Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki odtwarzacz strumieniowy

Staszek_Sopot

Odtwarzacz strumieniowy podłączony do DAC-a  

128 użytkowników zagłosowało

1. 1. Najlepszy odtwarzacz strumieniowy podłączony do DAC-a

• Pioneer N-30-K
      6
    • Pioneer N-50-K
      30
    • Sonos
      9
    • Marantz NA 7004
      44
    • Dune HD Max
      18
    • Cambridge Audio NP30
      21

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

planuję zakup odtwarzacza strumieniowego. Będzie podłączony do DAC-a Audionemesis DC1. Wymaganie: musi mieć wyjście coaxialne.

Wśród faworytów jest Pioneer N-30-K. Mam pytanie, czy duża zmiana jakościowa będzie w przypadku zakupu N-50-K, czy stosując zewnętrznego DAC-a nie jest to zasadne. Czy macie jakieś inne propozycje.

Dziękuje za podpowiedź.

https://www.audiostereo.pl/topic/92420-jaki-odtwarzacz-strumieniowy/

Mam propozycje - poczekać aż będzie coś tańszego z gapless. Albo zainteresować się Pro-Ject Stream Box DS .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

• Audiophile grade 24bit/192hkHz highend audio streaming client

• Ethernet & WLAN

• UPnP & DLNA support

• USB input for flash memory and hard disk drives

• USB input for Apple devices using digital out

• Internetradio with automatic detection of local stations

• “Gapless“ playback for all formats

• Luxury 3,5” TFT colour display that shows album cover art

• Solid metal casework protects sensible electronics from vibration and RF interference

• New “DS” design with classy 3mm aluminium faceplate, rectangular edges and no visible screws

• Gold plated RCA connectors

• Wall-plug power supply (included)

• Control via IR remote (included) or Plug-Player

• Internetradio plattform: vTuner built-in (applicable for Napster, Sirius, Rhapsody, Flickr, Liveradio, Last.fm, Pandora, RadioTime)

AUDIO FORMATS MP3, FLAC (up to 24bit/192kHz), WMA9-lossless, AAC, LPCM (up to 24bit/192kHz), Ogg Vorbis 1.0

INTERNETRADIO vTuner included

GAPLESS all audio formats (using IR control)

INPUT RJ45 (Ethernet 10/100 Mbit/s)

USB 2.0

OUTPUT RCA (analogue, fixed volume level)

koax S/PDIF (digital)

NETWORK Wi-Fi IEEE 802.11 b/g

Ethernet RJ45

FACEPLATE black or silver

DIMENSIONS 72 x 206 x 194 mm (HxWxD) without antenna

WEIGHT 2,60 kg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"Oni rzekli: Panie, tu są dwa miecze. Odpowiedział im: Wystarczy." (Łk 22, 38)

"Lecz teraz - mówił dalej - kto ma trzos, niech go weźmie; tak samo torbę; a kto nie ma, niech sprzeda swój płaszcz i kupi miecz!" (Łk 22, 36)

...i to jest sluszna koncepcja, ze tak sobie pozwole zacytowac klasyka.

w ostatnim audio jest krotka notka na temat tego urzadzenia i podana cena 3290. wie ktos moze gdzie to mozna obejrzec i posluchac?

Panowie z RMS.PL to mają .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Nie wiem czy są na forum, ale jeśli tak, to mogliby nam coś powiedzieć.

Ma to też sklep

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Niestety nie widziałem w ofercie Q21 a oni często są na naszym forum.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Lecz teraz - mówił dalej - kto ma trzos, niech go weźmie; tak samo torbę; a kto nie ma, niech sprzeda swój płaszcz i kupi miecz!" (Łk 22, 36)

Ciekawy trop na Pro Ject Streamer. Ciekawe jaki jest tam DAC i jak wygląda na tle mojego Audionemesisa. Nie jestem przekonany, że racjonalne jest wydać ponad 3K dla gapless, skoro wykorzystam mój przetwornik.

