Skocz do zawartości
IGNORED

Denon PMA-1510 czy PMA-2010?

venix

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam do kolegów pytanie, słuchałem wzmacniacza Denon PMA-1510 z kolumnami podłogowymi Paradigm 9v7

lecz mam okazje zakupić wzmacniacz PMA-2010 czy różnica w działaniu tych obu sprzętów będzie duża? dźwięk z modelu 1510 był

bardzo dobry jak dla mnie i nie chciałbym żeby zagrało inaczej mam nadzieje że nie gorzej z tymi kolumnami.

Ogólnie co sądzicie o jakości grania PMA-2010? opłaca się go kupić zamiast PMA-1510 do tych głośników?

Mam jeszcze jedno pytanie czy spotkaliście się z luzem na potencjometrze od głośności czy jest to normalne dla tego sprzętu?

nie jest on wielki ok, 2mm

pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/92603-denon-pma-1510-czy-pma-2010/

Seria 2010 jest rozwinięciem serii 1510 dźwięk jest podobny. ktoś na tym forum napisał że w "większym" mamy to samo tylko w rozmiarze XXL i ja się z tym zgadzam tylko czy tobie aż tyle potrzeba ?

Luzów nie powinno być.

skk

Generalnie im więcej mocy tym lepiej, ale rożnica w cenie miedzy 1510 a 2010 jest b.duża. Oba wzmaki są conajmniej dobre. Nie wiem tylko co w tym zestawie robi paradigm 9v7. Akurat 2 dni temu sluchałem ich w polpaku na pma-1500. TRAGEDIA. Kup pma1510 a reszte kasy wydaj na lepsze kolumny. Chyba że lubisz rozlazły bas, nienaturalną srednicę i ostrą górę.

U mnie luzów brak.

Co do luzów to nie wiem... Ale oddałem _ponad miesiąc temu_ do naprawy PMA-1500AE. Do naprawy był potencjometr głośności z silnikiem (w sensie do wymiany). Nie do zdobycia! Z Japonii właśnie leci i podejrzewam, że jeszcze ze dwa tygodnie to potrwa. Taki sam jest do PMA-2000AE jak i do 1500AE i podobno w serii 1510/2010 jest to samo (ale to mówię tylko - podobno).

nie wiem dlaczego kolega SERWACY uważa że ten sprzęt z Paradigm 9v7 gra słabo ja słuchałem w porównaniu z Magnat Quantum 655 i Roth OLI 50 i jak dla mnie 9v7 grały najlepiej, uważam że gra góra ale bas kontrolowany krótki dynamiczny mi się podobało, nic innego nie słuchałem. Macie może w użytkowaniu Denona PMA -A100 jak to się sprawuje za te pieniądze?

PMA-100 to jednak trochę poprawiony 2010. Zmian jest kilka już ich teraz nie pamiętam, ale lepsze chyba trafa gniazda głośnikowe i kilka drobiazgów jeszcze. Natomiast jeśli myślisz o droższym wzmacniaczu to lepiej wpakuj tą kasę w lepsze jeszcze kolumny. Posłuchaj jak gra Denon 1510 z Harpiami Amstaff Mini. Zagra to dużo lepiej niż 9v7 napędzany 2010 albo A100. Zamiast Denona warto posłuchać jeszcze Roksana Kandy K2.

Właśnie tak mi wyglądało że 2010 to bardzo podobna konstrukcja do A100 tylko w innym kolorze, nie wiem nawet czy gra lepiej czy tak samo, ogólnie to 1510 ma bardzo duży zapas mocy z tego co słuchałem, sprawa jest tylko taka że mam do wyrwania 2010 za ok. 4000-4500zł tylko bez gwarancji a w tej cenie mam nowego 1510 z gwarancją. Taka jest sytuacja że cenowo wyjdzie podobnie. Jeśli chodzi o testy sprzętu to mam już trochę tego dość i jestem zdecydowany na Denona tylko jeszcze nie wiem jakiego:) Brałem jeszcze pod uwagę HK 980 lub 990 ale jakoś Denon lepiej mi pasuje.

kupować za 3800 zł PMA-1510 to totalna bzdura. Taniej możesz mieć PMA-2000!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Do tego trzeba doliczyć cło i podatek, ale przy tej wadze sprzętu nie będzie to kosmos, ale pytanie czy jest sens czy lepiej nie kupić czegoś takiego

Ukryta Zawartość

Sprzęt o klasę lepszy, a zaskakujące jest podobieństwo w schemacie :-)

Transformatory ze 100V też kosztują grosze.

