Skocz do zawartości
IGNORED

Marantz SR7005 , Arcam AVR360 , Emotiva Audio XPA -5 - który ?

leon_2003

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Bardzo proszę o Wasze opinie na temat amp kina domowego, które umieściłem w temacie. Obecnie posiadam Amp Marantz SR 6005..Poszukuję uniwersalnego ampa, który sprawdziłby się w kinie domowym i w stereo. Cały zestaw audio składa się z OPPO93 + rDac + JBL L880. W najbliższym czasie chcę wymienić amp do kina, aby poprawić dźwięk. Całość docelowo będzie grać z kolumnami Monitor Audio RX8.

Rozważam takie amp jak:

Marantz SR 7005 -o tym można poczytać w necie najwięcej i ku temu się skłaniam. Dużo nowinek. System 7.2.. Z tego co wiem, to dodatkowo można podłaczyć 2 wspomagające fronty.. Czyli robi się z tego system maksymalny 9.2? Dobrze myślę? Obsługa HDMI 1.4..3D.. ARC.. etc..

Arcam AVR360 - nowość i niestety chyba za szybko na jakiekolwiek testy? Jest 3D..ARC.. 7 kanałów..

Emotiva Audio XPA - niedostępny w Polsce, do ściągnięcia zza więlkiej wody, ale chwalony :) Ten system posiada jednak 5 kanałów :( Dobrze myślę?

Proszę o jakiekolwiek opinie, jeżeli mieliście do czynienia z w/w sprzętem..

Z góry dziękuję

Pozdrawiam :)

Wojtek

Witam,

Bardzo proszę o Wasze opinie na temat amp kina domowego, które umieściłem w temacie. Obecnie posiadam Amp Marantz SR 6005..Poszukuję uniwersalnego ampa, który sprawdziłby się w kinie domowym i w stereo. Cały zestaw audio składa się z OPPO93 + rDac + JBL L880. W najbliższym czasie chcę wymienić amp do kina, aby poprawić dźwięk. Całość docelowo będzie grać z kolumnami Monitor Audio RX8.

Rozważam takie amp jak:

Marantz SR 7005 -o tym można poczytać w necie najwięcej i ku temu się skłaniam. Dużo nowinek. System 7.2.. Z tego co wiem, to dodatkowo można podłaczyć 2 wspomagające fronty.. Czyli robi się z tego system maksymalny 9.2? Dobrze myślę? Obsługa HDMI 1.4..3D.. ARC.. etc..

Arcam AVR360 - nowość i niestety chyba za szybko na jakiekolwiek testy? Jest 3D..ARC.. 7 kanałów..

Ja kupiłbym Emotivę a pózniej dokupił jakiś procesor.

Emotiva Audio XPA - niedostępny w Polsce, do ściągnięcia zza więlkiej wody, ale chwalony :) Ten system posiada jednak 5 kanałów :( Dobrze myślę?

Proszę o jakiekolwiek opinie, jeżeli mieliście do czynienia z w/w sprzętem..

Z góry dziękuję

Pozdrawiam :)

Wojtek

Przechodząc na 7005 z 6005 oprócz wydania sporej gotówki nic w dzwięku nie zyskasz.To samo chciałem zrobić miałem 6003 i myślałem że 7005 będzie sporo lepszy,pożyczyłem na testy i nic lepszego nie uzyskałem ampa oddałem.

Przechodząc na 7005 z 6005 oprócz wydania sporej gotówki nic w dzwięku nie zyskasz.To samo chciałem zrobić miałem 6003 i myślałem że 7005 będzie sporo lepszy,pożyczyłem na testy i nic lepszego nie uzyskałem ampa oddałem.

Realnie Emotiva powinna przynieść poprawe dzwięku reszta z twoich propozycji nic raczej nie da. Tak jak kolega pisze Marantz z serii 6xxx i 7xxx to blizniacze amplitunery i nie ma pomiędzy nimi znaczącej poprawy.

Witaj,

Zmiana wvTwoimi przypadku amplitunera na model Marantz SR7005 wniesie pewną różnicę jakościową, która oczywiście będzie natychmiast słyszalne, jest także lepsze wyposazenie. Jeśli jednak podstawowym powodem zmiany amplitunera jest zdecydowana poprawa brzmienia, zdecydowanie polecam Arcama AVR360.

Zapraszam na odsłuchy,

W przypadku pytan służę pomoca

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

7005 a 6005 tylko wyposażenie ,natomiast Arcam 360 pewnie zagra sporo lepiej choc nie słuchałem jej tylko 400 i ta grała bardzo dobrze.

Do Q21 jaka cena tej 360.

6490 PLN czy jakiś upust.

XPA-5 to nie jest amplituner a koncowka mocy, jesli dokupisz do niej UMC lub XMC bedzie dobre kino a poprzez XLRy podepniesz DAC ibedziesz mial bardzo dobre stereo. Zamiast XPA-5 pomysl nad XPA-2 + XPA-3 lub 5 jesli chcesz miec wiecej niz 5.1 oraz jeszcze lepsze stereo

Witam,

Dzieki za opinie :)

Praktycznie skłaniam się ku Emotive XPA5 + UMC1.. Pożniej jeżeli będę chciał rozbudowywać kino pow. 5.1 dokupię XPA2 :)

a poprzez XLRy podepniesz DAC ibedziesz mial bardzo dobre stereo

rDaca chyba takimi kabelami nie podłaczę. DACa Emotiva - owszem ;)

Pozdrawiam,

Wojtek

Witam,

Dzieki za opinie :)

Praktycznie skłaniam się ku Emotive XPA5 + UMC1.. Pożniej jeżeli będę chciał rozbudowywać kino pow. 5.1 dokupię XPA2 :)

rDaca chyba takimi kabelami nie podłaczę. DACa Emotiva - owszem ;)

Pozdrawiam,

Wojtek

na dzis poczekalbym na XMC ale to juz 1500 USD.

