Skocz do zawartości
IGNORED

Topowy głośnik wysokotonowy.

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Czy da się te kopułki zamienić 1:1 bez zmiany zwrotnicy ?

Fronty są inne, więc czasy dolotu się zmieniają.

No i jak tam "petarda" ? :)

Czeka na swoją kolej, za dużo roboty mam. Na razie na warsztacie kolejny HM130Z0+X2.0 oraz B200+OX20.

Mi wyszło tak :

Ja bym to zrobił mocno inaczej.

Tylko dlaczego nie ma średnicy 104mm

Bo Francuzi zawsze byli trochę inni ;-)

Fronty są inne, więc czasy dolotu się zmieniają.

3 czy 4mm przy offsecie 2.5cm nie robi już istotnej różnicy :)

Ja bym to zrobił mocno inaczej.

A powiesz jaki kocept byś miał na to ?

To spr. :) O ile już nie sprawdzałem .

Tylko dlaczego nie ma średnicy 104mm. Za każdym razem trzeba maltretować obudowę żeby coś spróbować.

A taśmy malarskiej kolega nie zna :D

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

3 czy 4mm przy offsecie 2.5cm nie robi już istotnej różnicy

Pytałeś, to mówię, co myślę.

A powiesz jaki kocept byś miał na to ?

Trudno wróżyć, jak się nie robiło pomiarów, ale kilka rzeczy po prostu mi się nie podoba, tzn. górny podział o oktawę za nisko, 12-decybelowe tłumienie tweetera, wyjątkowe skomplikowanie filtrów przy raczej przeciętnej liniowości, podbicie środka pasma.

tzn. górny podział o oktawę za nisko,

Mógł bym długo pisać dlaczego .

Ograniczę się tylko do tego że testowałem wyższy podział i nie grało :)

Wysoki podział wygląda dobrze zwykle tylko na papierze .

12-decybelowe tłumienie tweetera

wynika z efektywności woofera.

wyjątkowe skomplikowanie filtrów przy raczej przeciętnej liniowości

Nie licząc podbitej średnicy charka mieści się w jakiś +-1dB więc chyba jest do niezły wynik :)

Zwrotnica jest tak skomplikowana jak to jest konieczne .

Wiem, że niektórzy mają opory przed pewnymi zabiegami ja ich nie mam .

Większość tego skomplikowania to korektory impedancji i pułapki na break up .

Zwrotnica to elektrycznie 2/1 2/1 rząd .

podbicie środka pasma.

Tak lubię :)

Napisałem jak to poprawić .

Ale odradzam bo to jedyny "ficzer" tych kolumn w wersji z magnezowym :)

Ze złotym ten zabieg nie był już konieczny i średnica nie jest już podbita .

Ja już raz powiększałem dziurę na 110 żeby ją potem znowu zmniejszać do 104.

Ja mam cały strych bud testowych .

3 x skrzynka do monitora 12cm , 15cm , 18cm .

Skrzynka na podłogówki 18cm .

Skrzynka na 3way 20cm .

Skrzynka na 10cali .

I zapas frontów do nich :)

Więc jak coś do mnie trafia - chwila bólu przy frezowaniu i mogę się bawić :)

Edytowane przez raven1985

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Mógł bym długo pisać dlaczego .

Pytałeś, to odpowiadam, nie chcę się tu spierać, nie moje kolumny, nie moja broszka.

Wysoki podział wygląda dobrze zwykle tylko na papierze .

Zupełnie nie zgadzam się z tym stwierdzeniem, uważam, że jest to kwestia prawidłowego doboru przetworników, rozwiązuje też kilka problemów.

wynika z efektywności woofera.

A więc jest to źle wybrany woofer.

Nie licząc podbitej średnicy charka mieści się w jakiś +-1dB więc chyba jest do niezły wynik :)

Nie muszę słuchać, żeby wiedzieć, że barwa dźwięku z tej kolumny byłaby dla mnie nie do zaakceptowania. Ja lubię co innego, a pokój nie podbija mi basu.

"W czysto technicznych porównaniach aluminiowe Seasy serii Prestige wypadają bardzo dobrze"

wobec czego życzę mu dokładnie takich charakterystyk CD - ka czy wzmacniacza,

jak podawane przez PRODUCENTA wykresy ulubionej kopułki wielu firm czy DIY - owców:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

wszak to są bardzo dobre wyniki....

