Skocz do zawartości
IGNORED

Wymiana op-ampów DAC

maxiak

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Mam DAC'a Audnist HUD mx-1 i słucham przezeń muzyki z komputera. Jednak chciałem teraz poeksperymentować z wymianą op-ampów, jakoże jest to jedna z niewielu czynności (jeśli nie jedyna) prowadząca do (nawet lekkiej, ale zawsze) zmiany brzmienia bez użycia lutownicy. Jednak chciałem się upewnić, czy taką wymianę op-ampów może wykonać "każdy głupi" (np. ja, człowiek bez wiedzy elektronicznej)? Stockowo siedzi w tym DAC'u LME49860 "pracujący z napięciami powyżej 12V" (cytat z instrukcji obsługi, wzmianka o wymianie op-ampów, ale nic konkretnego nie piszą. Ja dowiedziałem się że podstawka, umożliwiająca łatwą wymianę op-ampów to podstawka DIP-8. I do rzeczy. Moje pytanie brzmi: Jakie op-ampy można tam wstawić, bez ryzyka uszkodzenia sprzętu (zakładając, że montaż będzie prawidłowe a sama kostka sprawna.) Czyli żeby dac się nie spalił, bo np. jakieś napięcie będzie złe. na Alledrogo znalazłem "garść op-ampów" właśnie na DIP8:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I moje pytanie to które z nich mogę tam bez problemu włożyć, bez ryzyka uszkodzenia (czy prądy się zgadzają itd. itp.)???

Jakie jeszcze ewentualnie inne modele op-ampów można tam dać? Czy wszystkie wzmacniacze na dip8 pasowałyby?

Nie chodzi mi o dopasowywanie brzmieniowe bo chcę wybrać sobie kilka i poeksperymentować, dobrać sobie jakiś jeden właściwy pod siebie.

To jak będzie? Pomożecie???

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/93152-wymiana-op-amp%C3%B3w-dac/

Każdy podwójny wzmacniacz operacyjny będzie pasował, ale musisz zmierzyć napięcia które go zasilają czyli: między nóżką 4 a masą i nóżką 8 i masą. Powinny być równe. 49860 jest bardzo dobry, sam osobiście go używam. Z podanych przez Ciebie możesz użyć: opa2111, opa2604, opa2134 i AD8620. Nie używaj: 637, 627 i 602 są pojedyńcze, a TDA7052 to wzmacniacz mocy, a nie operacyjny. Z innych wartych sprawdzenia: OPA2228, LME49720, OPA2132, LM6172(może się wzbudzać!).

Każdy podwójny wzmacniacz operacyjny będzie pasował, ale musisz zmierzyć napięcia które go zasilają czyli: między nóżką 4 a masą i nóżką 8 i masą. Powinny być równe. 49860 jest bardzo dobry, sam osobiście go używam. Z podanych przez Ciebie możesz użyć: opa2111, opa2604, opa2134 i AD8620. Nie używaj: 637, 627 i 602 są pojedyńcze, a TDA7052 to wzmacniacz mocy, a nie operacyjny. Z innych wartych sprawdzenia: OPA2228, LME49720, OPA2132, LM6172(może się wzbudzać!).

Czyli generalnie można stosować wszystkie podwójne na DIP8??? Nic nie powinno się zepsuć? Napięcia "obsługiwane" przez układy nie mają znaczenia? A co do tych pojedynczych to one są na przekładkach i są zamocowane po 2 na stoliczku-przejściówce na dip8 właśnie.

Czyli wszystkie podane przez ciebie nie spowodują uszkodzenia sprzętu?

Sory za takie wypytywanie, ale od Ciebie pierwszego dostałem odzew, więc chcę się upewnić

Pozdrawiam

Jeżeli są po 2, to będzie ok, sugerowałem się typami. Zmierz te napięcia o których mówiłem, niektóre układy mogą nie wytrzymać, można to sprawdzić w datasheet-ach. Jak już sprawdzisz napięcie w DAC-u, to wpisujesz na przykład opa2134 w google i masz "opa2134 datasheet" I wtedy w tabeli sprawdzasz "maximum supply voltage", czy coś takiego, będzie podane w rodzaju "+-12" przykładowo. I patrzysz, czy Twój DAC nie da większego nap. Mam nadzieję, ze tłumaczę jasno :)

Nie jest to dobra rada.

