Skocz do zawartości
IGNORED

Pro - Ject RPM 1.3 genie z wkładką ortofon 2Mred - jaki przedwzmacniacz ?

nocturne

Rekomendowane odpowiedzi

obsłuchałam jeszcze raz - tak jak myślałam - wydawało mi się - zasilacz nie wydaje żadnych dźwięków ;)

Mam 3 takie zasilacze (dwa od SpeedBox'ów i jeden od pre - ale innego), wpięte w listwę obok siebie i to jest milczące jak grób trio :) Używane warto kupować, ale tylko w 100% sprawne.

Pozdro,

Yul

• 10 miesięcy później...

i temat dawno umarł, a szkoda.. :|

Co do tego 1.3 Genie ?

Speedbox ?

Talerz z akrylu ?

Po takim czasie warto jeszcze w ogóle myśleć o tym gramofonie - czy np. wziąć bardziej pod uwagę Pro-Ject Debut Carbon'a ? Wkładka oczywiście 2m RED.. Czy po tym czasie też już jakaś inna okazała się lepsza ?

Podpowiedzcie coś napaleńcowi - odłożyłem trochę siana i chciałbym dobrze zainwestować.. zarazem zacząć się cieszyć tą setką płyt którą do tej pory uzbierałem na własnoręcznie wykonanej półce.. :)

@ satox007

Witam,

Mam speedbox, akrylowy talerz i docisk + 2M Blue i jest dobrze choć nie każdemu musi to odpowiadać.

Można też wydać te pieniążki na droższy gramofon.

Pozdrawiam vq.

Kabel między "wzmakiem a pre" ma dużo mniejsze znaczenie niż ten pomiędzy gramofonem i pre. Więc jeżeli już bym się bawił w kablarstwo to raczej w tym kierunku.

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Yyyy. Nie :-) kabel miedzy gramofonem a pre sprawdzalem. Zrobilem tu test sznurowki za 2 zl i kabli za 300zl. Sa roznice,ale malunie, w tym drugim polaczeniu znaczaco wieksze.

Zawsze mnie dziwilo ze dobre gramofony maja czesto stale kable sygnalowe i to wygladajace tak sobie...

i temat dawno umarł, a szkoda.. :|

Co do tego 1.3 Genie ?

Speedbox ?

Talerz z akrylu ?

Po takim czasie warto jeszcze w ogóle myśleć o tym gramofonie - czy np. wziąć bardziej pod uwagę Pro-Ject Debut Carbon'a ? Wkładka oczywiście 2m RED.. Czy po tym czasie też już jakaś inna okazała się lepsza ?

Podpowiedzcie coś napaleńcowi - odłożyłem trochę siana i chciałbym dobrze zainwestować.. zarazem zacząć się cieszyć tą setką płyt którą do tej pory uzbierałem na własnoręcznie wykonanej półce.. :)

genie 1.3 z 2mred

talerz acrylowy

pre phono box se 2

podstawa z podwójnej sklejki (ok 44mm) na 3 kolcach (podkładki pod kolce diy)

jak dla mnie i w moim zestawieniu(reszta toru) gra bardzo przyzwoicie

(choć jeśli za kilka m-cy dozbieram kasy i uda się sprzedać w/w gramek to mam zamiar wziąć 5.1 z nieco lepsza wkładką, ale to jak uda się spełnić oba warunki)

może warto 5.1

vidocq i art72 -

Jak u Was z lakierem na wysoki połysk? Jaki kolor?

Jak bardzo się niszczy od pucowania ?

Jak długo macie te gramofony ?

Co z pokrywą - jak chronicie się przed kurzo-osiadaniem :) ?

Bo to mnie przeraża - wiem jak to było do tej pory ze zbieraniem się kurzu na pokrywie.. - nie wyobrażam sobie tego syfu na talerzu, zresztą całej konstrukcji..

Art może chcesz sprzedać już.. :) ? :D

Kolor czerwony (jest bardziej erotyczny ;)) z białym ale nie mlecznym talerzem acrylowym)

nic się nie niszczy, przed kurzem chroni go pokrywa acrylowa , więc wycieram tylko ją, czasami talerz -miękka szmatka

niestety póki co nie sprzedaję, bo jak napisałem muszę mieć zgromadzone środki , jak będą to się zastanowię co dalej, jak napisałem genie 1.3 w moim zestawie gra b. dobrze ale wiem że można lepiej, wszystko będzie zależało czy nadal będę chorował na coś lepszego czy może poprzestać na tym co mam , zwłaszcza że zasób winyli choć się powiększa to na razie skromny

( mam go od października 2012)

pozdr

Jeśli jest to lakier fortepianowy to nie ma prawa się rysować.To nie pleksi!Mam w takim wykończeniu Musical Fidelity (wzmak i odtwarzacz z serii A2), lata mijają, a sprzęt wygląda jak nówka prosto z pudełka.

