Skocz do zawartości
IGNORED

Budowa panela absorbującego na bazie wełny mineralnej

Rekomendowane odpowiedzi

z wełny najprościej będzie wyciąć trójkąty.

Rónica między walcem a trójkątem będzie chyba bardzo nieznaczna na korzyść walca ze względu na nieco większą ilość użytej wełny

Panowie. Przesyłam szkic pokoju (garażu) w którym chcę rozstawić wyżej wspominane panele z wełny i narożniki.

Ustawienie które widnieje na rysunku jest wynikiem wielu dni prób. Wydaje mi się że dla pomieszczenia bez ustrojów jest optymalne. Teraz chcę dodac 4 panele z wełny(500x 1000). Dwa na boczną ścianę w miejscu odbicia i dwa na tył + ewentualnie narożniki za kolumnami.

Jutro chcę zrobić ustroje dlatego proszę o podpowiedź

1.Ze względu na małą odległość kolumny od ściany bocznej zastosować na niej panel z wełny np 5cm czy jednak z 10cm?

2.Jaką optymalnie grubość wełny dać za kolumną (mogę kupić i pół metra),

3.No i po trzecie jakie wymiary bocznych trójkątów(wysokość i szerokość).

Oto szkic pokoju

Aktualnie brzmienie jest trochę "za grube" w niższych rejestrach, a po powieszeniu kocy na boczne ściany obok kolumn i wsadzenie poduszek za kolumny poprawiła się stereofonia i odchudziło nieci basu. Mam nadzieję że panele dadzą lepszy efekt końcowy.

Eksperymentowałem z pianką tapicerską ale nie byłem zadowolony. Dużo tłumienia na górze a mało na dole.

Oto szkic pokoju.

Oto szkic pokoju

Nie mogę wkleić obrazka!?

Edytowane przez gag

Witam!

Przyszło mi do głowy kilka pytań. Sama konstrukcja jest dosyć prosta: 10 cm wełny, 10 cm od ściany. Ale...

• czy zamiast wełny można tam włożyć styropian?
  • czy od frontu można dać sinusoidalną gąbkę?

Być może styropian działa całkowicie inaczej niż wełna. O gąbce myślałem żeby dodatkowo zredukować średnicę i górę, ale może panel owinięty zwykłym materiałem zadziała tak samo?

Witam!

Znalazłem cennik wełny:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tylko nie widzę danych o gęstości wełny.

Dobrą alternatywą dla PT80 jest Isover Multimax 30 jest (pod względem parametrów, konsystencji, gabarytów, wyglądu) idealnym odpowiednikiem słynnej amerykańskiej wełny OC703.

Nie wiem, czy nie widzę...? Otworzyłem cennik:

Ukryta Zawartość

Gdzie tu są jakieś dane o gęstości wełny?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez rezus

Gdzie tu są jakieś dane o gęstości wełny?

Tu już nie chodzi o samą gęstość a strukturę wewnętrzną. Multimax ma mniejszą gęstość od PT80, ale lepsze współczynniki pochłaniania.

witam

A może ktoś próbował z inną firmą? Zastanawiam sie nad wełną Rockwoola, myślałem o Wentirock, albo Rockton. Czy może ktoś próbował zrobić z nich panele?

Jam mam kilka na bazie Rockton. Słabiej pochłania niższe, za to mocniej wyższe częstotliwości. Przy obróbce mocno szczypie, więc trzeba go bardzo dokładnie zabezpieczyć.

www.AcousticLab.pl  Kompleksowe adaptacje akustyczne.
Projektowanie, pomiary, realizacja, doradztwo.

Dzwoniłem do działu technicznego Rockwoola i dowiedziałem się, że testy akustyczne wykazały, iż Wentirock o wiele lepiej pochłania niższe częstotliwości niż Rockton. Chyba kupię Wentirocka i zrobię 8 paneli. Co do szczypania i pylenia, to w Rockwoolu powiedzieli mi, że do zabezpieczeń najlepsza będzie folia do zawijania jedzenia.

Spróbuj z tą folią aluminiową-nie droga inwestycja (jest np w sklepach dla plastyków-do wycinania wyklejanych liter arkusze 1mx0.7m) bezpośrednio naklej na wełnę-zobaczysz będziesz jeszcze bardziej zadowolony z akustyki bo wyrówna ci się współczynnik odbicia w całym paśmie.(Jak byś miał możliwośc wyboru grubości to bierz jak najcieńszą)

A później c.d. adaptacji i już czyste szaleństwo czyli raczej rozpraszanie niż tłumienie-czyli panele 3D :)

Panowie od jutra zaczynam budowę pięciu paneli na bazie wełny PT-80, czy ktoś stosował tą folię wymienioną wyżej ????

Ja dzisiaj zrobilem zakupy w Ikei

www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/80173365/

po WIELKANOCY przystapie do dziela...

Edytowane przez rezus

To moje panele wstawione na próbę, akustycznie duża zmiana, scena większa, więcej smaczków dźwięk pełniejszy, ale wizualnie :(

jak narazie nie mam pojęcia jak to zgrać z wystrojem :):)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Podaj nazwę koloru ścian, sprawdzę czy mam tkaninę o podobnym kolorze.

www.AcousticLab.pl  Kompleksowe adaptacje akustyczne.
Projektowanie, pomiary, realizacja, doradztwo.

Ściana - chocolate pudding - Beckers

Kamień - brąz ciemny z jasnym

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez gregorypek2

Telewizje oglądasz na stojąco ? ;)

:):):) dla mnie w sam raz 1 m od podłogi , zdjęcie robione z kolanka :)

To moje panele wstawione na próbę, akustycznie duża zmiana, scena większa, więcej smaczków dźwięk pełniejszy, ale wizualnie :(

jak narazie nie mam pojęcia jak to zgrać z wystrojem :):)

A w zakresie niskich częstotliwości dało dużą różnicę.To niby tylko 4 szt PT80 .Mam zamiar zastosować u siebie i to max 4 sztuki(problem 50 i 100 Hz) Tylko na ile to będzie skuteczne?

U mnie jeszcze jeden panel jest za głową. Jak na razie to bas mi się znacznie poprawił, jest bardziej kontrolowany nie jest taki rozlazły, słyszę więcej smaczków i dźwięk w ogóle nie idzie z głośników :) A z tymi Hz to nie wiem u mnie wszystko na ucho ;) I nie nabijaj się z mojego TV tam jeszcze jest miejsce na dyfuzor :):):)

Edytowane przez gregorypek2

gregorypek2 ja tylko zartuję sobie ;)! odbicie z tyłu za kolumnami jest na krawedziach TV więc ja o siebie mam duże kwiaty w tych miejscach ;).A ile Twój pokój ma m2 ?

JEST, tylko czy wizualnie jest to do zaakceptowania, bo ja na razie zastanawiam się głęboko, naprawdę trzeba to estetycznie wykonać żeby nie postawić sobie takiej "rzeźby" ;)

Daj jakis artystyczny wydruk na plotnie i zawin w to plotno, bedziesz mial po prostu obrazy na ziemi.

Co do zapobiegania pyleniu. Mowicie, ze najlepiej owinac stretchem, czyli ta folia co sie palety w magazynach zawija?

• Pokaż nowe odpowiedzi