Skocz do zawartości
IGNORED

kabel gł. Oehlbach 1056

wookash

Rekomendowane odpowiedzi

Mam do was pytanie i prośbę zarazem.

Podczas przeprowadzki mojego brata zostawił mi on swój stary kabel głośnikowy (taki jak w temacie). W związku z tym chciałbym się od was dowiedzieć jakiej klasy jest to kabel i mniej więcej ile mógł on kosztowac za metr. Dodam jeszcze ze ma on przekrój 2x4mm.

Druga sprawa jest taka że kable ten został mi jedynie pozyczony i powolo zbliza się termin go oddania. Chciałbym się więc dowiedzieć co można w zamian kupić (podobnej klasy, może lepiej jesli tej jest b. słaby) tak do góra 100 pln za metr (jak będzie taniej to super). Nie mam, jak łatwo sprawdzić, jakiegoś super sprzętu ale wychodzę z założenia że kazdy następny element powinien być mozliwie jaknajbardziej lepszy od poprzedniego :) więc ten kabel może być lepszy niż pasowałby normalnie do mojego zestawu. Mówie oczywoście o kablu do frontów.

Wiem, że najlepiej jest wziąć kable i posłuchać ale kompletnie nie znam się na firmach które je robią wobec czego prosiłbym o propozycje. Potem ewentualnie wezme i posłucham.

dzięki z góry

https://www.audiostereo.pl/topic/9270-kabel-g%C5%82-oehlbach-1056/

jeśli jest tak jak piszesz to raczej nie będę wydawał aż 100zl/m. Poszukam czegos tańszego no chyba że trafi się okazja.

a tak w ogóle to co sądzisz o kalbach gł. tej firmy? Warto w nie inwestować? Mają jakąś ogólna charakterystyke brzemiania?

ps. wyczytałem na kableku napis "professional high end OFC loudspeaker cable" nie wiem czy to ma jakiś wpływ na cene czy tak napisali aby się podbudować.

Kable Oehlbach widziałem niedawno w Media Markt. Nie wiem czy sa to te o których piszesz. Były modele płaskie w przekrojach od 1,5 do 4mm srebrzone (chyba) w przezroczystej izolacji - dość sztywne. Obok wisiały bardzo podobne Vivanco. Byc może są z jednej fabryki. Poza tym były jeszcze jakieś płaskie nieprzezroczyste i całkiem cienkie (chyba do samochodów). Ceny poniżej 20zł. za metr.

Napis "profesional hi-end" na takim kablu nic nie znaczy. Chyba że są to kable profesjonalne - czyli estradowe - jak np. Cordial, Gotham, Klotz, Tasker itp. dostępne w sklepach elektrycznych i muzycznych (często sprzedawane w całych szpulach). Ale ich ceny nie przekraczają 8-9zł. za metr a na izolacji są jeszcze napisy określające zastosowanie (np. głosnikowy, mikrofonowy, instrumentalny). Wtedy napis "hi-end" może pojawiac sie na jakims specjalnym wykonaniu - np. modelu kabla o bardziej złożonej izolacji albo w izolacji przezroczystej - czyli tym co w zastosowaniach pro-audio jest już uznawane za zbędna fanaberię ;)))

pozdr.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.