Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  598 członków

Hegel Klub
IGNORED

Klub HEGEL

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, Luk77 napisał:

Panowie , stęskniłem się trochę za Heglem i myślę o H120 lub pójść po bandzie i wziąść 2x droższego H390.

Czy między tymi modelami jest przepaść jeśli chodzi o jakość brzmienia? Grają inaczej czy to bardziej rozwinięcie w stosunku do niższego modelu ?

Z tego co wiem to dużo lepszy jest  DAC w h390. 

Dodam że dysponuje malutkim pokojem odsłuchowym 12m.kw. Ciche odsłuchy. Kolumny to raczej niezbyt wymagające monitory Audiovector S1 signature.

Muzyka to rock , blues , jazz.

Też słucham rocka i też te kolumny chodzą mi po głowie - świetna scena, detal, ale brakuje mi w nich barwy, grają chłodno i czy tu te cechy nie nakładają się z Heglem?

kolumn nie znam, dac słaby porównywalny do daców do 5tys, gustard R26 zagrał dużo lepiej,   u mnie od dłuższego czasu gra Atoll ST300 polecam świetny sprzęt 

w tych nowych 400/600 dac też niestety sie nie postarali żeby stworzyć porządne all in one

do rocka polecam ATC, wybitny bas

6 godzin temu, Luk77 napisał:

Panowie , stęskniłem się trochę za Heglem i myślę o H120 lub pójść po bandzie i wziąść 2x droższego H390.

Moim zdaniem H95 na 12m jest aż nadto. Masz 100 % Hegla w Heglu a mocy wystarczy na 4 takie pokoje. Nie warto wydawać więcej kasy. Do tego jak się rozsypie po gwarancji to nie będzie tak bolało jak za takiego 5 czy 10 razy droższego. Same plusy dodatnie. Sam gram H95 na 12m.

Edytowane przez Adam 38

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

zupełnie inna sygnatura dźwięku, 390 jest wg mnie po cieplejszej stronie z mocnym niskim pulsującym basem, naprawdę fajny wzmacniacz a w cenie z olx to wg mnie okazja

ale może to subiektywne odczucie bo 190 miałem chwile

390 miałem jakieś 6 mieś potem 590

wszystko kwestią gustu, sysemu i akustyki

Edytowane przez Artistplant
6 minut temu, Artistplant napisał:

zupełnie inna sygnatura dźwięku

No tak, coraz lepiej. Hegel i zupełnie inna sygnatura.... Zwyczajnie mocniejszy Heniek gra trochę większymi źródłami pozornymi i tyle. Na małym metrażu (12m) nie będzie to zaleta a wręcz odwrotnie. Sprawdzone. 

ja na 4mx4m przetestowałem trochę sprzetu, dla. mnie 590 zagral najlepiej, teraz czekam na IN400 evo do pary z ST300, jak sie nie spodoba to wróce do 400 albo nawet 600

każdy krytykant marki powinien posłuchać 590, żałuje że go sprzedałem…

12 godzin temu, dekoracja napisał:

przecież jest identyczny jak 390 🙂

Siema tylko się nabijam. Nie ma najmniejszego sensu zmieniać bo to nic innego jak ten sam Hegel i ten sam dźwięk. Ważniejsze źródło czy głośniki. 

W dniu 1.09.2024 o 20:01, Artistplant napisał:

ja na 4mx4m przetestowałem trochę sprzetu, dla. mnie 590 zagral najlepiej, teraz czekam na IN400 evo do pary z ST300, jak sie nie spodoba to wróce do 400 albo nawet 600

każdy krytykant marki powinien posłuchać 590, żałuje że go sprzedałem…

Mam H95 i H590 i nie sprzedam będę męczyć aż padną. 

W dniu 1.09.2024 o 19:43, Adam 38 napisał:

No tak, coraz lepiej. Hegel i zupełnie inna sygnatura.... Zwyczajnie mocniejszy Heniek gra trochę większymi źródłami pozornymi i tyle. Na małym metrażu (12m) nie będzie to zaleta a wręcz odwrotnie. Sprawdzone. 

