Skocz do zawartości
IGNORED

Cambridge Audio BD 651

wlodek1001

Rekomendowane odpowiedzi

zamierzam zmienić swojego wysłużonego Panasonica BD 10 ze względu na jego moralne "zmęczenie" , a wszczególności brak SACD. Za dużo klocków stoi już wieży, każdy do innegio formatu. Muszę podjąć decyzję o małej kompilacji i połączeniu stereo z kinem domowym. Wiem ,że puryści rzucą się na mnie, bo to jak łączenie ognia z wodą , stereo z kinem domowym to mezalians, niestety moje 24 mkw nie zna litości.Sercem jest ONKYO 875 i tak musi pozostać.

Po analizie tego co jest dostępne wybór padł na CA 651, niestety jak na razie nie ma chyba jescze testu tego sprzętu/ przynajmniej po polsku nie znalazłem/ Co do alternatywy to gruntownie zaznajomiłem się z Oppo 93, który też był brany pod uwagę. mam nieodparte wrażenie ,że szum wokół Oppo ma między innym podtekst marketingowy, aby wypromować markę u nas. CA to znany i ceniony producent, a więc może ktoś mas CA 651 i praktycznie coś mi podpowie, szczególnie interesuje mnie strona audio, pozdrawiam wszystkich z okazji 1 postu

https://www.audiostereo.pl/topic/92326-cambridge-audio-bd-651/

Z połączenia ognia z wodą wychodzi para, która jest pożytecznym pomocnikiem człowieka, napędzała przez lata maszyny pojazdy i poprzez wynalazki XIX i XX wieku doprowadziła nas na obecne wyżyny technologii. :)

Mam CA 650BD. Model 651 różni się od niego tylko obsługą formatu 3D i dwoma (a nie jednym) wyjściem HDMI. O obrazie i dźwięku mogę wyrażać się wyłącznie w superlatywach. Obraz (podłączenie: HDMI) piękny, szczegółowy, z bardzo ładnym kolorami. Znakomity upskaling ze zwykłych DVD. Dźwięk (podłączenie trojakie; HDMI, coaxial oraz wielokanałowy analog - wykorzystuję zależnie od potrzeby) również piękny, bardzo szlachetny.

Wiem: to nie jest żaden Hi-End. To jest po prostu bardzo dobry, wysokiej klasy odtwarzacz wieloformatowy. Jakością, tak obrazu jak i dźwięku dystansuje większość sprzętu, nie tylko budżetowego, ale również pozostawia w tyle klasę standard. Istnieją klocki z jakościowo wyższej półki, ale kosztują wielokrotnie więcej. Za taką kasę jest to absolutna rewelacja i bodaj czy nie najlepsza relacja jakości do ceny. Jeśli więc nie jesteś ultra wytrawnym audiofilem, ani też super wymagającym videofilem, a po prostu masz wysoko ustawioną poprzeczkę wymagań jakościowych - CA spełni Twoje oczekiwania z nawiązką. Będziesz zadowolony. Z pełnym przekonaniem polecam.

Z połączenia ognia z wodą wychodzi para, która jest pożytecznym pomocnikiem człowieka, napędzała przez lata maszyny pojazdy i poprzez wynalazki XIX i XX wieku doprowadziła nas na obecne wyżyny technologii. :)

Mam CA 650BD. Model 651 różni się od niego tylko obsługą formatu 3D i dwoma (a nie jednym) wyjściem HDMI. O obrazie i dźwięku mogę wyrażać się wyłącznie w superlatywach. Obraz (podłączenie: HDMI) piękny, szczegółowy, z bardzo ładnym kolorami. Znakomity upskaling ze zwykłych DVD. Dźwięk (podłączenie trojakie; HDMI, coaxial oraz wielokanałowy analog - wykorzystuję zależnie od potrzeby) również piękny, bardzo szlachetny.

Wiem: to nie jest żaden Hi-End. To jest po prostu bardzo dobry, wysokiej klasy odtwarzacz wieloformatowy. Jakością, tak obrazu jak i dźwięku dystansuje większość sprzętu, nie tylko budżetowego, ale również pozostawia w tyle klasę standard. Istnieją klocki z jakościowo wyższej półki, ale kosztują wielokrotnie więcej. Za taką kasę jest to absolutna rewelacja i bodaj czy nie najlepsza relacja jakości do ceny. Jeśli więc nie jesteś ultra wytrawnym audiofilem, ani też super wymagającym videofilem, a po prostu masz wysoko ustawioną poprzeczkę wymagań jakościowych - CA spełni Twoje oczekiwania z nawiązką. Będziesz zadowolony. Z pełnym przekonaniem polecam.

dzięki za wsparcie, wiem ,że 651 to nowy model raczej jeszcze nie spopularyzwany w zakupach, w zestawieniu do Oppo 93 racze będe optował za CA, tym bardziej,że zakup BD wieloformatowego spowoduje "likwidacje" z mojej wieży SACD Sony XE 670

Tradycyjne pitolenie bobcata i podbudowywanie własnego ego co do zakupionego sprzętu. Ogień woda para? Człowieku skąd Ty bierzesz towar?

wlodek1001

CA 651BD to KLON Oppo 93! w przeciwieństwie do 650BD który jest klonem Oppo 80 czyli zubożonej zarówno w audio jak i video starej serii z cyferką 8 z przodu. Cena oppo 93 i cena 651bd jest w Polsce praktycznie ta sama. Musisz odpowiedzieć sobie sam czy wolisz kupować oryginały czy klony.

