Skocz do zawartości
IGNORED

Topowy głośnik wysokotonowy.

Rekomendowane odpowiedzi

Ten głośnik nie jest wart 1600 złotych. Nie na podstawie takich parametrów.

Dlatego spytałem czy ktoś go słuchał w swoich aplikacjach i porównywał z tańszymi głośnikami.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

+/- 1dB nazywasz break-upem. Ręce opadają.

Ten głośnik nie jest wart 1600 złotych. Nie na podstawie takich parametrów.

Dlatego spytałem czy ktoś go słuchał w swoich aplikacjach i porównywał z tańszymi głośnikami.

Ale czy ty go słuchałeś?

Ukryta Zawartość

Po pierwsze to nie odpowiedziałeś mi na pytanie czy słyszałeś berylowego scan speaka.

A ty mi nie odpowiedziałeś czy weryfikowałeś metodologie pomiarów Zapha.

Długo się tak będziesz dzieciaku przekomarzał? Zbyt bolesna jest informacja że producent cie robi w wała opowiadając o berylach i symetricdrajwach, które nie wnoszą mu więcej niż ma każdy inny dobrze zrobiony głośnik? Poza wyższą ceną oczywiście za unikatowy materiał i markę.

opowiadasz bzdury a na dowody pokazane z pomiarów twierdzisz że sa nie prawdziwe. Jeśli fakty nie odpowiadają twojemu przekonaniu tym gorzej dla faktów.

Ale czy ty go słuchałeś?

Ale czy ty je mierzyłeś jak Zaph ?

+/- 1dB nazywasz break-upem. Ręce opadają.

Nie, nazywam to słabym głosnikiem za 1600 złotych. I nie +/-1db - tam jest +/- 2,5db. Majty opadajo.

Edytowane przez Kubri

Ale czy ty je mierzyłeś jak Zaph ?

Ponieważ unikasz odpowiedzi zakładam że nie słyszałeś. Musze powiedzieć że dużo masz do powiedzenia na temat głośnika którego nie słyszałeś i pewnie na żywo nie widziałeś. Trochę to dziwne.

Nie mierzyłem jak Zaph co nie ma znaczenia bo harmoniczne dla określonego napięcia na wejściu głośnika powinny wyjść takie same. Jeżeli chcę mięć harmoniczne dla 90dB/1m to po prostu dla głośnika o efektywności 90dB mierzę dla 2,83V.

Najwięcej uwag mają zawsze tacy specjaliści, którzy zaczynają od pytania czy jest pierścień faradaya i kopułka berylowa. jak widać w dyskusji parametry głośnika są dla nich nie ważne, bo na pewno moga być sfałszowane. Brzmienie głośnika jest dla nich nieważne, bo to na pewno audiofilskie zboczenie.

Najważniejsze sa materiały reklamowe producenta opisujące wszystkie wspaniałe technologie których użył.

Ponieważ unikasz odpowiedzi zakładam że nie słyszałeś.

Czy ty masz problemy z czytaniem???

Wyraźnie napisałem ze nie słyszałem tego beryla dlatego zadałem pytanie czy ktoś go słyszał, bo parametrami nie zasługuje na wydatek 1600 złotych, więc może przynajmniej brzmieniem.

Brzmienie głośnika jest dla nich nieważne, bo to na pewno audiofilskie zboczenie.

Trochę odważne stwierdzenie z ust człowieka który od kilku stron krytykuje głośnik którego na oczy nie widział.

Odważni to są tacy którzy piszą dużo choć nawet przeczytać nie potrafią na co odpowiadają.

Nic dziwnego że podniecenie u nich wywołują faradaje i beryle.

Najlepsiejsze są stxzy bo majo dużo faradaja w sobie.

Trochę odważne stwierdzenie z ust człowieka który od kilku stron krytykuje głośnik którego na oczy nie widział.

No ale teraz wiesz na czym się opierać, znaczy nie wiesz :)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

rafaello jest dla ciebie

Dlatego pytałem czy go ktoś słyszał i porównywał bo w ostatecznym rachunku i tak będziemy go osądzali za brzmienie.

problemy ze zrozumieniem wypowiedzi radzę przezwyciężać wolniejszym czytaniem.

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Zaraz, zaraz ... pękają same, z siebie przy graniu? (takim bardzo głośnym) ... czyli były przypadki, że ktoś głośno słuchał kolumny z ceramicznym gwizdkiem i mu membrany ceramiczne od tego pękały?!

Tak. Duże membrany też się kruszyły, od grania.

