Skocz do zawartości
IGNORED

Miniwieże - temat rzeka, ale konkretne wymagania

davetech

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

ostatnio mocno rozgladalem sie za sprzetem stereo - zestaw ktory by mnie interesowal kosztuje okolo 4,5-5tys zl. co na chwile obecna jest dla mnie za duza kwota ze wzgledu na warunki w jakich mieszkam.

Zainteresowalem sie miniwiezami - z tego co czytam to Pianocraft jest na ustach wszystkich zwolennikow dobrego dzwieku.

Widze, ze miniwiez jest naprawde sporo na rynku, ale postaram sie wypisac swoje wymagania zeby bylo latwie w sposob naturalny przefiltrowac wybor juz na wstepie:

Budzet ~2000zl (margines +-500zl)

Mozliwosc podlaczenia gramofonu (uwaga: sluchalem gramofonu podlaczonego do wzmacniacza NAD326BE i brzmialo to fatalnie - srodek za kazdym razem przytlumiony - ale jak poinformowal mnie uprzejmy sprzedawca, wzmacniacz NADa nie ma dedykowanego wejscia phono. Po przelaczeniu na Marantz6004 dzwiek zmienil sie diametralnie. Po co o tym pisze ? Poniewaz zalezy mi na prawdziwym wejsciu w miniwiezy przeznaczonym do gramofonow).

Zalezy mi rowniez na przetworniku DAC w wiezy - jak rozumiem przeklada sie to rowniez na jakosc dzwieku odtwarzanego ze zrodla CD.

Nie zalezy mi na DVD ani na stacji dokujacej dla iPoda/iPhona.

Dobrze jesli bedzie wejscie USB, ale nie musi - moze byc rowniez polaczenie RCA jack.

Skupiamy sie na tradycyjnym, analogowym, dobrym dzwieku stereo w jednym opakowaniu. Darujemy sobie wodotryski za ktore musimy dodatkowo placic. Ok jesli jest sprzet ktory swietnie gra i ma wodotryski to jakos przebolejemy ;)

Chetnie rowniez poslucham wskazowek dot. tuningu sprzetu - wymiany glosnikow w zestawie, okablowania, ew. konkretnych ofert klocki+osobne glosniki/monitory.

Muzyka:

funk, soul, jazz, hh - bardziej mi zalezy na funkujacych gitarach, wokalu, przyjemnym basie (nie chodzi o dudniacy ani rozplywajacy sie bas, ale miekki, wyrazny i dynamiczny) trabkach, fortepianach.

Gość StaryM

(Konto usunięte)

To jak będzie grał gramofon zależy nie tylko od wbudowanego we wzmacniacz preampa RIAA, ale i od wkładki, ale oczywiście w takich mini-systemach to nie będą najwyższe loty.

Większość urządzeń all-in-one nie ma przedwzmacniaczy gramofonowych, a już prawie na pewno nie te ~2kPLN. Prędzej znajdziesz w nich USB i stację dokującą do ajfona.

Zainteresuj się zestawem F-107 Denona, tam jest gramofonowy preamp. Tylko musisz sobie znaleźć do tego jakieś inne kolumienki, niż te sprzedawane zwykle z tym zestawem.

Koledze jakiś czas temu szukałem zgrabnego all in one. Odsłuchałem z 15 różnych zestawów.

To zagrało najlepiej ze wszystkiego w tym budżecie (według mnie) a nawet lepiej od poskładanych dorosłych klocków w cenie dużo wyższej. Była i przestrzeń i niezły bas, ładna barwa i w ogóle lepiej niż można by się spodziewać. Dużo lepiej to zagrało niż np zestaw poskładany z elementów serii S1000 i jakiś tam bowersów czy misionów. Do tego ten elegancki wygląd.

Nie ma niestety wejścia na DAC. Niestety, nie słuchałem jak współpracuje to z gramofonem, ale jeśli poziom jest taki jak reszty to według mnie tylko brać. A na pewno powinna to być pozycja obowiązkowa do odsłuchania.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

w okolicach 3 tysiaków do dostania.

aha, pre gramofonowe oczywiście jest na pokładzie!

lipa... w budżecie się nie mieścisz. z 700 trzeba by dołożyć do tego co planujesz. Ale według mnie warto bo z tą yamahą wskakujesz już naprawdę na niezły poziom (oczywiście wszystko jest względne:))

Ukryta Zawartość

Witaj,

Także zaproponuję Ci system mini Denon D-F107. Fabryczny system gra bardzo dobrze, chociaż w przyszłości można zmienić zestaw kolumn na inny model, dając gwarancję lepszego dźwięku.