Tradycyjne "uprzejmości inaczej" Krompaca dowodzą niemocy dyskusyjnej, a to mianowicie z braku argumentów. Niczym nieuzasadniona pewność siebie jest tu mało przekonującym substytutem.

Klonem Oppo 93 jest CA 751BD. Model 651 jest kosmetyczną modyfikacją 650. Czego dowodzi "6" (a nie "7") z przodu.

Tak na marginesie: dorozumiewam się, że zadowolenie z posiadanego sprzętu jest rzeczą wysoce naganną? Dobry ton nakazuje być wiecznym malkontentem?

Tradycyjne pitolenie bobcata i podbudowywanie własnego ego co do zakupionego sprzętu. Ogień woda para? Człowieku skąd Ty bierzesz towar?

wlodek1001

CA 651BD to KLON Oppo 93! w przeciwieństwie do 650BD który jest klonem Oppo 80 czyli zubożonej zarówno w audio jak i video starej serii z cyferką 8 z przodu. Cena oppo 93 i cena 651bd jest w Polsce praktycznie ta sama. Musisz odpowiedzieć sobie sam czy wolisz kupować oryginały czy klony.

Z doświadczenia wiem, że na CA 651 można dostać spore upusty,(około20%) a na Oppo raczej nie. Co do audio ponoć w CA 651 są pewne zmiany w torze reszta ta sama.

Co do audio ponoć w CA 651 są pewne zmiany w torze reszta ta sama.

No to nasza wiedza trochę się różni. Ja z kolei słyszałem, że są drobne zmiany w torze video (3D, dwa HDMI), a tor audio jest ten sam co w 650. W porównaniu z Oppo w torze audio są jakieś autorskie pomysły CA.

co do klonów to nic mnie już nie zaskakuje, chyba jest wiele innego sprzętu ,gdzie obudowa jest inna a środek ten sam lub podobny, w 1991 r zakupiłem kamerę SVS-C firmy Blaupunkt, był to Panasonic, z tego co pamietam Niemcy byli przyzwyczajenie do swoich marek i "japońca" by nikt nie kupił, skoro CA 651 to klon Oppo 93 i jescze można dostac jakieś upusty/ gdzie?/ to wybór jest jeden, oczywiście zakładając ,że powyższe wywody są w miarę wiarygodne, jako człowiek juz starej daty/1954/ jestem raczej przyzwyczajony do "grzecznych" dyskusji i nie wiedziałem,że moje pytanie spowoduje wzrost emocji, podejrzewam, że takie "Polaków rozmowy" to na tym forum dzień powszedni, na Amzonie Oppo kosztuje 499$ a CA 651 juz 799 $ podejrzewam,,że Oppo traktowany jest jak amerykański zaś CA jako importowany z cłem i podatkiem,chyba ,że to inne konstrukcje pozdrawiam

Dołóż do OPPO 93 lub do CA 751 , nie kupuj starszych modeli.

CA 651 to najnowszy model i jak wieść "gminna" niesie to klon Oppo 93, więc chyba się na niego zdecycduje bo tańszy prawie o 600 zł, chyba ,że ktoś wie który sprzedawca Oppo daje upusty

CA 651 to najnowszy model i jak wieść "gminna" niesie to klon Oppo 93, więc chyba się na niego zdecycduje bo tańszy prawie o 600 zł, chyba ,że ktoś wie który sprzedawca Oppo daje upusty

dają,ale małe do 5%

Dołóż do OPPO 93 lub do CA 751 , nie kupuj starszych modeli.

Bogdan a jakieś uzasadnienie?

Z karta klubowa audiostereo masz 5 % , znam tez sklep w ktrym daja 7% upustu, ja swoje oppo kupiłem własnie tam , jek chcesz podesle ci namiar na priva bo nie chce robic tu jakiejs kryptoreklamy na forum

jestem mega zadowlony z Oppo 93 nie dosc ze odtwarza praktycznie wszytsko , to jeszce bije na łeb moja dawna yamahę s1800 w dzwieku audio po analogach , sacd i dvd audio , nie wspominajac o video , skaler to narmalnie szok

pozdrawiam

Z karta klubowa audiostereo masz 5 % , znam tez sklep w ktrym daja 7% upustu,...,. dzięki ,czekam na na priva.

