Skocz do zawartości
IGNORED

Zasilacze Tomanek - wymiana opinii, doświadczeń, sugestie itp. Klub Miłośników.

Rekomendowane odpowiedzi

Komplet wtyków pozostaje jeden, niezależnie od długości kabla, więc podwojenie ceny byłoby nie fair. Oczywiście będę musiał doliczyć cenę dodatkowego przewodu, ale z całą pewnością nie będzie to razy dwa.

Wszystkich zniecierpliwionych chciałbym poinformować, iż wysyłki zamówionych listew będą możliwe w tym tygodniu. Przepraszam jednocześnie za długie oczekiwanie na pierwszą serię urządzeń.

Pozdrawiam serdecznie.

Czy będą na listwach tabliczki znamionowe z m.in. z numerami seryjnymi?

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

Cieszy mięto ;)

Mam nadzieję, że numery według listy zamówień :)

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

Moi mili, wczoraj wszedłem w posiadanie metodą zakupu zasilacza od Pana Tomasza - ULSP USB do mojego konwertera usb/spdif MHDT Usbridge.

Długo wahałem się pomiędzy tym zasilaczem a zasilaczem AQVOX, aż w końcu zdecydowałem się wesprzeć rodzimą firmę i nie żałuję. Na moją prośbe Pan Tomasz wykonał jednak inną końcówkę - podobną w idei do zasilacza AQVOX. Wyszło prze-bosko ;-)

Wczoraj odbył sie także pierwszy odsłuch. Jak na razie słucham różnej muzyki jak zaczarowany - nareszcie poczułem, że PC audio może być realną i wysokiej jakości alternatywą dla hi-fi... Ten zasilacz wniósł nowe życie w muzykę odsłuchiwaną z peceta... jest nareszcie znacznie lepsza barwa - skrzypce Nigella Kennedyego są super - tak rzewnie zawodzą jak lubię... Fortepian - barwa miodzio, ladna faktura dźwięku i wokale jak należy... poukładała się też o dziwo scena - znów usta Tori Amos mają wielkość ust a nie wanny (a tak to trochę wyglądało gdy usbridge był zasilany przez USB). Jest ładna separacja instrumentów w planach wszerz i wgłąb na razie to tak na szybko ;-) Dobre zasilanie to jest to ;-)

Siłą polskich firm jest ich elastyczność - na moją propozycję zmiany sposobu wpinania kabla USB na taki jak jest w aqvoxie odpowiedział bez wahania - no problem. Miał prawo krzyknąć za to więcej kasy - ale tego nie zrobił ;-)

Zasilacz polecam tym co mają jakieś urządzenia zasilane bezpośrednio z portu USB (np, wszelkiej maści konwertery USB/SPDiF). Warto wydać tę kasę bo nasze PC-Audio wspina się dzięki niemu na nowy, znacznie wyższy poziom.

K.

------------------------------------------------------------------------------------------

Gdyby mi się chciało, tak jak mi się nie chce...

Dziękuję bardzo za powyższą recenzję:)

Chciałbym jednocześnie poinformować, iż listwy TAP6 zostaną jutro wysłane do osób, które dopełniły formalności (zostały dokonane przelewy i podane adresy do wysyłki). Takich osób mam 5 z 7-osobowej listy (2 osoby zostały poinformowane na PW o możliwości finalizacji zamówień).

Mam nadzieję, że nasz nowy produkt trafi w Wasze gusta. W najbliższych dniach dostępne staną się listwy do zastosowań video, TVP6 (z bezpiecznikiem, wyłącznikiem oraz zabezpieczeniem warystorowym).

Pozytywna akceptacja użytkowników będzie skutkować wprowadzeniem listem 4 i 8 gniazdowych, zarówni "surowych" do audio, jak również z doposażeniem do video.

Pozdrawiam

Czy listwy TAP4 będą tak samo zbudowane, jak TAP6?

Te same komponenty i obudowa?

Bo rozumiem, że TAP8 będą wymagały większej obudowy.

Będą odpowiednio mniejsze i większe obudowy. Sama konstrukcja analogiczna jak TAP6.

Pierwsze listwy TAP6 zostały dziś rozesłane do swoich nowych właścicieli (5 szt.), 1 będzie dostarczona do własciciela w przyszłym tygodniu, czekam jeszcze na kontakt od 1 osoby z listy.

