Skocz do zawartości
IGNORED

DYI wzmacniacz słuchawkowy

Pawel_

Rekomendowane odpowiedzi

United i jeszcze jednej firmy były (po 50gr te 47uf/25V, ale nazwy nie pamietam w każdym razie na hasło że chce kondensatory lepszej jakości odpowiedź była krótka: "nie ma"

a te 10pF to wziałem bo juz mnei cholera brała.....

dobra pieprzyć kable

pytanie o kondensator:

moge tam taki wsadzić takie coś?:

Nazwa: 47uF 35V 105

Cena: 0.20

Kategoria: Kondensatory elektrolityczne

kondensator elektrolityczny pionowy PANASONIC

wymiary 6mm x 11mm raster

• 3 tygodnie później...

Witam :-))

Zrobilem omawiany wyzej wzmacniacz sluchawkowy, jest niezle...., kondensatory wejsciowe 47 uF mają duży wpływ na dźwięk, sprawdzałem kilkanaście różnych kondensatorów i muszę powiedzieć ze najlepiej to gra z jakimiś noname (z literka S zamiast podanej firmy) oraz z 100 uF rubyconami z odzysku. Szukam cały czas nowych kondensatorów wejściowych lepszej jakości.

Mikałem też niespodziankę z zasilaniem i kondensatorami w zasilaczu (2x7812 + kondensatory no name z odzysku). Pierwsze odpalenie, porównanie ze wzmacniaczem słuchawkowym w cd i rewelacja, dzwiek dynamiczny.... ładny, odrobinę ostry ale na pewno lepszy niż w wyjściu słuchawkowym Technics slpg 770d. Następnego dnia postanowiłem włożyc do zasilacza lepsze kondensatory /jakies 1000 uf no name - nowe/ i coś się zepsuło, dzwięk gorszy...mimo upływu czasu i wygrzewania, testy z różnymi kondensatorami na wejsciu wzmacniacza i zdziwienie moimi zachwytami z 1 dnia.

Dopiero wczoraj po kilku dniach sprawdziłem kondensatory używane w zasilaczu 1 dnia. Byłem w lekkim szoku kiedy okazało się ze były to kondensatory ROE. wróciły więc na swoje miejsce w zasilaczu (tym razem już nowym na lm 317 i 337).

Wydaje mi się, że teraz trzeba będzie popróbować upgrade mojego cd /upgrade ponieważ od dnia zakupu grał bardzo niewiele i jest w rewelacyjnym stanie technicznym -mechanika/. Mam więc prośbę do osób które mają schemat slpg 770d i jakieś doświadczenie w jego upgradeowaniu o pomoc:-).

Pozdrawiam

Ludki ja sie nie chce madrzyc ale zajrzyjcie kurcze na Allegro tam facet, (bardzo solidny zreszto człowiek) o nazwie Javoreczek sprzedaje za uczciwe pieniadze całkiem sporo kondensatorów w tym rozne kondzioły firmy starej jak japonia Nippon Chemicon LXY, LKV,SXE Goraco Polecam!!

Bardzo dobre kondziorki Nichicona i Nippona ma tez panna o Ksywie Natalka77 wkrótce bedzie miała na specjalne moje namawianie w allegro Kondziłki Nichicon MUSE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Wiecie co to jest MUSE??? to kondziołki przewyzszajace Elny Cerafine a dorównojace ELNIE SILMIC!!!!!

• 5 miesięcy później...

>BeerfaN

Sklep jest w Gliwicach i wysyłają pocztę. Ja tak kupowałem OPA552PA do wzmacniacza wg Darkula.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Z tego co sprawdziłem mają w tej chwili chyba tylko jedną sztukę, ale warto do nich zadzwonić i pogadać.

Jawojt

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • 6 miesięcy później...

Wyciągam wątek z otchłani.......by sie pochwalić :D

dziś po 6 godzinach walki z materią odpaliłem ten wzmacniacz słuchawkowy i.....................

jest zajebisty :D

jasny..............może ciut za bardzo głosy wychodzą na przód........ale generalnie wypas :)

no i przy okazji podziękowania dla Esho za PCB, DeToma za odpowiedzi dziś z rana i Texasa za OPA552 ;)

i wszytkich innych którzy odpowiadali na moje dziwne pytania związane z nim :)

heh no tak po pierwsych wrażeniach - co zrobić żeby nieco średnicy przyciszyć?

głosy są straszliwie wysunięte :)

a traci na tym nieco tło, bo jest słabiej słyszalne chciałbym nieco pasmo wyrównać.

macei jakieś pomysły?

aha - kondy są noname wszystkie.tzn cos tam na nich pisze, ale wiecie jak to jest ;-)

Przyczyną mogą być kondensatory wejściowe. Od ich jakości w dużej mierze zależeć będzie brzmienie całości. Wrzuć tam coś lepszego. Możesz też zamiast elektrolitów zastosować polipropyleny, poliwęglany. W takim przypadku pewnie nie dostaniesz takich dużych pojemności. Zastosuj np. 1uF i wymień rezystory 10k (te na wejściu za kondensatorem) na 100k. Stosuj rezystory precyzyjne.

• 1 rok później...

witam. dziś zlutowałem to maleństwo, ale nie do końca działa. Problem polega na:

1. Po włączeniu zasilania, instrumenty są po obu stronach, a głos tylko po jednej stronie.

2. kabel syganłowy od CD, jak wiadomo na dwie końcówki. gdy odłączymę jedną - wzmacniacz gra stereo??? ale burczy ( na jednym sygnale), gdy włączona jest tylko ta 2 wtyczkam, gra jeden kanał. gdy na tym jednym kabelku, jest to stereo, i podłączy sie drugi, dźwięk się uprzestrzennia, ale głosy są tylko z jednej strony. Im dalej kręci się potencjometrem, tym bardziej dźwięk ucieka w jedną stronę.

Układ jest podłączony wg. schematu, dla próby wymieniłem - potencjometr, oraz zamieniłem opa miejscami. Nic to nie zmieniło.

Co może być nie tak ? czy chodzi o masy, czy np. kondzior?

Dziękuję za pomoc : )

problem rozwiązany : )

okazało się, iż przyczyną problemu bylo gniazdo słuchawkowe, które będąc niestandardowe - to z blokadą duże rozmiaram. były do 1 gniazda trza włączyć masę : )

trochę to dziwne, gdyż dotychczas lutowałem tylko te z masą pomiędzy : )

Idę słuchać : )

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.