Pozdrawiam.

No chyba, że interesuje Cie prawdziwy Denon:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Znów się zaczyna licytacja zabytków bo teraz to już takich nie robią :-) Wszystko co kupiłem dotychczas używane z audio miało ukryte wady albo było naprawiane byle jak a kupowałem sprzęty za 5-6 tysięcy i "jedynie" mające 7 czy max 9 lat.Mój ostatni zakup ma nieoryginalne jedno trafo i w jednym kanale jest brumienie. Moi koledzy również mieli różne doświadczenia ostatnio miałem w domu używaną końcówkę mocy nowa kosztowała jakieś 25 000zł kilkanaście lat temu i mimo rewelacyjnych elementów była już nie raz naprawiana a w jednym kanale buczy tak, że nie da się cicho słuchać. Stare kolumny zazwyczaj wypadają lepiej ale stare wzmacniacze to niestety nie bardzo. Wzmacniacze Krell-a za grubą kasę przy intensywnym użytkowaniu wytrzymują 5-6 lat i wysychają kondensatory a sprzęt kosztuje tyle co przyzwoity samochód. Mój znajomy zajechał taki wzmacniacz w 6 lat nowy koło 50kzł.

Różnie bywa NIESTETY! Ja mam różne doświadczenia, akurat jeżeli chodzi o ten sklep to bardzo dokładnie opisują i sprawdzają sprzęt i gwarantują oryginalność. Wszystkie wady przedstawiają na zdjęciach a małych rysek których aparat nie jest w stanie wychwycić opisują, w czasie gdy wzmacniacz jest w rezerwacji.

Ja jestem zwolennikiem używanego sprzętu bo dźwięk który lubię to na nowych wzmacniaczach kosztuje majątek - dosłownie! A w budżecie do 10 000 niestety nie sądzę, żebym kupił nowy odpowiadający mi wzmacniacz.

A tak nie odbiegając od tematu to może warto było by posłuchać dwóch i samemu zdecydować.

radziu21_ posłuchaj kiedyś nowego Xindaka A600E(09) kosztuje 12000zł w detalu zawsze coś się urwie. I teraz ciekawe czy nie poradzi sobie z tymi wiekowymi sprzętami myślę, że większości da radę bez względu na znaczek czy to Sansui czy Luxman czy Accuphase a tymbardziej Denon. A600E(09) gra lepiej niż aktualne Accuphase E-460 a jego moc jest taka, że nie martwimy się o jakiekolwiek kolumny pociągnie wszystko łącznie z wielkimi Infinity czy Utopiami i to bynajmniej nie podstawkowymi.

zeszliśmy już na temat hi-fi który jest mi dalece obcy:) nie zakładam aż tyle wydawać na sprzęt i chciałbym kupić coś z gwarancją, różnie bywa miałem YAMAHA wzmacniacz i działał bez awarii wiele lat, a teraz napaliłem się na Denona bo mi generalnie odpowiada, może za tą kasę to dużo jak za taki sprzęt ale nigdzie taniej nie znalazłem, w ogóle to uważam że 2010 zagra podobnie jeśli nie tak samo jak 1510 różnica to moc wzmacniacza i pilot a parametry techniczne mają zbliżone.

A z chęcią bym posłuchał, jestem otwarty na takie odsłuchy. Aktualnie mam sansui AU Alpha 907MR i gra tak dobrze, że nie mam potrzeby szukania czegokolwiek innego, ale jakby była okazja posłuchać i faktycznie bardziej by mi odpowiadał to.... ślubu z Sansui nie wziąłem :-)

Parametry nie świadczą jeszcze o tym jak wzmacniacz zagra, czasami liczą się takie niuanse, że nie da się tego przedstawić w parametrach.

od Denona 1510 będzie lepszy C.e.c. 3300r albo nowy 3800 i będzie to duża róznica na plus dla Cec-a, wiem bo odsłuchiwałem, cenowo C.e.c. będzie w cenie podobnej (3800), albo niższej (3300r) od Denona, dodawtkowo obie konstrukcje są w pełni zbalansowane, można do nich poszukać fajnego daca albo cd z takimi wyjściami.