Tak dokładnie sprawdzone gram też sprawdziłem na 12 metrach H590 nie może rozwinąć skrzydeł i się tłamsi. H95 zdecydowanie gra lepiej i nie ma sensu kupować droższego modelu. Mocy nie brakuje i ta sama sygnatura dźwięku. 

Nikt o normalnych zmysłach nie będzie zmieniał H390 na H400 lub H590 na H600 to się mija z celem. Z dźwięku już nic więcej nie wycisną ważniejsza akustyka konfiguracja systemu a poszerzanie funkcji typu tidal connect to już zostaje do dyskusji.. 

Edytowane przez shiver07

ja mam h390 dopiero dwa miesiące i jedynie gapless na tidal mi brakuje. Gra mi to fantastycznie. Jak będzie kasa to ogarnę jakiś lepszy odtwarzacz CD bo gram na starym technicsie na razie 🙂 lub może transport bo DAC w H390 brzmi mi wystarczająco dobrze. U mnie jest ok 30m2 - już h190 "wystarczał" zwłaszcza, że mam łatwe głośniki.

????

@Luk77  Pomyśl o H190. Miałem i też świetnie grały. Obecnie mam H390 ale pomieszczenie sporo większe. Wziąłbym na Twoim miejscu ten tańszy model czyli H190.
Pozdrawiam

12 godzin temu, shiver07 napisał:

Nikt o normalnych zmysłach nie będzie zmieniał H390 na H400 lub H590 na H600 to się mija z celem. Z dźwięku już nic więcej nie wycisną ważniejsza akustyka konfiguracja systemu a poszerzanie funkcji typu tidal connect to już zostaje do dyskusji.. 

Zgadzam się w 100% z przedmówcą.

Edytowane przez Marek333
W dniu 1.09.2024 o 20:34, Artistplant napisał:

zupełnie inna sygnatura dźwięku, 390 jest wg mnie po cieplejszej stronie z mocnym niskim pulsującym basem, naprawdę fajny wzmacniacz a w cenie z olx to wg mnie okazja

ale może to subiektywne odczucie bo 190 miałem chwile

390 miałem jakieś 6 mieś potem 590

wszystko kwestią gustu, sysemu i akustyki

Oraz monety 🙂

„Nie ma drogi do szczęścia, to szczęście jest drogą”

Godzinę temu, Adam 38 napisał:

A się przywitam z nowymi zabawkami 😉

FB_IMG_1725476611257.jpg

Od razu petarda 🙂

„Nie ma drogi do szczęścia, to szczęście jest drogą”

W dniu 3.09.2024 o 09:41, dekoracja napisał:

ja mam h390 dopiero dwa miesiące i jedynie gapless na tidal mi brakuje. Gra mi to fantastycznie. Jak będzie kasa to ogarnę jakiś lepszy odtwarzacz CD bo gram na starym technicsie na razie 🙂 lub może transport bo DAC w H390 brzmi mi wystarczająco dobrze. U mnie jest ok 30m2 - już h190 "wystarczał" zwłaszcza, że mam łatwe głośniki.

Dlaczego nie jakiś zewnętrzny streamer?

9 godzin temu, Ajothe napisał:

Dlaczego nie jakiś zewnętrzny streamer?

jest taki jeden powód: kasa, pieniądz, mamona

12 godzin temu, Adam 38 napisał:

A się przywitam z nowymi zabawkami 😉

FB_IMG_1725476611257.jpg

wow! elegancko! wprawdzie nie miałbym nawet miejsca na takie cuda, ale szanuję. CDka bym jednak przytulił bo mam dużo płyt...

????

1 minutę temu, dekoracja napisał:

Są tanie streamery przecież, gaples jest i nie ma problemu z jakością. 

Nie sądzę, że w tym Heglu streamer jest lepszy od jakiegoś sotm, czy nawet usbridge, albo malinki z digione. 

1 minutę temu, dekoracja napisał:

wow! elegancko! wprawdzie nie miałbym nawet miejsca na takie cuda, ale szanuję. CDka bym jednak przytulił bo mam dużo płyt...

