Skocz do zawartości
IGNORED

jesli nie onkyo sr875 to co?

zukosok

Rekomendowane odpowiedzi

witam

dawno, dawno temu, bylem szczęśliwym posiadaczem wzmacniacza Marantz sr7200, bez żadnych dodatkowych ustawień dźwięk stereo (trybie direct) jak dla mnie był idealny, kino tez ok, ale coś mnie trafiło i sprzdalem mojego szampańskiego marantza i kupiłem onkyo sr875, i niby wszystko ok, te dekodery, automatyczna kalibracja, radio ma rds :), dźwięk kina ok, ale stereo... cóż w trybie direct nie da się słuchać, po włączeniu adyssey jest lepiej, ale marantz grał jakoś lepiej, cieplej scena była większa, no porostu inaczej.

I tak teraz zastanawiam się znowu nad zamiana, pewnie w stronę firmy Marantz ale liczę na sugestie, nie chciałbym znowu zamienić siekierki na kijek (a może się mylę i po prostu moje głośniki gorzej zgrywają się z onkyo) i tak żeby było lepiej na które klocki zerkać, znalazlem marantza sr6006 w dobrej cenie-będzie ok?, a może szukać czegoś innego... i proszę nie piszcie ze mam kupić pm, bo nie mam miejsca na tyle klocków, zona i tak mnie już goni. :)

zestaw to: onkyo sr875, bluray funai, cd marantz cd7300, dekoder n, głośniki zestaw eltax liberty 5+,

wielkie dzięki

https://www.audiostereo.pl/topic/93072-jesli-nie-onkyo-sr875-to-co/

Moim zdaniem lepszym rozwiązaniem byłoby dokupienie końcówki mocy do Twojego amplitunera. Zwróć uwagę na NAD C245 BEE, Audiolab 8200 P, Marantz MM 7025.

Zmiana Twojego amplitunera Onkyo na Marantz SR 6006 wpłynie w drobnym stopniu na poprawienie jakości dźwięku stereo, różnica jednak będzie niewielka.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

będę bronił stereo 875, co słuchasz, radia ? plików mp 3 ? czy CD ja mam podłączony /ostatni nabytek/ CA 751 bd i wg mnie stereo z SACD/DVD Audio , to pierwsze DSD drugie PCM jest bardzo dobre, wszystko zależy jakie masz wyjściowe źródło. oczywiście stereo z dobrego SACD i wzmacznacza jest lapsze, ale takie klocki kosztują duużo, moze czas na lepsze kolumny z dobrym okablowaniem pozdrawiam

Gość Gość

(Konto usunięte)

Popieram Q21.

Dokup końcówkę mocy. Najlepiej taka z regulowanym wejściem lub nawet dobry wzmak stereo. Wtedy oddzielisz stereo od kina domowego. Bo odtwarzacz CD podłaczysz bezpośrednio do końcówki lub wzmaka z pominięciem przedwzmacniacza w amplitunerze. Do tego polepszysz znacząco kino domowe, bo fronty będziesz miał zasilone z nowego nabytku i ogólnie odciążony Onkyo zagra z resztą kolumn lepiej. Nie bój się zakupu używek.

Ja u siebie tak zrobiłem, co prawda tylko w kinie, bo stereo mam w innym pomieszczeniu. W kinie do Onkyo 905 dołożyłem Pioneera Elite M-91. Było warto. Możesz też zwrócić uwagę na HK990. Bardzo funkcjonalny klocek z dobrą jakością. Prócz wejścia processor ma cztery wejścia cyfrowe. To może być bardzo istotne przy Twoim rozwiązaniu.

co do koncowki to probowalem juz, mam rotela, ktory gral wczesniej z marantz-em i bylo piknie, niestety jakos inaczej to wszystko chodzi na onkyo, z koncowka jak i bez, w bi-amp i normalnie... wydaje mi sie ze poprostu onkyo gra zimno i slabo to wychodzi z eltaxami, ale moze sie myle, zrodlo dzwieku tak jak pisze cd7300!, i plyty orginaly :), co do kolum to liberty5+ na vifie nie sa takie zle, dodatkowo maja wymienione elemety zwotnicy(za czasow maranza wiec tu nie tkwi problem), a kabelki porocab 25, profigold i pureav.

Zrób jak napisali koledzy wyżej. Moim zdaniem jeżeli jest to system uniwersalny (tj. muzyka i kino) odpuściłbym koncówkę mocy a skupiłbym się na dobrym wzmacniaczu zintegrowanym z wejściem na koncówkę mocy. Nie wiem jakim budżetem dysponujesza ale jeśli odpowiada Tobie dźwięk Marantz'a kup PM7001, 7001KI, 7003, 8003, PM17mk2, PM14mk2, PM15S2, PM7004, Pearl Lite. Masz wtedy lepsze kino (bo amplituner napędza centralny i tyły) i bdb stereo bo amplituner nie ingeruje w nie.

Gość Gość

(Konto usunięte)

co do koncowki to probowalem juz, mam rotela, ktory gral wczesniej z marantz-em i bylo piknie, niestety jakos inaczej to wszystko chodzi na onkyo, z koncowka jak i bez, w bi-amp i normalnie... wydaje mi sie ze poprostu onkyo gra zimno i slabo to wychodzi z eltaxami, ale moze sie myle, zrodlo dzwieku tak jak pisze cd7300!, i plyty orginaly :), co do kolum to liberty5+ na vifie nie sa takie zle, dodatkowo maja wymienione elemety zwotnicy(za czasow maranza wiec tu nie tkwi problem), a kabelki porocab 25, profigold i pureav.

Jak masz do mnie blisko to zapraszam na odsłuch. Mam podobny amplituner tylko tak jak pisałem wzmocniony końcówką. Sprawdzisz czy Ci odpowiada.

I moim zdaniem warto poszukać w używkach. Ja za 2tzł kupiłem idealnego, bez jednej ryski Pioneera Elite M-91. I teraz kino weszło na całkiem inny poziom.

Gummo chyba zrobię jak sugerujesz , poszukam jakiegoś amp maranza i zepnę na przód, i będzie porządne stereo,

HQ150 dzięki za zaproszenie, może kiedyś jak czas pozwoli...

przyszła mi jeszcze jedna myśl, lampy do onkyo, w celu ocieplenia, czy ktoś robił coś podobnego, czy to ma w ogóle sens?

problem z dźwiękiem rozwiązany, co prawda brakuje mi tej ciepłoty marantza, ale scena i inny walory w w 875 istnieją, w końcu to ponad 23 kilo wagi :).

problem tkwił w kalibracji, a dokładnie przed kalibracja trzeba ustawić:

korekcji bas i treble na zero - tu tkwił problem

głośność suba 3/4

stereo poprawiło się i to znacznie :), ale jak trafi się marantz w dobrej cenie to się zainteresuje i tak :)

pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.