Skocz do zawartości
IGNORED

amplituner do słuchania stereo i nietylko....

blackorek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chciałbym poruszyc w tym temacie 2 sprawy, która są dla mnie istotne, mianowicie pierwsza z nich to jest jakosć amplitunerów z wyższej półki, powiedzmy w cenie ponad 4-5 tys zł. Czy fakamahytycznie jest tak, ze można odczuć różnicę słuchając Yamahy, Marantza, Arcama czy innych wielokanałowych amplitunerów na dobrych głosnikach . Dobrych to oczywiscie pojęcie względne, ale akurat planue zakup Monitor Audio GX300 .

Bylem w paru sklepach i od razu slysze, prosze Pana, jesli koniecznie chce Pana oprocz stereo też kino domowe to tylko arcam, a ja szczerze mowiac sluchajac arcama avr400 czy marantza 6006 nie slyszalem roznicy w jakosci dzwieku. Pan natomiast byl bardzo zdziwiony, ze jak to , przeciez roznica jest kolosalna...

Wg mnie to bardzo przesadzona opinia i ma na celu albo sprzedaz wlasnie arcama, albo jest jakis inny powod. Nie jestem jakis głuchy, otępiały meruje uzycznie, potrafie dobrze wyczuc co i jak gra, jednak tutaj uwazam, ze sprzedawca cos knuł. Co wiecej prowadząc rowniez biznes z doswiadczenia wiem, ze zazwyczaj sugeruje sie klientom do kupienia to co nie schodzi..

Jak to jest , jakie sa wasze odczucia. Czy faktycznie warto robic wiele razy odsluchy i faktycznie roznice sa az tak duze, ze wybor konretnego modelu z wyzszej polki ma sens ? Bo ja odnosze wrazenie, ze te ampli ponad 4-5 tys sa na tyle dobre, ze kazdy z nich gra swietnie, a roznice sa w zasadzie nieslyszalne

Moze sie i myle , ale wlasnie dlatego pytam ...

Druga spraw to mozliwosc podlaczenia subwoffera do amplitunera . TO co obecnie posiadam to chyba lekko 10 letni ampli sony , ma DTS i 5.1, ale jesli chce wlaczyc suba w trybie stereo to nie da sie.... Musze przelaczyc na jakis tryb kina domowego wtedy mam suba, stereo jednak jest do niczego, bo albo mam jaksi poglos typu hall, church albo jeszcze co innego

Stad pytanie dodnosnie nowoczesnych amplitunerow, Czy mozna w nich w czystym trybie stereo podlaczyc suba , nie chodzi mi o zadne poglosy tryby kina domowego, ale o czysty tryb stereo i do tego sub.

Z gory dziekuje za wszsytkie odpowiedzi

TO co obecnie posiadam to chyba lekko 10 letni ampli sony , ma DTS i 5.1, ale jesli chce wlaczyc suba w trybie stereo to nie da sie.

Pewnie da się , musisz ustawić wzmacnianie sygnału stereo np. z płyt CD . Robi się to w ustawieniach manualnych amplitunera dla suba .

Daj linka z instrukcją ( najlepiej z polską ) , albo sam poczytaj .

Stad pytanie dodnosnie nowoczesnych amplitunerow, Czy mozna w nich w czystym trybie stereo podlaczyc suba , nie chodzi mi o zadne poglosy tryby kina domowego, ale o czysty tryb stereo i do tego sub.

W nowych i takich drogich na pewno da się .

Musisz trochę się osłuchać.Wazne gdzie słuchałeś czy było dedykowane pomieszczenie do odsłuchów.Twoja kasa,i poswjęć trochę czasu zanim się zdecydujesz na kupno czegoś konkretnego.Amplitunery o których piszesz to juz nie złe grajki.Pamiętaj jednak że co byś nie kupił to w przyszłości możesz odczuć pewien nie dosyt.Jak masz mozliwość i miejsce to pomyśl o rozbudowie w przyszłosci o normalny wzmacniacz stereo..Jeżeli kupisz amplituner nowy powiedzmy model Marantz, Denon,czy Yamaha.Za 3500-4000PLN i dokupisz wzmacniacz odpowiedni bo są też lipne za powiedzmy 1500-2000PLN..To będzie sporo lepiej niż kupisz amplituner nawet za 8000-10000PLN.

Jakie masz kolumny frontowe ?

Jeżeli podłogowe , to podłączając wzmacniacz stereo uzyskasz odpowiednią jakość i ilość basów .

