Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny zbyt blisko ścian?

lucas78

Rekomendowane odpowiedzi

Czasami bas pięknie jest rysowany, czasami dudni....

Mam problem z kolumnami (podstawkowe PMC) ustawionymi blisko ściany tj. około 40 cm od końca obudowy do ściany - wylot linii transmisyjnej znajduje się z tyłu a dalej od ściany odsunąć już nie mogę bo będę miał kolumny na twarzy :-)

Pokój kwadrat 12m2

Jakie ustroje akustyczne mógłbym zastosować? Chodzi mi o rozwiązania niedrogie oczywiście w granicach kilkuset złotych.

Może takie coś?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/92638-kolumny-zbyt-blisko-%C5%9Bcian/

Czasami bas pięknie jest rysowany, czasami dudni....

To co zamieściłeś na zdjęciu, ma małą gęstość a zatem kiepski współczynnik pochłaniania dla niskich częstotliwości. Aby mogły zadziałać jako tako w omawianym paśmie, musiałyby mieć grubość ok 70-80 cm.

Jakie ustroje akustyczne mógłbym zastosować?

Najlepiej sprawdziłby się w Twoim przypadku ustroje z odpowiedniej wełny mineralnej:

Ukryta Zawartość

Umieszczenie tych paneli w miejscu, gdzie występuje efekt SBIR (interferencji brzegowej od tych ścian przy których stoi kolumna)

post-11945-0-42444700-1331063334_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki za informacje dodam jeszcze że z basem z instrumentów akustycznych tj. gitary, perkusje, bębny itp. nie ma aż takiego problemu natomiast niskie częstotliwości generowane sztucznie np. przez syntezatory powodują takie zjawiska - bas dudni nagle zanika by za chwilę pojawić się z dużą mocą ale jakoś tak jakby się nakładały jego różne częstotliwości.

Dzięki za informacje dodam jeszcze że z basem z instrumentów akustycznych tj. gitary, perkusje, bębny itp. nie ma aż takiego problemu natomiast niskie częstotliwości generowane sztucznie np. przez syntezatory powodują takie zjawiska - bas dudni nagle zanika by za chwilę pojawić się z dużą mocą ale jakoś tak jakby się nakładały jego różne częstotliwości.

Bo tak właśnie jest jak opisujesz. Żadne gąbki i inne tego typu ustroje w ogóle nie pomogą na te dolegliwości.

Na bas potrzeba poważnej broni odpowiedniego kalibru.

Na bas potrzeba poważnej broni odpowiedniego kalibru.

Ideałem byłyby dokładnie strojone do Twoich modów pomieszczenia rezonatory Helmholtza - niestety są to dość drogie ustroje i aby skutecznie działać muszą być odpowiedniej wielkości i liczbie.

Gość rydz

(Konto usunięte)

<<Może Kolega spróbuje innych ustawień,o ile to możliwe,pomieszczenie fakt nie duże co gorsza KWADRAT,Imacman w poście nr2 zamieścił jeden ze sposobów gdzie nie zajmie to dużo miejsca,rezonatory Helmholtza nie dość że drogie zmniejszą o połowę i tak już mały pokoik.

rezonatory Helmholtza nie dość że drogie zmniejszą o połowę i tak już mały pokoik

To fakty, aby zadziały na niskie częstotliwości to tak możne być. W Twoim przypadku, możesz spróbować kupić jedną paczkę wełny mineralnej PT80 firmy Isover o grubości 10cm:

Ukryta Zawartość

i zastosować w miejscach, które zaznaczyłem na rysunku. Jak zadziała, to można "ubrać" takie panele w odpowiednie "opakowanie"

post-11945-0-20620200-1331124004_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Myślę że w pierwszej kolejności spróbuję z tą wełną i się przekonam czy coś wniesie poprawnego, to chyba najtańszy sposób który poleciliście

Jak coś "zmajstrujesz" to prosimy o zdjęcia.

@up

wg prof Izdebskiego powinno Ci to zajac ok 18 minut ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Zrób może jeszcze eksperyment z ustawieniem diagonalnym. Kiedyś w pokoju o podobnej wielkości (11m2), prawie kwadratowym, udało mi się w ten sposób w dużej mierze zwalczyć tego typu problemy z basem.

Dalszą poprawę uzyskałem delikatnie desymetryzując ustawienie, to jest odległości każdej z kolumn od ścian (tylko delikatnie, bo inaczej pojawi się zauważalny i bardzo irytujący brak symetrii "sceny).

Dodam, że do rezultatów doszedłem testując dziesiątki pozycji (plus później mikrodostrajanie kąta i pozycji na milimetry), zajęło mi to dużo czasu (bo jeszcze każdą pozycję trzeba dobrze "osłuchać" i zanotować spostrzeżenia) ale za to obyło się bez rzadnych wydatków.

udało mi się w ten sposób w dużej mierze zwalczyć tego typu problemy z basem.

Umiejscowienie kolumn ma znikomy wpływ na mody pomieszczenia. Oczywiście ma wpływ na efekt SBIR i to słychać w niskich częstotliwościach. Za to duży wpływ na odbiór basu ma odpowiednie ulokowanie miejsca odsłuchu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.