Kubri. Nie chce mi się z tobą gadać. Bo i nie ma o czym. Ty nie słyszałeś tego głośnika. Ja nie słyszałem tego głośnika. Cała ta dyskusja jest bezprzedmiotowa. To jakby jeden ślepy drugiemu tłumaczył co to są kolory.

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Pomiary są wygładzane do bólu.

Ale T/S, w tych, co miałem, zgadzały się idealnie, nie to, co w Seasach, gdzie kłamstwa sięgały kilkudziesięciu procent. Seasom mówię zdecydowane NIE.

A co do do tego całego berylowego skanspika, to bardzo ciekawe jest to, co wkleił na swoją stronę audiotransducers, na temat właśnie jego (1600 zł) i magnezowego Audaxa (trochę ponad 400 zł). Polecam. Chętnie poczytałbym też komentarze do tego "zjawiska".

Ale T/S, w tych, co miałem, zgadzały się idealnie, nie to, co w Seasach, gdzie kłamstwa sięgały kilkudziesięciu procent. Seasom mówię zdecydowane NIE.

Podejrzewam że to rozrzut parametrów w produkcji.

Zaraz, zaraz ... pękają same, z siebie przy graniu? (takim bardzo głośnym) ... czyli były przypadki, że ktoś głośno słuchał kolumny z ceramicznym gwizdkiem i mu membrany ceramiczne od tego pękały?!

Ja miałem taki przypadek,i to nie przy głośnej muzyce.

Po prostu się rozsypał jak pyłek z kwiatka.

Producent umysł rece,powiedział że to moja wina ,bo ferrofluid się wylał.

Tylko dostałem 30% zniżki od nich na zakup nowego głośnika( dobraną przez Accuton- a po kodach z uszkodzonego głośnika).

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Podejrzewam że to rozrzut parametrów w produkcji.

Podejrzewasz nieprawidłowo. Rezonans przy 45 Hz przy deklarowanych 30 to nie jest rozrzut.

Trzeba pamiętać o tzw. wygrzaniu głośników tu też można zrobić przy dobieraniu i pomiarach babole. Wystarczy poczytać że niektóre kolumny potrafią się "ułożyć" z dźwiękiem po 800-2000godzinach a to już jest koszmar dla konstruktora!!!

Nie wiadomo co lepiej czasami prosto z fabryki jest ok a już po 200 godzinach zaczynają się góry i doliny.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Ja przez godzine na AS probowalem sobie wmowic, ze berylowy SS jest warto swojej ceny niestety bezskutecznie :(

Rezonans przy 45 Hz przy deklarowanych 30 to nie jest rozrzut.

30% bledu wynika z powodu uzytej innej metody pomiaru, pozostale 70% to marketing ;)

Akurat napisali jakie jest wychylenie liniowe +/-0,2mm w Peerlessie +/-0,5mm

W tweeterach do tego parametru należy podchodzić ostrożnie. Mark K zrobił kiedyś pomiary 27TBFC/G przy 1kHz (sygnał zmodulowany, 3 prążki) i wysokim SPL. O ile dobrze pamiętam, wychylenie musiało sięgać 0.55mm (one way) podczas gdy głośnik katalogowo ma tylko 0.25mm. I jakoś nie przeszkodziło to mu mieć akceptowalne zniekształcenia.

Ceramiczne pekaja jak szklane bańki, więc nic nie stoi na przeszkodzie żeby połamać jakikolwiek twardy materiał.

Ceramiczne membrany pękają głównie od narażeń mechanicznych typu spadnięcie głośnika na podłogę albo atak śrubokrętem ew. spadającym kawałkiem metalu. We wszystkich przypadkach pęknięcia ceramicznej membrany o których słyszałem okoliczności były właśnie takie.

Od normalnej pracy to może się rozkleić karkas cewki z membraną. BL w końcu nie jest bardzo duże, nawet przy napięciu bliskim sfajczenia cewki siły wcale nie są takie ogromne, a do tego są ładnie, symetrycznie i koliście przyłożone.

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Ale miał tak nowy czy "rozegrany". Nie obniżył ci się od grania? 15 Hz to dosyć duża różnica.

Trzeba pamiętać o tzw. wygrzaniu głośników tu też można zrobić przy dobieraniu i pomiarach babole.

30% bledu wynika z powodu uzytej innej metody pomiaru

Trzech mędrców się zebrało, co gówno wiedzą co i jak było mierzone. Ale prościej jest się dopieprzyć, niż spytać. Szkoda słów.