Pozostaje nam zatem jeszcze 8 listew w cenie 400 zł/szt. Przypominam, że po wyczerpaniu tej ilości cena będzie ustalona na wysokości 500 zł. Zapraszam.

Pozdrawiam

Gość Audio_Newby

(Konto usunięte)

Witam,

kiedy będą listwy Video ? Nie wierzę w negatywny wpływ zabezpieczeń przepięciowych na dźwięk.... wolę je mieć w listwie niż nie mieć i stracić sprzęt za 20 kafli..... szansa niby mała na walnięcie pioruna itp. ale nigdy nic nie wiadomo. Czy listwy Video też będą na początku w cenie 400 zł ? Aha no i guziczek załączający na listwie też się może czasem przydać :)

Listwy video planuję wprowadzić w najbliższych 2 tygodniach.

Generalnie każdy może zastosować taką listwę, jaką uważa, listewę audio do video i odwrotnie.

Na wyładowanie atmosferyczne to tak naprawdę nie ma innego, pewniejszego rozwiązania jak odłączenie wszystkiego z gniazdka, wyłącznik 2-torowy (w pozycji OFF) również może przenieść sporą energię z pioruna.

5 pierwszych listew video będzie w cenie 400 zł/szt. Dalsza produkcja - 500 zł. Obowiązuje lista stworzona w wątku, jeśli ktoś rezerwuje to proszę wpisywać.

Pozdrawiam

...

Na wyładowanie atmosferyczne to tak naprawdę nie ma innego, pewniejszego rozwiązania jak odłączenie wszystkiego z gniazdka, wyłącznik 2-torowy (w pozycji OFF) również może przenieść sporą energię z pioruna.

...

Święta racja, a mało kto poważnie to traktuje.

Prztyczek na listwie sprzętu nie uratuje. Umożliwi głównie odłączenie zasilania w kilku urządzeniach jednym dotknięciem.

Święta racja, a mało kto poważnie to traktuje.

Prztyczek na listwie sprzętu nie uratuje. Umożliwi głównie odłączenie zasilania w kilku urządzeniach jednym dotknięciem.

Whiter 1,

ty byku,baranie na zielonym tleeee,

mądrości nasza forumowa"prztyczka" większość traktuje poważnie a Ty kup sobie tego CHORDA to może i wino z żoną będzie miało smak.

POZDRAWIAM

sheykk

My się znamy? Wziąłem coś od Ciebie i się nie wywiązałem? O co Ci człowieku chodzi? Masz coś do mnie, to na pw chlopcze.

Pierwsze listwy TAP6 powinny być już w "boju" w kilku systemach naszych Forumiczów. Pozostało jeszcze 7 szt. w niższej cenie 400 zł. Mam nadzieję, że lada moment pojawią się opinie na temat tego produktu, dzięki czemu innym Forumowiczom będzie łatwiej podjąć decyzję o zakupie lub rezygnacji.

Pozdrawiam

Drugi link nie działa.

Ja tam cały czas cierpliwie czekam na recenzje listwy TAP6 :-)

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Faktycznie, link nie działa. Parwidłowy: http://allegro.pl/tomanek-zasilacz-ulps-for-sbtc-squeezebox-i2762637626.html

Jak na razie nikt nie chce się podzielić wrażeniami z użytkowania listwy TAP6, choć już kilka sztuk jest w użytku. Miejmy nadzieję, że pojawią się w najbliższym czasie pierwsze opisy do czego gorąco zachęcam.

Pozdrawiam

Przydałaby się jakaś recenzja od osób, ktore już otrzymały listwy. Na razie sytuacja jest trochę niepoważna, tyle entuzjastycznie nastawionych osób, doradzających itd, a jak już trzeba coś od siebie to cisza. Bo nie sądzę, żeby była to jakaś tragedia soniczna i każdy przełykał ślinę..

Ja również tak uważam, 8 listew jest w użytku, 9-ta w drodze. Poczekamy, może ktoś coś napisze, w sumie to indywidualna decyzja innych, jak również to co zostanie napisane. I to jest najważniejsze, niczego nie "pompujemy" sztucznymi komentarzami nowo z nowo utworzonych kont.