Przy zakupie warto zmienić okablowanie - interkonekt analogowy łączący amplituner z CD oraz kable głośnikowe. W przyszłości natomiast zależnie od budżetu i preferencji brzmieniowych warto wymienić kolumny. W rozsądnych kosztach często wybierane są kolumny Kef serii C lub Q (świetne połączenie z Q100), Mission serii mx lub QAcoustics. Świetny system złożyliśmy w przeszłości z kolumnami Xavian Primissima v2.

w przypadku pytań służę pomoca

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Potwierdzam, że Denon D-F 107 będzie bardzo dobrym wyborem. Sam miałem wcześniej Pianocrafta 840, którego sprzedałem i kupiłem Denona. Niestety na firmowych kolumienkach (nie ważne czy to był Pianocraft czy Denon) nie otrzyma się dobrego dźwięku. Na firmowych monitorach Denon grał jakby z za koca / kotary. Dźwięk był spłaszczony, ograniczony, mało porywający. Sceny praktycznie nie było. Po jakimś czasie do Denona kupiłem w bardzo dobrej cenie nowe Monitor Audio RX1. Pojawiły się lepszej jakości wysokie tony, cały dźwięk się otworzył, "nabrał ciała", pojawiła się scena. Chociaż RX1 nie są dużymi monitorami, to jak dla mnie ilość i jakość basu, który dostarczają jest bardzo dobra. Bas ładnie schodzi, jest szybki, dobrze kontrolowany, np. Dire Straits w kawałku Money For Nothing nie było ściany rozlanego basu lecz słychać było również gitary, bas kończył się w odpowidnich miejscach i nie zamazywał reszty . Wysokie tony są szczegółowe ale bez zbytniej ostrości, która powodowałaby, że coś kłuło by w uszy.

Generalnie polecam Denona 107 lecz ze zmianą firmowych monitorów na inne. Aha, RX1 są drogie, w swoich poszukiwaniach odsłuchiwałem Magnat Quantum 653 (niepolecam), MA RS1 (mogą być, wg mnie mają słabszy bas od RX1), MA BX2 (to jest strzał w 10 w stosunku cena do jakośći - nowe cennikowo kosztują ok 1400 zł ale sklepy sprzedają produkty MA za ok 70-75% wartości i tak na tym zarabiając).

• Moderatorzy

jeśli twój docelowy system ma kosztować 5 kpln, a ty chcesz wydać na przejściówkę 50% tej ceny to bez sensu.

kup może docelowe kolumny, a do nich używki wzmak+cd+tuner coś ze stajni rotela, yamahy, marantza na elektronikę wydasz max 1,5 kpln

zmieścisz się spoko w 3 tys, a choć kolumny będą docelowe

no chyba że chcesz potem mini zostawić do sypialni lub kupisz używkę tak za 1 -1,5 kpln - wtedy twój wybór jest ok

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Gość

(Konto usunięte)

Skupiamy sie na tradycyjnym, analogowym, dobrym dzwieku stereo w jednym opakowaniu.

Muzyka:

funk, soul, jazz, hh - bardziej mi zalezy na funkujacych gitarach, wokalu, przyjemnym basie (nie chodzi o dudniacy ani rozplywajacy sie bas, ale miekki, wyrazny i dynamiczny) trabkach, fortepianach.

JVC EX-A10

JVC EX-A15

Myślę,że w tej cenie bardzo fajnie sprawdzi się Denon D-F 107 i do tego donbre kolumny. Za całość spokojnie zmieścisz się w kwocie 5,5 tyś zł. To już całkiem pokaźny budżet.

Masakra...

To po co kupować tą wierzę, skoro połowę jej trzeba wymienić? Jaki sens jest w tym? Bo ja widzę tylko bezsens - przynajmniej dla klienta - bo sklep oczywiście ma tą korzyść, ze upchnie dodatkowe gadżety.