We wszystkich przypadkach pęknięcia ceramicznej membrany o których słyszałem okoliczności były właśnie takie.

Spoko. Ty nie znasz innych przypadków, co nijak nie wpływa na fakt, że inni znają.

A ja słyszałem o okolicznościach wręcz przeciwnych. Muzyczka grała człowiek wyszedł po fajki wrócił i obie membrany pęknięte. Niestety nie pamiętam w tej chwili jakich głośników rzecz dotyczyła i gdzie widziałem zdjęcia tych membran.

Jest to jednak mało ważne ponieważ podałem jako przykład że twarda membrana podlega trwałym odkształceniom albo zniszczeniu, w przeciwieństwie do membran tkanych.

Rafaell, wspomniał o tym że Tonsil produkował membrany z tytanu oraz że uraz lub zagięcie taka membranę niszczy i że jest ona bardzo twarda.

Nie każdy uraz zniszczy membranę tytanową i nie jest ona pancerna. można ją odkształcić miejscowo nie niszcząc.

Miałem kiedyś tytanowe głośniki tonsila, kupione jako używane oraz kopułki na wymianę. Połowa tych głośników miała wady a każda para kopułek, którą nabyłem różniła się od siebie. Głośniki miały ślady zagięć na kopułkach i trudno było stwierdzić w jakich okolicznościach powstałych, były też widoczne różne sposoby kształtowania - na przykład pomarszczone krawędzie zawieszenia w niektórych partiach kopułek, różne były także wykończenie - niektóre wyglądały wręcz jak folia do pieczenia, inne były matowe i szare. Nie chodzi o to że to się nazywało tonsil, tylko ilustruje jak różna może być technologia produkcji bez względu na to jakiego użyto materiału. ,

Kubri. Nie chce mi się z tobą gadać. Bo i nie ma o czym. Ty nie słyszałeś tego głośnika. Ja nie słyszałem tego głośnika. Cała ta dyskusja jest bezprzedmiotowa. To jakby jeden ślepy drugiemu tłumaczył co to są kolory.

Ale to ty zacząłeś dyskusje od "faradaja" i "berylu"

Edytowane przez Kubri

A głośnik ma wychylenie 0,2mm czyli ponad połowę mniej niż niż Peerless/Scan Speak Discovery D2608-913000, mniej niż kopułki Seasa. Mms na poziomie takim samym i nieco większym jak większość 25mm Seasów i dwa razy większe niż Peerless/Scan Speak Discovery D2608-913000, półtora razy większe od Etona 25SD1 Bl wyraźnie mniejsze od Seasów i mniejsze od Perlessa/Scan Speak Discovery D2608-913000 - indukcji w szczelinie nie podają ale wysokość cewki przy tym niższym Bl jest o kilkadziesiąt procent większa niż w Seasach i Peerlessie.

Mnie to wygląda na marketingowy chłyt. Lepszy materiał ale gorzej zastosowany. W efekcie parametry nie odbiegające od cztery razy tańszych głośników.

A może po prostu z berylem się inaczej na razie nie da ? Może właśnie mocniejszy napęd by go połamał?

Mnie ten głośnik nie przekonuje.

O wychyleniu juz napisałem. Co do porównań BL - jego nie można rozpatrywać w oderwaniu od Re. 2x mniejszej średnicy drut umożliwi nawinięcie 4x więcej zwojów (w danej objętości uzwojenia cewki) i tyle też razy wzrośnie BL. Jednak Re też wzrośnie, i to 16 razy - 4 razy więcej zwojów i każdy o 4x mnieszej powierzchni przekroju.

Dlatego żeby porównania BL były uczciwe, należy mnożyć go przez pierwiastek ze stosunku rezystancji Re. D2608/9130 (dawniej Peerless HDS) ma Re = 5.6ohm oraz BL = 2.6N/A. D3004/6640 z kolei to 3ohm oraz 2.3N/A. Tę ostatnią wartość do porównań z HDS-em należałoby pomnożyć przez sqrt(5.6/3) a więc ok. 1.37. Dostajemy "skorygowany" BL na poziomie 3.14 N/A - większy niż ma HDS. Nie dziwne, większe Mms to więcej CCAW czy miedzi w szczelinie i większe BL/sqrt(Re).

Spoko. Ty nie znasz innych przypadków, co nijak nie wpływa na fakt, że inni znają.