Własnie na to czekałem :-)

po pierwsze wersja z literą A w nazwie była nieco lepsza lepsza w przebiegu - TAFC, ale już jej nie widzę w katalogu

Ukryta Zawartość

Jak widać spadek na 20kHz -3db a nie -6 db jak w wersji TBFC. Co i tak nie ma żadnego znaczenia bo przeważająca ilość ludzi nie słyszy do takiej częstotliwości, a ci którzy jeszcze słyszą wkrótce przestana słyszeć..

Po drugie Ten przebieg jest bardzo dobry. Nie wiem co od niego chcesz. Przeważająca większość CD-Playerów miała spadki rzędu 3db na skraju pasma przy 20k Hz. Wynika to z technologii filtrowania D/A. We wzmacniaczach Advance Acoustic ograniczenie równomierności pasma i wysokie harmoniczne parzyste zostały nawet wprowadzone celowo jako cecha brzmienia.

Wiec kulą w płot.

Napisałem zresztą wczesniej że takze uważam tkaninowe Seasy za lepiej brzmiące niż aluminiowe.

Napisałem że Vifa XT ma wysokie harmoniczne - i tu także KrzysiekA się zgodził że H2 jest za wysoka.

Jeszcze tego seas-a męczycie ?

O zmarłych się źle nie mówi ;)

Dajcie spokój biedakowi :)

Dlaczego "o zmarłych"? Co jest temu misiu - Seasowi ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Choć moim zdaniem nie ma czegoś takiego jak topowy głośnik, bo każdy inaczej zastosowany nieco inne efekty przyniesie, to jednak nie uważam że musi być drogi.

Z Seasów bardzo dobre dwa głośniki 22mm

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

O wtrącaniu nie może być mowy gdyż interesuje mnie ten projekt i uważam że nie ma błędów w doborze przetworników.

Błędem byłaby zle skonstruowana zwrotnica do różnych efektywności jednostek.

A ja powiem tak:

Do kazdego projektu mozna sie przyp..... :P

Dlatego w kazdym projekcie powinny byc zalozenia z celami ktore chcemy osiagnac ;)

Znam bardzo dobrze uzyte glosniki w tym projekcie i sam widzialbym je zupelnie inaczej ale;

ja mam inne wymagania,

mam inny sprzet towarzyszacy,

i swoje widzimisie :D

Oczywiście prawie wszyscy wiedzą co lubisz.

Z kolei nie każdy lubi minimalne tłumienie i szeregowe filtry oraz związaną z nimi specyfikę.

pharoh

Istotnie,sam kolega Father_PiO wspominał wielokrotnie iż ma własne założenia i cele.

Myślę,że tyle w zupełności wystarczy.

Pytałeś, to odpowiadam, nie chcę się tu spierać, nie moje kolumny, nie moja broszka.

Pytałem i sprawdzałem wyższy podział :)

Kądy ma jakiś tam swój sposób i podejście chętnie poznam inne od mojego .

Zupełnie nie zgadzam się z tym stwierdzeniem, uważam, że jest to kwestia prawidłowego doboru przetworników, rozwiązuje też kilka problemów.

Ja jestem w tym temacie konserwatystą .

a) ze względu na łagodne filtrowanie LR2 średniak dodaje się jeszcze na 15k do charki wypadkowej . Niski podział jest wzmagany z tym średniakiem żeby wystarczająco odfiltrować

bump na 8k i cały zakres powyżej który nie gra już za fajnie .

Po odłączeniu kopułki ze średniaka wyraźnie słuchać jeszcze f. 10k i wyżej.

b) Charakterystyki kierunkowe . Średniak jest filtrowany zanim zacznie beam-ować :)

A więc jest to źle wybrany woofer.

Można by mówić o złym dobraniu jak by niski był efektywniejszy od kopułki :)

Ja lubię co innego, a pokój nie podbija mi basu.

Ja wiem co lubię robię tak jak lubię :)

Każdy pokój podbija ale nie wiem co miałeś na myśli :)

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Można by mówić o złym dobraniu jak by niski był efektywniejszy od kopułki :)

Ja mam inne podejście i dla mnie ten woofer jest dobrany źle.

Każdy pokój podbija ale nie wiem co miałeś na myśli :)

Nie jest to prawda. Jest to kwestia nie tylko room gainu, ale także modów.