Posłuchaj tego pianocrafta co Ci dałem. Pewnie nie będzie problemów z odsłuchem - skoro jest to komplet a nie jakaś egzotyczna wizja pana ze sklepu. Tam nie trzeba wymieniać kolumn (i być z miejsca parę stów w plecy). Kolumny z tego zestawu są lepsze niż jakieś podstawowe bowersy i inne kolumny polecane tu do tego Denona. Jest trójwymiarowa scena i wszystko jak trzeba.

Gość StaryM

(Konto usunięte)

To po co kupować tą wierzę

Powinieneś napisać: nie wieżę w tą wierzę, byłoby jeszcze fajniej.

Denona F-107 nie trzeba kupować z kolumnami. Można kupić inne. Podejrzewam, że firmowe kolumny dołączane do Pianocrafta też nie są aż takie rewelacyjne.

Poleciłbym jeszcze trzyczęściowy zestaw Tangenta, który byłby bardzo tani i zostawiłby masę kasy na dobre kolumny, ale niestety jest to dziś trudne do zdobycia.

Na poczatku chcialem wam bardzo podziekowac za rozgrzanie tematu - jestem milo zaskoczony...

Ok, podsumowujac:

1) elektronika Denon D-F107 + MA BX2 (ok. 3000zl)

Pozycje konkurencyjne:

1a) YAMAHA PianoCraft MCR-640 + BW 685 (ok. 3000zl) - nie wiem jak z wejsciem na gramofon

1b) Harman Kardon MAS 100 + BW 685 (cenia ---) - jw. nie wiem jak z wejsciem na gramofon

2) Docelowe kolumny (odsluchiwalem Paradigm 7v7, MA BX5 oraz Zensor 5 - wybor padl na Paradigmy, cena 2800zl) + uzywana elektronika ~700zl + cd player ~xxx zł (tutaj budzet jest zdecydowanie przekroczony).

Tak jak napisalem na poczatku, chcialbym sie zmiescic w przedziale 2-2,5tys zl, gdybym chcial kupic drozszy sprzet to zdecydowal bym sie na nowy zestaw paradigmow z marantzem za ok. 4,5tys zl ale nie chce teraz tego robic poniewaz warunki mieszkaniowe mi na to nie pozwalaja - a w zasadzie rozsadek ;)

OK, jesli powyzsze zestawy miniwiez za okolo 3tys zl graja calkiem przyzwoicie to jestem w stanie taki zestaw kupic.

Ktos wyzej przez pomylke pisal o kwocie 5,5tys zl - sorry ale nie o takich kwotach teraz rozmawiamy.

Na poczatku chcialem wam bardzo podziekowac za rozgrzanie tematu - jestem milo zaskoczony...

Ok, podsumowujac:

1) elektronika Denon D-F107 + MA BX2 (ok. 3000zl)

Pozycje konkurencyjne:

1a) YAMAHA PianoCraft MCR-640 + BW 685 (ok. 3000zl) - nie wiem jak z wejsciem na gramofon

1b) Harman Kardon MAS 100 + BW 685 (cenia ---) - jw. nie wiem jak z wejsciem na gramofon

2) Docelowe kolumny (odsluchiwalem Paradigm 7v7, MA BX5 oraz Zensor 5 - wybor padl na Paradigmy, cena 2800zl) + uzywana elektronika ~700zl + cd player ~xxx zł (tutaj budzet jest zdecydowanie przekroczony).

Tak jak napisalem na poczatku, chcialbym sie zmiescic w przedziale 2-2,5tys zl, gdybym chcial kupic drozszy sprzet to zdecydowal bym sie na nowy zestaw paradigmow z marantzem za ok. 4,5tys zl ale nie chce teraz tego robic poniewaz warunki mieszkaniowe mi na to nie pozwalaja - a w zasadzie rozsadek ;)

OK, jesli powyzsze zestawy miniwiez za okolo 3tys zl graja calkiem przyzwoicie to jestem w stanie taki zestaw kupic.

Ktos wyzej przez pomylke pisal o kwocie 5,5tys zl - sorry ale nie o takich kwotach teraz rozmawiamy.

Słuchałem tego pianocrafta z bowersami kontra ten piano o którym pisałem i według mnie i kilku osób zestaw łączony nie miał żadnych szans z modelem MSC 1330. Zresztą, weź sobie odsłuchaj jedno i drugie zestawienie. A żeby było śmiesznie to słuchałem Marantza - mniej więcej odpowiednika tego Denona i też okazał się gorszy. Odsłuchaj!