Nie neguję tego że ceramika może pęknąć od jakiegoś glitch'a w sygnale przy głośnym odkręceniu. Jednak beryl to zupełnie inna historia, jest to dość mocny metal, używany nawet na okienka do wyprowadzania miękkich promieni X z lamp rentgenowskich na niskie napięcia. Takie okienko musi zabezpieczyć próżnię wewnątrz lampy przed ciśnieniem atmosferycznym równym mniej więcej 1kg siły na cm2 a jednocześnie być jako tako cienkie żeby przepuścić promieniowanie.

A co do do tego całego berylowego skanspika, to bardzo ciekawe jest to, co wkleił na swoją stronę audiotransducers, na temat właśnie jego (1600 zł) i magnezowego Audaxa (trochę ponad 400 zł). Polecam. Chętnie poczytałbym też komentarze do tego "zjawiska".

Tak samo jak w przypadku Peerlessa HDS tweeter (Scan-Speak D2608/913000), opis Adaxa TW025A20Mg z Audiotransducers.com wygląda na opis głośnika, który został wszechstronnie zbadany i spełnił z nadmiarem oczekiwania.

Opis berylowego scan Speaka to na dziś jedynie krótka notka przepisana z materiałów reklamowych producenta - czyli gaddka szmatka jaki to beryl jest super i jaki ten simetrikdrajw jest opatentowany.

Dlatego żeby porównania BL były uczciwe, należy mnożyć

Dlatego napisałem że chciałem porównać indukcje w szczelinie ale dla S-S- jej na stronie Loudspeakershop.pl nie było więc tylko spojrzałem na Bl.

W kartach katalogowych Scan Speaka jest podawany parametr Bl/sqrRe i tam widać że dla Peerlessa jest 1,1 a dla Scan-Speaka jest 1,33 N/sgrW

Nie neguję tego że ceramika może pęknąć od jakiegoś glitch'a w sygnale przy głośnym odkręceniu. Jednak beryl to zupełnie inna historia, jest to dość mocny metal,

Znowu. dyskusję o twardości ja zacząłem i nie chodziło o pekanie tylko o możliwe zachowanie lekkich materiałów o dużej twardości. Ta lekkość berylu nie przekłada się na lekkość układu drgającego w Scan Speaku.

Poza tym można porównać już pomiary z audiotransducers.com dla berylowego Scan Speaka i magnezowego Audaxa

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Kubri
Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Nie neguję tego że ceramika może pęknąć od jakiegoś glitch'a w sygnale przy głośnym odkręceniu. Jednak beryl to zupełnie inna historia

Mhm. Bardzo fajnie. Tylko czy ja pisałem cokolwiek o berylu? Bo chyba piszesz nie na temat.

Peerlessa HDS Tweeter nie mierzyli tak dokładnie bo sprzedaja go za niecałe 250 złotych

Ukryta Zawartość

Ale widzimy dzięki temu zastosowanie trzech różnych materiałów i technologii wykonania kopułek. w bardzo dużej rozpiętości cen.

>>Wyświetl postUżytkownik misiomor dnia 29.03.2015 - 09:14 napisał

Dlatego żeby porównania BL były uczciwe, należy mnożyć <<

Dlatego napisałem że chciałem porównać indukcje w szczelinie ale dla S-S- jej na stronie Loudspeakershop.pl nie było więc tylko spojrzałem na Bl.

W kartach katalogowych Scan Speaka jest podawany parametr Bl/sqrRe i tam widać że dla Peerlessa jest 1,1 a dla Scan-Speaka jest 1,33 N/sgrW

I dalej jeśli odniesiemy sie do materiałów informacyjnych Scan Speaka to stara konstrukcja D2905/950000 na magnesie ferrytowym ma ten parametr jeszcze wyższy niż berylowy Scan Speak bo na poziomie 1,61N/sgrW

Ukryta Zawartość

Mógłbym zdementować ale nie mam pewności,powtarzaną informację o tym jakoby w firmie Tonsil miano produkować kopułki tytanowe.

Bywałem w Tonsilu często w czasie mniej więcej 6-7 lat przed ostatecznym rozwiązaniem zakładu w dziale"modelowym''rozmawiałem z jednym z panów który twierdził,że nie wychodzą nam te kopułki.Widziałem praskę do wytłaczania mnóstwo folii i tylko porozrywane czasze.

Ciężko mi zgadywać co wydarzyło się w tej kwestii przez te kilka lat w Tonsilu.

Faktem jest,że kopułki tytanowe Tonsila czasem miewały omawiane pomarszczenia które zachodziły odrobinę poza obrzeże zawieszenia na membranę.