Ciekawy byłby test porównujący wszystkie te urządzenia.

Przetwornik nie załatwi Ci GAPLESS. A w Streamer siedzi : Cirrus Logic CS4344 24/192 Multibit Delta-Sigma .

Twój DAC to nie takie znowu mecyje..stareńki :) . Może ten co siedzi w ProJect lepszy ? Jaki tam masz przetwornik D/A w środku ?

"Część cyfrową oparto na przetworniku D/A, którego oznaczenia starto. Wiadomo jednak, że to układ wielobitowy, w którym nie ma oversamplingu. Co więcej – nadlutowano na sobie dwa przetworniki, dzięki czemu zminimalizowano ich błędy." - tajemnicza firma to Audionemesis ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Coś takiego jest na Allegro.

Ukryta Zawartość

Czyta flac ale nie wiem do ilu (czy 24/96 chociaż)...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dziękuje za podpowiedzi, sporo inspiracji mi podrzuciłeś.

Czy masz doświadczenie z Pioneerem, na ile zasadne jest zakupienie N50 w porównaniu z N30 (brak gapless pozostanie problemem)

Jaki sens ma ta ankieta?

Prawdopodobieństwo, że ktoś słyszał jak grają wszystkie wymienione odtwarzacze graniczy z cudem,

a ci, którzy oddali głos to (tak jak ja) kliknęli na dowolny odtwarzacz, który dobrze im się kojarzy ze względu na nazwę firmy, po to aby zobaczyć wyniki tej ankiety. :)

Może nie ma sensu. Jeśli jestem naiwny sądząc, że klikną Ci którzy posiadają wiedzę i są w stanie poradzić, cóż :-)

Wyniki można zobaczyć bez głosowania, bynajmniej ja mogę

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Może nie ma sensu. Jeśli jestem naiwny sądząc, że klikną Ci którzy posiadają wiedzę i są w stanie poradzić, cóż :-)

W najlepszym wypadku kliknęli na ten, który sami mają.

Np. ja :)

A może póki co - kup netbooka z pilotem i potraktuj go jako transport. I poczekaj aż rynek strumieniowców okrzepnie i tania chińszczyzna będzie miała wszystko co potrzebujesz.

Squeezebox Touch i do tego sterowanie z Ipoda albo Ipada.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

• Redaktorzy

Miałem u siebie na odsłuchach/ testach m.in. Yamachę NP-S2000;Olive HD4; Olive O2M; Xindac D-1;Pioneer N-30-K;Pioneer N-50-K; Marantz NA 7004; Cambridge Audio NP30. Z powyższej listy najlepszym brzmieniem charakteryzowała się Yamaha, lecz Marantz grał po prostu najprzyjemniej. Różnica brzmieniowa między 30 a 50ką Pioneera jest delikatna, dopłaca się za wejścia cyfrowe. Tyle teorii, a w życiu, jak to w życiu - mając możliwość używania wejść cyfrowych w CD Ayona zdecydowałem się na najmniejszą Olivkę.

Takie głosowania raczej nie mają sensu, Musisz sam poświęcić swój czas i posłuchać, a potem dokonać wyboru. To co wybiorą inni nie musi przecież wpisywać się w Twoje preferencje. To tak jakbyś pytał się kumpli, czy warto umówić się z jakąś dziewczyną ;-)

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

teraz wychodzi nowy popcorn c300 z jakims zewnetrznym Dac-iem swietna opcja. juz obsluguje 192/24. mamy dodatkowo filmy no i obsluga nawigowanie plikami z pod smatthona iphon/android. dzwieku sam w sobie nie daje fajnego. musi byc podlaczony do zewnetrznego dac-a ale to daje wiecej. bo osobne zasilania itp. pozdro