Ponieważ niecierpliwość niektórych jest porażająca więc pozwolę sobie zacząć dyskusję jako posiadacz listwy z numerem fabrycznym 3. Tomanka niecierpliwość jeszcze rozumiem bo każdy chce aby jego dzieło/dziecko doczekało się rzetelnych opinii, najlepiej entuzjastycznych.

Na początek 3 wstępne zastrzeżenia:

1. nie należę do osób słyszących kable zasilające versus kable w ścianie. Na tym forum ludzie spierają się o różne elementy dźwięku pomiędzy kablami za tysiące złotych a w przypadku listwy za 400 zł oczekiwania są jak widzę, że podobnie będziemy niuansować każdy element dźwięku.

2. jednocześnie z nową listwą od Tomanka miałem na odsłuchach nowe kolumny, które musiałem w długi weekend przetestować. Stąd moja opinia co do ew. walorów sonicznych listwy nie może być miarodajna

3. listwę kupiłem bo jechałem do tej pory na jakimś plastikowym chińskim przedłużaczu/badziewiu, bo stać mnie na wydatek 400 zł, bo popieram polską myśl techniczną i polskich przedsiębiorców, bo forumowicz Tomanek w dotychczasowej forumowej aktywności wzbudził moje zaufanie choć od razu się zastrzegę, że nie jestem jego marketingowcem, spoza forum go nie znam.

A teraz 3 uwagi co do zakupionej listwy i producenta:

1. kontakt z producentem i odpowiedź na kilka moich pytań przed zakupem - oby był tak dobry z każdą firmą. Produkt solidnie opakowany, dostawa kurierska bez uwag, karta gwarancyjna.

2. wykonanie elementów zewnętrznych (aluminiowa skrzynka, gniazda) bez zastrzeżeń, można powiedzieć pierwsza klasa. Nareszcie wszystkie kable mam w jednym miejscu i w należytym porządku, do środka nie zaglądałem i nie mam takiego zamiaru.

3. listwa jest podłączona na tej samej fazie co pralka czy zmywarka - nie zauważyłem żadnych niepożądanych elementów dźwięku podczas ich pracy. Spawarki sąsiadów też nie słyszałem - może akurat w święta nie pracowali.

Dziękuję Tomanek za Twój produkt - wszystko czego oczekiwałem od tej listwy otrzymałem w cenie adekwatnej do jakości produktu.

Pan Tomasz ma rację, każdy kupujący podjął indywidualną decyzję, zainwestował 400 zł, zaryzykował. Ja listwy nikomu nie polecałem, entuzjazmu też nie wyrażałem i może na tym skończmy, przynajmniej co do mojej osoby.

Ponieważ jednak mam wiele szacunku dla Pana Tomasza. Śledzę z uwagą jego poczynania, wyrażę w tym miejscu swoją opinię, choć od dawna unikam tego na tym forum.

Po pierwsze wielkie uznanie za podejście do klienta. Po drugie na uwagę zasługuje wysoka jakość wykonania listwy, sposób w jaki została zaprezentowania jako towar. Mam tu na myśli opakowanie, instrukcja, gwarancja. Od razu widać pełny profesjonalizm. Szczerze gratuluję.

Co do tzw. spraw "sonicznych". Listwę podpiąłem do ściany za pomocą kabla gigawatt - wersja podstawowa.

To co początkowo zwróciło moją uwagę, w porównaniu z innymi dotychczas używanymi listwami, to lepsza rozdzielczość, przejrzystość w przekazie dźwięku, uporządkowany, lepiej kontrolowany bas.W najbliższym czasie będę testował listwę z innymi sieciówkami. W każdym bądź razie, to co już w tej chwili usłyszałem wystarcza, abym mógł napisać, że jestem zadowolony z zakupu.

Edytowane przez belfer54

W weekend było trochę czasu na posłuchanie, to i ja się wypowiem... jestem posiadaczem listwy z nr 8.

Po otrzymaniu przesyłki byłem bardzo pozytywnie zaskoczony. Spodziewałem się bardziej "domowej" produkcji, tym bardziej że to pierwsze egzemplarze listwy, a otrzymałem bardzo ładnie zapakowaną przesyłkę, z instrukcją, gwarancją i paragonem oraz urządzenie, którego budowa zewnętrzna... budzi zaufanie.

Wpływ na dźwięk.

