Skocz do zawartości
IGNORED

PCM2702 raz jeszcze

k.sikora

Rekomendowane odpowiedzi

PCM2702 każdy zna a przynajmniej słyszał o tej kostce - jedyny jaki powstał usb dac w pojedynczym chipie którego da się moim zdaniem słuchać bez zgrzytania zebami.

Niestety kostka została jakiś czas temu uśmiercona przez producenta, ale co jakiś czas trafia się możliwośc zakupu kilku sztuk. Mi również się trafiła, i tak oto w dwa wieczory powstał prosty układ.

Założenia były proste - zasilanie z usb, w miare dobrej klasy wyjście słuchawkowe, minimum części, a jednocześnie zachowanie jak najlepszej jakości przy tych ograniczeniach.

Zasilanie ciągnięte prosto z usb jak wiemy jakością nie grzeszy, ale da się conieco z niego wycisnąć. Zastosowałem filtr w postaci przeciwosobnie nawiniętych zwojów drutu na pierścieniu ferrytowym, który jak pokazał oscyloskop znacząco wytłumił część śmieci. Do tego porządny LDO dla sekcji 3.3V, dobry projekt PCB i efekt jest naprawdę niezły. Komentarza wymaga jedynie chyba układ wzmacniacza słuchawkowego - LM4911 jest stosunkowo mało znany, pochodzi ze względnie nowej serii kostek NS-a. W malutkim chipie siedzi niezłej klasy wzmak słuchawkowy, dodatkowo można go zaaplikować "bezkondensatorowo" na wyjściu. Można go zdobyć stosunko łatwo z mousera.

Jak się okazuje NE5532 bardzo dobrze radzi sobie przy takim niskim i niesymetrycznym napięciu zasilania.

Załączam Schemat i PCB gotowe to np termotransferu. Większe zamówienie zbiorowe na pcb raczej nie ma sensu ze względu na małą dostępnośc PCM2702. Ale może akurat komuś zalega w szufladzie i szuka prostej implementacji na układ nazwijmy to "wyjazdowy" z względnie dobra jakością dźwięku. PCB ma jeszcze potencjał do miniaturyzacji, trzebaby wtedy przejść na dwie warstwy i większość elementów w smd.

Zdjęcia zmontowanego układu lekko odbiegają od finalnej pcb, brakuje na niej dedykowanej złączki na potencjometr do regulacji głośności słuchawek, nie ma też na nim chwilowo wlutowanego filtra na pierścieniu ferrytowym.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-34526-0-09354100-1330381474_thumb.jpg

post-34526-0-25726000-1330381492_thumb.jpg

post-34526-0-18675000-1330381757_thumb.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/92424-pcm2702-raz-jeszcze/

Mi właśnie zalega taka kostka. I od dłuższego czasu nie mogę upolować PCB (pojawiało się kilka razy w kostkach do wzięcia, ale zawsze kto inny był pierwszy)

Jedno co mi się mało podoba na Twoim PCB to zasilanie.

Niedługo będe projektował PCB pod zasilanie z zewnętrznego zasilacza, też na pewno jednostronne do zrobienia termotransferem, ew mógłbym od razu 2 sztuki machnąć jesli byś potrzebował. A co do zasialania w tej która tu pokazałem - wbrew wszelkim pozorom ten filtr na pierścieniu zdziałał dużo, i upadek jakości w porównaniu do przecięcia ścieżki i podpięcia w to miejsce zasilania z lm317 jest bardzo mały, chociaż zauważalny przy wprawnym uchu.

O to super.

Ja bym się pisał na rysunek do termotransferu :)

Może i na tym zasilaniu daje rady, tak jak piszesz, ale ja jak zrobię tego DACa to zawsze będzie mnie gryzło, że można było lepiej.

Zastanawia mnie też wartość kondą w sprężeniu oampa. Wartość zbyt wysoka jak dla mnie, taka wartość może zabić myzykalność tej kostki.

Trzeba gdzieś poszukać postu kolegi Molibdena on podawał sensowną analogówkę do tej kostki.

Dobrego daca to ja dziergam na 2xAD1955 już od pewnego czasu, ten układ miał tak jak pisałem wcześniej konkretne przeznaczenie - przenośność przy maksymalnym zachowaniu jakości.

Zastanawia mnie też wartość kondą w sprężeniu oampa. Wartość zbyt wysoka jak dla mnie, taka wartość może zabić myzykalność tej kostki.

Trzeba gdzieś poszukać postu kolegi Molibdena on podawał sensowną analogówkę do tej kostki.

Zobacz na wartości współpracujących rezystorów. Akurat nad obliczeniem i doborem filtra spędziłem w tym projekcie sporo czasu. Jest to filtr bessla który przesunąłem na maksimum pasma akustycznego z liniową fazą(z rozsądnym cięciem). Wartości proponowane tutaj na forum przy akurat tym konkretnym rozwiązaniu były(odsłuchowo) chybione.

• 4 lata później...

k.sikora - po co podajesz napięcia z USB i z zasilacza jednocześnie?

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

k.sikora - po co podajesz napięcia z USB i z zasilacza jednocześnie?

Sory, za szybko napisałem bez przyjrzenia się schematowi.

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

Siema

Ostatnio zdubalem na szybkiego selektorek z PCM2704 (nie mialem nigdy 2702 i dzwiekowo nie wiem czy jest jakas roznica). Generalnie kostka jest lepsza od tego co mam w laptopach, przyjemnie sie tego slucha, moze tylko gora troche daje sie we znaki. Robilem pomiary z zasilaniem USB oraz z oddzielnym stabilizowanym 3,3V i na pomiarach roznica jest praktycznie znikoma. Odsluchowo ciezko mi porownac bo gralem tylko na wersji z oddzielnym zasilaniem.

PS

Jest moze jeszcze jakas inna tego typu zintegrowana kostka ??

Dziekowac

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

iAMP, iPSU, iSMPS i kto tam wie co jeszcze :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.