Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki CD i kable do Hyperionów i Caspiana ? różne opcje...

1siedem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

poszukuję CD, który wycięgnie z zestawu AA Hyperion IIIs oraz Roksan Caspian maksimum mozliwości.

Obecnie podlączyłem to do budżetowego dvd zwyklymi kabelkami typu chinch, głośniki zaś zwykłymi kabelkami miedzianymi (po ok.3mmw przekroju na żyłę). Nie jest wcale tak fatalnie jakby można bylo pomysleć :> ale basu prawie nie ma. Mam prawo sądzić , że CD będzie musiał dobrze podawać syganł basu bo z tym sa w ww. zestawie największe problemy (może się mylę w ?)

Na początek chcę znaleźć jakieś źródło. Opcje są:

1. cd/dvd + DAC (połączenie cyfrowe) - co do dvd to gdzieś poczytałem, że zegar nie jest odpowiedni i nigdy dvd nie zagra jak cd.

2 przyzwoite używane CD z tanim, dostępnym napędem/laserem (Sony serii ES - które są dobre? z dobrym basem , bez wycofywania średnicy i mulenia góry? )

.

3. CD używka z dostępnym napędem/laserem i dodanie INDACa od Pana Stelmacha (wg recenzji jakość uzyskana jest na poziomie odtwarzaczy za 6-8tys) ?

Po lekturze i zsięgnięciu języka teoretycznie wygrywa opcja 3 - w związku z tym mam dodatkowe pytanie - czy wówczas jakość wyjściowego odtwarzacza ma znaczenie (robi TYLKO za podajnik zer i jedynek ? ) czy nie? Pytam bo nie wiem czy wówczas pchać się w wyższe modele np sony ES czy wystarczy prosty cd, który pomieści płytkę z dac-iem?

Budżet na CD 1500-maks.2tys., im mniej tym lepiej. Muzyka rózna pop, rock, jazz...

Kable zostawiam sobie na koniec - macie jakieś typy, by nie zrujnować budżetu domowego?

Wielkie dzieki, pozdrawiam

Za 2000zł to masz DVD, nawet nowe, z kompletem przeróbek w zakresie sekcji cyfrowej i analogowej, i żadna inna opcja w tym budżecie takiej nie dorówna. I jeszcze fakturę na usługę dostaniesz. Wystarczy policzyć - sensowny DAC to powyżej 1000zł. Dobry kabel cyfrowy to minimum 250zł, a raczej powyżej 300zł. Opowieści o znakomitych właściwościach kabli antenowych można sobie włożyć między bajki. No chyba, że kogoś zadowala poziom porównywalny z Toslinkiem, wtedy w 30zł się zmieścisz z wtyczkami. DACe z okolicy 1000zł przeważnie mają lichy zasilacz w komplecie, więc albo dopłacasz minimum 500zł za coś sensownie zasilającego, albo bierzesz urządzenie bliżej 2kzł. Robi się ciasno z budżetem, bo nie ma za co kupić sensownego transportu.

Możesz zaryzykować zakup dawnego modelu CD z górnej półki, ale stan jego będzie co najmniej mocno przechodzony, a lasery w tych archaicznych cudach są często nie do dostania. Załóżmy, że te problemy nie wystąpiły, to jeszcze masz spory margines na taką sytuację, iż legenda wokół urządzenia powstała na potrzeby handlowania szrotem z niemieckich wystawek, o czym przekonasz się np. nausznie. Uwaga na urządzenia, w których jedyną formą "tuningu" była wymiana gniazda zasilającego na IEC. Coś trzeba było dać w miejsce odciętego kabla przecież.

Gorsze zegary w DVD niż w CD to bzdura. To tak, jakby napisać, że woda z wodociągu jest lepsza niż po przefiltrowaniu. To właśnie w CD jest spora szansa na to, że zegar będzie beznadziejny. W DVD to jest niemożliwe ze względu na sposób przetwarzania pierwotnej częstotliwości oscylatora.

Natomiast jak chcesz coś ewidentnie z mocnym basem, co współgra z Caspianem, to mam na sprzedaż w imieniu kolegi DAC CEC DX51 po przeróbkach. Sprawdzane było na Caspianie M1, zresztą może posiadacz się włączy do wątku i Ci doradzi co i jak, bo parę innych wzmacniaczy robiło podchody do Roksana, a ten zawsze zostawał w systemie.

Natomiast jak chcesz coś ewidentnie z mocnym basem, co współgra z Caspianem, to mam na sprzedaż w imieniu kolegi DAC CEC DX51 po przeróbkach. Sprawdzane było na Caspianie M1, zresztą może posiadacz się włączy do wątku i Ci doradzi co i jak, bo parę innych wzmacniaczy robiło podchody do Roksana, a ten zawsze zostawał w systemie.

Dzięki za (p)odpowiedź.

Dzisiaj podłączyłem zamiast mojego mocno budżetowego DVD stary, tani odtwarzacz CD Pioneera. POjawił się bas :> przycichła na minus góra a średnica straciła wyraz, przestrzeń (tak, tak nawet była) uległa niemal zanikowi ( analiza porównawcza tzn i tak nie było z tym dobrze) Teraz wiem ,że kolumny generują bas, tyle, że trzeba go dobrze trzymać za pysk by był odpowiedni. Nie musi byc to chyba jednak źródło z b. mocnym basem.

O jakim sprzęcie i o jakich przeróbkach piszesz i przede wszystkim - gdzie je robić?

Co do DAC-a to myślałem o INDAC-u pana Stelmacha - recenzja (chyba w highfidelity) była bardzo pochlebna.

Co do DACa CEC DX51 - chętnie się zastanowię...

Hypki maja sporo basu,roksan niby tez ale nie tego wyzszego.Poszukaj cd Roksana,u mnie z Hypkami zrobil bardzo fajny mocny bas,z IC chord cobra ma obszerny basik.Sam nie wierzylem ale warto popracowac nad tymi kolumnami.

Hyperionów nie słyszałem ale Caspiana mam już dośc długo. Czego jak czego ale braku basu to zarzucic mu nie można.

Do Caspiana trzeba pochylic się nad źródłem, bo tutaj z własnego doświadczenia wiem, że bywa bardzo różnie i tylko odłsuchy we własnym systemie Cię ratują.

C.E.C jest na pewno wart odłsuchu.

----------------------------------------------------

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.