Choć moim zdaniem nie ma czegoś takiego jak topowy głośnik, bo każdy inaczej zastosowany nieco inne efekty przyniesie, to jednak nie uważam że musi być drogi.

Z Seasów bardzo dobre dwa głośniki 22mm

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Miałem 22TAFG. Najwyraźniej inaczej słyszymy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Moim zdaniem 22TFF może być lepszy. Ale nie przesadzaj już z tym wrzucaniem do jednego worka każdego głośnika z aluminiowa membraną.

Te 20mm Seasy są naprawdę bardzo dobrymi głośnikami. Do tej pory w takim rozmiarze zwykle nie było zbyt wiele ciekawych konstrukcji a na pewno nie było ich wiele w tej cenie.

Był jeszcze bardzo dobry Wavecor, jednak już wyszedł z oferty.

W ogóle ostatnio rynek przetworników zaczyna się kurczyć. Wraca do stanu sprzed kilkunastu lat. Znikają kolejne - i to te lepsze głośniki Seasa z serii prestige.Znikają tańsze Wavecory i Ushery. Cała produkcja głośnikowa zmierza powoli ku wyższym cenom przez eliminacje dobrych lecz zdaniem producentów zbyt tanich modeli.

Edytowane przez Kubri

Dla mnie ważna jak naturalniejsza barwa. Kosztem barwy jestem w stanie zrezygnować z innych aspektów brzmienia chociaż najchętniej chciałbym mieć jedno i drugie. Z dwóch głośników tej samej klasy zawsze wybiorę ten który będzie miał naturalniejszą barwę nawet jak ma kłopoty z rozdzielczością czy przejrzystością czy też nie odrywa dźwięku od kolumn. Nie lubię gdy głośnik ma własnych charakter i jest rozpoznawalny. Seasy aluminiowo-magnezowe słychać na kilometr. Ale jeżeli komuś to nie przeszkadza to nie dziwię się że mu się podobają.

Jeśłi zgodzimy sie z twierdzeniem ze "topowy" znaczy drogi to postanie do wyboru jeden diamentowy Accutton i pod nim długo, długo nic. To chyba nie byłoby zbyt rozsądne podejście do tematu.

Może jeszcze inaczej. Nie lubię gdy słychać że wysokie tony wychodzą z oddzielnego głośnika wysokotonowego.

Jeśłi zgodzimy sie z twierdzeniem ze "topowy" znaczy drogi to postanie do wyboru jeden diamentowy Accutton i pod nim długo, długo nic. To chyba nie byłoby zbyt rozsądne podejście do tematu.

Myślę że nie chodzi tu o cenę ale o ilość kompromisów. Im mnie tych kompromisów tym głośnik jest bardziej topowy. Podejrzewam że znajdą się tacy co na diamentowego Accuttona też będą wybrzydzać.

Dla mnie ważna jak naturalniejsza barwa.

Dlatego wstawiłem dwa głosniki do wyboru - jeden z aluminiową a drugi z tkaninowa membraną. Moim zdaniem oba są równie interesująca propozycją. lecz ze wzgledu na barwę można sobie wybrać bardziej odpowiadającego.

Nie lubię gdy słychać że wysokie tony wychodzą z oddzielnego głośnika wysokotonowego.

To akurat możne zależeć nie tylko od głośnika wysokotonowego. To już kwestia doboru różnych elementów i rozwiązań w zestawie głośnikowym.

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Wiecie co, rozmawianie w wątku o topowym tweeterze na temat Seasów za dwie stówy w sumie nie ma sensu. Pogadajmy lepiej o Heilu i o wstęgach.

Wiecie co, rozmawianie w wątku o topowym tweeterze na temat Seasów za dwie stówy w sumie nie ma sensu. Pogadajmy lepiej o Heilu i o wstęgach.

No to może Eton ER4. Kusi mnie okropnie żeby go kupić. Tylko cena jest za wysoka na próbowanie a nigdzie nie można go posłuchać. Już raz robiłem podejście do AMT ale w wykonaniu DIY. Facet robił własne AMT pod nazwą BEL i sprzedawał na Ebay'u. Powiem szczerzę że mnie nie zachwycił chociaż miał w sobie coś fajnego. Problem był że dosyć mocno szeleścił. Jak to wygląda w wypadku ER4?