Osobiście miałem dwa takie głośniki.

Można przypuszczać,że były to membrany z importu.Może CHRL?

W kwestii brzmienia tych tytanów-gruboskórne brzmienie z tendencją do gubienia detali i specyficznym"klekotaniem"takim jaki wybrzmiewa przy użyciu kołatki.

Opisane membrany Tonsili pochodziły z różnych lat produkcji i z rożnych partii głośników oraz partii wymiennych kopułek zarówno tych przeznaczonych do importu w zestawach TLC jak i do głośników oznaczonych jako GTC importowanych do Niemiec.

Nie interesuje mnie kto je produkował i gdzie. pisałem że technologia produkcji oraz trwałość i podatność na odkształcenia była, co było widać akurat na tych kopułkach.

"Klekotania" w tytanowych Tonsilach nie słyszałem, tak samo jak gubienia detali - pod tym względem nie bardziej gubiły niż aluminiowe Seasy tylko były nieco jaśniejsze w brzmieniu.

Natomiast te zafalowania, czy jakby zagięcia na membranie albo wada polegająca na wkłuciu - jakby szpilką - przy zawieszeniu, powodowały wyraźny słyszalny wzrost zniekształceń i zasadniczą zmianę w brzmieniu.

tak uszkodzony głośnik zaczynał wnosić pewne zniekształcenia czasami niemożliwe do usłyszenia bez porównania z egzemplarzem nowym. A uszkodzenia nie dało się wykryć bez rozebrania głośnika. Niezorientowany użytkownik najczęściej w ogóle nie będzie szukał przyczyny nieprawidłowego brzmienia, zwłaszcza jeśli taka wada powstanie w normalnym toku eksploatacji na przestrzeni dłuższego czasu. Po prostu dojdzie do wniosku że głośnik jest kiepski kiedy zdarzy mu się porównać go z czymś mniej podatnym na uszkodzenia i zmiany technologii wykonania kopułki.

Ale to jest offtopic.

Piszemy przecież o topowym głośniku (topowym bo berylowym) za 1600-1700 złotych w odniesieniu do nietopowych (bo nieberylowych) głośników w cenach 400-500 złotych a czasem bardzo do nich zbliżonych bo też nietopowych za 250 złotych.

Edytowane przez Kubri

W mojej ocenie jeśli tytany Tonsila miałyby doskonałe wartości pomiarowe(w co wątpię),to jako przynależność do topowego tweetera dyskfalifikują je niewielkie wartości brzmieniowe!

Moja ocena podyktowana jest porównaniem do bardzo wielu głośników,nawet samochodowych.

Znowu. dyskusję o twardości ja zacząłem i nie chodziło o pekanie tylko o możliwe zachowanie lekkich materiałów o dużej twardości. Ta lekkość berylu nie przekłada się na lekkość układu drgającego w Scan Speaku.

Membrana może być cieńsza albo grubsza. A i tak bardzo istotnym składnikiem Mms wysokotonowca jest uzwojenie cewki napędowej. Liczyłem to nawet w tym wątku (dla starej wersji diamentowego Excela):

Ukryta Zawartość

Co do wyników pomiarów magnezowego Audaxa - on jednak ma break-up blisko pasma słyszalnego. Mi to nie przeszkadza ale hi-endowcy mogą kręcić nosem. Na pewno konstruktorom należy się duże uznanie za niskie zniekształcenia w okolicach rezonansu - który jest przy 1kHz źeby efektywność podbić.

Mhm. Bardzo fajnie. Tylko czy ja pisałem cokolwiek o berylu? Bo chyba piszesz nie na temat.

Nie jesteś jedynym dyskutantem w tym wątku.

Ukryta Zawartość

Membrana może być cieńsza albo grubsza. A i tak bardzo istotnym składnikiem Mms wysokotonowca jest uzwojenie cewki napędowej.

No i co z tego ? Przecież pisałem że istotne jest zastosowanie i technologia wykonania, a nie tylko sam materiał kopułki albo symetrikdrajw w napędzie.

Co do wyników pomiarów magnezowego Audaxa - on jednak ma break-up blisko pasma słyszalnego. Mi to nie przeszkadza ale hi-endowcy mogą kręcić nosem

Hi-endowcy to będą kręcić nosem bo kosztuje nieco ponad 400 złotych a oni muszą mieć diamenty, beryle i simetrikdrajwy oraz wysoką cenę, bo im to inaczej nie zagra.

• Pokaż nowe odpowiedzi