Co do CA BD 751 to w recenzji doczytałem,ze są pewne problemy z SACD/DVD Audio by je odczytać przez HDMI musi byc BD podłączony do ampli i TV. dzwoniłem do Audio Center do Krakowa, potwierdzili. Nie za bardzo wiedzieli czy to samo-koniecznośc podłączenia dotyczy toru analogowego, ten planowany Blu ray miał być kompromisem kina domowego z dobrym stereo/SACD/ teraz mam obiekcje co do takiego rozwiązania, skoro CA BD 751 to rozszerzona wersja Oppo 93 czy w Oppo jest też ten sam problem ? szczegóły

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

teraz biorę pod uwagę również DENONA 2012, ma dobre opinie co do audio i Pioneera BD LX55, który z uwagi na możliwości wyglada ciekawie i ma przystępnącenę, ale niestety nie ma wyjjścia audio analogowego 7.1, Moje ocvzekiwania to 50% video i 50 % stereo w tym koniecznie SAcd I dvd AUDIO

Do Wlodek1001: Ja posiadam CA751 i nie mam z tym problemu, że jest on podłączony poprzez HDMI do TV i amplitunera - to chyba dość normalne jest? 1 HDMI idzie bezpośrednio do TV by ampli juz nic nie mieszał z obrazem. 2 hdmi idzie to ampli i tam podaje dźwiek np. do KD. Oczywiście są też połączenia analogowe - np. do SACD - moim zdaniem znacznie lepiej podąjce dźwięk niź HDMI

dzięki, chodziło mi oto,że przy odtwarzaniu przez HDMI np SACD musi być tv włączony, ale to już nie problem bo zdecydowałem się kupić/ już zamówiony/ 751 będzie chyba jutro, podzielę sie uwagami jak się sprawuje. też uważam,że analogowe połączenie do audio sa lepsze niż HDMI

Przy odtwarzaniu SACD po HDMI TV nie musi być włączony!!

Pozdrawiam i miłych odsłuchów!!

swoje uwagi oparłem na opinii o tym odtwarzaczu, szczegóły tutaj

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) wczoraj kupiłem CA 751/ bedzie dzisiaj u mni/ więc wszystko sprawdzę i dam małą własną ocenę sprzętu w konfiguracji tego co posiadam

Ukryta Zawartość

mam już CA 751 BD, pierwsze spostrzeżenia, nie obsługuje dysku e sata , mam taki 2,5 calowy bez zasilania/ zasilanie przez port/ w instrukcji napisali uczciwie ,ze nie obsługuje takich dysków bez zasilania , ale ten sam dysk z portem USB/ Seagate Go Flex/ odtwarzacz widzi i i odczytuje pliki/filmy/. Co do jakości to wg mojej opinii odtwarzacz obnaże słaba jakośc divixów, choc te same pliki odtwarzane bezpośredni w TV Samsung LCD 650 prezentują się lepiej, ale musze bardziej się przyłozyc do dalszych tekstów, dźwięk SACD przez analog wyśmienity/przez HDMI nie testowałe/ i tyle na razie w temacie testu osobistego

wczoraj spędziłem kilka dobrych godzin na testowaniu CA 751, w stosunku do poprzedniego systemu, osobno blu ray i SACD nowy sprzęt okazał się bardzie funkcjonalny ale niestety dźwięk mniej spektakularnie lepszy niż oczekiwałem, byc może miałem za duże oczekiwania, teoretycznie nie mogę się do niczego przyczepić, ale po wielu odsłuchach płyt CD, SACD, plikach flac,mp3 jakiś niedosyt, ,że to wszystko juz wcześniej słuchałem w podobnym brzmieniu, a może słuch już nie ten. Co do video to niestety pliki divix obnażają swoje wady, ale dziwne ,że te same pliki odtwarzane w Tv Samsung LCD 650 prezentyją się lepiej, moze czas pogrzebać w Qudeo?

Przy odtwarzaniu SACD po HDMI TV nie musi być włączony!!

Pozdrawiam i miłych odsłuchów!!

czy to normalne ,że ten blu ray dość mocno się grzeje? wskazuje na to mała i zwarta obudowa bez wentylacji, po około godzinie odtwarzana z usb sprzęt był mocno ciepły w tym pendrive

Jakiego bd z najlepszym DVD-Audio polecilibyście?

dotychczas miałem panasonica BD 10 , teraz CA 751 różnicy dźwięku w DVD Audio nie słyszę/ ten sam amplitiuner, kolumny/, na rynku jet również Oppo 93/95, który gra lepiej , trudno powiedzieć, na dźwięk składaja sie różne elementy składowe, co do dwóch pierwszych to grają wyśmienicie tak że wybór będzie trudny. Moim zdaniem blu ray to przerde wszystkim kino domowe i filmy, dźwięk jest niejako przy okazji, pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.