Skocz do zawartości
IGNORED

dźwięk z telewizora na kolumny.JakiKabel

himera

Rekomendowane odpowiedzi

witam. Już różnych sztuczek próbowałem,ale jedyne co udalo mi sie wykabinowac to był dźwięk tylko na jednej kolumnie,jakoś przez stare vide to podłączyłem:/

Czy jak mam telewizor mono, bo ma 1 glośnik, to czy bede mial stereo po podłączeniu do zestawu? albo chociaż mono ale na 2 kolumnach. kurcze no niewiem juz co wykąbinnować. Z tyłu tv mam tylko wejście antenowe i chinch (takie szerokie).

sory za ten nudny wątek..

Cinch jest taki sam szeroki w kazda strone, bo jest okragly. Wiec to chyba nie cinch :-)

Moze wejscie antenowe -> stereofoniczny magnetowid -> wzmacniacz -> kolumny zapewnia Ci ta upragniona podwojna Magde Molek? :-)

Zaraz ci wykopią ten wątek ze stereo:))

Z monofonicznego telewizora dźwięku stereofonicznego raczej nie uzyskasz. Pojedynczy chinch możesz rozgałęzić - są przejściówki - i już masz dwa kanały. Możesz też spróbować wyprowadzić dźwięk z wyjścia słuchawkowego, ale nie polecam.

Ten szeroki Chinch to nie euro albo scart (jedna cholera)? Powinno być opisane na obudowie telewizora. Trochę się zastanawialem i domyśliłem, jak Ci się to udało. Albo i nie - zaraz się przekonamy. Magnetowid też mono? I ma jedno wyjście chinch. Nie parę ale jedno? Przewody chinch podłączyłeś w ten sposób, że od strony magnetowidu jedna z dwóch wtyczek dynda swobodnie, bo nie ma do czego jej włożyć? Uff. Jeśli tak, to sprawę załatwi rozgalęziacz chinch. Kosztuje parę lub kilkanaście złotych. Będzie mono ale na dwóch kolumnach. Możesz też to ustrojstwo wsadzić do wyjścia słuchawkowego w telewizorze, zwykle są na przedniej ściance, choć nie spotkałem nikogo, kto by korzystał.

Jeśli ma jeden głośnik, to telewizor jest na pewno mono. Jeśli ma dwa, to wcale nie oznacza, że jest stereo. Taki z dwoma też może być mono. To taka pułapka na tych, co nie mają się odwagi zapytać. Bodaj nazywa się to pseudostereo.

Albo dual mono.

A właściwie dlaczego nie ma zakładki mono? Dla posiadaczy wspaniałych wzmacniaczy lampowych Ampli (był nawet taki wątek), Meloman albo jeszcze wspanialszych gramofonów z tubą?

Ja po prostu kupiłem przejściówkę mały jack mono -> mały jack stereo i potem już zwykłym kablem mały jack => czincz. Jest to o niebo lepsze rozwiązanie niż używanie funkcji mono (łączenia kanałów) we wzmacniaczu. Jeśli można co do samego kabla uwagę poczynić: powinien być niskiej jakości to znaczy mocno rozbasowiony i tłumiący soprany. Oba moje telewizory mają duży problem z sybilantami a głos ze studia (fatalna imho akustyka) trzeba jakoś podbarwić i bas dobrze się do tego nadaje (brzmi to bardziej jak głos spikera radiowego).

PS: czemu telewizja jeszcze nie dorobiła się sensownych mikrofonów dla komentatorów ze stadionu ? Czy oni muszą przez telefon komunikować się z widzami ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.