I aby było śmieszniej to ten mcs 1330 to chyba jako jedyny z tego towarzystwa ma pre gramofonowe.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Potwierdzam, że Denon D-F 107 będzie bardzo dobrym wyborem. Sam miałem wcześniej Pianocrafta 840, którego sprzedałem i kupiłem Denona.
<br />

Co Cie sklonilo do sprzedazy pianocrafta i zamiany na denona tj. jednej miniwiezy na inna? Czyzby filozofia grania byla az tak odmienna?

Hegel H80 | Chord Hugo 2 | Dynaudio Excite X14

przypomnę byś z ciekawości tylko, zainteresował się :

JVC EX-A10

bo tak po prawdzie nie, masz pojęcia co omijasz.

czytalem Twoja propozycje, nie moge znalezc tego zestawu nigdzie w sklepach. Jak sie domyslam jestes posiadaczem tego sprzetu, miales mozliwosc zapoznania sie z konkurencyjnymi produktami w podobnej cenie ?

Dzieki za podrzucanie pomyslow.

Słuchałem tego pianocrafta z bowersami kontra ten piano o którym pisałem i według mnie i kilku osób zestaw łączony nie miał żadnych szans z modelem MSC 1330. Zresztą, weź sobie odsłuchaj jedno i drugie zestawienie. A żeby było śmiesznie to słuchałem Marantza - mniej więcej odpowiednika tego Denona i też okazał się gorszy. Odsłuchaj!

I aby było śmieszniej to ten mcs 1330 to chyba jako jedyny z tego towarzystwa ma pre gramofonowe.

Tak wiem, wlasnie tez czytalem o MCS-1330 recenzje i spotkalem sie z opiniami ze jest swietny, ale tutaj wchodzimy juz w prog 3,5tys zl... poczatkowo mialem zalozenie na 2tys wiec zaczynamy poruszac sie w dosyc szerokim marginesie. Jesli juz jestesmy przy kwocie 3,5tys zl to mozna rowniez rozpatrzec dobry zestaw stereo z niezlym wzmacniaczem 2tys zl + sredniej kolumny na poczatek do 1.5tys zl typu Wharfedale, B&W... albo jeszcze inaczej, kupic uzywany wzmacniacz stereo za 1tys zl i 2,5 tys zl na kolumny...

Sek w tym, ze moglbym wydac nawet i 4,5tys zl, ale nie chce tego teraz robic bo sie boje ze mi ten apetyczny sprzet "zniknie z mieszkania" bo przylepi sie komus do rak podczas mojej nieobecnosci (dziele mieszkanie). Dlatego chcialem cos przyzwoitego ale taniego, zebym nie musial sie az tak obawiac i martwic. W przyszlosci i tak kupie osobny zestaw stereo.

Dziekuje serdecznie za uwagi.

Poki co zestawy ktore mamy na liscie to:

Denon D-F107 + MA BX2 (ok. 3000zl)

YAMAHA PianoCraft MCR-640 + BW 685 (ok. 3000zl) - nie wiem jak z wejsciem na gramofon

Harman Kardon MAS 100 + BW 685 (cena ---) - jw. nie wiem jak z wejsciem na gramofon

YAMAHA PianoCraft MCF-1330 (cena 3500zl)

A co myslicie o bardzo tanim Pianocrafcie E730 + lepsze glosniki ?

Zwróć też uwagę na funkcjonalność. Do nowego Pianocrafta nic więcej nie podłączysz, np. jakbyć chciał słucgać muzy z kompa. JVC jest fajne, ale jakbyś chciał podłączyć inne głośniki to będzie zonk! Gra tylko ze stockowymi. Na temat miniwież krąży wiele audiofilskich zabobonów (to dość konserwatywne i autorytarne środowisko), np. "duże" klocki zawsze i w każdych okolicznościach zagrają im lepiej niż mini. Ale technika idzie do przodu, wzmaki mini mają coraz większą moc, tak że spokojnie da się nagłośnić niewielki pokój. Sam mam Denona D-F107, ale kiedy wybierałem sprzęt, najbardziej chyba podeszła mi Yamaha MCS 1330. Jeśli lubisz granie bardziej bezpośrednie, analityczne, jasne. To raczej Yamaha 640 (pamiętając o ograniczeniach w funkcjonalności); jeśli raczej lubisz słuchać w tle, bez wsłuchiwania się w niuanse, raczej syntetycznie, to Denon 107. Do tego Denka oczywiście można dobrać inne głośniki. I wtedy ominiesz problem funkcjonalnych ograniczeń. Czy warto kupić bez głośników? Rozważałem taką opcję, ale różnica w cenie (w jednym sklepie z głośnikami, w innym bez) była niewielka. Tak więc można brać całość i ewentualnie kolmny sprzedać, dołożyć i kupić coś lepszego.