Miałem u siebie na odsłuchach/ testach m.in. Yamachę NP-S2000;Olive HD4; Olive O2M; Xindac D-1;Pioneer N-30-K;Pioneer N-50-K; Marantz NA 7004; Cambridge Audio NP30. Z powyższej listy najlepszym brzmieniem charakteryzowała się Yamaha, lecz Marantz grał po prostu najprzyjemniej. Różnica brzmieniowa między 30 a 50ką Pioneera jest delikatna, dopłaca się za wejścia cyfrowe. Tyle teorii, a w życiu, jak to w życiu - mając możliwość używania wejść cyfrowych w CD Ayona zdecydowałem się na najmniejszą Olivkę.

Takie głosowania raczej nie mają sensu, Musisz sam poświęcić swój czas i posłuchać, a potem dokonać wyboru. To co wybiorą inni nie musi przecież wpisywać się w Twoje preferencje. To tak jakbyś pytał się kumpli, czy warto umówić się z jakąś dziewczyną ;-)

Czy są różnice pomiędzy w/w modelami w jakości dźwięku gdy odtwarzacz podaje sygnał do DACa?

Ukryta Zawartość

byłem na odsłuchach Olive: HD4 oraz HD3. Porównałem HD4 (tylko HD4 ma wyjście koaxialne) z Audionemesisem i dzwięk mojego DAC-a bardziej mi odpowiada (choć HD4 to 11K pln!!! i czytałem zachwyty nt jego DAC-a). Dlatego doszedłem do wniosku, że szukam dobrego źrodła dla DAC-a - stąd pomysł o N-30-K.

Pytanie Mczaj-a jest zasadne z mojego punktu widzenia, jakie różnice wniosą odtwarzacze, jeśli za dzwięk odpowiada DAC?

Inna droga, to sprzedać Audionemesisa i zdecydować się np na Marantza.

Ukryta Zawartość

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Fr@ntz

byłem na odsłuchach Olive: HD4 oraz HD3. Porównałem HD4 (tylko HD4 ma wyjście koaxialne) z Audionemesisem i dzwięk mojego DAC-a bardziej mi odpowiada (choć HD4 to 11K pln!!! i czytałem zachwyty nt jego DAC-a). Dlatego doszedłem do wniosku, że szukam dobrego źrodła dla DAC-a - stąd pomysł o N-30-K.

Pytanie Mczaj-a jest zasadne z mojego punktu widzenia, jakie różnice wniosą odtwarzacze, jeśli za dzwięk odpowiada DAC?

Inna droga, to sprzedać Audionemesisa i zdecydować się np na Marantza.

Możesz kupić Olive 03,różnice w dzwięku do 04 są pomijalne i zapiąć mu DAC przez USB,masz doskonałe i funkcjonalne urządzenie.

• Redaktorzy

przy Audionemesisie różnice będą praktycznie całkowicie pomijalne - nie nakarmisz go niczym gęstym, więc spokojnie możesz kierować się własnym widzimisię. Pomijam fakt, że jest to przetwornik o na tyle charakterystyczmym brzmieniu, że jeśli się od niego uzależniłeś, to trudno będzie znaleźć następcę

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

A może póki co - kup netbooka z pilotem i potraktuj go jako transport. I poczekaj aż rynek strumieniowców okrzepnie i tania chińszczyzna będzie miała wszystko co potrzebujesz.

to chyba najlepszy z pomysłów...chyba, że sam złożysz komputer miniHTPC...za 1500PLN (za 2000 z super obudową)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , możesz rozwinąć myśl "nie nakarmisz go niczym gęstym" - czy masz na myśli, że kupowanie muzyki w formacie WAV 24/96 lub FLAC w przypadku tego przetwornika jest niezasadne?

Ukryta Zawartość

A on przetwarza pliki 24/96 albo 24/192 ? Bo jeśli nie, to nie masz po co ich kupować. To stary DAC i może gęstych plików nie czytać.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.