Po pierwsze nie można podmieniać wszystkich, napięcia mają znaczene, gdyż niewielkie przekroczenie dopuszczalnego napięcia wzmacniacza operacyjnego bedzie powodować nadmierne jego grzanie.

ale to łatwo sprawdzić.

Pomimo że bedzie grał, lecz z czasem spowoduje to jego uszkodzenie, lub natychmiastowe uszkodzenie. W przypadku gdy jeden opracyjny ma max +- 12, a drugi 15V.

Kolejna sprawa wiele operacynych nie zagra dobrze, bo powinny byc właściwie zaplikowane, jeden jest przystoswany do pracy z niską rezystancją, drugi wyższą. Są rożne pojemniości w układzie.

Kolejny problem to sam nie wiesz jaka jest tu aplikacja, Jeden będzie pracowal stabilnie, a drugi będzie sie podwzbudzał. Jeśli będzie sie wzbudzał, to jeszcze gorzej, ale będzie mocno ciepły i generowal jakiś sygnal na wyjściu.

Także wkadanie "na pałe" nie jest dobrym rozwiązaniem.

Jeśli już musisz, a nie masz pojęcia jak jest układ zaplikowany, to stosuj chociaż te wolniejsze i mniej wymagające od strony aplikacji.

Miejmy pasje, by oswobodzić drzemiący w nas entuzjazm wiodący nas do realizacji własnych celów...

Witam! Mam DAC'a Audnist HUD mx-1 i słucham przezeń muzyki z komputera. Jednak chciałem teraz poeksperymentować z wymianą op-ampów, jakoże jest to jedna z niewielu czynności (jeśli nie jedyna) prowadząca do (nawet lekkiej, ale zawsze) zmiany brzmienia bez użycia lutownicy. Jednak chciałem się upewnić, czy taką wymianę op-ampów może wykonać "każdy głupi" (np. ja, człowiek bez wiedzy elektronicznej)? Stockowo siedzi w tym DAC'u LME49860 "pracujący z napięciami powyżej 12V" (cytat z instrukcji obsługi, wzmianka o wymianie op-ampów, ale nic konkretnego nie piszą. Ja dowiedziałem się że podstawka, umożliwiająca łatwą wymianę op-ampów to podstawka DIP-8. I do rzeczy. Moje pytanie brzmi: Jakie op-ampy można tam wstawić, bez ryzyka uszkodzenia sprzętu (zakładając, że montaż będzie prawidłowe a sama kostka sprawna.) Czyli żeby dac się nie spalił, bo np. jakieś napięcie będzie złe. na Alledrogo znalazłem "garść op-ampów" właśnie na DIP8:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I moje pytanie to które z nich mogę tam bez problemu włożyć, bez ryzyka uszkodzenia (czy prądy się zgadzają itd. itp.)???

Jakie jeszcze ewentualnie inne modele op-ampów można tam dać? Czy wszystkie wzmacniacze na dip8 pasowałyby?

Nie chodzi mi o dopasowywanie brzmieniowe bo chcę wybrać sobie kilka i poeksperymentować, dobrać sobie jakiś jeden właściwy pod siebie.

To jak będzie? Pomożecie???

Pozdrawiam

to co masz zamontowane to produkt nationala, calkiem niezly ale najwyzszy model tej serii to LME49720 i to wlasnie polecam, (nie musisz sie martwic o napiecie bo to to samo tylko wyzszy model) bardzo dobry przeklad ceny do jakosci porownywalny z najlepszymi burrbrownami.

szukalem kiedys opampow do cdka i sporo sie o tym dowiedzialem, sam robilem upgrade swojego cd ;]

jesli nie masz doswiadczenia w lutowaniem to zlec komus wlutowanie tych podstawek precyzyjnych, nie zabieraj sie do tego bez odsysacza cyny, bo poprzepalasz scieszki zanim zdolasz cokolwiek wylutowac, dobra rada ;]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

pisałem już że podstawka tam jest wlutowana. chyba że chodzi ci o stoliczek z dwoma pojedynczymi opampami, ale montuje się go (chyba) tak samo jak podwójny opamp.