Zwróć też uwagę na funkcjonalność. Do nowego Pianocrafta nic więcej nie podłączysz, np. jakbyć chciał słucgać muzy z kompa. JVC jest fajne, ale jakbyś chciał podłączyć inne głośniki to będzie zonk! Gra tylko ze stockowymi. Na temat miniwież krąży wiele audiofilskich zabobonów (to dość konserwatywne i autorytarne środowisko), np. "duże" klocki zawsze i w każdych okolicznościach zagrają im lepiej niż mini. Ale technika idzie do przodu, wzmaki mini mają coraz większą moc, tak że spokojnie da się nagłośnić niewielki pokój. Sam mam Denona D-F107, ale kiedy wybierałem sprzęt, najbardziej chyba podeszła mi Yamaha MCS 1330. Jeśli lubisz granie bardziej bezpośrednie, analityczne, jasne. To raczej Yamaha 640 (pamiętając o ograniczeniach w funkcjonalności); jeśli raczej lubisz słuchać w tle, bez wsłuchiwania się w niuanse, raczej syntetycznie, to Denon 107. Do tego Denka oczywiście można dobrać inne głośniki. I wtedy ominiesz problem funkcjonalnych ograniczeń. Czy warto kupić bez głośników? Rozważałem taką opcję, ale różnica w cenie (w jednym sklepie z głośnikami, w innym bez) była niewielka. Tak więc można brać całość i ewentualnie kolmny sprzedać, dołożyć i kupić coś lepszego.

Brakuje na tym forum jakiejs formy oceniania wypowiedzi i uzytkownikow - za ta dalbym silnego plusa.

Napisales, ze najbardziej podeszla Ci Yamaha MCS-1330 - a jakie miniwieze w tym czasie odsluchiwales ? Masz na to szerszy poglad ?

Apropo dorosłych klocków jako konkurencji dla miniwieży. Otóż to własnie jest jeden z zabobonów. Te małe urządzenia potrafią więcej niż lepiej lub gorzej złożone dorosłe elementy. Tu mamy wszystko odpowiednio spasowane, skonfigurowane zgodnie z jakąś tam filozofią i spójne. W dodatku kupujemy zestaw więc i zupełnie inaczej liczona jest pewnie marża producentów. Dla przykładu ta miniwieża która tak nachalnie tu reklamowałem okazała się dużo lepsza niż zestaw złożony z elementów serii 1000 i "dorosłych kolumn". Sam sprzedawca niechętnie przyznał, że mu się też bardziej podoba. Znamiennym może być też fakt, gdzie tani zestaw Regi na wystawie dla wielu odwiedzających był dużo lepszy całościowo niż czary mary jakiś egzotycznych drogich producentów, którzy w pogoni za dobrym dźwiękiem zapominają o muzyce... goniąc za jakimś aspektem w dźwięku gubią w końcu punkt odniesienia. Dla mnie historia zatoczyła koło. Przerobiłem wiele różnych rzeczy aż wyleczyłem się z tych audiofilskich herezji. Obecnie gram na all in one - tyle, że wagi ciężkiej i nigdy już chyba nie wrócę do jakiś czarów marów. Najważniejsza we wszystkim jest muzyka. Chyba, ze nie... chyba, że zabawa klockami. Ale ostrzegam, to droga zabawa i zawsze kończy się tak samo...

Miniwieża może być sprzętem docelowym - tylko od razu trzeba zrobić to z głową i być może od razu trochę naciągnąć budżet;) Moja rada - nie daj się wciągnąć w ten chocholi taniec.

Ja bym posłuchał jeszcze tego Kenwooda i może jakiegoś zestawu linna.

Nie brakuje!

Ukryta Zawartość

haha, myslalem, ze to jest ikona kosza zeby usunac post z listy :D

dzieki!