Ja ten wzmacniacz miałem w domu jest tak dobry, że po jego posłuchaniu sprzedałem zestaw pre + końcówka marki Bryston. Xindak z większą łatwością napędzał kolumny z większą dynamiką niż Bryston 4B SST2, który ma 345W/8Ohm i 589W/4Ohm. Z Harpiami Monk robił co chciał a to kawał kolumny i trudnej do opanowania Usher R-1.5 nie daje rady zapanować nad Monkami a to też nie byle jaki piecyk.

Zapomniałem napisać, że grał również od Brystona lepiej :-) Nie było niczego w czym Bryston by go przewyższał. Zarówno dynamika mikro jak i makro lepsza w Xindaku. Lepsza gładkość i nasycenie. Lepsza przestrzeń. Rozdzielczość tu jedynie mogę postawić równość. Dużo większa muzykalność Xindaka.

odsłuchiwałem Denona 1510 wraz z Xindakiem xa6900 (o ile dobrze pamiętam cena ok 4tys) to ten drugi nie podobał mi się w ogóle nie miał też regulacji, tylko liniowe i nic więcej, tego C.A.C nie wiem gdzie mógłbym posłuchać bo to mniej znana firma ale jak ma dźwięk podobny do Xindaka to nawet nie mam po co.

słuchałem tak jak kolega Iceman007 poradził Harpia Amstaff Mini z Denon 1510, kurde ale to gra.

Gdzie ja mogę takie kolumny za dobre pieniądze kupić? bo cenę to mają jak dla mnie dużo za dużą.

Jako ciekawostkę jeszcze napiszę, że rozmawiałem o Xindaku A600E z dystrybutorem czemu tego do testu nie daje i usłyszałem, że testerzy nie chcą takiego ciężkiego sprzętu brać bo im się nosić nie chce hahah Lepiej jakiegoś Hegelka potestować i zachwycać się jaki to on cudowny bo oczywiście kg nie grają tylko, że A600E jest najtańszym wzmacniaczem pracującym w tak dużym zakresie mocy w klasie A i tutaj te kilogramy grają.

Ja Ci sie podoba granie 1510 to sie nie zastanawiaj, to ma sie tobie podobac, co z tego ze są moze lepsze wzmacmiacze w tej cenie skoro kazdy ma inne gusta:) O ile 1510 w swojej cenie jeszcze ujdzie w tłoku to 2010 juz raczej nie. Sam miałem 1500ae i uwazam ze to dobry wzmacniacz ma swoje wady i zalety jak kazdy, ale w tej cenie nikt cudów nie oczekuje, Myśle ze jak dobierzesz do niego jakieś kolumny grające grubą kreską to ma to szanse całkiem fajnie zagrać... Pozdrawiam

chyba nawet mogę się domyślać od kogo ta okazja PMA-2010AE. Ktoś z Warszawy? Wg mnie, jeśli sprzęt jest w rzeczywiście idealnym stanie, to bym brał zdecydowanie 2010 i jeszcze pewnie utargujesz do 3800 PLN. Dobrze tylko sprawdź sprzęt, bo z tymi używkami z zagranicy różnie bywa. Ja się przekonałem do używek, ale najlepiej na gwarancji i tylko od audiofilii, którzy dbają o swój sprzęt lepiej niż o własne żony : ) W takim przypadku trudno o rozczarowanie. Kupuje się sprzęt praktycznie jak wyciągnięty z pudła w dobrej cenie.

zeszliśmy już na temat hi-fi który jest mi dalece obcy:) nie zakładam aż tyle wydawać na sprzęt i chciałbym kupić coś z gwarancją, różnie bywa miałem YAMAHA wzmacniacz i działał bez awarii wiele lat, a teraz napaliłem się na Denona bo mi generalnie odpowiada, może za tą kasę to dużo jak za taki sprzęt ale nigdzie taniej nie znalazłem, w ogóle to uważam że 2010 zagra podobnie jeśli nie tak samo jak 1510 różnica to moc wzmacniacza i pilot a parametry techniczne mają zbliżone.

A co ci parametry techniczne powiedza o jego brzmieniu? NIC.

?👈

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.