingu ból minie? Przestań już, proszę. Nikogo to nie interesuje.

Ponieważ jest to zakładka DIY,a nie jedynie miejsce jak złożyć prawidłowo zestaw.

Upewnij się, że wiesz, co to znaczy DIY i co to pojecie w sobie zawiera, bo myślę, że jednak tego nie wiesz.

Na tym nie kończy się inżynieria,na tym się zaczyna.

Masz rację. Wiele lat nauki przed tobą, żeby coś skończyć, a nie tylko rozpocząć.

Dokładnie. Ale jak będziesz mieć te 10-15 lat praktyki, to w końcu ogarniesz. Pierwsza setka projektów jest trudna, potem pójdzie ci już łatwiej.

Edytowane przez Father_PiO

jak ktoś ma wiedzę a nie ma talentu i "nie słyszy" to może mieć 100 lat praktyki - nic to nie da.

jak ktoś ma wiedzę a nie ma talentu i "nie słyszy" to może mieć 100 lat praktyki - nic to nie da.

Father_PiO o brak talentu bym raczej nie podejrzewał. Widziałem na forum kilka jego projektów i po tym co widziałem wybaczam mu jego niewyparzoną gębę.

Ty wybierasz przetworniki od producentów i je łączysz,na pewno jest łatwiej.

Można coś skończyć w krótszym czasie.Jest wielu chłopaków tu i na innych forach którzy opanowali to perfekcyjnie bez inżyniera(może coś na ból dupy?)Twojego już słynnego obrazka do wyrażania złych emocji nie wkleję.

Ja przetworniki buduję od podstaw.Co to jest jak nie DIY?Albo to twoja wielka ignorancja albo nie znajomośc terminu.Może wielki ból dupy?

Jak zbudujesz kilkadziesiąt własnych przetworników,to mi dorównasz.Na tym polu jesteś daleko w tyle.

Cytujesz mnie w całości pomimo tego,że nie zaatakowałem ciebie.Cytuj i pisz,twój czas nie mój.Ponoć nie warto było...

Panowie. Wy macie po prostu inne priorytety.

Father_PiO o brak talentu bym raczej nie podejrzewał. Widziałem na forum kilka jego projektów i po tym co widziałem wybaczam mu jego niewyparzoną gębę.

Panowie. Wy macie po prostu inne priorytety.

Ja jemu nie wybaczę i się nie ugnę.Nie dam się zepchnąć na margines.On ani nikt inny nie są rozdającymi karty tutaj.

To jest zakładka DIY.

Zgadza się!

Edytowane przez areczek
  • Pokaż nowe odpowiedzi