Apropo dorosłych klocków jako konkurencji dla miniwieży. Otóż to własnie jest jeden z zabobonów. Te małe urządzenia potrafią więcej niż lepiej lub gorzej złożone dorosłe elementy. Tu mamy wszystko odpowiednio spasowane, skonfigurowane zgodnie z jakąś tam filozofią i spójne. W dodatku kupujemy zestaw więc i zupełnie inaczej liczona jest pewnie marża producentów. Dla przykładu ta miniwieża która tak nachalnie tu reklamowałem okazała się dużo lepsza niż zestaw złożony z elementów serii 1000 i "dorosłych kolumn". Sam sprzedawca niechętnie przyznał, że mu się też bardziej podoba. Znamiennym może być też fakt, gdzie tani zestaw Regi na wystawie dla wielu odwiedzających był dużo lepszy całościowo niż czary mary jakiś egzotycznych drogich producentów, którzy w pogoni za dobrym dźwiękiem zapominają o muzyce... goniąc za jakimś aspektem w dźwięku gubią w końcu punkt odniesienia. Dla mnie historia zatoczyła koło. Przerobiłem wiele różnych rzeczy aż wyleczyłem się z tych audiofilskich herezji. Obecnie gram na all in one - tyle, że wagi ciężkiej i nigdy już chyba nie wrócę do jakiś czarów marów. Najważniejsza we wszystkim jest muzyka. Chyba, ze nie... chyba, że zabawa klockami. Ale ostrzegam, to droga zabawa i zawsze kończy się tak samo...

Miniwieża może być sprzętem docelowym - tylko od razu trzeba zrobić to z głową i być może od razu trochę naciągnąć budżet;) Moja rada - nie daj się wciągnąć w ten chocholi taniec.

Ja bym posłuchał jeszcze tego Kenwooda i może jakiegoś zestawu linna.

Nie mam tak duzego doswiadczenia, zeby moc oceniac skladak vs gotowiec w podobnym przedziale cenowym. Zgadzam sie natomiast, ze technologia idzie do przodu i przynajmniej czesc producentow w pewnych rodzinach produktow wykorzystuje ta mozliwosc. Chce uniknac przebajerowanej konstrukcji za wygorowana cene, ktora tak naprawde niczego nie wnosi do jakosci dzwieku i przyjemnosci sluchanai ulubionej muzyki - bo po to tutaj jestesmy...

Zwróć też uwagę na funkcjonalność. Do nowego Pianocrafta nic więcej nie podłączysz, np. jakbyć chciał słucgać muzy z kompa [...]

Chcesz powiedziec, ze nie ma wolnych wejsc typu chinch-jack ?

W specyfikacji wyczytalem "Analog audio (in-/outputs): 3"

Zeby nie bylo lekko, jakie macie opinie o ONKYO CS-1045 (rowniez posiada wejscie gramofonowe - 500zl tanszy niz MCS-1330)...

Ukryta Zawartość

<br />

Co Cie sklonilo do sprzedazy pianocrafta i zamiany na denona tj. jednej miniwiezy na inna? Czyzby filozofia grania byla az tak odmienna?

Skłoniła mnie przede wszystkim bardzo słaba obsługa mp3 (myślałem, że jak będzie to działać podpięte pod tv to będzie widać nazwy plików, itp. Pomyłka, wyświetlane były tylko jakieś urwane nazwy, co było spowodowane ograniczoną długością wyświetlanych znaków, poza tym nie odtwarzał plików ze zmiennym bitrate większym niż 320 kbps), lakier piano na kolumnach oraz coś w obsłudze radia, już nie pamiętam co. Co do jakości grania była ona ok, jednak ograniczały ją fabryczne monitory. Właściwie rodzaj grania podobał mi się bardziej właśnie w pianocrafcie niż w denonie 107. Generalnie dążyłem do czegoś w stylu Denona D-M38 lecz na większą (jezli tak można powiedzieć) skalę.

A może i kolega, który założył temat sprawdzi sobie właśnie Denona D-M38, który wg mnie jest bardzo udaną konstrukcją. Obecnie chyba kosztuje ca 1500 zł.

Napisales, ze najbardziej podeszla Ci Yamaha MCS-1330 - a jakie miniwieze w tym czasie odsluchiwales ? Masz na to szerszy poglad ?