Za "chwile" ma byc upgrade do UMC do 3D w cenie ok 250 USD - dodatkowa plytka.

Pomimo, iz mam bardzo dobry procesor zakupie XMC z ciekawosci na krotkie testy - pozniej bedzie do odsprzedazy w chyba dobrej cenie;)

co do rDaca to mozesz go porownac z XDA - jest ich juz troche w kraju - napisz na forum moze ktos sie odezwie i umowicie sie na testy - swoj sprzedalem natychmiast a nowy wlasciciel pieje z zachwytu :)

pzdr

na dzis poczekalbym na XMC ale to juz 1500 USD.

Za "chwile" ma byc upgrade do UMC do 3D w cenie ok 250 USD - dodatkowa plytka.

A kiedy ma być dostępny ten XMC? Koszt 1500 USD to 3x tyle co za UMC.. Za 750 USD mogę mieć UMC z upgrade do 3D, ale co on takiego da? XMC ma mieć HDMI 1.4a.. Zaś UMC ma 1.3a.. Co da zatem taki upgrade UMC do 3D?

Odpuść Sobie zmianę dźwięku .... może projektor ... 120 cali ekran ...:)?

Ewentualnie Idealne słuchawki i wzmacniacz na ich miarę .... i oddaj dźwiękowi co jego :)

Kino = Ekran + Dźwięk ....

Inny Leon ...;)

A kiedy ma być dostępny ten XMC? Koszt 1500 USD to 3x tyle co za UMC.. Za 750 USD mogę mieć UMC z upgrade do 3D, ale co on takiego da? XMC ma mieć HDMI 1.4a.. Zaś UMC ma 1.3a.. Co da zatem taki upgrade UMC do 3D?

te informacje sa gdzies na ich stronie lub forum, poszukaj... upgrade bedzie zapewne z HDMI to jest oczywiste skoro ma byc 3D - czyz nie?

"The UMC-1 with 3D support is exactly the same as a UMC-1, but we have designed a new video board based on the existing one that incorporates 3D support and hard wire bypass. This was not available on the non 3D version. It had a SW bypass mode that removed all video enhancements, but video still passed through the Torino core. The new UMC-1 3D can bypass the Torino completely. It also can auto detect the 3D stream and switch accordingly. We have also left the SW video bypass mode for those of you that like it, as it gives you OSD, but no image enhancements. Something for everyone.

Also, the 3D enabled UMC-1 is not HDMI v1.4; it's still v1.3, but now with 3D capability. This is a very small deal, as they only thing you are really missing is ARC (Audio Return Channel). If that is something you really need, a Toslink cable from the UMC-1 to the display gives you the same functionality. There are several multi, multi, thousand dollar pre-pro's that operate in the same way, so please don't hammer me over this. Someone is going to say that they can't live without CEC, but unless it's a one branded system from end to end, I've never seen it work properly. CEC is still evolving IMO, and in reality a non-issue.

Old UMC-1's can be updated by changing the video board and updating the SW. For our customers overseas, we are setting up European direct shipping and support, so you will have a EU based service center to help you with this by the first of the new year. No worries."

Wychodzi na to, że nie ma upgrade do 1.4a bo się chyba nie da.. Gniazda są przecież 1.3a.. Gość z Emotive pisze, że UMC-1 po upgrade do 3D nie ma również ARC, ale zamiast tego można dodatkowo połaczyć procesor przewodem optycznym z tv i to da nam taką samą funkcjonalność co arc..

mowilem, ze gdzies to u nich jest:) moze sie myle ale 3D nie wymaga HDMI 1.4 a owe HDMI ma dodatkowo ten kanal zwrotny audio

Darku porównywałeś swoje końcówki Emotiva z jakimiś innymi, jeśli tak jaka jest twoja opinia odnośnie konkurencji?

Darku porównywałeś swoje końcówki Emotiva z jakimiś innymi, jeśli tak jaka jest twoja opinia odnośnie konkurencji?

gdzies jest moj stary watek "wzmacniacz latwo powiedziec", cos tam zaczalem szukac i probowac u nas na rynku ale w kasie za ok 5-6tys nie bylo nic godnego uwagi za 2 kanaly

ostatni byl Usher 1.5 za ok 12 tys i jak juz udalo mi sie go ustawic i ulozyc kable tak aby nie brumil ( niemal na srodku pokoju) to chwile posluchalem - na moje ucho XPA-2 jest duzo ciekawsza zestawiajac cene i praktyke uzytkowania...

Nie wybierasz sprzetu za 1500zł. Idz do sklepu i posluchaj go. Miales juz amplituner jakies poczucie bedziesz mial. nikt z nas nie bedzie tego słuchal za Ciebie

Nie wybierasz sprzetu za 1500zł. Idz do sklepu i posluchaj go. Miales juz amplituner jakies poczucie bedziesz mial. nikt z nas nie bedzie tego słuchal za Ciebie

Wiem, że najlepiej samemu odsłuchać, ale Emotiva nie odsłucham w salonie audio :( Co najwyżej Marantz i Arcam ;)

A kupil bys emotiva jesli 4 osoby powiedzialy by tutaj ze jest najlepszy na swiecie a 2 ze z gorszym sprzetem sie nigdy wczesniej nie spotkaly? no niestety takie sa opinie ile ludzi tyle opini. Posluchaj chodziaz Arcama i Marantza dorzuc sobie do tego Denona Nad'a i Onkyo ponie opisz nam który Ci sie podobal i dlaczego a ktory wlasnie Ci sie nie podobal i tez dlaczego. Moze wtedy wiecej Ci ktos pomoze.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.