Nie no, przecież dałem minkę na końcu. 😉

To piękny set jakiegoś usera z klubu Hegla na Fejsie. 

Godzinę temu, Adam 38 napisał:

Nie no, przecież dałem minkę na końcu. 😉

To piękny set jakiegoś usera z klubu Hegla na Fejsie. 

może kiedyś będziemy mieli takie 😉 

Godzinę temu, Ajothe napisał:

Są tanie streamery przecież, gaples jest i nie ma problemu z jakością. 

Nie sądzę, że w tym Heglu streamer jest lepszy od jakiegoś sotm, czy nawet usbridge, albo malinki z digione. 

tak, tak i chyba już pisałem gdzieś tam, że na początek wezmę nowego bluesounda nano na testy i po coax (lub usb) do H390. Ale jestem totalnie bez kasy, kupiłem nowy rower ostatnio...

????

W dniu 1.09.2024 o 14:48, Qaz12 napisał:

Też słucham rocka i też te kolumny chodzą mi po głowie - świetna scena, detal, ale brakuje mi w nich barwy, grają chłodno i czy tu te cechy nie nakładają się z Heglem?

Po testowaniu w ostatnich miesiącach kilkunastu integr postanowiłem jednak nabyć Hegla 120.  Napędza on u mnie Audiovectory r1 signature. Żródło to Eversolo dmp A8. Hegel cały czas się jeszcze wygrzewa.Wczoraj doszły kabelki xlr i jest duzo lepiej niż na RCA.

Ja bym nie powiedział że Audiovector R1 grają chłodno. One są po prostu przejrzyste i świetnie na nich testuje się wzmacniacze. Potrafią nawet zagrać ciepło , misiowato czy jasno detalicznie z szybkim konturowym basem w zależności od elektroniki.

Nowe Hegle grają troche inaczej niż stare. Nie ma tu żadnej ostrości czy chłodu . Kiedyś jak miałem Hegla 160 to z Audiovectorem był jazgot. w nowych Heglach tego już nie ma .

Póki co mój świeżutki  h120 się wygrzewa i ciekawe co się jeszcze zmieni.

Dodam że kiedyś w którymś wywiadzie właściciel Audiovectora Ole Klifoth polecał do swoich kolumn elektronike Gryphona , Naima , Hegla , Arcama.

Edytowane przez Luk77

Ja bym nie powiedział że Audiovector R1 grają chłodno. One są po prostu przejrzyste i świetnie na nich testuje się wzmacniacze. Potrafią nawet zagrać ciepło , misiowato czy jasno detalicznie z szybkim konturowym basem w zależności od elektroniki.

Czyli coś dla mnie, bo lubię testować 😜

Nowe Hegle grają troche inaczej niż stare. Nie ma tu żadnej ostrości czy chłodu . Kiedyś jak miałem Hegla 160 to z Audiovectorem był jazgot. w nowych Heglach tego już nie ma

Zauważyłem 

2 godziny temu, Luk77 napisał:

Znalazłem cytat z rozmowy z Madsem Klifoth.

"Podczas tegorocznego AVS na narodowym podczas rozmowy z Madsem Klifoth pytałem czy mi się Hegel H360 zgra z kolumnami Audiovector SR3 Signature - jako odpowiedź usłyszałem że oni do swoich kolumn rekomendują głównie trzy marki Naim, Hegel, Arcam."

Edytowane przez Luk77

Mam od wczoraj ten małego node nano! Ojej jednak to wyraźnie lepiej gra niż wbudowany streamer. Lecę po coax i jest bajka. Kabel to chord clearway digital. Może przygarnę jakieś inne coax na testy niebawem, choćby niezbyt drogiego AQ carbon, z którym już miałem bardzo dobre doświadczenia. Napiszę jeszcze dokładniej o różnicach vs. wbudowany streamer jak trochę czasu znajdę.  

????

2 minuty temu, dekoracja napisał:

AQ carbon

Świetny przewód. Mam go prywatnie w swoim systemie już kilka lat i jestem mega zadowolony.

Chcesz wypożyczyć to zapraszam na priv, ogarniemy 😉 

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.