Rozumiem że ten LME49720 jest dobry i bez ryzyka mogę go zamontować tak? Ale chciałbym móc protestować trochę więcej możliwości, więc prosiłbym o więcej opcji

Kolejny temat "rzeka" dużo informacji znajdzesz tutaj:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

z drugiej strony warto też przebudować zasilacz <ja się nie czepiam>, wymiana WO zmieni "barwę" wzmacniacza słuchawkowego, oparta na układzie LME49860. Wzmacniacz operacyjny na wyjściu słuchawek to układ AD8397 firmy Analog Devices a w stopniu wyjściowym umieszczono wzmacniacz operacyjny Burr-Brown OPA2134UA. Info PCLaba.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

demasked wielkie dzięki. Super sprawa ten link szkoda tylko że w większości tamte opampy to smd czyli trzeba by było kombinować. Czy da ktoś więcej opcji bez kombinowania (DIP8)?????

a co do drugiej kwestii poruszonej przez Ciebie, to wiem, że zmieni to tylko barwę na RCA, ale ja słucham generalnie cały czas na RCA, na słuchawkach bardzo rzadko. A co do przebudowy zasilacza to jakieś opcje/propozycje/ linki??? (bo też wiele osób o tym pisze ale nie widziałem konkretów, może od ciebie czegoś się dowiem?)

Potem trzeba będzie wymienić również kondensatory 7 sztuk SamYoung`a oraz 2.2 uF wimy ja jakiś olejowe foliowce, ect. Bo tak każe voodoo w sprzęcie za 550 złotych. Wystarczy wymienić tylko jeden WO.

Z przypadku znam, że wymiana WO strasznie boli kieszeń np. BB OPA 627/637 w wersji TO-99.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Schemat zasilacza.

Tak to wygląda.

Ukryta Zawartość

post-23223-0-67972500-1332704354_thumb.jpg

post-23223-0-67973800-1332704536_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ok, te wszystkie schematy nic mi nie mówią. wróćmy do opampów

Czy ja na serio jestem tak głupi i ten opamp co jest na podstawce do łatwej wymiany czyli LME49860 obsługuje wyjście słuchawkowe czy RCA???

P.S. Czy ten zasilacz o którym piszesz, to element zewnętrzny (zaopatrujący Daca w prąd) czy wewnętrzny ("przerabiający ten prąd na "przyswajalny dla DACA???)

WO:

filter selection - LME 49860

line out - OPA2134

headphone out - AD8397

Plik zasi.org tak wygląda schemat zasilacza, który został załączony do zestawu. A schematic-and-board-layout.pdf to schemat proponowany do HUD`a.

WO:

filter selection - LME 49860

Plik zasi.org tak wygląda schemat zasilacza, który został załączony do zestawu. A schematic-and-board-layout.pdf to schemat proponowany do HUD`a.

Czyli wymiana LME 49860 dałaby słuszalną na RCA poprawę???

czyli ten schematic-and-board-layout.pdf to wew. czy zew.? Jeśli zew(bo tak rozumuję) to to jest schemat zasilacza OPTYMALNEGO dla tego zestawu tak? Co zmieniłaby aplikacja takiego zasilacza?

te OPA to Fake-ki :) (627)

normanie ten wzm kosztuje solo 2 razy więcej

Moze być sampl ale samle się juz dawno handlarzom pokończyły

te 637 wyglądają no roginały ale pewnie sample ale juz nie były tak popularne w Audio jak 627

Dobre są AD797 ale też polecam tylko orginały a nie fake z ebay-a

@AudioST: te aukcje były tylko dla przykładu pokazania jakie ewentualnie modele znalazłem. A te 627 konkretnie miały służyć pokazaniu jak montują 2 pojedyncze opampy na stoliczku do DIP8.

