Skocz do zawartości
IGNORED

Wymiana op-ampów DAC

maxiak

Rekomendowane odpowiedzi

dobrze, więc jestem zdany na siebie w szukaniu, jakie mają być te wartości?????

(czuje się jak syzyf, wiele osób miało tego DACA i serio nikt nie wpadł na pomysł testując różne modele żeby zrobić listę i napisać jakie można stosować??? <=> pytanie retoryczne)

W karcie lme49860 (stockowy opamp) są 2 a w sumie 4 wartości dla power supply voltage czyli

18v, 24v,

22v, 30v

Niech ktoś powie co ma być napisane w datasheetach opampów które mogę włożyć do tego daca (również dla pojedynczych na stoliczkach bo takich też nie omieszkam zastosować)

badając czeluście internetu i przetrząsając datasheety dowiedziałem się iż:

Opampy :

opa2107, opa2111, opa2134, opa2132, opa2228, opa627 oraz AD797 i LME49720 mają napięcia 15 - 18 V

Opampy:

LT1028 i op2604 mają napięcia 22 - 25 V

a opamp AD8620 ma napięcie 13 V jednak według danych z tabeli Absolute maximum może on wytrzymać nawet napięcie 27,3 V

Mam nadzieję wszystko się zgadza

To są dane dla innych posiadaczy audinsta, tudzież dla innych "wymianiaczy opampów", co by nie musieli oni szukać i przetrząsywać.

Proszę Bardzo

a forumowiczom, którzy się do tego przyczynili jestem niezmiernie wdzięczny za cierpliwość do moje osoby

też wydaje mi się że takie kombinowanie akurat z tym opampem nie ma sensu bez kombinacji pobocznych, ale mam 10 innych modeli, więc kupię albo je wszystkie albo kilka z nich i coś pod siebie dobiorę

Pracujący zasilacz bez obudowy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-23223-0-55894600-1333056379_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

badając czeluście internetu i przetrząsając datasheety dowiedziałem się iż:

Opampy :

opa2107, opa2111, opa2134, opa2132, opa2228, opa627 oraz AD797 i LME49720 mają napięcia 15 - 18 V

Opampy:

LT1028 i op2604 mają napięcia 22 - 25 V

a opamp AD8620 ma napięcie 13 V jednak według danych z tabeli Absolute maximum może on wytrzymać nawet napięcie 27,3 V

Mam nadzieję wszystko się zgadza

To są dane dla innych posiadaczy audinsta, tudzież dla innych "wymianiaczy opampów", co by nie musieli oni szukać i przetrząsywać.

Proszę Bardzo

a forumowiczom, którzy się do tego przyczynili jestem niezmiernie wdzięczny za cierpliwość do moje osoby

Najpierw dowiedz sie jaki uklad analogowy preferuje producent DACa ktorego uzywasz. Z powyzej wymienionych opampow praktycznie najlepiej beda sie sprawowaly ad797, opa627 i LME ale kazdy wymaga innego ukladu aby pracowal optymalnie ale zalezy to tez od uzytego DACa.

pozdrawiam,

Tak naprawdę jest jeden dobry. Wiem, że podniosą się głosy sprzeciwu. Wrzuć podwójny LME49990. Niema nic lepszego. Gdy DAC jest prawidłowo zaprojektowany i nie wymagasz podbicia basów jak to niektórzy oczekują to tylko to. Nie jest tani ale jest ostatnim najnowocześniejszym rozwiązaniem. Sam takiego używam. Przewaliłem już sporo. Na inne szkoda kasy. Wada? Cena z ebay.

Ukryta Zawartość

W ogóle dobrze , że pytasz. LME49860 jest dość dobrym układem jak wymieniać to tylko na najlepszy.

Ukryta Zawartość

Przewaliłem już sporo. Na inne szkoda kasy. Wada? Cena z ebay.

Ukryta Zawartość

Dostępny jest w dużych hurtowniach i cena sporo niższa

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z powyzej wymienionych opampow praktycznie najlepiej beda sie sprawowaly ad797, opa627 i LME ale kazdy wymaga innego ukladu aby pracowal optymalnie ale zalezy to tez od uzytego DACa.

Chodzi tylko o układy LME czy wszystkie ogólnie wymagają innego układu? i czy te układy na stoliczkach (adapterach) montuje się tak samo jak zwykłe podwójne układy w podstawce?