W tym samym czasie posłuchałem Yamahy E410, Denona D-F107 i Yamahy MCS-1330. W pierwszej Yamasze nieco zraził mnie nieco efekciarski dźwięk, taka trochę napinka (ale może nie był na Direct). Denon z kolei był nieco okrojony na górze pasma, ale wydawało mi się, że ma ciekawszą średnicę. Druga Yamaha zdała mi się grać w sposób najbardziej wyrównany i zrównoważony, wszystko na swoim miejscu, odpowiednia przejrzystość bez wyjaskrawień, ale to już był wówczas tysiak więcej. Kupiłem Denka z myślą o tym, że kiedyś dokupię jakieś głośniki, ale jakoś gram na tych, które były. Przy dobrze zrealizowanych płytach, gdzie grają małe składy np. klimaty jazzowe typu wytwórnia ECM czy niewielkie składy barokowe jest super. Przy gęstszej muzyce nie ma odpowiedniej przejrzystości, ale to być może wina kolumn. Przy czym ja mam wpiętego pomiędzy CD i Ampli MF V-DAC-a (idzie do niego też sygnał z kompa).

Oczywiście, jak wracam z koncertu symfonicznego i usiłuję posłuchać w domu tego, co słuchałem w sali lub kościele, to nie jest to ta sama skala, ale do tego trzeba by mieć pewnie specjalnie urządzony pokój z wielkimi kolumnami (nie wnikam, bo mnie to nie interesuje). Z drugiej strony taka mini-wieża gra przyjemniej niż koncert na instrumentach elektrycznych (jak dla mnie).

Słuchałem też Harmana/Kardona MAS 100, Yamahy MCR-E640 z kolumnami stockowymi i B&W, Marantza M-CR502 z dedykowanymi głośnikami.

[Dla mnie ważny był też pobór prądu, bo czasem gram prawie cały dzień, a Denek bierze niewiele]

All-in-one w rozsądnej cenie za nówkę zwrócił moją uwagę ostatnio TEAC z głośnikami Tannoy V1.

Zastanawiałem się nad Kenwoodem, ale mogłem go kupić tylko przez internet, bez posłuchania, więc sobie odpuściłem.

Mialem dzisiaj okazje odsluchac Denona D-F107 + Dali Zensor 1 i podlaczonym do niego gramofonem... od poczatku zaczely sie problemy, bylo slychac wyraznie brzeczenie z glosnikow, jakby przester w niskich tonach chociaz basu nie bylo wcale duzo. Sprzedawca wyczyscil igle, plyte podociskal kable i zrobilo sie przyjemniej, ale mimo wszystko dzwiek nie zachwycal, bylem wrecz rozczarowany. Nastepnie odtworzylismy dzwiek z CD i tutaj mile zaskoczenie, bardzo fajny dzwiek, juz bylo naprawde przyjemnie. Dalo mi to duzo do myslenia, okazuje sie, ze miniwieze moga nie uciagnac gramofonu, moze w tym cos byc od strony technicznej ? Ze faktycznie gramofon moze wymagac mocniejszego wzmacniacza ? Albo poprostu ten Denon nie jest tak dobrze do gramofonu przystosowany. Ma mozliwosc podlaczenia, ale nie obsluguje winyli najlepiej...

Musze znalezc sklep z Pianocraftem MCS-1330 i sprawdzic jak ta miniatura poradzi sobie z gramofonem...

Gość StaryM

(Konto usunięte)

okazuje sie, ze miniwieze moga nie uciagnac gramofonu, moze w tym cos byc od strony technicznej ?

Pamiętaj, że w przypadku CD zauważysz tylko subtelne różnice pomiędzy rożnymi napędami w podobnych cenach. Nawet podłączając sporo droższy CD nie usłyszysz powalającej na kolana różnicy.

W przypadku gramofonu ważny też jest gramofon. Jaki ty masz lub planujesz mieć? Gramofon może powodować przydźwięk (np. stare gramofony nawet dobrej klasy) związany z transformatorem. Drgania silnika mogą przenosić się na talerz i wkładkę. Sama wkładka też jest istotna. Na tym samym wzmacniaczu lepszy i gorszy gramofon będą brzmieć kolosalnie inaczej.

To raczej nie jest kwestia mocy Denona, ale z góry zaznaczam, że nie wiem jak dobry jest preamp w tym Denonie, a on ma też wpływ.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.