Kolega Dariusz ma rację , wyczuwa nosem u Ciebie niedostatek w odsłuchu stereo .

Taki niedostatek nie zostanie załatwiony poprzez amplituner wielokanałowy i skonfigurowanie w nim odpowiedniego ustawienia suba .

Jest rozwiązanie --- zintegrowany wzmacniacz stereo + amplituner wielokanałowy ( poprawne stereo + polepszone kino domowe )

Do tego potrzebny jest amplituner z wyjściem wielokanałowym analogowym pre-out 5.1 , lub 7.1 ( w celu " wyodrębnienia " Front LR , takie wyjście jest potrzebne do poprawnego działania kina domowego , jest ono dedykowane dla kolumn frontowych )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Są teraz nowe wzmacniacze stereo przystosowane do współpracy z kinem domowym , mające wejście bezpośrednie na na końcówkę mocy ( nie mylić z sekcją rozdzielną między przedwzmacniaczem , a końcówkami mocy )

Tego jest dużo na forum .

Edytuję: UWAGA , W TAKIM POŁĄCZENIU KOLUMNY FRONTOWE MAJĄ BYĆ PODŁĄCZONE TYLKO POD WZMACNIACZ STEREO , RESZTA KOLUMN TYLKO DO AMPLITUNERA WIELOKANAŁOWEGO !!!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na twoim miejscu zastanowił bym się nad amplitunerem firmy Anthem. Nie są one komercyjne a reprezentują wysoką klasę zarówno w kinie jak i w stereo. Musisz pamiętać że Anthem do tej pory specjalizował się w drogich konstrukcjach dzielonych. MRX to nowość która podbija europejskie rynki. Poczytaj sobie recenzje.

Ukryta Zawartość

lub trochę droższy z radiem HD

Ukryta Zawartość

A co do podłączenia suba do stereo to jak najbardziej jest tam taka możliwość.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

czester,

a gdybym chciał - tak jak piszesz - używać mojej integry marantz 7001 jako końcówki to zasilania frontów i poprawy stereo (a resztę zasilać z amplitunera yamahy który ma pre-out) to czy mogę słuchać tego stereo wzmocnionego subwooferem? Tylko skoro on na stałe musi być podłączony do amplitunera, to jak mam puścić muzykę?

chodzi mi o dwie opcje - puszczanie muzyki z CD playera, lub z odtwarzacza plików mulimedialnych czy innego squeezeboxa.

czester,

a gdybym chciał - tak jak piszesz - używać mojej integry marantz 7001 jako końcówki to zasilania frontów i poprawy stereo (a resztę zasilać z amplitunera yamahy który ma pre-out) to czy mogę słuchać tego stereo wzmocnionego subwooferem? Tylko skoro on na stałe musi być podłączony do amplitunera, to jak mam puścić muzykę?

chodzi mi o dwie opcje - puszczanie muzyki z CD playera, lub z odtwarzacza plików mulimedialnych czy innego squeezeboxa.

Pierwsze to to , że CD lub inne źródło stereo łączysz analogiem ( " cincze " ) bezpośrednio do wzmaka stereo . Wtedy omijasz sekcję przedwzmacniacza amplitunera i masz porządne stereo . Do stereo z wzmacniacza dwukanałowego i kolumn frontowych niepotrzebny jest sub .

Niestety w takim układzie wzmak stereo + amplituner wielokanałowy kina domowego , sub ma być podłączony do amplitunera .

Możesz ustawić w ampli w manualnych ustawieniach wzmacnianie stereo subem i puszczać stereo poprzez ampli do wzmacniacza dwukanałowego np . odtwarzacz CD kablem cyfrowym do ampli , ampli połączony jest analogiem z wzmakiem stereo , w AMPLITUNERZE JEST WŁĄCZONY PROGRAM STEREO . Masz wtedy wzmocnienie stereo przy podłączeniu suba do amplitunera .

Jednak przy założeniu , że chcemy mieć poprawne stereo , takie puszczanie sygnału stereo poprzez amplituner do wzmaka ( nawet na końcówki mocy ) mija się z celem, gdyż poprawne stereo zostanie zabite przez sekcję przedwzmacniacza amplitunera wielokanałowego kina domowego . W tym przypadku poprawi się tylko kino domowe , gdyż odciążone zostaną końcówki mocy amplitunera , a wiadomo w amplitunerze końcówek mnogo , a tylko jedno trafo .

używać mojej integry marantz 7001 jako końcówki to zasilania frontów

W Twoim Marntzie wejście bezpośrednio na końcówkę mocy używasz do podłączenia amplitunera ( odpada podwójne kręcenie gałami głośności w trakcie użytkowania kina ) , a źródło stereo analogie np . pod input CD wzmacniacza dwukanałowego .