Można jeszcze dostać DAYONY z kaptonową membraną. Podejrzewam że te nie szeleszczą bo kapton jest sztywniejszy ale charakterystyki pozostawiają wiele do życzenia. Ten który by wchodził w grę przenosi do 12kHz a i tak trzeba robić pułapki.

Macie jakieś doświadczenia z AMT?

A co do wstęg to jeszcze jeden ciekawy temat. Tutaj.

Ukryta Zawartość

W sumie to nie jest trudne do wykonania i wychodzi dużo taniej niż głośniki fabryczne i do tego DIY pełną gębą.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez KrzysiekA

Zaintrygowałeś mnie tą wstęgą. Wydaje się prosta w wykonaniu, można poeksperymentować z foliami różnej grubości. Dobrze wyczytałem efektywność 98 db osiągnął na zastosowanych magnesach?

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

No to może Eton ER4. Kusi mnie okropnie żeby go kupić.

Nie kupuj bez słuchania. Piszesz, że wkurza cię narzucanie charakteru przez głośnik, a ER4 to robi. Nie w taki wulgarny i chamski sposób, jak lansowany przez Harpię Seas, ale jednak. Zakup w ciemno odradzam, bo tego głośnika trzeba się przyzwyczajać (a to już może o czymś świadczyć).

Można jeszcze dostać DAYONY z kaptonową membraną.

Nie sprawdzałem osobiście, ale na amerykańskich forach czytałem, że te głośniki są bardzo nierówne między sobą, wymagają dobierania. Testy różnych nowych AMT robił Klang+Ton i jest z nich jeden wspólny wniosek: za psi pieniądz psie mięso jesz. Z wszystkich oglądniętych testów (bo nie powiem, że przeczytanych, bo ja w narzeczu nazistów tylko 3 słowa) zapamiętałem tylko jeden głośnik, który miał dobry waterfall (był drogi).

W sumie to nie jest trudne do wykonania i wychodzi dużo taniej niż głośniki fabryczne i do tego DIY pełną gębą.

Nie jest to trudne do wykonania, ale do zaprojektowania już tak. Gość popełnił tu kardynalny błąd - wstęga nie ma komory. Wystarczy przeciąg z okna i jest po głośniku. Wiem, co mówię, bo zrobiłem wiele prób. Używam folii zimnowalcowanej 5 um, z tego samego źródła, z którego ma ją RAAL. Przerobiłem z jej użyciem kilkanaście par Founteków (wywalając oryginalną wstęgę kompozytową i montując aluminiową).

Uzyskanie potężnej efektywności jest bardzo łatwe, robi się to powierzchnią wstęgi i polem magnetycznym. Osiągnięcie 103 dB bez tuby nie jest niczym niezwykłym, tylko więcej kosztuje.

Mam duże zastrzeżenia co do układu magnetycznego w tym głośniku. Po pierwsze, liniowość pola w otwartym obwodzie magnetycznym jest bardzo zła. Mówimy o nieliniowości rzędu 60%, w przypadku której nie może być mowy o jednorodnym napędzaniu wstęgi na całej powierzchni. Spędziłem wiele godzin przy FEMMie na symulacjach metodą analizy elementów skończonych, wiem, co można uzyskać. Gość powołuje się na Justusa Verhagena, a nie próbował nawet zastosować najważniejszej rzeczy, jaka jest opisana w jego książce - soczewek magnetycznych. Uzyskałem dzięki nim nieliniowość pola wynoszącą 7% w szczelinie o szerokości 20 mm (Founteki z serii X mają 45% w szczelinie tylko 13 mm, a to i tak dużo lepiej, niż w starej serii). Druga sprawa to silne pole rozproszone, mówiąc prosto, do otwartego obwodu magnetycznego można się po prostu przykleić, co stwarza duże zagrożenie dla głośnika. Po trzecie, przy tak zbudowanym układzie magnetycznym trzeba stosować jakieś elementy antydyfrakcyjne.

Wreszcie się zgadzamy Father_PiO

Do tego zaznaczyłem o"cebulkach"ponieważ jest to z mojego punktu widzenia topowy tweeter.

Niemniej należy zaznaczyć,że dla każdego owa topowość będzie na innym pułapie cenowym.

• Pokaż nowe odpowiedzi