Na wyjście RCA mają wpływ: LME49860 i OPA2134.

czyli wymiana tych z podstawki (LME49860) powinno przynieść zmianę, więc jakie opampy jeszcze (poza proponowanymi przez was 637, AD797 i LME49720) można tam łatwo i bez ryzyka zastosować? Baardzo proszę o propozycje i ewentualnie jakieś zaufane źródło takich układów (najlepiej jakiś sklep internetowy typu tme.eu).

@Demasked: czyli ten schematic-and-board-layout.pdf to wew. czy zew.? Jeśli zew(bo tak rozumuję) to to jest schemat zasilacza OPTYMALNEGO dla tego zestawu tak? Co zmieniłaby aplikacja takiego zasilacza? Czy znasz kogoś kto zrobiłby taki zasilacz?

637 odradzam: niestabilny przy G >=5. Nie znając aplikacji lepiej nie ryzykować. Spróbuj OPA2604, OPA2132, też są bezpieczne :) Ja brałem ze sklepu "HFO" z allegro i było ok.

te OPA to Fake-ki :) (627)

normanie ten wzm kosztuje solo 2 razy więcej

Moze być sampl ale samle się juz dawno handlarzom pokończyły

te 637 wyglądają no roginały ale pewnie sample ale juz nie były tak popularne w Audio jak 627

Dobre są AD797 ale też polecam tylko orginały a nie fake z ebay-a

Raczej na pewno sporo tanich OPA627 to podróbk nawet - sa wątki w necie na ten temat jak sprawdzic czy to oryginał mierząc m.in. prąd spoczynowy stąd potem mniej pochlebne opinie o tym układzie a to bardzo dobry scalak.

no właśnie ja też czytałem że generalnie to jest dobry, ale są podróbki, nie wiem czy warto ryzykować.

ale mamy już OPA2604, OPA2132, AD797 i LME49720. Jeszcze kilka dobrych propozycji bym prosił (żeby mieć razem gdzieś około 5-7 - wtedy będę miał w czym wybierać)

a czy są jakieś pewne źródła, w których sprzedają wyłącznie oryginały?

Ponawiam pytanie do demasked

Pewny jest farnell, ale wysyłka 100, popytaj innych :) LT1028 jest ponoć świetny, OPA2228 sam używam, jest fajny, może jeszcze OPA2107.

a pasują do tego układu? (prądy itd.?) nie będzie się "wzbudzał"?

po 1 nie wiem która nóżka jest 4 a która 8. po 2. co mam wziąć jako masę w tym układzie. po 3 nie mam aktualnie miernika. po 4 sprzęt jest sprawny, nie przycina ani nic, więc może weźmy informacje ze specyfikacji czyli te ponad 12 V i dopasowujmy układy które mają szerokie spektrum napięciowej adaptacji.

i tak poza tym jak to zmierzyć? Poprostu na włączonym działającym urządzeniu wyjąć opamp i wetknąć tam miernik???

Nikt nie ma już propozycji??? w takim razie czy te wszystkie podane przez was czyli LT1028, OPA2228, OPA2107, OPA2604, OPA2132, AD797 i LME49720 mogę bez ryzyka aplikować?

demasked jesteś tam?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Tu na obrazku widać jak piny są, tam gdzie wcięcie, albo kropka na obudowie, po lewej jest pin 1. Przyjmijmy +-15V dla zapasu. Wpisz sobie nazwę któregokolwiek z wspomnianych wcześniej w google, otwórz pdf i przeczytaj, maximum supply voltage, o czym też mówiłem wcześniej.

Ukryta Zawartość

somek na tej twojej stronie są tylko opampy AD. nie ma tam (albo mój komputer kłamie że ich tam nie ma) maximum supply voltage. albo podajcie mi jakąś większą grupę opampów które moga tam pasować, albo powiedzcie mi czego mam szukać w datasheetach i w jakich wartościach ma to coś się zawierać (czy naprawdę nikt nie zrobił wcześniej jakiejś listy czy czegoś co tam można włożyć? czy nikt nie testował różnych opampów i nie miał takiego problemu jak ja, tylko się nim nie podzielił na forum?)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.