Gdy słuchasz stereo to ampli wyłączony .

W tym Marantzie , trzeba chyba z tyłu zmieniać takim małym przełącznikiem między main in ( końcówką mocy ) . , a " wzmacniaczem zintegrowanym "

no niestety trzeba zmieniać przełącznik "separate on/off", wkurzające to, nie ma chyba sposobu na ominięcie tego , a może znacie na forum kogoś, kto przeróbki robi i jakoś ten przełącznik mi wysunie na frontowy panel?

"separate on/off", wkurzające to, nie ma chyba sposobu na ominięcie tego

Jest sposób na to , niewkurzanie się . Jaki to problem od czasu do czasu przełączyć ? Przecież nie wpinasz i wypinasz zwór .

W Marantzu 7003 jest ładny przełącznik z przodu ( tak z ciekawości ) .

Jeżeli kupisz amplituner nowy powiedzmy model Marantz, Denon,czy Yamaha.Za 3500-4000PLN i dokupisz wzmacniacz odpowiedni bo są też lipne za powiedzmy 1500-2000PLN..To będzie sporo lepiej niż kupisz amplituner nawet za 8000-10000PLN.

Chyba troszkę przesadzasz. Posłuchaj amplitunerów za 8k-10k, spokojnie mogą konkurować ze wzmacniaczami w tym przedziale cenowym co napisałeś.

Za 10000 PLN można się naciąć z amplitunerem , który ma bebechy najdroższego ze średniej półki ( mogą być najwyżej lepsze układy wizyjne ) w obudowie flagowca .

Tak jest teraz bynajmniej z Yamahą

Chyba troszkę przesadzasz. Posłuchaj amplitunerów za 8k-10k, spokojnie mogą konkurować ze wzmacniaczami w tym przedziale cenowym co napisałeś.

To podaj mi choć jeden który kosztuje 8000-10000 i gra tak dobrze jak piszesz.Co takiego dobrego słuchałeś bo zżera mnie ciekawość.Ja słuchałem i Denona 4810,Yamahę z7,Onkyo 5007 i Pioneera 85i te amplitunery nie zwaliły mnie z nóg,jeszcze Arcam-400 i Nad 747..Żaden z nich nic specialnego nie pokazał,a braki w dynamice i brak kontrolowanego i mocnego basu były bardzo słyszalny.Porównywałem z Marantz SR-6003 z podłączonym PM-7001 KI i PM8000.,i ten amplituner ze wzmacniaczem grał lepiej,Drugi taki amplituner to Yamaha RX-V 3800 plus wzmacniacz ax900 grał dużo lepiej od tych wszystkich amplitunerów które wymieniłem.RX-v3800 to koszt około 3000 pln,a ax-900 około 1000 pln.Razem 4000 PLN.Marantz sr-6003 około 2500-2800 a PM7001 ki.lub pM8000 to koszt około 1200-1400 pln razem też coś około 4000 PLN.,Miałem w domu parę lat temu też Harmana AVR-645,745 i 8500 i też lipa.AVR-8500 był chyba najlepszym amplitunerem ,oraz AX-10i Pioneera.

całkiem możliwe, tylko opłacalność takiego zakupu jest wtedy zerowa

Taka przestroga :

Yamaha z7 to podobno najdroższy model ze średniej półki w obudowie flagowca . Od najdroższego ze średniej półki różni się lepszym układem wizyjnym ( oba układy są tak dobre ,że trudno zauważyć różnicę między gorszym , a dobrym ) .

W Z 7 płacisz za układ wizyjny i za obudowę flagowca 5000 PLN . Z 7 to brzydki zwód marketingowy , który nie był stosowany przez Yamahę do czasów flagowca Z 9 .

Miałem okazje poruwnać dzwiek budzetowych najczęsciej wybieranych amplitunerow Denon 1912 Onkyo 609 Yamah 671 itp z modelami wyzszymi tych Firm Onkyo 905 Onkyo 809 Marantz 6006. Powiem tak jest duzo lepiej jednak wzmak za 2k typu Nad 326 Cambridge 650 to jednak inna bajka. dlatego pytanie jak sluchasz muzyki? Ambitnie siedzisz w fotelu wczuwasz sie czy sluchajac cos robisz ile faktyczie bedziesz sluchaj muzyk iz CD lub flacow a ile z radia lub ogladal filmow.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.