Użyty dac to wolfson wm8740

Tak naprawdę jest jeden dobry. Wiem, że podniosą się głosy sprzeciwu. Wrzuć podwójny LME49990. Niema nic lepszego.

Czy jest gdzieś w polsce dostępny?

Nawet jesli jest, to bedzie taka marza, ze sprowadzajac 4 z Chin wyjdzie taniej niz jeden kupiony w kraju.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Był raz na allegro po 6 zł. Ktoś wyprzedawał po jakiś robótkach. Ale szybko znaleźli się chętni. Mała szansa Ty potrzebujesz na stoliczku podwójny dual so8 to dip. Przy tym Wolfsone wm8740 nie wiem czy jest sens się silić na coś lepszego? Ja jego zalety słyszę u siebie tylko przy najlepszych nagraniach DSD z SACD gra wtedy jak nie OPAM. Magia i pełna holeografia. Parametry podane w data shesheed maja potwierdzenie w odsłuchach.

Ponawiam pytanie do użytkownika VIK:

Użytkownik vik dnia 30.03.2012 - 06:10 napisał

Z powyzej wymienionych opampow praktycznie najlepiej beda sie sprawowaly ad797, opa627 i LME ale kazdy wymaga innego ukladu aby pracowal optymalnie ale zalezy to tez od uzytego DACa.

Chodzi tylko o układy LME czy wszystkie ogólnie wymagają innego układu? i czy te układy na stoliczkach (adapterach) montuje się tak samo jak zwykłe podwójne układy w podstawce?

Użyty dac to wolfson wm8740

Montuje się tak samo. Co to znaczy cz wymagają innego układu? Warunki techniczne są opisane datasheet. Jrżeli chodzi o aplikację to jeżeli DAC jest dobrze zaprojektowany to nie. Przydaje się często drobna poprawa filtracji i wymiana kondensatorów wyjściowych na lepsze. Odsyłam do datasheet i wątków o modyfikacjach, których tu sporo.

na razie zamówiłem od u znajomego opa 627 na przejściówce. I mam pytanie jak się to montuje?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Testuję właśnie OPA2604 i OPA627 na adapterze DIP8. Pierwsze spostrzeżenia : Scena i separacja - polepszone. Dynamika i kontrola basu oraz ogólna detaliczność - poprawione (lepiej na OPA2604). Zmiany są słyszalne. Będę chyba jeszcze kombinował żeby dorwać AD797, LME49720 i (szczyt marzeń) LME49990 (znalazłem po 120zł/szt.)

Zasilacz od Demasked75 już gra. Tak, on GRA! Jeszcze bardziej poprawiła się separacja na scenie, która się jakby pogłębiła. I lampka INDICATOR świeci dziwnie dużo jaśniej niż wcześniej Polecam tego gościa.

Ale wracając do DAC'a czy wie ktoś gdzie można dostać tanio AD797 na DIP8?? Bo LME49990 i OPA1612 już znalazłem tanio u dobrego źródła. I jeszcze takie pytanie dodatkowe (może ktoś będzie to wiedział):

Czy jest możliwość z pomocą odpowiednich przejściówek podłączyć ipoda lub telefon jako źródło (oczywiście z zasilaczem oddzielnym)?

• 1 rok później...

Ja wypróbowałem

AD797 BR

LME49990

OPA627

...i nic tak nie poprawiło brzmienia HUD-mx1 jak zasilacz od Demasked75.

Masakra

Z zasilaczem jeszcze tych opamp nie próbowałem.

Poprawiła się głębia, bas i selektywność.

Słucham na Fidelio L1 Philipsa i opamp fabryczny.

• 4 lata później...

Jeśli ma ktoś daca z podwójnymi op-ampami na wyjściu w takim układzie jak na zdjęciu (zdjęcie sprzed wymiany) i nie jest zadowolony z dźwięku lub chciałby sprawdzić czy nie można lepiej - to polecam wymianę na: 2x JRC 4580DD i 1X Analog Devices OP275. Może być zdziwienie :) Tanio i wyjątkowo, wyjątkowo bardzo dobrze, aż frapująco

JRC 4580DD - podwójny wzmacniacz operacyjny, bipolarny, datasheet -->

Ukryta Zawartość

OP275 - podwójny wzmacniacz operacyjny, hybrydowy - bipolarny/JFET, datasheet -->

Ukryta Zawartość

post-11942-0-22609200-1519844325_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Świetna poglądowa galeria (nie moja) dot. TDA1541(A):

www.maxdat.eu/_galeria/Foto%20TDA1541.html

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.