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Wracając do kabli- dość trudno się jednak na tablecie zasuwa- chciałem wyprostować, że testowałem tutaj, w wątku o początkach, kilka bardzo różnych kabli z przedziału niemal za darmo- 300zł :) Bo można było odnieść wrażenie, że tylko dwa.

@ satox007

Witam.

Mój jest biały, fofo poniżej.

Pozdrawiam vq.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-31954-0-71063500-1360699001_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ma ktoś platformę antywibracyjną pod RPM 1.3 Genie ?

Ręcznie robioną lub kupioną gotową ?

Wrzućcie jakieś foty - pomysły..

Słyszałem o deskach ze sklepów Ikea.. Jak to wygląda? Ktoś kupował i zrobił sobie taką platformę :) ??

Z desek nabytych w Ikei wygląda to mniej więcej tak:

Cena około 80 zł .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

sklejka kupiona w OBI , za 80pln nacieli mi pod gramofon,cd,pod standy, fachowo i dokładnie ,jeśli tylko pod gramek będzie jeszcze taniej

dwie warstwy klejone ,więc jeszcze koszt kleju i lakierobejcy, papier ścierny, wskazany dobry docisk aby jak najlepiej ścisnąc by nie było szpary

najlepiej jak najgrubsza ,ja trafiłem na 22mm, choc w tej samej cenie gościu miał 18mm

Ładnie wyglądają te PJ pod "akwarium". Widzę, że nawet granit firmowy, ze znaczkiem:) Ostatnio natrafiłem na dość ciekawą przeróbke RPM5, właściwie ciężko to nazwać przeróbką.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Szkoda, że Pro-Ject zrezygnował z RPM 6. Ten dopiero miał szalony design :)

RPM 1.3 ma u mnie ocenę 5, ale szóstka jest na 6.

post-32153-0-50964100-1360878557_thumb.jpg

Szkoda, że przestali robić Pro-ject'a 6 - to był model nazywany często za granicą "poor man's oracle delphi". Ale widocznie księgowi mają spory wpływ na wygląd i projektowanie gramofonów, szkoda.

Dla mnie w ogóle dziwne jest to, dlaczego RPM 5 ma inną konstrukcje niż RPM1 czy RPM9. To chyba takie kuszenie - 1 to budżetowy gramofon, 5 ma lepsze ramie, ale wbudowany silnik, więc kup sobie 9 i będzie full wypas, dobre ramie z odseparowanym silnikiem.

I tak się zastanawiam czy wobec tej konstrukcji warto dla samego ramienia zamieniac 1.3 na 5.1 , czy może poczekac dłużej i wziąc rpm9 ? a może tylko nieco lepsza wkładka do 1.3

co ma większy wpływ na brzmienie ,odseparowany silnik czy lepsze ramię (takie jak w 5.1)

BURZ

jakie wymiary ma twoja pokrywa, nie wiem czy ewentulnie taka 5.1 zmiesciłaby się pod moje akwarium?

pozdr

moja ma wymiary (450x380x150) ,więc przy ewentualnej zmianie powinno pasowac

Twoja pokrywa też robiona na wymiar czy taki wymiar ma oryginalna pokrywa Pro-Ject'a ?

Swoją drogą gdzie można zamówić taką pokrywę na wymiar - internet czy macie w swoim mieście jakieś zakłady, które takie coś "produkują" ?

Moja platforma: kanapka z klejonego blatu bukowego 40 mm na wierzchu i granit 60 mm na spód.

BURZ - świetny pomysł - zgapiam i jak tylko RPM do mnie dotrze to zabieram się za realizację.. :)

Gramofon + acrylik talerz + pokrywa kupione w

Ukryta Zawartość

co do pokrywy to jakąs ofertę ma również rms

Ukryta Zawartość

- mafia Pro- Ject-a jest bardzo silna :) - a mają jeszcze kolegę Yula :) - ja zresztą nigdy nie krytykowałem tej maszyny...

excelvinyl winylmania blog szukaj

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.