Zaznaczę od tego, że do tej pory używałem zwykłej plastikowej listwy zasilającej, jakiegoś „markeciaka”. Nie specjalnie byłem zadowolony z jakości moich domowych odsłuchów, za co głównie obwiniałem ustawienie sprzętu w pokoju i związaną z tym akustyką pomieszczenia. Niestety możliwości innej aranżacji pomieszczenia nie mam :( Jednocześnie około roku temu pożyczyłem na kilka dni od kolegi jakąś podstawową listwę w aluminiowej obudowie, co jak mi się wtedy wydawało pozytywnie wpłynęło na wrażenia słuchowe. Postanowiłem pójść tym tropem…

Po podłączeniu listwy Tomanka dźwięk stał się lepiej zdefiniowany, pełniejszy. Mój sprzęt należy to tych bardziej analitycznych (Arcam A22 + CD 73) i po podłączeniu go do listwy nastąpiła poprawa separacji dźwięków, brzmienie zrobiło się bardziej klarowne.

Nie mam porównania z listwami i kablami zasilającymi z innej półki cenowej, nie mam porównania nawet z listwami z tej samej półki cenowej. Mam natomiast obecnie większą satysfakcję z odsłuchów, a już myślałem że przy warunkach mojego pomieszczenia, kolejne zmiany konfiguracji sprzętu nie mają większego sensu. Dla mnie – bardzo udana inwestycja.

Mam na stanie listwy Sonus Oliva, Enerr, listwę na filtrze Shaffnera. Dwie pierwsze droższe od listwy Tomanka. Porównań bezpośrednich nie robiłem, ale gdybym miał napisać "z pamięci", to uważam, że listwa Tomanka wpasowała się z mój system. Aha zapomniałbym mam listwę nr 5. Obiecuję sobie poprawę po zmianie kabla sieciowego. Gigawatt był akurat nie zagospodarowany, więc padło na niego.

Mamy już zatem pierwsze recenzje, oczywiście liczymy na kolejne, bardziej lub mniej pozytywne, ale zawsze zgodne z rzeczywistością i własnymi odczuciami tych, którzy zakupili i się przekonali u siebia jak to wszystko działa. Dziękuję:)

Pozdrawiam wszystkich!

Może i ja coś napiszę jako posiadacz listwy o numerze seryjnym 4.

Używam pod video-TV listwy Audionova Isomia Stage 1 z na stałe zamocowanym kablem

sieciowym Starpower Gold i jestem z tego zadowolony ,listwa bardzo dobrze wpisuje się w mój system .Tak się jednak składa ,że wziąłem ją kiedyś do kolegi i u niego pod KD się jeszcze lepiej „wpisała” „podlana” dodatkowo niezłym łiskaczem  .

Zamówiłem jej następcę u Tomanka bo mam już od niego dwa inne zasilacze i podobnie jak kolega Belfer podłączyłem sieciówką Gigawatta ale LC-2 mkII .

Wpływ na brzmienie w porównaniu do Audionovy ,większa rozdzielczość ,dźwięk się utwardził ,

pojawiło trochę nieprzyjemnej góry ale nie wiem czy to nie przypadkiem sieciówka oraz „taka uroda”

amplitunera KD ,DVD oraz kabli głośnikowych Chord Odyssey-2 i IC Chord Chorus-2 ?

W każdym razie wyszło na wierzch trochę prawdy o moim systemie bo z Audionovą było ciepło , przyjemnie

może i nawet lepiej /bezpieczniej/ ,zostały lekko zamaskowane niedostatki mojego zestawienia 

Na szczęście gdzieś tam jeszcze w szufladzie „wala się” lużny kabel zasilający Oyaide więc powinno

być dobrze :-)

Tadeo

co do dźwięku zgodzę się z Tobą. Jestem niemal pewien, że odpowiedzialność ponosi za to Gigawatt, który sam w sobie jest kablem uwypuklającym wysokie tony. Jednak w przypadku mojego systemu, czyli wzmacniacz Sansui + CD Cayin + Totem Staff sprawdza się.

Sądzę, że może być jeszcze lepiej. Dlatego poeksperymentuję z innymi kablami, m.in. PC Audio Premier, Furutech, może lapp.

Tak, czy inaczej, powtórzę się, ale jestem z listwy zadowolony.

Edytowane przez belfer54
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.